PDA

Zobacz pełną wersję : Pierwsza Komunia

santiago_78
24-04-2010, 22:15
Witam. Niedugo bo 9 maja czeka mnie fotografowanie komunii. Jesli chodyi o komunie to nie mialem nigdy z tym do czynienia. Chodzi mi raczej o fotografowanie imprezy na sali tzn jest tam 8 komunii jednoczesnie ok. 240 osob. Jak to widzicie. Jakie kadry. Planuje zrobic odbitki po jednym zdjeciu i wywiesic je do sprzedazy w tym dniu plus albumz jamniki dla kazdej z rodzin. Ile kasowac za odbitke 13x18. Dodam ze za samo fotografowanie nie biore kasy a raczej traktuje to jako reklame. Mysle ze ze sprzetem raczej dam rade. Prosze o rady bardziej doswiadczonych kolegow.

Pimps
24-04-2010, 22:37
Jak ty to chcesz zrobić w ciągu tego samego dnia?

piotrpl
24-04-2010, 23:00
240 osób to szczegół ale odbitki tego samego dnia?:) raz ze to niedziela a dwa to wątpię żeby jakiś lab ci to zrobił ot tak :)
sala pewno też nie będzie potężna wiec pewnie nie poszalejesz z kadrami, ale to takie moje przemyślenia... powodzenia ;)

mazon
24-04-2010, 23:34
Jeśli traktujesz to jako reklamę to nie możesz brać za to kasy - cóż to za reklama za którą klient musi płacić

sinner
25-04-2010, 00:57
panie i panowie istnieje taka funkcja jak ignore dla przypomnienia :(

santiago_78
25-04-2010, 07:03
240 osób to szczegół ale odbitki tego samego dnia?:) raz ze to niedziela a dwa to wątpię żeby jakiś lab ci to zrobił ot tak :)
sala pewno też nie będzie potężna wiec pewnie nie poszalejesz z kadrami, ale to takie moje przemyślenia... powodzenia ;)

Zaprzyjaźniony LAB pracuje bo to okres komunijny więc z odbitkami nie ma problemu. Biorę kase tylko za odbitki bo w ten sposób mam uzgodnione. Ryzykuję że coś z tego będzie lub nie.

Pimps
25-04-2010, 08:01
Moim zdaniem jeżeli to jest 240 osób i każda che mieć jedno zdjęcie i wykonanie tego zdjęcia (ustawienie poprawienie itp.) zajmie ci 1 min. to łączyn czas wynosi 4 godziny. Jeżeli obrobienie fotki zajmie Ci również 1 minutę to znowu masz 4 godziny czyli łącznie 8. Myślę że szanse są ale jak zatrudnisz z 10 osób aby zdążyć wręczyć twoje foty w ciągu tej imprezy - to założenie w przypadku tylko 1 zdjęcia i w przypadku że każde ci wyjdzie od pierwszego strzału.

santiago_78
25-04-2010, 08:04
Obróbkę będę robił dopiero w finalnej wersji zdjęć po niedzieli, a te pojedyńcze wywołuję prosto z puszki (czas) żeby wszyscy goście póki będą "w kupie" mogli ew. zobaczyć i wybrać. Robię tylko przyjęcie bez kościoła. Zdjęcia grupowe, portret dzieci + rodzice, dziadkowie itp.

Pimps
25-04-2010, 08:08
No to powodzenia - jak dla mnie to jest jakaś wypucha.

roBEERcik
25-04-2010, 09:09
Nie powinieneś brać pieniędzy za te zdjęcia, w końcu reklama się liczy. Albo co najwyżej tyle ile płaciłeś za odbitki.
I tak przez najbliższych parę lat.

marszull
25-04-2010, 12:21
Tez jestem zdania zeby nie brac wiecej niz koszt odbitek, albo nawet mniej. To bedzie na pewno dobre jako reklama i napedzi Ci sporo klientow.

thorcik
25-04-2010, 13:59
A na Kursie Liturgicznym nie powiedzieli Ci, na co zwrócić uwagę?

durom
25-04-2010, 18:36
Moim zdaniem pomysł idiotyczny ale walcz i nie zapomnij się pochwalić wynikiem ;)

esio
25-04-2010, 18:37
A dlaczego nie robisz dzieci w komunii w kościele?
Dlaczego nie w ławkach i przy komunikowaniu?
Jak to? Zdjęcia komunijne w lokalu?
Zdjęcia grupowe chcesz robić na sali? A gdzie ołtarz? Ksiądz?

Pomyślmy.
Nabożeństwo komunijne zacznie się przypuszczalnie 9-10.
Trwa około 1,5 godziny. Więc koniec około 12.
Na sale zjadą rodziny na 13. Będzie obiad.
Około 14 skończą i będzie jakieś 30 minut czasu.
Ale goście na pewno przeznaczą to na papieroska i nikt Ci nie będzie pozował.
Na godzinę 15, może 16 będą wracać do kościoła na Nieszpory.
Nieszpory są krótkie, jakieś 20 do 30 minut.
Wracają na salę na 16-17.
Gdzie Ty chcesz te zdjęcia zrobić i wystawić jej do 17?

Wydaje mi się, że Ty chyba w ogóle nie wiesz, co chcesz zrobić.
Nie zdajesz sobie sprawy, za co się bierzesz i jak do tego podejść.
Nie masz pojęcia, co się dzieje w takim dniu jak komunia.
Czy myślisz, że zrobienie zdjęcia dziecka ubranego w strój komunijny to wszystko?
A gdzie klimat tego dnia? Gdzie podniosłość chwili?

Ty chyba widzisz już tylko pieniążki, jakie można na tym zarobić.
8 komunii, 240 ludzi, niech weźmie, co 5 osoba jedno zdjęcie
to masz 48 zdjęć po na przykład 5 złoty to 240 złotych. Za darmo.

Nie tędy droga. Jak chcesz robić komunie to w tym roku idź do kościoła
i patrz, co się w nim dzieje, najlepiej notuj sobie na kartce albo nagraj całość na kamerę.
Będziesz mieć w domu materiał, który przyda się na następny rok.
Będziesz wiedział, co się dzieje i w jakim czasie.
A w przyszłym roku będziesz mógł zaproponować zrobienie komunii w kościele.

Czy wiesz już, czemu Kuria wprowadziła kiedyś tam szkolenia dla fotografów i operatorów kamer?
Żeby wiedzieli, co i kiedy się dzieje w kościele, co w danym dniu jest ważne i co należy uwiecznić na zdjęciach.

Piszesz, że czeka Cię fotografowanie komunii, a potem piszesz, że imprezy na Sali.
To w sumie co?
Jakie kadry? Dzieci przy kotlecie?
Wywiesić po jednym zdjęciu, to co? 240 zdjęć? Plus jakiś album?
Ty naprawdę myślisz, że sprzedasz w jeden dzień 240 zdjęć na przykład po 3 złote, bo 5 to za dużo.
240x3=720 złoty plus jakieś albumy 8x50?=400+720=1120 złotych?

Kończę, bo zaczynam się śmiać.