Witam. Chce się dowiedzieć czy da się stworzyć swój własny Profil... i nie chodzi mi tu o edycje 'pejzazu' , 'portretu' 'mode1/2/3'.
potrzebuje stworzyć swój własny...
z góry dzieki
Szukaj
Witam. Chce się dowiedzieć czy da się stworzyć swój własny Profil... i nie chodzi mi tu o edycje 'pejzazu' , 'portretu' 'mode1/2/3'.
potrzebuje stworzyć swój własny...
z góry dzieki
Nie. Możesz dowolnie podgiąć krzywą jasności (nie poszczególnych kanałów RGB) w CNXie, ale wszystko to na bazie profili Nikona, czyli Neutrala, Standard`u itd
Pozdr
D800
A jak wrzucic na aparat pobrany z neta? Zalozmy landscape?
to akurt potrafie...
na kompie musisz rozpakować profile.. powstaje folder NIKON który kopiujesz na karte w aparacie...
potem w aparacie klikasz menu>menu fotografowania>dopasuj przetwarzanie obrazu>ładuj/zapisz>kopiuj z karty potem wybierasz to co chcesz wgrać i dajesz ok....
no to do d*** ze sie nie da....
Brakuje Ci czego konkretnie w tych profilach które są przygotowane przez Nikona?
D800
czysta ciekawość. właśnie wrzuciłem sobie profil landscape na D300s i zauważylem że wszystkie ustawienia są na 0, z wyjątkiem wyostrzenia bo bodajże jest na +3 albo+4. Nasuwa się mi na myśl pytanie czy te profile maja tylko te podstawowe zmiany wprowadzone dla wygody uzytkowania czy moze sa jakies softwearowe zmiany ktorych nie widać?
Ona mają zupełnie inaczej powyginane krzywe koloru. W CNX możesz sobie podgiąć tylko wspólną krzywą (RGB) czyli luminacji(jasności). Możesz otworzyc plik w PSie i krzywymi poszczególnych kanałów pokręcić i zobaczysz jakie cuda wychodzą. cała sztuka - nie przesadzić i Nikon z umiarem, ale poróżnicował profile w ten właśnie (chyba, bo ja nie NIkon) sposób. Zauważ że zielony w Landscapie wygląda zupełnie inaczej niż w neutralu i nie chodzi tu tylko o nasycenie. Czerwony w D2xmode2 w ogóle ma niewiele wspólnego z rzeczywistością, nie kumam dlaczego nie którzy twierdzą że tak dobrze im się robi w tym ustawieniu...
D800
OK, jestem na forum od 3 minut, ale obojętnie obok czegoś takiego nie mogę przejść.
Jeżeli zadajesz pytanie jak stworzyć profil (rozumiem, że mówimy o profilu ICC, a nie np profilu w jakimś programie czy na naszej klasie) to:
a. jak amator - kręcisz na oko suwakami - to nie jest tworzenie profilu
b. normalnie - robisz zdjęcie wzornikowi Gretaga - np z użyciem X-Rite Color Checker Passport - on wypluwa profil
i kolejna kwestia gdzie wpinasz profil - Camera Raw?
jeżeli będziesz w warszawie - zapraszam - użyczę wzornik - zrobimy profile
Chyba, że mowa była o presecie a nie profilu?
Skontaktuj się z nami