Zobacz pełną wersję : SB-800 pytanie
Hej :)
Mam problem z lampą gdyż nie wiem jak osłabić siłę błysku. Mam założony dyfuzorek a pomimo to zdjęcia wychodzą przepalone.
Tryb w aparacie A, lapa w TTLu.
Nie mam niestety instrukcji do lampy :(
Będę wdzięczna za pomoc.
misiek604
19-04-2010, 15:53
A nie możesz porostu ściągnąć sobie instrukcji Pdf. z netu.
nie za bardzo wiem skąd :(
nie za bardzo wiem skąd :(
www.nikon.pl
Dziękuję za link :)
Wchodzę na Speedlight SB-800 -> klikam na *pdf -> i pokazuje się komunikat Not found error :)
No nic, pozostaje mi więc kupno instrukcji na Allegro.
Dziękuję wszystkim za pomoc.
proximus323
19-04-2010, 18:56
Google + sb-800 instrukcja = http://instrukcja.pl/i/nikon_sb_800
Hej :)
Mam problem z lampą gdyż nie wiem jak osłabić siłę błysku.
nic prostszego jak ustawić korektę w aparacie lub na lampie naciskając przycisk oznaczony ikonką minusa (dolna część środkowego kółka nastawczego). Korekta ekspozycji pokazuje Ci się w prawym górnym rogu wyświetlacza lampy (co 1/3 EV)
btw...być może Twój problem leży właśnie w założonym dyfuzorze, czasami właśnie tak się w tej lampie zdarza, że z dyfuzorem przepala. Zdejmij i sprawdź bez
skuter41
26-04-2010, 19:07
wiele przydatnych instrukcji jest na www.elektroda.pl jest tam sb 800
Dziękuję za wszystkie odp.
Byłam dzisiaj w tym kościółku i czasy jakie uzyskałam zestawem D300s + 35/1.8 to ponad 1/100s przy @1.8 i iso800.
Mam teraz pytanie, rozbić zdjęcia bez lampy, zwiększyć przysłonę czy obniżyć ISO?
Poniżej jakich czasów mam ie schodzić?
Czy 14mm Samyangiem przy F/2.8 dam radę zrobić nieporuszone foty? Jakie czasy uzyskam przy 2.8?
Ślub już w najbliższą sobotę:)
Nie chciałbym być złośliwy ale może uprzedź PM, że nie bardzo wiesz jak swój sprzęt obsługiwać.. ;/
Nie chciałbym być złośliwy ale może uprzedź PM, że nie bardzo wiesz jak swój sprzęt obsługiwać.. ;/
Gdybym wiedziała to bym nie pytała :)
A skoro nie chcesz pomóc to się nie udzielaj bo nic do tematu nie wnosisz :)
Jak mało światła zastanego otwierasz przysłonę ale wtedy jest mała GO co stanowi plus lub minus. Jeśli na ostro to przymykasz f ale jak mało światła to ratujesz się zwiększając iso.
PS
Kisio niestety ale ma rację.
a co z lampą zewnętrzną?
korzystać z niej gdy czasy oscylowały będą w granicach 1/100s ?
Wg mnie 1/100s to wyśmienity czas.... ale to tak wg mnie, bo jest on moim wymarzonym czasem ;)
co to znaczy oscylowały masakra jakaś. To zależy od aparatu. Jeśli masz najnowsze trendy z nikonowskiej stajni to podnosisz iso i robisz tak aby zdjęcie wyszło nieporuszone ostre i Bóg wie jeszcze jakie. Jeśli jest ciemno jak w .... to podpinasz 800 tke do tego stroisz iso i inne parametry tak aby w miarę pogodzić światło sztuczne z zastanym.
Przy 1/100s zdjęcie musi wyjść ostre. Pisząc o lampie miałam na myśli rozjaśnienie cieni.
Przy 1/100s zdjęcie musi wyjść ostre. Pisząc o lampie miałam na myśli rozjaśnienie cieni.
Wcale nie musi. Ostrość nie zależy tylko od czasu naświetlania. Znaczenie ma ogniskowa w korelacji z czasem naświetlania, celność AF, pewność trzymania aparatu i takie tam inne duperele.
Pershing
10-05-2010, 23:20
Wcale nie musi. Ostrość nie zależy tylko od czasu naświetlania. Znaczenie ma ogniskowa w korelacji z czasem naświetlania, celność AF, pewność trzymania aparatu i takie tam inne duperele.
Dokładnie tak.
Zrób ostre zdjęcie z czasem 1/100s przy ogniskowej 300mm bez VR - będziesz mistrzynią
tomek20stencel5
12-05-2010, 16:51
Z tego co pamiętam to aby zrobić nieporuszone zdjęcie z ręki mnożymy ogniskową 1.5 raza, więc wychodzi, że dla szkła 35mm trzeba jakieś 1/70, bo trzeba liczyć jeszcze crop, ale to też tylko sucha teoria :)
Z tego co pamiętam to aby zrobić nieporuszone zdjęcie z ręki mnożymy ogniskową 1.5 raza, więc wychodzi, że dla szkła 35mm trzeba jakieś 1/70, bo trzeba liczyć jeszcze crop, ale to też tylko sucha teoria :)
Tylko raz mnożymy x1,5. Dla 35mm na DX to da ok. 1/50s.
A dla pełnej klatki jest tak samo jak dla analoga?
A dla pełnej klatki jest tak samo jak dla analoga?
Tak. Bierze się odwrotność ogniskowej. Dla cropów/kompaktów odwrotność ekwiwalentów ogniskowej. Oczywiście to taka ogólna zasada i trzeba ja dopasować do siebie. Ktoś może utrzymać dłuższe czasy czasy a ktoś inny będzie potrzebował krótszych. Pewną rolę odrywa też masa zestawu im cięższy tym lepiej bo większa bezwładność ale nie można przesadzić żeby ręce nie drgały z wysiłku. Sposób trzymania też odgrywa rolę. Przy korzystaniu z wizjera aparat jest stabilniejszy niż w wyciągniętych rękach (zombie mode).