PDA

Zobacz pełną wersję : [D90] Znak wodny

bmanek
19-04-2010, 16:32
Witam,

Chciałbym Was spytać czy istnieje możliwość dołączania przez soft wgrany do D90
jakiegoś konfigurowalnego znaku wodnego który automatycznie będzie dodawany
do każdego ze zdjęć?

Od razu powiem że dodawanie znaku wodnego w trakcie obróbki fotek nie wchodzi w grę.

Antonioo
19-04-2010, 17:24
nie

Michaelg
19-04-2010, 17:48
Możesz przecież w PS czy innym programie zrobić AKCJĘ która doda do każdej foty taki znak.

spongo
19-04-2010, 17:51
W menu retuszu jest nakładanie zdjęć... można z tym pokombinować, ale czy to ma sens, moim zdaniem NIE

robertw33
19-04-2010, 19:24
Interesuje mnie po co tobie znak wodny

budyn80
20-04-2010, 09:06
Jezu ale macie problem:)
Przykladow moze byc milion. Pierwszy z brzegu: facet prowadzi sprzedaz internetowa i nie chce zeby ktos wykorzystywal jego zdjecia.. Zdjecia nie musza byc perfekcyjne ale musza posiadac znak wodny..

pzdr

catintheflat
20-04-2010, 11:55
Jezu ale macie problem:)
Przykladow moze byc milion. Pierwszy z brzegu: facet prowadzi sprzedaz internetowa i nie chce zeby ktos wykorzystywal jego zdjecia.. Zdjecia nie musza byc perfekcyjne ale musza posiadac znak wodny..

pzdr

Dokładnie to miałem napisać ;-) Podobnie ma się sprawa z datą naniesioną na zdjęcie. Nie wszyscy przecież używają aparatu do celów "artystycznych".

bmanek
21-04-2010, 15:49
Widzę ze mój post rozpętał burzę...

A powód jest prosty - zdjęcia nie są obrabiane a na etapie ich robienia chce zaznaczyć z którego z użytych aparatów pochodziły...

Więc może ktoś ma jakiś pomysł jak rozwiązać mój problem?

nem
21-04-2010, 16:12
a EXIF nie starcza?

spongo
21-04-2010, 18:58
Ja swoje zdjęcia podpisuje w dolnym prawym narożniku, w ten sposób, że po skadrowaniu mocne punkty zdjęcia są w innych miejscach, w exif pozostawiam tylko copyright i datę zrobienia oraz ewentualnie dokładam pozycje GPS w której byłem jak robiłem zdjęcie (pozostałych danych takich jak nr seryjny aparatu migawka przesłona i iso nie pozostawiam celowo).
Robię tak z dwóch powodów, po pierwsze nie wstydzę się moich zdjęć, po drugie podpisując je pokazuje, że to ja je zrobiłem a nie nikt inny.
Jak ktoś nie chce podpisywać niech nie podpisuje i tyle, a nie wali komentarze po co to.

Znak wodny łatwo i wygodnie dodaje się faststone viewerem bez kupowania bezsensownie drogiego photoshopa

nem
21-04-2010, 19:15
...bez kupowania bezsensownie drogiego photoshopa

Photoshop jest sensownie drogi o ile wykorzystuje się go do czegoś więcej niż podpis zdjęcia.

nem
21-04-2010, 20:51
Nawet wtedy nie jest sensownie.Jest skandalicznie drogi.

U nas się zwrócił po trzech miesiącach :)

Dobra, koniec offtopu.

Swoją drogą zauważyłem, że najczęściej podpisują graficznie swoje zdjęcia początkujący fotografowie, u wyjadaczy jest to prawie niespotykana maniera. Ciekawe dlaczego?

mokrii
23-04-2010, 11:41
Widzę ze mój post rozpętał burzę...

A powód jest prosty - zdjęcia nie są obrabiane a na etapie ich robienia chce zaznaczyć z którego z użytych aparatów pochodziły...

Więc może ktoś ma jakiś pomysł jak rozwiązać mój problem?

w komentarzu do zdjecia ( przeczytaj instrukcje :lol: )

tyle ze komentarz jest wyswietlany w exif-ie :) wiec zaprawde powiadam nie wiem ocb ;]

bo chyba nie o to ze masz 2 3 takie same puszki z podpietymi na to roznymi szklami :)

bo to tez masz w exif-ie

Duder
24-04-2010, 00:20
Jak widzę zniknęła spora część tego wątku zawierająca dyskusję na temat motywów zamieszczania znaków wodnych na fotografiach.A szkoda ,bo problem jest ważny i dość rozpowszechniony.Wielu osobom wymiana poglądów na ten temat mogłaby zwrócić uwagę na tę sprawę.Czy na tym forum nie można wymieniać myśli,prowadzić dyskusji na tematy nieco ogólniejszej natury niż zagadnienia czysto techniczne?Mam nadzieję ,że osoba która podjęła tę decyzję potrafi jakoś sensownie ją uzasadnić.Fakt,że było trochę personalnych przepychanek,ale część postów była merytoryczna i tych szkoda.

catintheflat
25-04-2010, 20:58
Duder ja nie rozumiem Twojego zdziwienia. Przecież autor wątku zadał jasne i konkretne pytanie na które dostał odpowiedź, jednak potem rozpętała się dyskusją mająca już niewiele wspólnego z tematem przez co wątek stracił przejrzystość.

Jeśli chcesz sobie podyskutować na ten temat to załóż sobie topić odnośnie używania znaków wodnych w innym dziale forum (np. Cafe) i będzie po problemie.

Duder
26-04-2010, 01:22
Jak widzę nieco inaczej pojmujemy funkcję forum.System typu pytanie - odpowiedź jest może użyteczny,ale mało rozwijający.Zwróć uwagę jak wiele informacji i zagadnień porusza się "przy okazji" i mimochodem.To poszerza wiedzę,horyzonty i skłania do zastanowienia,a czasem do zajęcia jakiegoś stanowiska.Jak sam zauważyłeś autor dostał odpowiedzi,więc poboczna dyskusja w niczym nie przeszkodziła.