Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Pocztówka z...
Nikonozaur
20-04-2010, 20:22
... tu akurat Mazury, choć widok dość pospolity w naszym kraju. Ciepły, kwietniowy dzień, słońce niemal w zenicie.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/)
Zapraszam.
Bartekkw
20-04-2010, 20:23
Wydaje mi się że dół jest za jasny.....może nie te światełko ??
Andrzej....szybko popraw podloge.......swietny kadr ze wzgledu na ksztalt chmur i terenu.....ale przy kolorze i nasyceniu nieba podloga jest za jasna i za blada!
Nikonozaur
20-04-2010, 20:46
Andrzej....szybko popraw podloge.......swietny kadr ze wzgledu na ksztalt chmur i terenu.....ale przy kolorze i nasyceniu nieba podloga jest za jasna i za blada!
Podmieniłem, deczko przyciemniłem trawę, jednak muszę powiedzieć, że nowa jest jeszcze w powijakach, za to na glebie leżało mnóstwo zeszłorocznego siana.
Eee pozwolilem sobie na taki manewr (http://iv.pl/images/44878917394548523170.jpg)....mozliwe ze za mocno........roznica niewielka ale staralem sie przyciemnic tylko wiosenna zywa trawke;)
Tak jak wspominalem kadr jest swietny ale jakos przy tym zywym niebie jest za blado;)
Nikonozaur
20-04-2010, 21:01
Najbliżej mi jednak do pierwszej, niewidocznej już wersji. W rzeczywistości świeżej trawki tam na lekarstwo za to siana w bród. Przy ostrym słońcu efekt może być tylko jeden - blada gleba. :)
borregaard
20-04-2010, 21:05
Najbliżej mi jednak do pierwszej, niewidocznej już wersji. W rzeczywistości świeżej trawki tam na lekarstwo za to siana w bród. Przy ostrym słońcu efekt może być tylko jeden - blada gleba. :)
Masz rację....:D
Grzegorz WO
20-04-2010, 21:07
"Wieje" starannością kadrowania - bardzo miły i ciekawy krajobraz.
Bardzo ladny kadr, ladnie podany... :)
Proac150
20-04-2010, 22:02
W pierwszej chwili też chciałem coś napisać o podłodze, ale tak jest fajnie naturalnie, ładny kadr.
W pierwszej chwili też chciałem coś napisać o podłodze, ale tak jest fajnie naturalnie, ładny kadr.
Moze faktycznie to tak dziala.......teraz sie przygladam i mi pasuje.....hmmmmm niebo jest tak nasycone ze moze przez to takie odczucie....
W naturze nie widziałam takiego nieba, a chyba w zamyśle ma byc naturalne,
a może nie?;)
Nikonozaur
21-04-2010, 10:32
W naturze nie widziałam takiego nieba, a chyba w zamyśle ma byc naturalne,
a może nie?;)
No to mi się coś nadzwyczajnego wreszcie trafiło... :mrgreen:
krzysztofz24
21-04-2010, 10:46
Kadrowo bardzo mi sie podoba, uklad chmur na niebie tez fajny...tylko jeden drobny mankament, ten niebieski na niebie przybral troche nienaturalny odcien. Przy tak mocnym i wyrazistym niebie widzialbym to bardziej w kierunku ciemniejszych i lekko granatowych odcieni...
Nikonozaur
21-04-2010, 11:17
Kadrowo bardzo mi sie podoba, uklad chmur na niebie tez fajny...tylko jeden drobny mankament, ten niebieski na niebie przybral troche nienaturalny odcien. Przy tak mocnym i wyrazistym niebie widzialbym to bardziej w kierunku ciemniejszych i lekko granatowych odcieni...
Myślę, że "nienaturalność" niebieskiego może wynikać z ustawień monitora, poza tym każdy widzi inaczej i czego innego oczekuje, szanuję to, ale w tym przypadku się nie zgadzam. :)
ładny kadr - niebieski bym troszeczkę ocieplił bo intensywny był bardzo, byłem tam, a podłoga rzeczywiście leciutko za jasna, myślę że samo przyciemnienie podłogi zmieni również lekko koloryt góry :)
..... odwieczny dylemat - kreować, czy dokumentować? :D.
Bo jak już sypnie zielenią, to żeby nie wyszło, że zdjęcia z kwietnia są takie same jak z maja.
Pozdrawiam.
krzysztofz24
21-04-2010, 15:37
Myślę, że "nienaturalność" niebieskiego może wynikać z ustawień monitora, poza tym każdy widzi inaczej i czego innego oczekuje, szanuję to, ale w tym przypadku się nie zgadzam. :)
Nie zaczynajmy z ustawieniami monitora, bo sie zaraz zaczniemy odsylac do skalibrowania monitora;-)...trafnie ujales ,ze kazdy widzi inaczej i czego innego oczekuje. Po prostu mam troszke inna wizje na to niebo.
Szanujac twoja wersje,tak na szybko zapodaje swoja:-). PSE7->Barwa/Nasycenie->Niebieskosci->Suwaczek Barwy+25->Suwaczek Nasycenia -30.
http://yfrog.com/20595234355714811101181edj
Niebieski troszeczke wszedl na chmury, ale sam odcien bardziej mi pasuje
I wcale nie musisz zgadzac sie z ta wersja;-), zapodaje tylko i wylacznie w celach pogladowych, zebys wiedzial o co mi chodzi.
Pozdrawiam.
Pablo 77
21-04-2010, 17:22
Kadrowo bardzo dobry obrazek,jednak podłogę bym przyciemnił:)