PDA

Zobacz pełną wersję : Profile - jak stworzyć?

s2ymek
12-04-2010, 00:01
Witam. Chce się dowiedzieć czy da się stworzyć swój własny Profil... i nie chodzi mi tu o edycje 'pejzazu' , 'portretu' 'mode1/2/3'.
potrzebuje stworzyć swój własny...
z góry dzieki

maki
12-04-2010, 10:13
Nie. Możesz dowolnie podgiąć krzywą jasności (nie poszczególnych kanałów RGB) w CNXie, ale wszystko to na bazie profili Nikona, czyli Neutrala, Standard`u itd
Pozdr

masta
12-04-2010, 10:54
A jak wrzucic na aparat pobrany z neta? Zalozmy landscape?

maki
12-04-2010, 14:59
http://nikonimglib.com/opc/manual/en/opc_win_en_ABF.html

s2ymek
12-04-2010, 15:02
to akurt potrafie...:)
na kompie musisz rozpakować profile.. powstaje folder NIKON który kopiujesz na karte w aparacie...
potem w aparacie klikasz menu>menu fotografowania>dopasuj przetwarzanie obrazu>ładuj/zapisz>kopiuj z karty potem wybierasz to co chcesz wgrać i dajesz ok....

s2ymek
12-04-2010, 15:43
no to do d*** ze sie nie da....

maki
12-04-2010, 15:47
Brakuje Ci czego konkretnie w tych profilach które są przygotowane przez Nikona?

masta
12-04-2010, 17:26
czysta ciekawość. właśnie wrzuciłem sobie profil landscape na D300s i zauważylem że wszystkie ustawienia są na 0, z wyjątkiem wyostrzenia bo bodajże jest na +3 albo+4. Nasuwa się mi na myśl pytanie czy te profile maja tylko te podstawowe zmiany wprowadzone dla wygody uzytkowania czy moze sa jakies softwearowe zmiany ktorych nie widać?

maki
12-04-2010, 17:43
Ona mają zupełnie inaczej powyginane krzywe koloru. W CNX możesz sobie podgiąć tylko wspólną krzywą (RGB) czyli luminacji(jasności). Możesz otworzyc plik w PSie i krzywymi poszczególnych kanałów pokręcić i zobaczysz jakie cuda wychodzą. cała sztuka - nie przesadzić i Nikon z umiarem, ale poróżnicował profile w ten właśnie (chyba, bo ja nie NIkon) sposób. Zauważ że zielony w Landscapie wygląda zupełnie inaczej niż w neutralu i nie chodzi tu tylko o nasycenie. Czerwony w D2xmode2 w ogóle ma niewiele wspólnego z rzeczywistością, nie kumam dlaczego nie którzy twierdzą że tak dobrze im się robi w tym ustawieniu...

on666
19-04-2010, 00:10
OK, jestem na forum od 3 minut, ale obojętnie obok czegoś takiego nie mogę przejść.

Jeżeli zadajesz pytanie jak stworzyć profil (rozumiem, że mówimy o profilu ICC, a nie np profilu w jakimś programie czy na naszej klasie) to:

a. jak amator - kręcisz na oko suwakami - to nie jest tworzenie profilu
b. normalnie - robisz zdjęcie wzornikowi Gretaga - np z użyciem X-Rite Color Checker Passport - on wypluwa profil

i kolejna kwestia gdzie wpinasz profil - Camera Raw?

jeżeli będziesz w warszawie - zapraszam - użyczę wzornik - zrobimy profile

Chyba, że mowa była o presecie a nie profilu?

maki
19-04-2010, 21:16
Nie kumasz Kolego w ogóle o co chodzi. 3 minuty nie wystarczyły.

pewex
19-04-2010, 21:59
Pwned !

nickt
19-04-2010, 22:30
Jeżeli chcesz zobaczyć różne profile aparatu to rób zdjęcia w raw i sobie zobacz dowolny profil np w camera raw. Jest opisane jak załadować dowolne profile imitujące te z canonów, nikonów, sony, mamiyi itd, dodatkowo różne przeznaczenie jak portret, krajobraz itd...tylko w pewnym momencie zrozumiesz, że to się mało przydaje...

krzysztof jot
19-04-2010, 22:43

:) ano...raptus jeden... :)

on666
20-04-2010, 10:55

Błyskotliwa wypowiedź. Było napisać, że chodzi o profil w nxie i już. Swoją drogą, jeżeli potrzeba profili ICC dla d700, czy drukar epsona - zapraszam. D300s będę robił za 2 tyg.

maki
20-04-2010, 11:43
Było przeczytać.

s2ymek
06-05-2010, 04:00
potwierdzam było przeczytac:P

Rarog
08-05-2010, 21:44
Nie. Możesz dowolnie podgiąć krzywą jasności (nie poszczególnych kanałów RGB) w CNXie, ale wszystko to na bazie profili Nikona, czyli Neutrala, Standard`u itd
Pozdr

Pozwolę sobie nie zgodzić się z Tobą :)
Można wczytać do body dowolny profil z pomocą programu Nikon Camera Control Pro 2.
Menu "Camera" --> "Edit Camera Curves"

Z pomocą tej funkcji możemy stworzyć krzywą jaką nam się tylko podoba w oparciu o dowolnie określonych 20 punktów (wykreślających krzywą) i bynajmniej nie opierając się o standardowe krzywe. Krzywe zapisujemy w body jako profil.ntc.
Program CCP2 działa w ten sposób dla puszek D90, D200, D2, D3, D300, D700!

Czornyj
08-05-2010, 22:02
Możliwości modyfikowania profili Nikona są bardzo ograniczone - można jedynie modyfikować TRC, natomiast do modyfikacji LUT lub macierzy RGB nie ma narzędzi. Jedyna opcja modyfikacji renderingu barw to LCH, ale tego nie da się niestety wgrać do puchy.

maki
08-05-2010, 22:04
>Rarog
Ale jaką krzywą? Jasności? Nie mam tego softu więc nie wiem co tam można, ale chodzi o gięcie poszczególnych kanałów a nie luminance`u. Dowolną krzywą luminance`u mogę stworzyć w CNXie.

Rarog
08-05-2010, 23:17
>Rarog
Ale jaką krzywą? Jasności? Nie mam tego softu więc nie wiem co tam można, ale chodzi o gięcie poszczególnych kanałów a nie luminance`u. Dowolną krzywą luminance`u mogę stworzyć w CNXie.

Tak maki. Chodziło mi o krzywą jasności nazwaną przez Nikona jako "Tone Compensation" a tak naprawdę profil ten odpowiada za ustawienie kontrastu w aparacie czyli: Normal, Less contrast, More contrast.
I moja polemika dotyczyła jedynie tego iż napisałeś że taką krzywą jasności można jedynie edytować za pomocą CNXa. Otóż nie - można ją na stale wgrać do body. Niestety tylko taką krzywą, jak słusznie zauważył Czornyj :(

maki
08-05-2010, 23:27
Chodziło mi raczej że można (nieważne czym) edytować jedynie krzywą jasności. Że można ją wgrać to żadna nowość.

Rarog
08-05-2010, 23:50
Ejże maki, nie wykręcaj się :) napisaleś:

Pozdr

Najwidoczniej nie znasz programu Nikon Camera Control Pro 2 (a szkoda). W tym programie można również edytować krzywą jasności tak jak CNX, choć nie można edytować kanałów - to prawda. Ale nieprawdą jest że edycji można dokonywać tylko na kanwie predefiniowanych profili. Polecam spróbować. Potężną kolekcję profili NTC znajdziesz tutaj
http://wojteh.pl/?page_id=19
pozdrawiam

maki
08-05-2010, 23:54
Przeczytaj to co napisałem. Gdzie tam jest że tylko w NXie? W kontekscie pytania chodzi tu o to że w (między innymi) NXie można podgiąć krzywą RGB a nie poszczególnych kanałów.
Kolekcja profili ala wojteh jest oparta na profilach (rozczaruję Cię) nikona: standard, neutral itd. Nie ma tam nic odkrywczego czego nie mógłbyś z palca zrobić przy obróbce w ACR na przykład. Mało tego, w ACR możesz pojechać nefa po kanałach jak sobie życzysz.
Moja konkluzja po dłuższym czasie jest taka że do jpgów bardzo bezpiecznym profilem jest standard, a do nefów można sobie ustawić co się chce (żeby atrakcyjnie wyglądało na LCD), w szcególności jeżeli do wołania uzywa się ACRa. A cała zabawa profilami jest niewiele warta. Jeżeli standard wygląda źle to zwyczajnie nie umiemy robić fotek.