Zobacz pełną wersję : ps cs4 i praca z tekstem
kameleon30
25-04-2010, 09:56
Witam, mam problem z moim photoshopem. Mianowicie gdy dodaje tekst to juz przy nieznacznym powiekszeniu strasznie widac pikseloze - tak jakby byl to rastrowa warstwa a nie jest. to samo gdy wstawiam figury np kwadrat, kolo - od ok 150% wychodzi straszna pikseloza. Resetowalem ustawienia ps ale nic to nie dalo. Jest na to jakas rada? Sprawdzilem w illustratorze i tu jest wszystko ok - tekst po powiekszeniu jest ostry jak zyleta (wiadomo wektor), czemu ps takie cuda robi?
Witam, mam problem z moim photoshopem. Mianowicie gdy dodaje tekst to juz przy nieznacznym powiekszeniu strasznie widac pikseloze - tak jakby byl to rastrowa warstwa a nie jest. to samo gdy wstawiam figury np kwadrat, kolo - od ok 150% wychodzi straszna pikseloza. Resetowalem ustawienia ps ale nic to nie dalo. Jest na to jakas rada? Sprawdzilem w illustratorze i tu jest wszystko ok - tekst po powiekszeniu jest ostry jak zyleta (wiadomo wektor), czemu ps takie cuda robi?Przeciez podczas powiekszania, powiekszasz obaz bitowy, wiec co sie dziwisz? Tekst jest tekstem i jako taki, wewnetrznie jest traktowany jako element mozliwy do modyfikacji innej niz mapa bitowa-- zgadza sie. Niemniej kiedy nie podlega edycji a jest jedynie podgladany jako czesc projektu, to jest zrastrowany jako bitmapa. Widziales, zeby kiedykolwiek bylo inaczej?
kameleon30
25-04-2010, 11:44
teraz sprawdzilem na innym kompie i tez tak jest. nie pracowalem dawno z tekstem w ps (glownie robie inne zadania) ale wlasnie wydawalo mi sie ze jest tak samo jak indesign czy illustratorze - przy powiekszeniu jest to wektor i nie dochodzi do rasteryzacji. dla pewnosci sprawdzilem i po wygenerowaniu pdf'a jest ok. pytalem bo dosc mocno mi to wadzi przy pracy na wiekszym powiekszeniu ale jakos sobie bede musial poradzic, dzieki za odpowiedz
teraz sprawdzilem na innym kompie i tez tak jest. nie pracowalem dawno z tekstem w ps (glownie robie inne zadania) ale wlasnie wydawalo mi sie ze jest tak samo jak indesign czy illustratorze - przy powiekszeniu jest to wektor i nie dochodzi do rasteryzacji.Nie porownuj programow do skladu czy grafiki wektorowej, z aplikacja do edycji bitmap. To tak jakbys np. samochod wyscigowy chcial porownac do pick-upa, jedynie pod katem ladownosci. Obydwa to samochody, ale sluza do zupelnie innych celow.
pytalem bo dosc mocno mi to wadzi przy pracy na wiekszym powiekszeniuNo wyobraz sobie -- jak chcialbys widziec obrazek (dajmy na to w Irfanie, ACDSee, czy na stronie internetowej), z idealnie ostrym tekstem w obojetnie jakim powiekszeniu? :D Wszystko dostawaloby "pikselozy", a teksty mialby byc ostry? :D No jakim cudem? :D A tak przeciez jest w Photoshopie -- to co widzisz na ekranie to skonczona bitmapa. Fakt, iz w danej chwili mozna przesuwac jej warstwy, czy edytowac tekst -- nie ma znaczenia. Wyswietlana jest zawsze tylko bitmapa. Podobnie zreszta w InDesignie czy Illustratorze. Powiekszenie jest po prostu na biezaco rastrowane, ale ogladasz i tak bitmape.
kameleon30
25-04-2010, 14:33
dokladnie wszystko rozumiem co piszesz. pewnie ze po otwarciu w jakimkolwiek programie do przegladania grafik byloby to dziwne, mi chodzi o sama edycje w photoshopie - nie o efekt wynikowy - tu wiem ze bedapiksele. sprawdzilem dokladniej na kompie znajomego i u niego jest normalnie, a na pewno inaczej - nie ma takiej pikselozy jak u mnie w trakcie edycji warstwy tekstowej w ps. byc moze cos w systemie
edit: sprawdzilem na swoim kompie analogiczna rzecz na GIMPie i jest ok - widocznie cos sie z ps popsulo, pewnie reinstalka pomoze