Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Usuwanie cienia

Oszczędny w słowach Awatar zebrantez
    Miasto
    Katowice/Skoczów

Domyślnie Usuwanie cienia

Witam
    Chciałbym zasięgnąć waszej opinii odnośnie cienia na twarzy modelki. czy jest możliwe jego sensowne usunięcie? Mi się to udało z mizernym skutkiem. Warto się w ogóle bawić w takie fotoszopowanie, bo mi co rusz coś zaczyna przeszkadzać już myślę, że jest dobrze a tutaj wyłazi plastikowa deska zamiast twarzy
    Pozdrawiam Marcin

Ostatnio edytowane przez zebrantez ; 26-04-2010 o 22:37
    Pzdr Marcin

Domyślnie

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaale babol w tytule usówanie czy raczej usuwanie?

Miasto
    Katowice/Skoczów

Domyślnie

już poprawione, byłem szybszy
    Pzdr Marcin

Domyślnie

rady:
    1. zdobić zdjęcie jeszcze raz
    2. zostawić tak jak jest będzie lepiej niż 3.
    3. wyretuszować i mieć hardcore

Domyślnie

Ewentualnie żmudna praca dodge/burn.

Miasto
    Katowice/Skoczów

Domyślnie

Draqnov - z tego właśnie korzystałem plus plastry i pieczątka klonująca, a widać na zdjęciu po prawej i ie jest zadowalający będę dalej próbował może coś w końcu wyjdzie.
    Pozdrawiam
    Pzdr Marcin

Domyślnie

Wiesz... najskuteczniejsa metoda na te cienie jest... zadbnie o to, by ich nie bylo juz podczas robienia zdjecia.

Osobiscie, jesli widze na zdjeciu jakis dyskwalifikujący je cień- kasuje od razu w puszce i robie je jeszcze raz. Jak zauwazam cos takiego w domu to...po prostu je kasuje i pluje sobie w brode, ze nie widzialem tego problemu majac wizjer przy oku.

Pilnuj takich rzeczy juz na etapie robienia zdjec, a oszczedzisz sobie naprawde wiele pracy.

Pozdr : ).
    Ostatnio edytowane przez Anja_G ; 29-05-2010 o 17:39 Powód: pis. puszcze -> puszce
    ef-ixy, de-ixy plus pare gratow starszych ode mnie.
    tomaszpietrek.carbonmade.com

Miasto
    Katowice/Skoczów

Domyślnie

To, że cieni mam unikać to wiem, wiem,także że pomiędzy 11-16 w pełnym słońcu fot się nie robi, ale czasami inaczej się nie da a cieniem z powodu wiatru tłumaczył się nie będę Tylko pytałem o możliwości obróbki, ale teraz się upewniłem, że jednak nie warto się bawić.
    Pzdr Marcin

Domyślnie

moze troche przesadzam, ale tak do namysłu: czy nie wiecej czasu stracisz na takiej trudnej obrobce, niz by Ci zajelo zorganizowanie drugiej sesji? : ).

pozdrawiam i udanych kadrow : ).
    ef-ixy, de-ixy plus pare gratow starszych ode mnie.
    tomaszpietrek.carbonmade.com

Domyślnie

Co do cienia podczas fotografowania, to można z nim sobie poradzić np. przy pomocy blendy: odbić światło i skierować dodatkowo na twarz (usunie lekkie cienie), przestawić nieco modelkę, zasłonić słońce blendą, ustawić modelkę w cieniu itp. Na PS warto walczyć, gdy zdjęcie jest naprawdę wartościowe - w przypadku przeciętnych zdjęć moim zdaniem lepiej sobie darować.
    A na co dzień działam tutaj

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów