PDA

Zobacz pełną wersję : d90 + jupiter

szymoniak
25-04-2010, 19:59
Od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem d90 i z jupiterem 37a niby jakieś potwierdzenie ostrości jest ale nie zawsze działa jak powinno. Jest na to jakiś sposób?

catintheflat
25-04-2010, 21:01
Co masz na myśli mówiąc "nie działa jak powinno"?

Jakiś FF, BF ?

szymoniak
25-04-2010, 21:15
no czasami np potwierdzenie włącza sie kiedy w wizjerze totalne mydło ale chodzi o to że nawet jak zrobie zdjęcie z tym potwierdzeniem to i tak nie jest tak ostre jak powinno a ew ff/bf to może być tylko moja wina z tym szkłem przecież

catintheflat
25-04-2010, 21:26
A czy jak masz takie mydło to kropka potwierdzająca ostrość miga czy świeci się ciągle ?

Być może te delikatne nieostrości są spowodowane tym, że jak robisz zdjęcie z małą GO to pomiędzy wyostrzeniem a zrobieniem zdjęcia występuje delikatne przesunięcie względem obiektu fotografowanego(no chyba, że robisz ze statywu).

A sprawdzałeś na różnych punktach AF ? A ze szkłami z AF trafia poprawnie ?

di_
25-04-2010, 21:56
nawet jak zrobie zdjęcie z tym potwierdzeniem to i tak nie jest tak ostre jak powinno a ew ff/bf to może być tylko moja wina z tym szkłem przecież
Nie jest ostre w całym kadrze, czy tam gdzie chciałeś, żeby było?

Być może te delikatne nieostrości są spowodowane tym, że jak robisz zdjęcie z małą GO to pomiędzy wyostrzeniem a zrobieniem zdjęcia występuje delikatne przesunięcie względem obiektu fotografowanego(no chyba, że robisz ze statywu).

Też na początku miałem problemy z ustawieniem ostrości na 3.5 (tym bardziej, że łapy mi latają jakbym miał ciągle delirę). Od 5.6 już jest o wiele lepiej. Ogniskowa już jest stosunkowo długa to nawet delikatne ruchy mogą spowodować, że kadr Ci się przesunie o więcej niż myślisz.
Spróbuj go trochę przymknąć i zobacz czy nie jest lepiej.

dzej
25-04-2010, 22:34
Na poczatu tez mialem problem utrzymac na 3.5-4 w GO, ale juz doszedlem do wprawy. Trenuj, bo szklo jest tego warte.

prawiejakzywiec
26-04-2010, 08:27
Tak jak napisali przedmowcy - potrenuj. To nie sa latwe szkla na poczatek tym bardziej, ze musisz smigac na pelnym manualu. Jakby kazdy uzytkownik D90 czy innej puszki trafial zawsze z ostroscia dokladnie tam gdzie chce to wielu przerzuciloby sie na szkla bez AF.

Sputnik_Wwa
26-04-2010, 15:09
Powiem Wam że potwierdzenie się włącza co kawałek obrotu. i po prostu tak już ro urządzenie ma. Ja w ogóle już na kropkę nie patrzę chyba że mam zmęczony wzrok i ostrze ładnie :) W punkcie ostrości kropka się świeci i robi to prawidłowo. Najlepiej ostrzyć na oko i ewentualnie utwierdzać się kropką to masz 100% trafień :)

Vinci
26-04-2010, 16:09
Ja mam u siebie "minimalny" BF, więc ostrzenie na oko i na kropkę jest dopiero "pozycją wyjściową" i tak muszę korygować minimalnie kręcąc szkiełkiem na nieostrość w obiektywie. Ale pewnie trzeba się będzie przyzwyczaić.

Sputnik_Wwa
26-04-2010, 16:11
Cóż może mam szczęście do puszki bo wiele szkieł na niej było i AF i MF i żadna mi problemów z focusem nie robiła ;)

szymoniak
26-04-2010, 16:34
przy ostrzeniu na oko to właśnie często minimalnie nie trafiam. ze szkłem z af akurat u mnie 50 nie ma żadnych problemów. czyli widze że zostają zdjecia przy dobrym swietle i najlepiej ze statywu

Sputnik_Wwa
26-04-2010, 16:36
Statyw nie jest potrzebny, ino trochę wprawy. Ja monitoruję kontem oka kropkę i ostrzę nie gapiąc się na nią, jak zdaje mi się że już to patrzę na kropkę, trzeba pamiętać że jak focusujesz na mały punkt który skacze to kropka będzie migać, to normalne. ale zdjęcie i tak powinno być ostrze jak robi to w zakresie głębi ostrości.

szymoniak
26-04-2010, 21:04
wziąłem pod uwagę to co pisaliście pobawiłem się i jest różnica chociaż żeby wszystko było ładnie ostre trzeba przymknąć dość mocno, ale co do tego wbudowana lampa daje rade. Z czasem bedzie już tylko lepiej

mori
26-04-2010, 21:08
Ja na kropkę przy moim Jupiterze w zasadzie w ogóle przestałem zwracać uwagę. Jak ostrzyłem na nią to wychodziło trochę gorzej :)
Ostrzę "na oko" i jak światła mało to ewentualnie się upewniam. Dobrze poćwiczyć bo szkło się ładnie efektem odwdzięczy.