PDA

Zobacz pełną wersję : problem z D300

chomicz
14-04-2010, 13:49
mam takie problem:
jakiś czas temu wszedłem w swoim D300 w USTAWIENIA/DANE OBIEKTYWU BEZ CPU,
tam coś pogrzebałem, poprzestawiałem i teraz, niezależnie od użytego obiektywu w danych EXIF zdjęcia mam prawidłowy użyty czas/ i wartość przesłony zawsze wynosi: F1
GDZIE MOŻNA TO ZRESETOWAĆ, ALBO PRZESTAWIĆ
dzięki za pomoc

pewex
14-04-2010, 13:53
zielone guziki potrzymaj ;d

luxius
14-04-2010, 17:53
Po co zakłądacie takie wątki? To wszystko jest w instrukcji - wystarczy przeczytac. Z każdą pierdołą teraz na forum? Co raz trudniej tu znależć coś ciekawego w tym dziale, forum zamienia się w poradnik dla leni. Nie ma tu po co zaglądac powoli. Szara masa.Ludzie trochę inwencji, trochę inteligencji, po co Wam takie aparaty jak byle pierdoły sa dla was wyzwaniem? Nie lepiej sobie małpkę jakąś kupić? Czym bardziej cyfrowa fotografia staje sie zaawansowana i popularna, tym bardziej robi sie prymitywna :(

grudzinsky
14-04-2010, 20:49
Po co zakłądacie takie wątki? To wszystko jest w instrukcji - wystarczy przeczytac. Z każdą pierdołą teraz na forum? Co raz trudniej tu znależć coś ciekawego w tym dziale, forum zamienia się w poradnik dla leni. Nie ma tu po co zaglądac powoli. Szara masa.Ludzie trochę inwencji, trochę inteligencji, po co Wam takie aparaty jak byle pierdoły sa dla was wyzwaniem? Nie lepiej sobie małpkę jakąś kupić? Czym bardziej cyfrowa fotografia staje sie zaawansowana i popularna, tym bardziej robi sie prymitywna :(

popieram :)

miron19j
14-04-2010, 22:37
popieram :)
z przykrością muszę stwierdzić to samo. Z dnia na dzień coraz bardziej.
Niedługo podniosą się głosy, żeby stworzyć dział z instrukcjami obrazkowymi :mad: :twisted:

chomicz
14-04-2010, 23:28
rozumiem, że nie każde zapytanie o pierdołę powinno się umieszczać na forum.
podręczniki obsługi staram się czytać sumiennie.
pomimo przestudiowania powyższego oraz po wciskaniu resetu z dwóch zielonych przycisków oraz wielu innych próbach zlikwidowania w opisie przesłony o wartości 1 - nie udało mi się tego zrobić, dlatego szukam pomocy na forum nikona, gdzie może ktoś spotkał się z podobnym problemem i rozwiązał go.
dane aparatu nadal wyglądają tak: link (http://www.chomicz.piotrkow.org/nik.jpg)
dziękuję za pomoc

mOSAd
15-04-2010, 00:12
Wbrew pozorom nie jest to chyba oczywisty przypadek. Bo (przynajmniej w D700) funkcja działa wyłącznie jak podłączone są obiektywy bez CPU. Dla obiektywów "normalnych", ustawienie nie powinno mieć znaczenia. Tymczasem rozumiem, że podłączasz jakikolwiek obiektyw, nawet z procesorem, a korpus nadal tego nie widzi?
Upewnij się czy reset ustawień (dwoma zielonymi) działa w ogóle.
Sprawdź ustawienie: MENU/USTAWIENIA(ikona klucza)/Dane obiektywu bez CPU.
Spróbuj pozmieniać wartości, może wybrać jakąś nieustawioną pozycję? Jeżeli i to nic nie da, to wyzerowałbym te wpisy.
Jeżeli i to nic nie da, to przyjrzałbym się blaszkom na korpusie po odkręceniu obiektywu. Stykom. Oby tam się nic nie uszkodziło - raczej nie powinno jednak. Można delikatnie przetrzeć wacikiem ze spirytusem.
Można spróbować wgrać nowe oprogramowanie też.

Ja więcej pomysłów nie mam.

miron19j
15-04-2010, 10:34
rozumiem, że nie każde zapytanie o pierdołę powinno się umieszczać na forum.
podręczniki obsługi staram się czytać sumiennie.
pomimo przestudiowania powyższego oraz po wciskaniu resetu z dwóch zielonych przycisków oraz wielu innych próbach zlikwidowania w opisie przesłony o wartości 1 - nie udało mi się tego zrobić, dlatego szukam pomocy na forum nikona, gdzie może ktoś spotkał się z podobnym problemem i rozwiązał go.
dane aparatu nadal wyglądają tak: link (http://www.chomicz.piotrkow.org/nik.jpg)
dziękuję za pomoc
a nie można było tak od razu? :-)
oszczędziłbyś nerwa kilku z nas. Niestety coraz częściej bywają sytuację, gdy ktoś pyta o rzeczy, które są wyjaśnione na pierwszych stronach instrukcji.
A w konkretnej sytuacji proponuję Ci udać się do serwisu. Aparat jest prawdopodobnie na gwarancji, więc powinni poradzić. Jeżeli aparat działa normalnie a błąd jest tyko w danych EXIF to jest to błąd oprogramowania.

chomicz
15-04-2010, 12:48
Dla obiektywów "normalnych", ustawienie nie powinno mieć znaczenia. Tymczasem rozumiem, że podłączasz jakikolwiek obiektyw, nawet z procesorem, a korpus nadal tego nie widzi?
Upewnij się czy reset ustawień (dwoma zielonymi) działa w ogóle.

właśnie chodzi o to, że przepinałem różne obiektywy; nikkory, tokine i cały czas wartość przesłony jest F1, raczej wszystkie z nich miały procesor. do tego trzeba zaznaczyć, że przysłona się nie zmienia, zaś czas tak.
reset raczej działa bo aparat po resecie pozmieniał wartości aparatu.

co do zepsutych styków to myślę, że nie są bo sytuacja pojawiła się ewidentnie po moim grzebaniu w danych w USTAWIENIACH/Dane obiektywu bez CPU .

pokombinuje jeszcze,
dzięki za rady

chomicz
15-04-2010, 12:54
Spróbuj pozmieniać wartości, może wybrać jakąś nieustawioną pozycję?
no właśnie chyba nie można ich wyzerować ponieważ, do wyboru są tylko obiektywy od 1-9, do tego ogniskowa i największa przysłona, z tego co widzę nie ma opcji powrotu do obiektywu z CPU, czyli aparat powinien sam to wykryć ,a tego nie robi ...

miron19j
15-04-2010, 14:48
wychodzi na to, że aparat nie widzi, że ma obiektyw z CPU. Może któryś ze styków?
Spróbuj jeszcze jedną rzecz. Ustaw obiektyw manualny, przysłonę dowolną, inną od 1. Sprawdź, czy ustawienia się zmieniły po podpięciu obiektywu z CPU.

A.R
15-04-2010, 21:21
Tak ma być i nie będzie inaczej.

miron19j
15-04-2010, 21:29
Tak ma być i nie będzie inaczej.
ale to w związku z czym?

Jatin
16-04-2010, 17:37
Na bagnecie masz taki popychacz do informowania aparatu o położeniu przysłony w obiektywach z pierścieniem, przesuń ten popychacz przy założonym szkle i zobacz czy wartość się zmieni
pozwoli to ocenić czy aparat w ogóle reaguje na informacje o przysłonie. Następnie sprawdź (jeśli wartości się zmieniają) czy jak przytrzymasz pierścień w pozycji np. f5.6 i wciśniesz podgląd głębi aparat domknie przysłonę. Następna rzecz, jak ustawisz w danych szkła bez CPU wartość wyższą niż 1 np. 3.5 to nadal aparat pokazuje 1? Bo jeśli tak to nie jest wina styku, puszka nawet bez szkła powinna pokazać wartość wpisaną w tym menu (przynajmniej mój 300s tak ma) więc IMHO jeśli po wpisaniu tam innej wartości nadal aparat pokazuje 1 to jest wina oprogramowania albo coś w elektronice padło.

chomicz
21-04-2010, 18:03
Na bagnecie masz taki popychacz do informowania aparatu o położeniu przysłony w obiektywach z pierścieniem, przesuń ten popychacz przy założonym szkle i zobacz czy wartość się zmieni
pozwoli to ocenić czy aparat w ogóle reaguje na informacje o przysłonie. Następnie sprawdź (jeśli wartości się zmieniają) czy jak przytrzymasz pierścień w pozycji np. f5.6 i wciśniesz podgląd głębi aparat domknie przysłonę. Następna rzecz, jak ustawisz w danych szkła bez CPU wartość wyższą niż 1 np. 3.5 to nadal aparat pokazuje 1? Bo jeśli tak to nie jest wina styku, puszka nawet bez szkła powinna pokazać wartość wpisaną w tym menu (przynajmniej mój 300s tak ma) więc IMHO jeśli po wpisaniu tam innej wartości nadal aparat pokazuje 1 to jest wina oprogramowania albo coś w elektronice padło.
kurcze mam problemy z tym znalezieniem styku, tzn jest taki dzyndzel miedzy bagnetem a obiektywem tylko jego przesuwania nic nie dają.
co do przysłony to podgląd głębi działa normalnie, aparat też dobiera odpowiednie wartości w wyniku pomiarów światłomierza tylko na zdjęciach cały czas pokazuje 1.0 .
popatrzę jeszcze na te styki

miron19j
21-04-2010, 19:43
co do przysłony to podgląd głębi działa normalnie, aparat też dobiera odpowiednie wartości w wyniku pomiarów światłomierza tylko na zdjęciach cały czas pokazuje 1.0 .
popatrzę jeszcze na te styki
ale to jest normalne. Przy obiektywach bez CPU (a tak obecnie zachowuje się body) aparat ustawia się w tryb A. Do odczytanej/wpisanej przysłony dobiera czas tak, żeby zdjęcie wyszło dobrze naświetlone.
A co pokazuje EXIF?

Jatin
21-04-2010, 21:30
Skoro aparat nie reaguje na cięgno przysłony na bagnecie to nie jest w trybie pracy ze szkłem manualnym, gdyby było, przesuwanie cięgna zmieniało by wyświetlaną wartość przysłony.
Sprawdź jeszcze w exifie czy aparat prawidłowo wykrywa obiektyw czyli czy w exifie widnieje ten który jest fizycznie podpięty. Skoro puszka prawidłowo dobiera ekspozycję i ustawia przysłonę a wyświetla cały czas 1.0 to IMHO bug softu i zaczął bym od wgrania go jeszcze raz.

A.R
21-04-2010, 22:02
D50,D80,D300 tak pokazywało przy obiektywach bez CPU. Nie wnikałem dlaczego ale to chyba norma.

Jatin
21-04-2010, 22:22
D50 i 80 przy obiektywie bez CPU może Ci co najwyżej pokazać F-- natomiast Dxxx i Dx pokazują wartość przysłony poczynając od wartości ustawionej w menu dla danego obiektywu.
U kolegi natomiast problem występuje z obiektywem posiadającym CPU.

hostman22
21-04-2010, 22:48
D50 i 80 przy obiektywie bez CPU może Ci co najwyżej pokazać F-- natomiast Dxxx i Dx pokazują wartość przysłony poczynając od wartości ustawionej w menu dla danego obiektywu.
U kolegi natomiast problem występuje z obiektywem posiadającym CPU.

Dokładnie. Ale w exifie powina być już podana wartość 'robocza'. Ile obiektywów podpinałeś?

A.R
21-04-2010, 22:58
Sory, faktycznie chodzi o wszystkie obiektywy. Bez CPU u mnie pokazuje f1.

A.R
21-04-2010, 23:00
Dwa radzieckie jupitery 37 i 9

miron19j
21-04-2010, 23:13
Skoro aparat nie reaguje na cięgno przysłony na bagnecie to nie jest w trybie pracy ze szkłem manualnym, gdyby było, przesuwanie cięgna zmieniało by wyświetlaną wartość przysłony.

sprawdziłem. Przesuwanie cięgna bez obiektywu nie powoduje zmiany przesłony na wyświetlaczu. Dopiero po podpięciu (manual bez styków) pojawiają się zmiany

chomicz
22-04-2010, 16:04
ostatni podpięty obiektyw to nikkor 24-70/2,8 - wiec jest z CPU.
ja zaś biorę biorę się za wgranie nowszego softu

chomicz
22-04-2010, 18:58
i po aktualizacji!
POMOGŁO
dzięki za pomoc

mOSAd
22-04-2010, 19:29
Co prawda pomogła dopiero ostatnia z moich rad, ale lepiej niż żadna i trzeba by było aparat serwisować. :D Dobrze, że się udało!

nokinnikon
24-04-2010, 21:06
mam takie problem:
jakiś czas temu wszedłem w swoim D300 w USTAWIENIA/DANE OBIEKTYWU BEZ CPU,
tam coś pogrzebałem, poprzestawiałem i teraz, niezależnie od użytego obiektywu w danych EXIF zdjęcia mam prawidłowy użyty czas/ i wartość przesłony zawsze wynosi: F1
GDZIE MOŻNA TO ZRESETOWAĆ, ALBO PRZESTAWIĆ
dzięki za pomoc Cieszę się, że się udało ale mam pytanie: jaką przysłonę ustawiłeś w obiektywie bez CPU, że wskazywało Ci F 1. U mnie najnmiejszą wartością którą mogę ustawić jest F 1.2