Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: d90 + jupiter

Domyślnie d90 + jupiter

Od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem d90 i z jupiterem 37a niby jakieś potwierdzenie ostrości jest ale nie zawsze działa jak powinno. Jest na to jakiś sposób?

Domyślnie

Co masz na myśli mówiąc "nie działa jak powinno"?

Jakiś FF, BF ?
    D610, V1, FM2n

Domyślnie

no czasami np potwierdzenie włącza sie kiedy w wizjerze totalne mydło ale chodzi o to że nawet jak zrobie zdjęcie z tym potwierdzeniem to i tak nie jest tak ostre jak powinno a ew ff/bf to może być tylko moja wina z tym szkłem przecież

Domyślnie

A czy jak masz takie mydło to kropka potwierdzająca ostrość miga czy świeci się ciągle ?

Być może te delikatne nieostrości są spowodowane tym, że jak robisz zdjęcie z małą GO to pomiędzy wyostrzeniem a zrobieniem zdjęcia występuje delikatne przesunięcie względem obiektu fotografowanego(no chyba, że robisz ze statywu).

A sprawdzałeś na różnych punktach AF ? A ze szkłami z AF trafia poprawnie ?
    D610, V1, FM2n

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Wrocław/Bełchatów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymoniak Zobacz posta
    nawet jak zrobie zdjęcie z tym potwierdzeniem to i tak nie jest tak ostre jak powinno a ew ff/bf to może być tylko moja wina z tym szkłem przecież
    Nie jest ostre w całym kadrze, czy tam gdzie chciałeś, żeby było?
    Cytat Zamieszczone przez catintheflat Zobacz posta
    Być może te delikatne nieostrości są spowodowane tym, że jak robisz zdjęcie z małą GO to pomiędzy wyostrzeniem a zrobieniem zdjęcia występuje delikatne przesunięcie względem obiektu fotografowanego(no chyba, że robisz ze statywu).
    Też na początku miałem problemy z ustawieniem ostrości na 3.5 (tym bardziej, że łapy mi latają jakbym miał ciągle delirę). Od 5.6 już jest o wiele lepiej. Ogniskowa już jest stosunkowo długa to nawet delikatne ruchy mogą spowodować, że kadr Ci się przesunie o więcej niż myślisz.
    Spróbuj go trochę przymknąć i zobacz czy nie jest lepiej.

Domyślnie

Na poczatu tez mialem problem utrzymac na 3.5-4 w GO, ale juz doszedlem do wprawy. Trenuj, bo szklo jest tego warte.
    D90 + słoik po Kieleckim

Domyślnie

Tak jak napisali przedmowcy - potrenuj. To nie sa latwe szkla na poczatek tym bardziej, ze musisz smigac na pelnym manualu. Jakby kazdy uzytkownik D90 czy innej puszki trafial zawsze z ostroscia dokladnie tam gdzie chce to wielu przerzuciloby sie na szkla bez AF.
    Chyba to jest Nikon z literką D

Domyślnie

Powiem Wam że potwierdzenie się włącza co kawałek obrotu. i po prostu tak już ro urządzenie ma. Ja w ogóle już na kropkę nie patrzę chyba że mam zmęczony wzrok i ostrze ładnie W punkcie ostrości kropka się świeci i robi to prawidłowo. Najlepiej ostrzyć na oko i ewentualnie utwierdzać się kropką to masz 100% trafień

Domyślnie

Ja mam u siebie "minimalny" BF, więc ostrzenie na oko i na kropkę jest dopiero "pozycją wyjściową" i tak muszę korygować minimalnie kręcąc szkiełkiem na nieostrość w obiektywie. Ale pewnie trzeba się będzie przyzwyczaić.

Domyślnie

Cóż może mam szczęście do puszki bo wiele szkieł na niej było i AF i MF i żadna mi problemów z focusem nie robiła

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów