PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Krajobraz 2 ;)

Przemcio_bar1
14-04-2010, 17:42
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img405.imageshack.us/img405/1452/csc3563.jpg)

Bartek_902
14-04-2010, 17:43
Słabo,totalny brak nieba,brak ciekawego światła....to psuje ten kadr

Przemcio_bar1
14-04-2010, 17:46
Słabo,totalny brak nieba,brak ciekawego światła....to psuje ten kadr

Prosze starszego kolege o wzkazówki ;)

witold68
14-04-2010, 17:46
Ciemnica straszna....:(

Bartek_902
14-04-2010, 17:47
Prosze starszego kolege o wzkazówki

System Cokina pomoże,uporasz się z przepalonym niebem na przyszłośc... a reszta to praca,praca i jeszcze raz praca

P.S Wyciagnij troche podłoge w tym kadrze bo jest za ciemno

borregaard
14-04-2010, 20:27
Ciemnica straszna....:(
No właśnie.....

hubik
14-04-2010, 20:31
No właśnie.....

Nie mniej jednak, dół chyba ma potencjał?

Greg77
14-04-2010, 21:17
System Cokina pomoże,uporasz się z przepalonym niebem na przyszłośc... a reszta to praca,praca i jeszcze raz praca

P.S Wyciagnij troche podłoge w tym kadrze bo jest za ciemno

Co do ciemnicy sie zgadzam ale z brakiem umiejetnosci polowka cokina zrobi z tego jagodzianke a od tego sie slepnie!:mrgreen:
Nie potrzeba filtra zeby nie palic nieba! Powtazam, bez filtrow tez mozna dobrze focic!

borregaard
14-04-2010, 21:32
Co do ciemnicy sie zgadzam ale z brakiem umiejetnosci polowka cokina zrobi z tego jagodzianke a od tego sie slepnie!:mrgreen:
Nie potrzeba filtra zeby nie palic nieba! Powtazam, bez filtrow tez mozna dobrze focic!
Ja też powtarzam,czemu nie.....?

ostrytux
14-04-2010, 22:18
Nie ulega najmniejszej wątpliwości że zaprezentowana fotografia nie została poprawnie naświetlona, proponuję poćwiczyć techniki pomiaru światła oraz korektę ekspozycji.

Oczywiście że można - przy dzisiejszych matrycach co niektórzy z czerni wyciągają wiele detali i kilka razy byłem zszokowany co można z niepoprawnie naświetlonego kadru zrobić. Wiadomym jest że widz otrzymuje efekt końcowy i tak naprawdę ma gdzieś (w większość) czy autor użył filtra szarego, programu graficznego czy też maskował odbitkę w ciemni. Niemniej ja osobiście jestem wielkim zwolennikiem uzyskiwania jak najlepszego obrazu na poziomie wciśnięcia spustu migawki, w związku z tym jestem zwolennikiem używania filtrów połówkowych i nie tylko (oczywiście tam gdzie jest to pomocne) Umiejętności posługiwania się różnymi filtrami Koledze Przemcio_bar1 na pewno w przyszłości fotograficznej się przydadzą, jednak nie są one niezbędne by robić ładne obrazki, widoczki itp. :D

Pablo 77
14-04-2010, 22:52
Kadr ma potencjał,ale z uwagami kolegów.