Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Domyślnie problem potrzebna pomoc i rada

Od niedawna mam D90 którego używam z różnymi obiektywami. Aparat jest po kalibracji, ale dobrze trafia tylko z jednym obiektywem z mojej szklarni(nie sugerowac się podpisem). Tu pojawia się mój problem gdyż pomyłki w ostrzeniu powodują że moje zdjęcia są do niczego. Dlatego zastanawiam się nad zmianą tej puszki na d300s który ma możliwość wprowadzenia korekty i zapamiętania poprawk dla danego obiektywu. Jak Wy patrzycie na tę sprawe czy powinienem zmienić body? Myślę, że możliwość wprowadzenia korekty jest ogromnym ułatwieniem i udogodnieniem kiedy nie stać nas na dwie puszki. Mając obecne d90 praktycznie powinienem wysłać ponownie body wraz z obiektywem do kalibracji i jak wnioskuje pracować tylko na tym zestawie aby było naprawdę dobrze. Czekam na podpowiedzi i sugestie co Wy byście zrobili w moim przypadku. Myślę że nie bez znaczenia bedzie też fakt że aparat jest na gwarancji i ma 3800 klapnięć praktycznie nówka. Może jeszcze napiszecie jak to jest z d300s czy ta korekta fokusa pomaga na tyle żeby samemu "skalibrować"zestawik
    Nikon D700+nikkor 35/1.8+SB-900 Lowepro Stealth Reporter D650AW

Domyślnie

bardzo proszę o podpowiedzi i rady co powinienem zrobić

Domyślnie

a z jakimi szkłami nie trafia?
    Nikon FX

Domyślnie

albo Tamron ale też tak pomyślałem jak Ty. Jeżeli to producent niezależny to nic innego nie pozostaje jak wysłać do serwisu. Gorzej będzie jak kupisz D300 i zabraknie Ci skali to co wtedy zrobisz?
    Nikon FX

Domyślnie

no właśnie co jak braknie skali a teraz bardziej serio czy może lekrstwem na to jest w przypadku zakupu obiektywu kupno zawsze nikkora? Jednego mam i z nim jest wszystko ok a gdyby nowy egzemplarz miał jakiż problem z trafianiem wysłać na kalibracje i tyle. Chyba lepiej kupić nowe szkło niż walic znowu w nowe body tym bardziej że moje ma 3miesiące. Szkło z którym nie trafia a właściwie jest totalnie rozjechany to tokina 100 macro

Domyślnie

1. Napisz czy jest jakaś gwarancja na szkło. Do makro używam Tamrona 90 Di, ostrzy idealnie.
    2. D300(s) ma możliwość dość mocnej kalibracji pod konkretne szkło, ale Tami czy Sigma nie mogą tak lecieć w kulki i to ich trzeba gonić w stosownym serwisie do roboty.
    3. Na wszystkie 8 Nikkorów jakie posiadam (łem) nigdy nie miałem w.w. problemu.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

no to mialem pecha co do tokiny to juz po gwarancji na dodatek szkło nie jest moją własnością więc aż tak się tym nie martwię. Zwróciło to moja uwagę na to że mogę w przyszłości mieć taki problem z nikkorem, ale skoro piszecie że z nikkorami nie często zdazają się takie problemy to juz jestem spokojniejszy

st
    Gość

Domyślnie

Generalnie to błędy BF i FF są wadami obiektywów. Jeśli puszka ma rozjechany AF, to z żadnym szkłem w trybie auto nie zrobi ostrego zdjęcia.

Pozdrawiam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sturnus Zobacz posta
    Generalnie to błędy BF i FF są wadami obiektywów. Jeśli puszka ma rozjechany AF, to z żadnym szkłem w trybie auto nie zrobi ostrego zdjęcia.
    A jak puszka i szklo beda mialy taki sam BF czy FF o tyle samo i sie uzupelnia doskonale ?
    Pozdrawiam: Artur | www.foto-karbulot.com | www.borg.website.pl
    Nikon D90 | MB-D80 | N 16-85 | N 70-300 | N 35 | T 90 | SB-700 | 055XPROB

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów