Zobacz pełną wersję : M42
witam
z okazji tego ze niestac mnei na dobre nowoczesne obiektywy to wymyslilem sobie zakup przejsciowki z nikona na m42 i tera zpytanko co do obiektywow jaki polecacie do makro (slyszalem o wolnie ze sa dobre) i ulicy (ludzie zdarzenia reporterka itp) i cos jasnego i krotkiego 10 byla by super ale nieiwem czy robili takie... najmniejszy jaki znalazlem to 20 mm (MIR 20/3,5) wszytkie inf mi si eprzydadza nawet troche odbiegajace od tematu bo dopiero zaczynam
Pozdrawiam
Pietro
Najpierw co do przejściówki musisz wiedzieć, że zwykła bez soczewki nie ostrzy w nieskończoność, a te z soczewką bywają różne jakościowo. Alternatywą jest system P-six, przejściówki nie potrzebują soczewek aby ostrzyć w nieskończoność, a obiektywy są jeszcze lepsze od tych na M42 (w końcu to średni format), ale niestety są rzadsze i kosztują więcej (i tak taniej od dobrych Nikorrów).
Ale jeżeli zostaniesz przy M42 to wybór masz bardzo duży, ale ceny też są bardzo różne.
Generalnie można zapomnieć o zoomach bo są ciemne i słabe skupmy się więc na stałkach:
Do MAKRO nadaje się większość standardowych obiektywów, tylko trzeba sobie dokupić zestaw pierścieni do makro (cena ok. 30-50 zł) lub lepeij mieszek makro (cena ok. 80-120 zł) i będziesz mógł z tym używać wszystich obiektywów na M42. Obiektywy specjalne do makro są rzadkie i droższe, a ich jakość optyczne nie jest znacząco lepsza o zwykłych.
Do zdjęć na ulicy wystaczą standardowe Pentacony 50/1.8, 29/2.8 (dobry szeroki kąt), z "50" nieco lepszy jest jeszcze Pancolar 50/1.8 (tu nasuwa mi się pytanie czy to ma być do analoga, czy do cyfry, bo wtedy trzeba uwzgłednić cropa). Potem są portretówki: Helios 85 (genialny, ale rzadki i drogi, cena ok.700zł), Jupiter 9 85/2 (też super i nieco tańszy bo ok. 250zł), Sonnar 135/3.5 (genialne szkło w przyzwoitej cenie ok. 250 zł), Pentacon 135/2.8 (tańsza alternatywa dla Sonnara ok. 120-150 zł, a niewiele mu ustępuje), mnie się też podobały zdjęcia z Tair 11 135/2.8, ale trudniej się go obsługuje, bo przesłona nie jest sterowana popychaczem, tylko zamyka się na stałe, ale przy nikonie to nie ma znaczenia, a wręcz może pomóc. Trzeba pamiętać, że obiektyw musi mieć przełącznik przesłony Auto/Manual, lub w ogóle mieć przesłonę manual, bez popychacza (jak np. Tiar 11) inaczej nie będzie można przymykać przysłony w Nikonie.
Co do szerokiego kąta mogę polecić Zenitara 16/2.8, to pełnoklatkowe rybie oko dla małego obrazka, ale cena to ok. 400-500zł, z tym, że za nówkę, ale tutaj nie warto kupować takiego na M42, bo robią takie z oryginalnym mocowaniem nikona w tej samej cenie! Jest jeszcze jakoś Peleng 8mm ale nie wiem jak to działa. Ta 20 o której piszesz też może być dobra.
Na marginesie dodam, że świetne optycznie obiektywy na M42 robiła swego czasu Mamiya/Sekkor, do swoich lustrzanek z tym mocowaniem na film 35mm!!! Ale są one trudno dostępne i tylko pierwsza seria bez oznaczenia SX miała przełącznik A/M więc tylko te się nadają bez grzebania (ostatecznie popyczacz można mechanicznie zablokować w pozycji wciśniętej jakimś klinem, ale to już grzebanie w obiektywie, czego nie polecam).
Jeżeli będziesz szukał dłuższych obiektywów niż te o których pisałem, to robi się jeszcze ciekawiej, a i rozrzut cenowy wzrasta.
Obiektywów na M42 jest cała masa, od gniotów marki "Brak Marki" do świetnych i legendarnych obiektywów jak np. Sonnary, ale ich ceny nie są już takie niskie...
Ogólnie poruszyłeś temat rzekę...
Nikoforumowicz
26-11-2006, 22:25
Dzięki jacekmarysieńka za informacje. Widać wiesz wiele. Czy mógłbym Cię wykorzytać i prosić jednak o poszerzenie tematu o obiektywy tele. Zastanawiam się nad Sonnarem 180/2.8. Co o nim sądzisz do d200?
Jeśli mogę coś dorzucić od siebie to właśnie w zeszłym tygodniu nabyłem przejściówkę na M42 z soczewką (ostrzenie na nieskończoność) wydatek był bo 230 zł !! No i do tego Trioplana 100/2.8 full manual zastanawiałem się czy będę zadowolny z takiego układu z D50. I powiem krótko - warto było !!
Po dołączeniu pierścieni pośrednich M42 ma się juź niezłe makro :)
Narazie strzeliłem kilka portretów (brak czasu) ale jeśli kgoś nie zniechęca krecenie manualem to uważam że warto inwestować w M42 co wy na to?
zostane jednak przy m42
obiektywy maj bac do cyfry napisz o co chodzi z tym cropem
dzieki za wczerpujaca wypowiedz ale mam kilka pytanek
1. w czym przewyzsza mieszczek pierscienie ??
2. a sa jakies obiektywy ponizej 20 z szerowkim kontem bez efektu rybiego oka ??
3. ten Peleng 8mm to mas zjakiegos linka do neigo czy cus ??
4. nei tele mnei nei interesuje mam swojego 70-300 i mi narazie wystarcza :)
mwardas zapoaj jakies foteczki
Hey pod tym linkiem masz teścik:
http://www.mw.vsp.pl/images/test.jpg
No i co ty na to? Jak na obiektyw z lat 70 -tych podpięty do cyfry?
Dobrze, że dodałeś do czego tego potrzebujesz!
Z D200 chodzą wszystkie manuale, ale to już pewnie wiesz.
Wybrałeś świetny obiektyw, chyba najlepszy w swojej klasie (oczywiście wersje MC, to się z resztą tyczy wszystkich obiektywów o których wcześniej pisałem). Najlepsze jest to, że ten obiektyw możesz kupić z mocowaniem do P-sixa i nie będziesz potrzebował przejściówki z soczewką, żeby mieć nieskończoność. Taka przejściówka jest dostępna bez problemów na allegro i kosztuje mniej niż taka na M42 z soczewką. Jak wiadomo soczewka jako dodatkowy element optyczny może pogarszać jakość optyczną zestawu.
Ogólnie polecam ten obiektyw, oczywiście jeżeli jest w dobrym stanie technicznym. Jest jeszcze nowsza wersja tego obiektywu MC Sonnar 200/2.8, równie dobra.
Tańszą alternatywą może być Pentacon 200/4, ciemniejszy, ale lżejszy i też bardzo ładne zdjęcia robi, ma ładny bokeh i fajną ostrość, a można go kupić już za 150 zł (tylko M42) była też ruska kopia tego, jakiś Tiar 200/4, też niezły.
Idąc dalej w stronę tele masz Sonnara 300 (nie pamiętam jaka przysłona, ogólnie sonnary to bardzo udane i cenione do dziś obiektywy, były nawet robione dla Contaxa) lub Tiar 300/4.5 z zestawu fotosnajpera. Sonnar to oczywiście klasa sama dla siebie, ale oba dają na pewno lepsze efekty niż obiektywy kitowe Nikkora, z tym że to już ciężkie grzmoty. Sonnar występuje z mocowaniem do P-sixa.
Powyżej tych ogniskowych nie mam zbyt dużego doświadczenia. Wiem, że do P-sixa była 500 ze światłem 5.6 firmy Pentacon, bardzo ceniona, ale rzadka i droga (coś ok. 1000-1500 zł). Co do M42 to jest już lepiej. Sam używałem luster MTO 500/8 i MTO 1000/10. To obiektywy ciężkie o duże o stałym świetle (obiektywy lustrzane) i dość ciemne, ale dają dobre efekty i niewiele kosztują (300-700 zł). Mam też jakąś Danubię 500/8 zwykły tele, ale efekty są średnie.
Wypatrzyłem na allegro to:
http://www.allegro.pl/item145293934_mamiya_sekor_55mm_f_1_8_na_m42_.html
Mam taki i wychodzą naprwdę świetne zdjęcia, plastyka obrazu mnie powala, a cena jest zachęcająca. Nie wiem oczywiście nic o tym egzemplarzu, ale za tę kasę może warto zaryzykować.
A tu przejściówka na P-sixa:
http://www.allegro.pl/item144714880_adapter_redukcja_pentacon_six_nikon_ ostatnie.html
To też wydaje się ciekawe. Używałem takiego jeszcze z Zenitem i dawał ładne zdjęcia, a ten ma do tego oryginalne mocowanie Nikona, nie trzeba żadnych przejściówek:
http://www.allegro.pl/item144704296__aj]_teleobiektyw_portret_jupiter_37am_3_5_135.html
A o tym Tiarze pisałem wyżej:
http://www.allegro.pl/item143347884__aj]_niespotykany_z_powlokami_mc_tair_4_5_300.html
Tu w wersji od razu z mocowaniem Nikona!!!
Oczywiście nie znam stanu tych konkrentych egzemplarzy więc się nie sugeruj, to tylko niektóre z przykładów obiektywów o których mówiłem.
Podsumowując jest dużo dobrych i tanich obiektywów na M42, ale albo nie będzie nieskończoności w Nikonie, albo trzeba przejściówkę z soczewką, ktorej jakość zawsze w mniejszym lub większym stopniu wpływa na jakość optyczną zestawu. Alternatywą są droższe obiektywy sytemu P-six, albo szukać ruskich obiektywów z nocowaniem do Nikona i nie używać żadnych przejściówek. Ruskie robili aparaty na film 35mm z bagnetem Nikona, były to Kievy 19, 20 i jeszcze inne mniej znane, więc mają trochę obiektywów przystosowanych do teo systemu przez fabryki. To dobra i tania optyka.
zostane jednak przy m42
obiektywy maj bac do cyfry napisz o co chodzi z tym cropem
dzieki za wczerpujaca wypowiedz ale mam kilka pytanek
1. w czym przewyzsza mieszczek pierscienie ??
2. a sa jakies obiektywy ponizej 20 z szerowkim kontem bez efektu rybiego oka ??
3. ten Peleng 8mm to mas zjakiegos linka do neigo czy cus ??
4. nei tele mnei nei interesuje mam swojego 70-300 i mi narazie wystarcza :)
1. Mieszek pozwala płynnie regulować skalę odwzorowania, a pierścienie skokowo, poza tym trzeba je zawsze wkęcać i wykręcać, żeby zmienić zakres odległości ogniskowania, a mieszkiem regulujesz to sobie płynnie i bezstresowo.
2. Raczej nie, ale może się mylę. Poniżej pewnej ogniskowej kąt widzenia staje się nienaturalnie szeroki dla ludzkiego oka i pojawiają się dystorsje na brzegach obrazu. Im szerszy kąt widzenia obiektywu, tym większe dystorsje (nie wiem czy na pewno fachowo to określam), aż do efektu rybiego oka. Ta 16 to pełnoklatkowe rybie oko, czyli obraz wypełnia cały kadr, z tym, że dla cyfry z cropem 1,5x ogniskowa po przeliczeniu to już nie będzie 16 tylko 24, więc i kąt widzenia będzie mniejszy i efekt rybiego oka też w zasadzie zniknie.
3. Nie znam żadnego linka, ale widywałem często coś takiego na allegro. Poszukam, jak coś znajdę to dam znać. Dla małego obrazka ten obiektyw to kołowe rybie oko, czyli obraz nie wypełnia całego kadru, tylko tworzy okrąg na środku klatki o kącie widzenia 180st. Nie wiem jak to będzie wygładało w cyfrach?
Tu coś na temat Pelenga:
http://www.kremlinoptics.com/catalog/m42__zenit__lenses.html
A tu sklep na Ukrainie który wam to może wysłać do domu, nawet bez cła, i to od razu z mocowaniem Nikona:
http://www.dvdtechcameras.com/lens/35slrl/17/17.htm
Mają więcej takich ciekawostek, często to nówki do M42, Nikona, P-sixa i innych systemów...
A co powiecie na to:
http://www.dvdtechcameras.com/lens/35slrl/83/83.htm
Ja chyba sobie coś u nich zamówię!
darekzaw
03-12-2006, 09:53
Co tak na prawdę znaczy, że z M42 nie ma pomiaru światła przez aparat? Nie działa światłomierz w aparacie?
Pytania może mało inteligentne, ale co ma CPU w obiektywie do pomiaru światła?
A jeśli to prawda, to czy to znaczy, że mam sobie kupić światomierz, albo wrócić do starych metod ustawiania światła ręcznie?
Widziałem kilka super szkieł ma m42 albo P-siX i zastanawiam się nad celowością zakupu w tej sytuacji.
Proszę o radę bardziej doświadczonych kolegów.
Temat bumerang! Pogrzeb w archwium. I daj sobie spokoj ze szklami z mocowaniem innym niz Nikon F. Nawet Rosjanie uzywali bagnetu F w Kievie 19 (mozna dostac Arsata/Mira 20/2.8 - calkiem niezle szklo, Volne 50, Jupitera 85 i 135, chyba tez byla Volna 200/4).
darekzaw
03-12-2006, 21:44
Grzebałem. Przeczytałem chyba wszystkie posty na temat M42 i Pentacon six. Wszędzie jest napiane, że nie ma pomiaru światła i tyle wiem. Usiłuję zrozumieć co to oznacza w praktyce.
A przejściówek szukam, bo nie kupię ( w cenie obecnie do zaakceptowania) jasnego obiektywu powyżej 200mm. A rosyjskie lub jeszcze NRD-owskie szkła są niezłe. Wiem, bo sam używałem jeszcze z Praktiką.Lubię fotografować ptaki w locie, więc ciemny obiektyw daje cień ptaka na niebie a nie to o co mi chodzi.
Szcerze mówięc spodziewałem się odesłania do opcji szukaj, bo to najchętniej udzielana porada, ale nie zawsze uda się odszukać tę właściwą odpowiedź, więc dla kogoś kto ma to w małym palcu nie powinno być wielkim problemem napisać jak to działa. Z Nikonem mam do czynienia od niedawna, ale na tym forum odsyałanie działa wyjątkowo często. Rozpisałem się. Przepraszam
nie ma pomiaru - oznacza nie ma pomaru i tyle. Po co ci wykład dlaczego? Sam tego nie skonstruujesz.
CPU informuje o przysłonie. Jak nie ma tej informacji, to body nie potrafi podać parametrów. W epoce bez cpu były takie naciagane dźwigienki przy bagnecie. Ale nie ma ich już w korpusach d80, 70,50 (są w d200 i d2), brak ich też w szkłach M42 lub są, ale inne, nie dają potrzebnej informacji. Dlatego nawet manualne nikkory nie dają komfortu pomiaru, bo co że ma to coś obiektyw, jak korpus d50,70,80 nie czyta tej informacji.
Używałeś szkieł pentaconowskich w analogu. A to nie to samo co teraz, nie ma takiego przełozenia na cyfrę. Cyfra to inna sprawa. Naprawdę. Liczą się połoki. Nawet niektóre obiektywy nikkora AF, a więc nie jakieś antyczne, spisywały się dobrze w analogu, a w dobie cyfry są zdecydowanie gorsze.
Niektórzy producenci zaczeli wypuszczać nowe "stare" szkła poprawiając w nich głównie powłoki przeciwodblaskowe. To, że były dobre nie wystarcza. Muszą być super. Szczególnie przy zdjęciach ptaków w locie, gdzie robisz jakby pod światło, bo niebo jest tłem zdjęcia.
Będziesz się musiał zrujnować na nowsze szkło, najlepiej z silnikiem ze wzgledu na szybki AF.
ta dzwigienka jest tez w d50 (nikkor 50 ma taki rant na obudowie - musi byc f22 ustawione zeby rant wepchal ta dzwigienke do konca- wtedy domyka przeslone i body moze ja otwierac elektromagnetycznie z wnetrza bagnetu)
d200 i d2cos_tam tez nie uzywaja jej do czytania przeslony - do tego to jest opcja custom lens w menu
a jesli ci chodzi o ta wajche wystajaca z kominka wizjera ktora zaczepiala o taka szerbinke na obiektywie - to nikon juz chyba tego nie stosuje od 30lat :)
wprowadzane w menu jest tylko określana jasność obiektywu (i ogniskowa). A użyta wartość robocza zastosowana na manualu skąd?? Ona brana jest własnie z położenia tej dźwigni.
darekzaw
04-12-2006, 10:55
Dzięki Jacek_z za informację. Wynika z tego, że tylko jasny, szybkoostrzący Nikkor jest w stanie zrobić dobre zdjęcie ptaka w locie. Widzę, że bez poważnej rozmowy z drugą połową się nie obejdzie :). A czy ktoś zna dobry komis foto w Warszawie? Taki, że można pójść dotknąć, przymierzyć. Tylko nie e-oko, bo zdzierają nieludzko.
Jacek_Z - sorry - faktiko w d200 cycek kreci sie na pierscieniu wokol gniazda obiektywu
wd50/70 swintuchy zostawili go tylko zeby f max dociskalo - ja tu wietrze jakis spisek ;)
DarekZaw, nie wiem co powoduje, że pomiar nie działa, ale efekt jest taki, że nic nie wyświetla się w aparacie w temacie ustawienia światła i nic ci nie pomoże w tych ustawieniach. Po prostu aparat przestaje kumać co i jak!
Jeżeli body ma pomiar przy innych obiektywach, wtedy światłomierz wyświetla informacje, np. pokazuje stopień niedoświetlenia lub prześwietlenia, pokazuje ustawiony czas, a nawet może pracować w trybie preselekcji przysłony. Ja ma tak w F90: wybieram przysłonę na manualnym obiektywie, np. od P-sixa, aparat dobiera do tego odpowiedni czas i wyświetla wybrany czas w wizjerze, nie wyświetla co prawda wartości przysłony, bo jej nie zna, ale wie ile światła wpadło przez obiektyw i co ma z tym zrobić!
Pozdrawiam!
Ja ma tak w F90: wybieram przysłonę na manualnym obiektywie, np. od P-sixa, aparat dobiera do tego odpowiedni czas i wyświetla wybrany czas w wizjerze, nie wyświetla co prawda wartości przysłony, bo jej nie zna, ale wie ile światła wpadło przez obiektyw i co ma z tym zrobić!
Pozdrawiam!
Co znaczy że aparat mierzy światło przy przysłonie roboczej
Zgadza się! Trochę utrudnia to pracę, bo trzeba najpierw ustawić ostrość, potem przymkąć przysłonę ustawić światło i robić zdjęcie, ale nie można mieć wszystkiego.
Efekty są na prawdę fajne, na pewno plastyka obiektywów jest lepsza od kitowych zoomów, ale to jest raczej oczywiste!
darekzaw
04-12-2006, 16:45
DarekZaw, nie wiem co powoduje, że pomiar nie działa, ale efekt jest taki, że nic nie wyświetla się w aparacie w temacie ustawienia światła i nic ci nie pomoże w tych ustawieniach. Po prostu aparat przestaje kumać co i jak!
Pozdrawiam!
Czyli jeśli będę chciał jednak robić zdjęcia z obiektywem (na przykład) z M42 to pozostaje dokupić światłomierz, albo oceniać światło na oko jak 20 lat temu robiłem. Przesłona na obiektywie, czas w aparacie i pstryk. Wtedy zdjęcia wychodziły, a teraz w dodatku będdzie taniej
Nie wiem, czy na pewno D80 nie współpracuje z manualami, ale jeżeli tak jest, to niestety pozostaje ci to o czym piszesz wyżej!
w D200 zastosowana przysłone mozna sobie rowniez zmienic przednim pokretlem w body (to dla obiektywów manualnych bez przeniesienia przyslony na korpus... np z jakas przejsciowka)
Ciesze się,że tu weszłam.Samo czytanie o obiektywach do Nikona D70 jaki mam , do zdjeć makro, jest frapujące.
Zaczęłam od poszukiwania wiadomości o Lensbabies.Na stronie polecanej przez Fotopolis ten obiektyw kosztuje dzisiaj 270 dolarow.
mam pytanie:
Czy jest jakaś grupa wrocławska?
Szukam jakiegoś towarzystwa ,ewentualych ,jednodniowych plenerkow,ot takie rzeczy...
Matylda
Nie wiem, czy jest wrocławska, ale jest prężnie działająca grupa jeleniogórska, więc nie masz daleko. A co do szkieł na M42 to fajna z nimi zabawa jest...
A po co światłomierz w epoce aparatów cyfrowych ? Jeśli masz cyfrówkę (D80) to ustwiaj parametry ekspozycji "na histogram". Metoda nie sprawdza się dobrze przy typowej reporterce, ale przy plenerach jak najbardziej.
wrocławska też jest, ale jakby mniej zorganizowana :)
za 270$ kupisz całkiem niezłe makro...wybór jest dość duży nawet wśród nikonów...