Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Lightroom

pampek83
24-04-2010, 14:06
Witam
Mam pewien problem w trakcie obróbki zdjęcia w lightroomie program się zawiesza, i po jakichś 30 40 sekundach znowu zaczyna działać. Wszystko wygląda tak jakby komputer nie wyrabiał. Jednak sprawdzałem na stronie Adobe wymagania sprzętowe do lightroomehttp://www.adobe.com/pl/products/photoshoplightroom/ i sprzęt który posiadam spełnia wszystkie wymagania z dużą rezerwą. Czy ktoś może wie jaka jest tego przyczyna.

Konfiguracja komputera:
Płyta główna - Asus p6t deluxe v2
Procek - i7 920
Ramy - pc 3 10666 3x2gb
Grafika - GeForce 9800gt 512 mb
Dysk - Caviar z serii green 500 gb

Z góry dzięki za odpowiedz.

thorcik
24-04-2010, 14:11
Geez, u mnie na lapku z C2D 2GHz i 2GB ramu działa całkiem szybko, więc to raczej nie to.

stig
24-04-2010, 15:10
Konfiguracja komputera:
Procek - i7 920
Ramy - pc 3 10666 3x2gb
Dysk - Caviar z serii green 500 gbTo sobie dysk wybrales! :D Pogratulowac... Cala maszyna wypasiona, a dysk "green". :D To jest seria dyskow do trzymania archiwum lub do leniwej roboty biurowej, a nie dla stacji do obrobki zdjec. I wlasnie tutaj mozna sie doszukiwac problemow. Mam greena 2 TB, wlasnie jako archiwum, i tez dlugo jeczy kiedy mu wrzuce ciurkiem duzo plikow. Na szczescie przerzucanie danych na niego to sporadyczne przypadki, wiec nie przeszkadza mi to zbytnio. Jednak nigdy bym nie pomyslal nawet o tym, zeby uzywac jako dysk bazowy w zestawie.

zbyszek.wozniak
24-04-2010, 15:26
Ja również miałem podobny problem z adobe lightroom. Mulił nie tak długo jak u ciebie, jednak było to denerwujące na tyle, że zdecydowałem się sformatować partycję systemową i przeinstalować system - pomogło.
A może program antywirusowy powoduje przymulanie programu? Spotkałem się z tym kiedyś tyle, że spowolnieniu uległ cały sytem i kilka "większych" programów, np. ms office.

pampek83
24-04-2010, 17:39
To sobie dysk wybrales! :D Pogratulowac... Cala maszyna wypasiona, a dysk "green". :D To jest seria dyskow do trzymania archiwum lub do leniwej roboty biurowej, a nie dla stacji do obrobki zdjec. I wlasnie tutaj mozna sie doszukiwac problemow. Mam greena 2 TB, wlasnie jako archiwum, i tez dlugo jeczy kiedy mu wrzuce ciurkiem duzo plikow. Na szczescie przerzucanie danych na niego to sporadyczne przypadki, wiec nie przeszkadza mi to zbytnio. Jednak nigdy bym nie pomyslal nawet o tym, zeby uzywac jako dysk bazowy w zestawie.

No nic mam jeszcze jeden dysk seagate 500gb.

Zrobie tak jak zbyszek.wozniak mowi. Przeinstaluje sys na seagata i zobaczymy.

Dzięki wielkie z porady.

Kyle
24-04-2010, 19:08
Witam
Mam pewien problem w trakcie obróbki zdjęcia w lightroomie program się zawiesza, i po jakichś 30 40 sekundach znowu zaczyna działać. Wszystko wygląda tak jakby komputer nie wyrabiał. Jednak sprawdzałem na stronie Adobe wymagania sprzętowe do lightroomehttp://www.adobe.com/pl/products/photoshoplightroom/ i sprzęt który posiadam spełnia wszystkie wymagania z dużą rezerwą. Czy ktoś może wie jaka jest tego przyczyna.

Konfiguracja komputera:
Procek - i7 920
Ramy - pc 3 10666 3x2gb
Dysk - Caviar z serii green 500 gb

Z góry dzięki za odpowiedz.
Wyłącz plik strony by zmusić winzgrozę do używania intensywniej RAM a nie wrzucania rzeczy na dysk. Jaki masz system? Windows 7 64 bit czy Vista 64 bit ?

pampek83
24-04-2010, 22:50
system to win 7 64bit