Zobacz pełną wersję : problem potrzebna pomoc i rada
Od niedawna mam D90 którego używam z różnymi obiektywami. Aparat jest po kalibracji, ale dobrze trafia tylko z jednym obiektywem z mojej szklarni(nie sugerowac się podpisem). Tu pojawia się mój problem gdyż pomyłki w ostrzeniu powodują że moje zdjęcia są do niczego. Dlatego zastanawiam się nad zmianą tej puszki na d300s który ma możliwość wprowadzenia korekty i zapamiętania poprawk dla danego obiektywu. Jak Wy patrzycie na tę sprawe czy powinienem zmienić body? Myślę, że możliwość wprowadzenia korekty jest ogromnym ułatwieniem i udogodnieniem kiedy nie stać nas na dwie puszki. Mając obecne d90 praktycznie powinienem wysłać ponownie body wraz z obiektywem do kalibracji i jak wnioskuje pracować tylko na tym zestawie aby było naprawdę dobrze. Czekam na podpowiedzi i sugestie co Wy byście zrobili w moim przypadku. Myślę że nie bez znaczenia bedzie też fakt że aparat jest na gwarancji i ma 3800 klapnięć praktycznie nówka. Może jeszcze napiszecie jak to jest z d300s czy ta korekta fokusa pomaga na tyle żeby samemu "skalibrować"zestawik
bardzo proszę o podpowiedzi i rady co powinienem zrobić
marciing
15-04-2010, 09:16
a z jakimi szkłami nie trafia?
Antonioo
15-04-2010, 09:27
pewnie jakaś sigma...
marciing
15-04-2010, 09:32
albo Tamron ;) ale też tak pomyślałem jak Ty. Jeżeli to producent niezależny to nic innego nie pozostaje jak wysłać do serwisu. Gorzej będzie jak kupisz D300 i zabraknie Ci skali to co wtedy zrobisz? :)
no właśnie co jak braknie skali:) a teraz bardziej serio czy może lekrstwem na to jest w przypadku zakupu obiektywu kupno zawsze nikkora? Jednego mam i z nim jest wszystko ok a gdyby nowy egzemplarz miał jakiż problem z trafianiem wysłać na kalibracje i tyle. Chyba lepiej kupić nowe szkło niż walic znowu w nowe body tym bardziej że moje ma 3miesiące. Szkło z którym nie trafia a właściwie jest totalnie rozjechany to tokina 100 macro
Rafał_Sz
15-04-2010, 16:19
1. Napisz czy jest jakaś gwarancja na szkło. Do makro używam Tamrona 90 Di, ostrzy idealnie.
2. D300(s) ma możliwość dość mocnej kalibracji pod konkretne szkło, ale Tami czy Sigma nie mogą tak lecieć w kulki i to ich trzeba gonić w stosownym serwisie do roboty.
3. Na wszystkie 8 Nikkorów jakie posiadam (łem) nigdy nie miałem w.w. problemu.
no to mialem pecha co do tokiny to juz po gwarancji na dodatek szkło nie jest moją własnością więc aż tak się tym nie martwię. Zwróciło to moja uwagę na to że mogę w przyszłości mieć taki problem z nikkorem, ale skoro piszecie że z nikkorami nie często zdazają się takie problemy to juz jestem spokojniejszy
Generalnie to błędy BF i FF są wadami obiektywów. Jeśli puszka ma rozjechany AF, to z żadnym szkłem w trybie auto nie zrobi ostrego zdjęcia.
Pozdrawiam.
Karbulot
17-04-2010, 09:35
Generalnie to błędy BF i FF są wadami obiektywów. Jeśli puszka ma rozjechany AF, to z żadnym szkłem w trybie auto nie zrobi ostrego zdjęcia.
A jak puszka i szklo beda mialy taki sam BF czy FF o tyle samo i sie uzupelnia doskonale ;) ?
Od niedawna mam D90 którego używam z różnymi obiektywami. Aparat jest po kalibracji, ale dobrze trafia tylko z jednym obiektywem z mojej szklarni(nie sugerowac się podpisem).
Wysyłałeś aparat do kalibracji pod konkretny obiektyw, czy od początku były problemy z więkrzością obiektywów?
wysłałem z konkretnym obiektywem czyli 35mm/1,8 kiedy go otrzymałem wykonałem na szybko test i wydawało mi się, że nie jest tak jak powinno być jednak po dokładniejszych testach okazało się, że serwis zrobił co do niego należy.
A czy wcześniej wszystko grało z innymi obiektywami? Generalnie kalibruje się obiektyw pod body, a nie odwrotnie. Wnioskując z tego co piszesz to serwis grzebał Ci w puszce. Stąd mogły wyniknąć problemy z innymi obiektywami.
grzebał w puszcze i to było konieczne. Do puchy podpinałem 3 egzemplarze 35mm dokładnie ten model co moja 35mm i na każdej miałem ogromny BF. Jako że 35mm jest moim obiektywem, którego używam wysłałem przy okazji wysyłania body. W przesyłce powrotnej otrzymałem info że zarówno body jak i obiektyw został skalibrowany. Potem dzwoniłem pytałem i powiedziano mi że wysyłając body i obiektyw nie są one razem kalibrowane tylko każdy sprzęt do własnego wzorca także czy wyślesz razem czy osobno nie ma znaczenia
To musieli Ci coś skaszanić. Innej opcji nie widzę. Znowu do serwisu niestety... I to najlepiej z jakimś dobrym obiektywem bez wad.
Wracając do pytania czy warto zamienić na D300? Jeżeli masz kasę to zamieniaj, chociaż gdybym ja miał zastąpić moje D90 to tylko na D700. Wątków między rożnicami D90, a D300 było na forum mnóstwo.
nie no z tym nikkorem który wraz z body był w serwisie jest ok ale z pozostałymi obiektywami lipa
Skąd możesz wiedzieć żw jest ok. skoro prawdopodobnie masz źle ustawiony AF przez serwis? Wiesz , jakoś nie chce mi się wierzyć, że jeden obiektyw jest dobry, i to ten z którym wysyłałeś body do kalibracji, a reszta do bani. Do bani to masz raczej teraz puszkę. Sprawdź sobie u znajomego, czy w sklepie swoja szklarnię na innej puszce, najlepiej też D90 i zobaczysz gdzie leży przyczyna. Bo może się okazać że szkła są jak najbardziej wporządku.
d90 było walnięte pisałem wcześniej ze sprawdzałem z kilkoma 35mm i było to samo duży BF w serwisie prawdopodobnie poprawili body a obiektyw być może miał minimalny problem z focusem teraz jest ok a tu masz dowód http://img219.imageshack.us/i/dsc0592i.jpg/. Tak jak pisałem nie mogli źle skalibrwać zarówno obiektywu jak i body gdyż ram to nie jest robione zarówno body jak i obiektyw pod swój wzornik to nie jest na zasadzie wysyłam body i obiektyw oni biorą mój obiektyw podłączają do mojego body i w ten sposób to kalibrują
To już wiemy. Z tą 35 współpracuje idealnie, z resztą szklarni nie... Więc gdzie leży problem? W szkłach czy puszce? Jak pisałem wyżej serwis się kłania.
raczej w pozostałych szkłach
Witam .Posiadam Nikona D50. Używam go z Nikkorami 18-70 50 1,8D 70-300D .Na wszystkich ostrzy w punkt. Rada ,aby używać szkieł systemowych.Spotkałem się wiele razy z nietrafianiem AF w relacji body X szkło Y. Nieraz zakup takiego obiektywu to były wywalone pieniadze w błoto.Sprzęt zawsze powinno się kalibrować do wzorca , a nie do konkretnego szkła, bo takie "indywidualne" ustawienie będzie O.K , ale po podpięciu innego sprzętu bedzie źle.