PDA

Zobacz pełną wersję : Białe Linie

Bad4Good
18-04-2010, 19:05
Przeglądałem to forum, ale temat chyba nie był poruszany. W moim D700 ( i nie tylko moim), na wysokich czułościach pojawiają się białe linie, które dyskwalifikują zdjęcie pod każdym względem. Wyklucza to korzystanie z wysokich czułości, a głównie po to kupiłem ten aparat. Nie aktualizowałem jeszcze firmware, ale ponoć nie ma tam opcji likwidującej tą przypadłość. Ktoś wie może skąd to się bierze i jak się tego pozbyć? Była już o tym mowa podczas testów aparatu: www.fotopolis.pl/index.php?n=7649 (przedostatnie zdjęcie robione w nocy).

jackrabbit
18-04-2010, 19:17
hmm, zupelnie jak u mnie w d70s :D

stig
18-04-2010, 19:54
Przeglądałem to forum, ale temat chyba nie był poruszany. W moim D700 ( i nie tylko moim), na wysokich czułościach pojawiają się białe linie, które dyskwalifikują zdjęcie pod każdym względem.Hmmm... Po warunkach, w ktorych trzeba uzyc tak wysokiego ISO oczekuje sie jakiegokolwiek zdjecia, a nie super chruper... Jak chcesz fotografowac walki bokserskie w nocy, to najwazniejsze zeby bylo widac zawodnikow. W innym wypadku uzyj po prostu statywu.
Ten brzydki efekt to banding, i nie tylko D700 na to cierpi...

ekonet
18-04-2010, 20:47
Mojemu koledze serwis wymienił z powodu tej przypadłości matrycę w D700 - na gwarancji.

fiolek
18-04-2010, 21:55
Mojemu koledze serwis wymienił z powodu tej przypadłości matrycę w D700 - na gwarancji.

I od wymiany matrycy występuje ten nieszczęsny banding ? czy dalej to samo ?

ekonet
18-04-2010, 21:59
I od wymiany matrycy występuje ten nieszczęsny banding ? czy dalej to samo ?
Ponoć wymiana spowodował ustąpienie problemu.

fiolek
18-04-2010, 23:20
Ponoć wymiana spowodował ustąpienie problemu.

Kolega ostatnio nabył nikona D3s, wysłał mi kilka sampli przy iso 128 00 z latarniami ulicznymi i nic, oprócz szumu, tam nie ma. A u mnie (D700) juz od iso 3200 - 4000 pojawiają się od mocnych źródeł światła *wzmocnienia - pasy* ... tak jak na przykładzie tutaj: http://www.fotopolis.pl/download/RS-DOM_9990.JPG

qwerty1237
20-04-2010, 08:47
No to ciekawe. U siebie nie zauwazylem takiego zachowania. Byc moze na wymiar efektu ma wplyw tandem szklo-puszka.

emkg
20-04-2010, 12:41
w D70 mam to samo - w D300s nie zauważyłem - ale poćwiczę wysokie iso ...

Bad4Good
20-04-2010, 13:20
Stig - po to się robi takie aparaty, żeby jednak zdjęcia robiły, i to nawet na wysokich ISO. Mam dziękować za to, że w ogóle robi foty? W końcu za to płacę i to niemało. Na 6400 szum jest oczywisty, ale białe linie już nie. Kto opublikuje taką fotę?

stig
20-04-2010, 13:28
Stig - po to się robi takie aparaty, żeby jednak zdjęcia robiły, i to nawet na wysokich ISO.Gdybys mial ISO 102 400 tez bys zalozyl watek, ze g... na takim zdjeciu widac? :)

Na 6400 szum jest oczywisty, ale białe linie już nie. Kto opublikuje taką fotę?A malo widziales fot z bledami zwiazanymi scisle z konsekwencja tego, ze sprzet jest cyfrowy? :) Jesli na zdjeciu widac wazny fakt, to nikt sobie w zadnej redakcji takimi duperelami glowy nie zawraca.
Druga sprawa, ze podales linka do zdjecia z takim defektem, wykonanego na ISO 25 600, A dopiero teraz wspominasz, ze masz taka przypadlosc na ISO 6400.

Kwiatus
20-04-2010, 13:39
W moim D700 ( i nie tylko moim), na wysokich czułościach pojawiają się białe linie, które dyskwalifikują zdjęcie pod każdym względem.

Czy funkcję Active D-Lighting masz włączoną na stałe? Czytałem, że ta funkcja przy wysokich iso może wzmagać albo wręcz generować zwiększone zakłócenia w tym banding. Spróbuj przetestować z D-lightingiem włączonym i wyłączonym i zobacz czy jest różnica i czy to coś zmienia.

emkg
20-04-2010, 13:44
nie ma sprawy - wieczorem coś wstawię ...

mOSAd
21-04-2010, 13:50
Widać, że jeżeli serwis wymienił matrycę, to jest to wada podlegająca naprawie i tyle. A że dość częsta - pech. Ja mam coś podobnego u siebie i wieki temu już to obserwowałem i pisałem o tym. Podobnie ludzie na całym świecie. Ale to widać są wyjątki, a nie reguła i należy reklamować. Po prostu.

Bad4Good
21-04-2010, 14:13
"Gdybys mial ISO 102 400 tez bys zalozyl watek, ze g... na takim zdjeciu widac?" Stig - skąd ta pewność, po czym wnosisz? Poza tym bez znaczenia, że ISO 6400, na 25 600 też ich nie powinno być. Jakoś w D3s nie zauważyłem nawet na 102 400. Jeśli rzeczywiście jest to wada podlegająca reklamacji, to skonsultuje się z serwisem. A z tym D-Lighting to potestuje, czy rzeczywiście to ma jakiś wpływ.

mOSAd
21-04-2010, 14:21
Potestuj, u mnie nie ma to wpływu.

stig
21-04-2010, 14:23
"Gdybys mial ISO 102 400 tez bys zalozyl watek, ze g... na takim zdjeciu widac?" Stig - skąd ta pewność, po czym wnosisz?A gdzie tam jest napisane, ze mam pewnosc? To bylo pytanie! Widac przeciez po odpowiednim znaku na koncu zdania...

Poza tym bez znaczenia, że ISO 6400, na 25 600 też ich nie powinno być.Niby po czym to wnosisz? Czy producent aparatu zapewnil Cie, ze przy wysokich ISO nie bedzie zadnych niespodzianek? :) Jak widac po powyzszych wypowiedziach, wymieniaja takie problematyczne matryce w ramach gwarancji, ale rownie dobrze mogliby to zlac (tak jak np. wczesniejszy banding, ktory reklamacji nie podlegal).

mOSAd
21-04-2010, 14:41
Stig, ale według mnie sprawa jest tu dość prosta. Pewne egzemplarze się różnią na niekorzyść. Czyli widać, że to jest problem produkcyjny, selekcyjny, kontroli jakości. A nie jest to wada typowa dla wszystkich modeli jak np. blooming, czy pojawiające się po pewnym czasie martwe piksele.

stig
21-04-2010, 14:46
Stig, ale według mnie sprawa jest tu dość prosta. Pewne egzemplarze się różnią na niekorzyść.Moze byc tez tak, ze problem wystepuje w kazdym aparacie, tylko nie wszyscy go dojrzeli, albo nie wszyscy fotografowali akurat w takich warunkach (zrodla swiatla na czarnym tle i wysokie ISO), w jakich to najczesciej sie objawia.

look
21-04-2010, 14:52
Czy funkcję Active D-Lighting masz włączoną na stałe? Czytałem, że ta funkcja przy wysokich iso może wzmagać albo wręcz generować zwiększone zakłócenia w tym banding. Spróbuj przetestować z D-lightingiem włączonym i wyłączonym i zobacz czy jest różnica i czy to coś zmienia.

a czy aby nie jest tak, że d-lighting działa tylko do iso 1000 (albo coś koło tego) ?? bo siakoś tak mi się po głowie tłucze, że cuś takiego napisali byli w instrukcji :D

mOSAd
22-04-2010, 01:17
Moze byc tez tak, ze problem wystepuje w kazdym aparacie, tylko nie wszyscy go dojrzeli Podany przykład pozytywnie rozpatrzonej reklamacji przeczy temu założeniu. Ja sądzę, że to tak jak z D5000, jest jakaś partia, która jest bardziej narażona na ten feler. Ale rzeczywiście, nie wykonując zdjęć nocnych, lub przy świecach (też ładnie pokazują wadę), problem jest trudny do zaobserwowania. Dlatego ja się za bardzo nie przejmuję i robię zdjęcia. :) Ale czasem zaboli jednak - a nie pomyślałem o tym bo go reklamować. :/ Szczególnie u nas... Teraz już za późno. Czekam na następcę wolnego już może w 100% od tej przypadłości. Ale póki co nie sprzedam D700, bo jakoś dziwnie go pokochałem. :D