Zobacz pełną wersję : Efekt lewitacji
Witam,
Moje pytanie może się niektórym wydać banalne i głupie, ale poszukuję jakiegoś patentu na zrobienie zdjęcia z postaciami lewitującymi. Chodziłoby mi o uzyskanie mniej więcej takiego efektu:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3d/Deadbysunrise_052909_3735.jpg
Nie wiem, ale wydaje się, że to raczej nie PSD. Czy szybka migawka załatwi sprawę?
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam,
artur
miron19j
22-04-2010, 15:26
Witam,
Moje pytanie może się niektórym wydać banalne i głupie, ale poszukuję jakiegoś patentu na zrobienie zdjęcia z postaciami lewitującymi. Chodziłoby mi o uzyskanie mniej więcej takiego efektu:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3d/Deadbysunrise_052909_3735.jpg
Nie wiem, ale wydaje się, że to raczej nie PSD. Czy szybka migawka załatwi sprawę?
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam,
artur
ja osobiście obstawiał bym fotomontaż, ale nie PS. Taki analogowy. Przyjrzyj się obwódce dookoła głowy faceta pośrodku, nie wygląda to normalnie.
Moim zdaniem chłopaki się postarali i równo podskakiwali.
Paweł Kania
22-04-2010, 15:32
No raczej skakali,
środkowy koleś lewa ręka coś metalowego (branslota), koles z prawej wisior na szyi.
Dokładnie tak. Grawitacji nie oszukasz. ;-)
Moim zdaniem chłopaki się postarali i równo podskakiwali.
Najprostsze wyjaśnienie i pewnie prawdziwe. Ewentualnie coś takiego:
jur8kqfRJZY
:lol:
Powiedziałbym że osoby na tym zdjęciu podskoczyły a fotograf zrobił zdjęcie (żadnych nadzwyczajnych fotomontaży), można to zobaczyć chociażby po ubraniu faceta po prawej stronie, albo po minie kobiety po lewej stronie. W PS mogły być jakieś drobne poprawki, no i kolorystyka oczywiście w Photoshopie zrobiona.
miron19j
22-04-2010, 15:42
No raczej skakali,
środkowy koleś lewa ręka coś metalowego (branslota), koles z prawej wisior na szyi.
faktycznie, chyba jednak skakali :-)
Paweł Kania
22-04-2010, 15:44
Po lewej to kobieta ?
LoL....
Panowie, to wszystko są faceci, no co wy? Nikt nie zna dead by sunrise? Przecież ten w środku to chester z linkin park.
Filek, mi jednak nie o takie lewitowanie chodziło ;)
Mi się tez wydaje, że to raczej skok synchroniczny z bardzo krótką migawką, ale wtedy lampy odpadają, chyba że fotograf miał pocket wizarda nowej generacji.
Myślałem że to kobieta, bo spodnie które ma postać po lewej nie bardzo wyglądają na męskie (no chyba że się nie znam), no i do tego te pomalowane paznokcie i makijaż :D
Seeth, mi też zdarza się nosić takie spodnie, nie mówiąc już o tym że też potrafię sobie pomalować paznokcie na jakąś imprezę albo koncert.
Coraz ciężej stwierdzić kto dziewczynka a kto chłopczyk w dzisiejszych czasach ;)
marszull
22-04-2010, 16:21
Rozkminianie kto chlopak kto dziewczyna zostawie,
lampy mozna przeciez wyzwolic w CLS,
a co do zdjecia to ja bym obstawial tak
podskok synchroniczny (troche prob ale da sie zrobic)
twarze sfotografowane oddziennie i wklejone (przy podskoku, nawet lekkim trudno o "bezruch" twarzy i wlosow)
miron19j
22-04-2010, 16:23
twarze sfotografowane oddziennie i wklejone (przy podskoku, nawet lekkim trudno o "bezruch" twarzy i wlosow)
a to nie prościej byłoby wkleić całą postać?
Jako grafik powiem z całą stanowczością, że na tym foto nie było raczej żadnego gmerania z wycinaniem kawałka twarzy, włosów, itp.
Jeśli chodzi o światło to faktycznie, mogło być CLS (radio daje ograniczenia synchronizacji z migawką, 1/200 wydaje się za długim czasem na zamrożenie takiego ruchu)
Wprawdzie miałem wątpliwości jak CLS może sobie poradzić w sytuacji outdoorowej, ale właśnie poszperałem na jutubie i ten filmik rozwiewa moje wątpiwości:
http://www.youtube.com/watch?v=dOa05ePzXJA
Zastanawiający jakkolwiek pozostaje fakt, czy oni faktycznie podskoczyli wszyscy razem równo. Facet po prawej ma dosyć szeroko rozstawione nogi, co zdawałoby się przeczyć możliwości wykonania skoku w takiej pozycji. Sam nie wiem...
Po prostu - ze statywu, 3 klatki na której każdy skacze osobno w swoich miejscach i nałożenie na siebie w PSie...
woytec60
22-04-2010, 19:06
Normalnie podskoczyli a krótki czas ich zamroził.
Mimo pozornie obojętnych min widać napięcie w mięśniach szyi.
No i te wisiory, bransoletka...normalnie podskoczyli, nic więcej nie było ruszane.
Może być składane z oddzielnych ujeć, tego nie potrafię odróżnić.
marszull
22-04-2010, 19:27
Teraz sobie dopiero powiekszylem ten obrazek i rzeczywiscie woytec ma racje, widac napiecie miesni
Nawet i na 1/200 zrobisz takie zdjecie. Trzeba sie po prostu wstrzelic w moment miedzy ruchem w gore i w dol. Wystarczy kilka prob, zeby tego "dokonac".
Exif - f5.6, 1/125s, lampa błyskowa: nie.
adam.dorozinski
23-04-2010, 11:12
Co jak dla mnie jest dowodem na to, że było doświetlane :P "Lampa błyskowa: nie" pojawia się, kiedy na sanki nie jest zapięta lampa systemowa. Czyli np. siedzi tam wyzwalacz radiowy ;)
I spokojnie się przy takich czasach zamraża ruch w podskoku. Sam w końcu ustawiałem aparat, i sam skakałem - to wiem ;)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.maxmodels.pl/galerie/9/9/2/42992/21139.jpg)
A ja głupi nawet nie pomyślałem że w tej fotce ktoś mógł zostawić zaszyty exif. 1/125 - trochę długo na dobre zamrożenie, ale jak widać się dało
woytec60
23-04-2010, 12:16
Dodaj jeszcze: ogniskowa 38mm.
Na FF spokojnie można zamrozić.
Dodaj jeszcze: ogniskowa 38mm.
Na FF spokojnie można zamrozić.
przy poruszającym się obiekcie ogniskowa nie ma znaczenia - chyba że porównujemy fiszaja z 400mm
po prostu tak jak Stig pisze -trzeba się wstrzelić w moment - a tu moim zdaniem po 'wstrząśniętej' biżuterii widać że to ta chwila ;)
I spokojnie się przy takich czasach zamraża ruch w podskoku. Sam w końcu ustawiałem aparat, i sam skakałem - to wiem ;)
tyle że nie robiłeś tego w dzień to akurat zupełnie inna sytuacja, bo możesz mieć zamrożony ruch nawet przy 30 sekundach jak jest odpowiednio ciemno a sobie błyśniesz ;)
zdjęcie robione EOS-1Ds Mark III więc ze 60 kl/s. było w czym wybierać :D
adam.dorozinski
23-04-2010, 15:50
tyle że nie robiłeś tego w dzień to akurat zupełnie inna sytuacja
O ile dobrze pamiętam, to było lato, ok. 18:00.
Konstrukcja ma dach, ale nie ma ścian - nie było więc bezpośredniego oświetlenia, ale ciemno to nie było tam z pewnością.
Że co?
przy poruszającym się obiekcie ogniskowa nie ma znaczenia - chyba że porównujemy fiszaja z 400mm
To nie powinno mieć znaczenia nawet przy dużej różnicy ogniskowych. Jeśli przy różnych ogniskowych mamy identyczne wypełnienie kadru fotografowanym obiektem, to czy to 20mm, czy 2000mm, czas będzie taki sam. Inna bajka, to utrzymać taki czas z ręki na długiej ogniskowej... ba, na statywie go utrzymać ;)
tyle że nie robiłeś tego w dzień to akurat zupełnie inna sytuacja, bo możesz mieć zamrożony ruch nawet przy 30 sekundach jak jest odpowiednio ciemno a sobie błyśniesz ;)
Wystarczy tylko odpowiednio mocno błysnąć ;)
http://pixsylated.com/2008/12/smashing-pumpkins-with-high-speed-sync-gang-light-part-2/
To Casio robiło chyba takie wynalazki, co 60kl./s pstrykały :)
To nie powinno mieć znaczenia nawet przy dużej różnicy ogniskowych. Jeśli przy różnych ogniskowych mamy identyczne wypełnienie kadru fotografowanym obiektem, to czy to 20mm, czy 2000mm, czas będzie taki sam. Inna bajka, to utrzymać taki czas z ręki na długiej ogniskowej... ba, na statywie go utrzymać
Ogniskowa ma znaczenie. Przy dużej ogniskowej jest mniejsza głębia ostrości przecież. Jeżeli fotografujemy obiekt w ruchu to zrobienie ostrego zdjęcia przy 200mm przy przysłonie 5.6 w porównaniu do 20mm będzie o wiele trudniejsze, bo głębia ostrości obejmie dużo mniejszy zakres i ewentualne odchylenia powstające w ruchu będą od razu widoczne.
Michaelg
24-04-2010, 13:15
http://vimeo.com/1668653
Ja pamietam jak ktorys z kolegow pokazal zdjecie pana mlodego lewidujacego w siadzie "po turecku" na polu konopii. Okazalo sie, ze pan M siedzial najpierw na czyms wysokim po turecku potem nalozono 2gie zdjecie "czyste" pola wyciato siedzisko + cien i jest.