PDA

Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Zdjęcia z dyskoteki

fotograf62
26-11-2006, 19:52
Polecam dwa linki:
1) http://www.ambra-club.com/g3/index.html
2) http://www.fotograf62.getphoto.pl/index.php?pageid=4&k=408916 i proszę o wypowiedzi ponieważ fotki w discoclubie robiłem pierwszy raz w życiu i chciałbym znać konstruktywne wypowiedzi. Proszę Was koledzy i koleżanki z FN o wasze zdania.
Pozdrawiam, fotograf62.
------------------------------------------------------------------------------------------

Dziękuję wszystkim za wyrażenie opini, trzeba jeszcze dużo czasu abym wczuł się w takie klimaty.

Tordek
26-11-2006, 22:56
lol ;]

tito
26-11-2006, 23:54
hm, jedyne co przychodzi mi do powiedzenia, to to...
to chyba nie jest to forum...
jak dla mnie, to bardzo słabe :-/

hcman
27-11-2006, 00:07
niebardzo czaję. co na tych zdjęciach jest do oceny??

Fodo
27-11-2006, 00:11
nie ostre, centralne kadry, poprzepalane, bałagan w kadrach.......
a co mi się najbardziej nie podoba ......wszyscy się na ciebie gapią mglistym wzrokiem tak jak byś przed kazdym zdjeciem krzyczał ....UWAGA ROBIĘ FOTE....

ogólnie porfolio na nie....:(

puchbeary
27-11-2006, 01:03
http://www.ambra-club.com/g3/slides/DSC_0206.html niech mina tej pani wystarczy za komentarz. Nie wiem co powiedzieć ....

bombel
27-11-2006, 01:25
Rany boskie!!! Puchbeary, nie dotarłem tak daleko jak Ty, ale mina tej pani rzeczywiście świadczy o wszystkim. Mina tego pana nie jest zresztą wcale lepsza.

Ja wiem co powiedzieć: to jest trochę żenujące. Nie wiem tylko, czy fotografujący chciał taką dyskotekę obśmiać, czy nie zdaje sobie z tego sprawy...

Czornyj
27-11-2006, 07:58
Rewelacyjne. Kwintesencja atmosfery polskiej dyskoteki.

fotograf62
27-11-2006, 11:24
Dzięki za wypowiedzi wyciągnę wnioski. Następne fotki z innego klubu w przyszlości. Pozdrawiam.

bombel
27-11-2006, 12:10
No dobrze, ale co tu komentować. Staram się na ogół nie dołować ludzi wystawiających kiepskie zdjęcia, ale skoro dalej chcesz komentarza...

Link pierwszy:

Zdjęcia z linku pierwszego to jakaś tragiczna porażka... Są tak kiepskie, że porażają... Wyglądają, jakby pijany koleżka łaził po dyskotece i walił foty bez cienia pomyślunku i przygotowania, jakby znał przeznaczenie tylko jednego guzika (spustu). Złe (a nawet tragiczne) fotografowanie nie jest jeszcze niestety karalne, ale tak się zastanawiam, czy chwalenie się nimi ma jakiś sens... I czy ludzie, ci mokrzy, dopaleni po gałach lampą, świecący spoconymi czołami, ujmowani w ten sposób, żeby wyszły im możliwie największe dziury w nosie - czy ci ludzie to widzieli i godzą się na to?

Jedyna nadzieja, że byli tak pijani, że nie pamiętają co się działo.

Jakość techniczna - zero. Obróbka - zero. Co prawda są ślady jakiegoś programu graficznego, ale lepiej, żeby autor go nie tykał, bo nie dość, że nie poprawił, to zepsuł. Znajomość sprzętu - jeden (wie co nacisnąć, żeby błysnęło). Kompozycja - zero. W zasadzie kompozycja to minus jeden.

Podsumowanie: bezmyślne i przypadkowe próby uwiecznienia chwili, w dodatku fatalnie monotonne w swojej tragicznej pustce. Jeśli jest jakiś efekt, to taki: jak ktoś chciał pokazać całą mizerię i syf z takich dyskotek - to mu się udało. Fatalna maniera robienia wszystko na jedno kopyto. Żenada i obciach.

Link drugi:

Słabe, choć przynajmniej widać jakieś próby myślenia. Raz oświetlenie zastane, raz lampa w ścianę lub sufit, raz jakieś kombinowane. Przynajmniej nie zawsze lampa w ślepia. Drugie, co rzuca się w oczy, to to, że nie ma ciągle tych samych min i ujęć. Gość łazi, ale już przynajmniej nie cyka bezmyślnie, wołając przedtem: uśmiech!

Czasem jakieś próby zmiany kadru - mniej lub bardziej agresywne. Czasem udane, czasem mniej udane próby, ale przynajmniej gość chciał zrobić coś więcej... Zdjęcie wzdłuż baru, bez flasha - prawie dobre; gdyby może usunąć bałagan z lewej strony. 0916_bardolny (z panną pomiędzy dwoma głowami tyłem) niezłe. Nie wiem na ile przemyślane, na ile przypadkowe próby zrobienia zdjęć przy efektach świetlnych...

Podsumowanie: nie żebym był zachwycony, bo nie jestem - ale wydaje mi się, że autor fotografuje dłużej, a przynajmniej wie więcej. W porównaniu z tymi poprzednimi lepsze. Jest materiał do nauki i przemyśleń.

Powyższe wygłosiłem, bo prosisz o porównanie jednych i drugich. Chciałem napisać, że jest mi przykro z powodu miażdżącej oceny, ale w zasadzie nie jest mi przykro (jeśli ktoś pokazuje takie wypociny, powinien liczyć się z takimi ocenami, no chyba, że ślepy). Przykro jest mi z tego powodu, że musiałem te zdjęcia obejrzeć.

Nie chciałem nikogo urazić, ale ja naprawdę tak myślę o tych zdjęciach.

[edit]
Eee, a jeszcze jak zaczynałem pisać, była prośba o porówniania i więcej komentarzy! A teraz wyszedłem na gościa, co się czepia bez pytania. Szkoda fotograf62, że zedytowałeś swojego posta, ale skoro już to wszystkopowypisywałem to nie będę kasować.

goldie
27-11-2006, 13:22
masakra... masakra... rozłożyło mnie na łopatki...

fotograf62
27-11-2006, 15:27
Bombelku bardzo Ci dziękuję za wyrazistość wypowiedzi, nie obraziłeś mnie a raczej uswiadomiłeś mi że widzisz coś w tej pustce jak ja nazwałeś ;-) Wyraziłeś się o obu linkach jak moi znajomi którym przesłałem do oceny poza forum. Jestem Ci wdzięczny. Czekam na słowa pozostałych krytyków.

invictus
27-11-2006, 16:08
jezeli chodzi o mnie to mysle ze troche zbyt krytycznie podeszliscie do zdjec.
A jezeli chodzi o moje odczucia: dla mnie to poprostu zdjecia z imprezy nie wiece w tym zadnej zenady, ale tez niczym nie zaskakuja.
Neutralnosc zupelna

popbart
27-11-2006, 18:02
To ja się wstydzę moich fotek na forum wrzucać, ale po tych fotkach widzę, że chyba jestem za bardzo krytyczny dla siebie.

Krisu
27-11-2006, 19:29
Link pierwszy:
najlepiej jak najkrocej: nieprzemyslany balagan

Link drugi:
Fotografujacy mysli nad tym co robi! Kombinuje tak ze swiatlem zastanym jak i z lampa blyskowa

Jak dla mnie druga galeria bardziej na TAK

fotograf62
27-11-2006, 23:24
Ocena zakończona brak fotografii w drugim linku. Zdjęcia skasowane.