Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Zdjęcia z dyskoteki
fotograf62
26-11-2006, 19:52
Polecam dwa linki:
1) http://www.ambra-club.com/g3/index.html
2) http://www.fotograf62.getphoto.pl/index.php?pageid=4&k=408916 i proszę o wypowiedzi ponieważ fotki w discoclubie robiłem pierwszy raz w życiu i chciałbym znać konstruktywne wypowiedzi. Proszę Was koledzy i koleżanki z FN o wasze zdania.
Pozdrawiam, fotograf62.
------------------------------------------------------------------------------------------
Dziękuję wszystkim za wyrażenie opini, trzeba jeszcze dużo czasu abym wczuł się w takie klimaty.
hm, jedyne co przychodzi mi do powiedzenia, to to...
to chyba nie jest to forum...
jak dla mnie, to bardzo słabe :-/
niebardzo czaję. co na tych zdjęciach jest do oceny??
nie ostre, centralne kadry, poprzepalane, bałagan w kadrach.......
a co mi się najbardziej nie podoba ......wszyscy się na ciebie gapią mglistym wzrokiem tak jak byś przed kazdym zdjeciem krzyczał ....UWAGA ROBIĘ FOTE....
ogólnie porfolio na nie....:(
puchbeary
27-11-2006, 01:03
http://www.ambra-club.com/g3/slides/DSC_0206.html niech mina tej pani wystarczy za komentarz. Nie wiem co powiedzieć ....
Rany boskie!!! Puchbeary, nie dotarłem tak daleko jak Ty, ale mina tej pani rzeczywiście świadczy o wszystkim. Mina tego pana nie jest zresztą wcale lepsza.
Ja wiem co powiedzieć: to jest trochę żenujące. Nie wiem tylko, czy fotografujący chciał taką dyskotekę obśmiać, czy nie zdaje sobie z tego sprawy...
Rewelacyjne. Kwintesencja atmosfery polskiej dyskoteki.
fotograf62
27-11-2006, 11:24
Dzięki za wypowiedzi wyciągnę wnioski. Następne fotki z innego klubu w przyszlości. Pozdrawiam.
No dobrze, ale co tu komentować. Staram się na ogół nie dołować ludzi wystawiających kiepskie zdjęcia, ale skoro dalej chcesz komentarza...
Link pierwszy:
Zdjęcia z linku pierwszego to jakaś tragiczna porażka... Są tak kiepskie, że porażają... Wyglądają, jakby pijany koleżka łaził po dyskotece i walił foty bez cienia pomyślunku i przygotowania, jakby znał przeznaczenie tylko jednego guzika (spustu). Złe (a nawet tragiczne) fotografowanie nie jest jeszcze niestety karalne, ale tak się zastanawiam, czy chwalenie się nimi ma jakiś sens... I czy ludzie, ci mokrzy, dopaleni po gałach lampą, świecący spoconymi czołami, ujmowani w ten sposób, żeby wyszły im możliwie największe dziury w nosie - czy ci ludzie to widzieli i godzą się na to?
Jedyna nadzieja, że byli tak pijani, że nie pamiętają co się działo.
Jakość techniczna - zero. Obróbka - zero. Co prawda są ślady jakiegoś programu graficznego, ale lepiej, żeby autor go nie tykał, bo nie dość, że nie poprawił, to zepsuł. Znajomość sprzętu - jeden (wie co nacisnąć, żeby błysnęło). Kompozycja - zero. W zasadzie kompozycja to minus jeden.
Podsumowanie: bezmyślne i przypadkowe próby uwiecznienia chwili, w dodatku fatalnie monotonne w swojej tragicznej pustce. Jeśli jest jakiś efekt, to taki: jak ktoś chciał pokazać całą mizerię i syf z takich dyskotek - to mu się udało. Fatalna maniera robienia wszystko na jedno kopyto. Żenada i obciach.
Link drugi:
Słabe, choć przynajmniej widać jakieś próby myślenia. Raz oświetlenie zastane, raz lampa w ścianę lub sufit, raz jakieś kombinowane. Przynajmniej nie zawsze lampa w ślepia. Drugie, co rzuca się w oczy, to to, że nie ma ciągle tych samych min i ujęć. Gość łazi, ale już przynajmniej nie cyka bezmyślnie, wołając przedtem: uśmiech!
Czasem jakieś próby zmiany kadru - mniej lub bardziej agresywne. Czasem udane, czasem mniej udane próby, ale przynajmniej gość chciał zrobić coś więcej... Zdjęcie wzdłuż baru, bez flasha - prawie dobre; gdyby może usunąć bałagan z lewej strony. 0916_bardolny (z panną pomiędzy dwoma głowami tyłem) niezłe. Nie wiem na ile przemyślane, na ile przypadkowe próby zrobienia zdjęć przy efektach świetlnych...
Podsumowanie: nie żebym był zachwycony, bo nie jestem - ale wydaje mi się, że autor fotografuje dłużej, a przynajmniej wie więcej. W porównaniu z tymi poprzednimi lepsze. Jest materiał do nauki i przemyśleń.
Powyższe wygłosiłem, bo prosisz o porównanie jednych i drugich. Chciałem napisać, że jest mi przykro z powodu miażdżącej oceny, ale w zasadzie nie jest mi przykro (jeśli ktoś pokazuje takie wypociny, powinien liczyć się z takimi ocenami, no chyba, że ślepy). Przykro jest mi z tego powodu, że musiałem te zdjęcia obejrzeć.
Nie chciałem nikogo urazić, ale ja naprawdę tak myślę o tych zdjęciach.
[edit]
Eee, a jeszcze jak zaczynałem pisać, była prośba o porówniania i więcej komentarzy! A teraz wyszedłem na gościa, co się czepia bez pytania. Szkoda fotograf62, że zedytowałeś swojego posta, ale skoro już to wszystkopowypisywałem to nie będę kasować.
masakra... masakra... rozłożyło mnie na łopatki...
fotograf62
27-11-2006, 15:27
Bombelku bardzo Ci dziękuję za wyrazistość wypowiedzi, nie obraziłeś mnie a raczej uswiadomiłeś mi że widzisz coś w tej pustce jak ja nazwałeś ;-) Wyraziłeś się o obu linkach jak moi znajomi którym przesłałem do oceny poza forum. Jestem Ci wdzięczny. Czekam na słowa pozostałych krytyków.
invictus
27-11-2006, 16:08
jezeli chodzi o mnie to mysle ze troche zbyt krytycznie podeszliscie do zdjec.
A jezeli chodzi o moje odczucia: dla mnie to poprostu zdjecia z imprezy nie wiece w tym zadnej zenady, ale tez niczym nie zaskakuja.
Neutralnosc zupelna
To ja się wstydzę moich fotek na forum wrzucać, ale po tych fotkach widzę, że chyba jestem za bardzo krytyczny dla siebie.
Link pierwszy:
najlepiej jak najkrocej: nieprzemyslany balagan
Link drugi:
Fotografujacy mysli nad tym co robi! Kombinuje tak ze swiatlem zastanym jak i z lampa blyskowa
Jak dla mnie druga galeria bardziej na TAK
fotograf62
27-11-2006, 23:24
Ocena zakończona brak fotografii w drugim linku. Zdjęcia skasowane.