Zobacz pełną wersję : D90 a ostrość....
Witam
Moje spostrzeżenia jako amatora:
Poczytałem w postach na temat ustawień aparatu, zasugerowałem się ustawieniem jednego z kolegów odnośnie punktu ostrości, bardzo polecał automatyczny wybór pól ostrości, i tak czyniłem w różnych przypadkach.
Moje spostrzeżenia są bardzo negatywne, nijak te zdjęcia mi wychodziły, dużo gorsze nawet od D40, miałem nawet zamiar oddać aparat. Olśnienie........ustawiłem na pojedynczy punkt ostrości i eureka...........wszystko ja good, a nawet jak były dwie osoby koło siebie i ustawiłem punkt po środku, którego się bardzo obawiałem , a tu wszystko wypadło dobrze i ostro. Mam pytanie do szanownych forumowiczów i fachowców od fotografii czy aby idę w dobrym kierunku i mój przypadek nie stał się fuksem, bo tak akurat mi się trafiło. Wiem że różne są sytuacje do których należy się dostosować ale z tego co doświadczyłem, automatyczny wybór pól ostrości jest złym wyborem.
Pozdrawiam
irek6311
10-04-2010, 18:05
Najpewniejszy/celniejszy jest centralny punkt ostrości ,
pola ostrości najlepiej wybierać samemu albo zablokować na centralnym .
Karbulot
10-04-2010, 18:13
Mam pytanie do szanownych forumowiczów i fachowców od fotografii czy aby idę w dobrym kierunku
Idziesz w dobrym kierunku.
Też mam ustawiony na stałe centralny punkt ostrości. W razie potrzeby zmieniam kadr przy wciśniętym spuście do połowy. Automatyczne wybieranie (śledzenie 3D) przydaje się tylko do robienia zdjęć biegającego po pokoju dziecka, a i to nie zawsze się sprawdza.
Najpewniejszy/celniejszy jest centralny punkt ostrości ,
pola ostrości najlepiej wybierać samemu albo zablokować na centralnym .
To był tryb wyboru ostrości, ja ustawiłem na pojedynczy.
Pytanie czy centralny punkt ma być ustawiony na normalny czy szeroki?
Pozdrawiam
Wszystko zależy od sytuacji.Jeśli fotografowałeś osoby,ale w otoczeniu które mogło przyciągnąć uwagę autofocusa(kontrastowe obiekty) to łapał ostrość na te obiekty,a nie na osoby.Trzeba to kontrolować,żeby dawało rezultaty,ale najpewniej jest samemu wybierać punkty ostrzenia.A jeszcze ,wygodniej jak piszą koledzy - zablokować centralny i przekadrowywać z wciśniętym częściowo spustem.
Jeśli chcesz mieć ostre dwie osoby stojące obok siebie,to nie celuj centralnym pkt.ostrości między nie,bo złapiesz ostrość na tle,a nie na osobach.Bo tak zrozumiałem Twój opis i wygląda na to,że ci się udało przypadkowo zmieścić w głębi ostrości.
Centralny najlepiej na normalny - większa precyzja.
irek6311
10-04-2010, 19:01
abcaa (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=36931) ja mam na szeroki ustawione i cały czas tak od zakupu ale normalny też ok ,
brak ostrości może też płytkie GO robić ... przymykaj bardziej przysłonę ,
jak zdjęcia jpg to Optymalizacja zdjęć /żywe ,
D40 mocniej wyostrza jpeg więc może dlatego masz wrażenie że D90 mniej ostre zdjęcia robi .
Zrobiłem wyostrzenie na +7 i tak naprawdę dopiero teraz zaczynam być zadowolony.
A co do D40, faktycznie jest to dobry aparat dla początkującego, ale przechodząc na D90 to już inna piłka.
Pozdrawiam
Widzę,że masz jeden obiektyw bardzo jasny.Z nim szczególnie trzeba uważać na małą głębię ostrości przy małych przysłonach,czasem to dosłownie milimetry.
Powiem tak z tym jasnym nie mam problemów, ale 16-85 oj tak, marzy mi sie doskonałe zdjęcie, no ale, wirtu, nie będe,
za to jak ktoś będzie miał ochotę zapytać o edycję filmu do blu-ray lub inne to chętnie pomogę, bo na tym się znam, bo w końcu pracuję w TVN przy produkcji tzn. Obrabiam materiały i wypuszczam do projekcji. Fajne to forum może się czegoś nauczę, z tego co widzę to ciężki chleb i jestem pełen podziwu dla Was.
Pozdrawiam
irek6311
10-04-2010, 20:49
Cyfrowa ciemnia też ma duży wpływ na zdjęcia więc nawet 50% można podciągnąć w Photoshopie abcaa (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=36931) ,
poprawnie doświetlone zdjęcie + ostrość na właściwym obiekcie a resztę załatwi program ,
Forum jest skarbnicą wiedzy a kilka książek też warto zakupić (John Hedgecoe -Nowy podręcznik fotografi /czytam ostatnio i polecam) .
No tak zakupiłem kilka z nich, ale problem jest innej natury, pewne ustawienia w aparacie , które czasami niejasno są opisane w instrukcji.Gruszkę zobacz i pyknij zgodnie z opisem z instrukcji tzn. masz do wyboru ??????? a za tym się kryją podstawy pewne foto o których tak naprawdę to Wy możecie podpowiedzieć i samo życie. A tak naprawę chciałem się dowiedzieć od Was, jak to jest z tymi ustawieniami w aparacie. Takie szczegóły o których się nie mówi.
Pozdrawiam
irek6311
11-04-2010, 19:32
Znając podstawy fotografii > ustawienia w aparacie nie będą czarną magią ,
Instrukcja obsługi aparatu dużo wyjaśni a resztę forum ,
tu też zajrzyj > http://www.szerokikadr.pl/poradnik ;)
Witam
Wczoraj chciałem zrobić kilka fotek swoim psom i niestety widzę że nie powalają ostrością
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/02/15128a0f82ec8e1am-1.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=15128a0f82ec8e1a)
f2.8 640s iso200
- tryb af - szeroki plan
- tryb wyboru pola ostrości - dynamiczny wybór pola
- centralny punkt ostrości - szerokie
Moje pytanie zy dobrze mam ustawione te trzy wartości ( chodzi mi o te od myślników)?
Jeśli nie to jak powinienem mieć a obiekty w ruchu a jak na obiekty w bezruchu?
blackside
13-02-2012, 18:16
Może za mały czas.. i ruch spowodował brak ostrości ?
A może za duże iso ?
Gwynbleidd
13-02-2012, 18:41
- tryb af - szeroki plan
Moje pytanie zy dobrze mam ustawione te trzy wartości ( chodzi mi o te od myślników)?
Napisz jeszcze jakim obiektywem robiłeś to zdjęcie - jeśli 2,8 to pełny otwór, to może być to przyczyną pewnej nieostrości.
Wydaje mi się również, że ostrość jest trafiona na szyję drugiego psa.
Jeśli chcesz fotografować dynamiczne obiekty to przede wszystkim musisz ustawić tryb AF na AF-C (nie napisałeś jak miałeś ustawione to ustawienie).
Zwróć również uwagę na stopień wyostrzania w aparacie.
Witam
Wczoraj chciałem zrobić kilka fotek swoim psom i niestety widzę że nie powalają ostrością
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/02/15128a0f82ec8e1am-1.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=15128a0f82ec8e1a)
f2.8 640s iso200
- tryb af - szeroki plan
Niewielka odległość, max. otwór przysłony, ogniskowa ponad 30mm i nic dziwnego że psy "wyszły" z GO. Ostrość jest na podgardlu psa.
W tym przypadku powinieneś zastosować wyższą przysłonę. Max otwór przysłony jest w każdym obiektywie najsłabszy jeżeli chodzi o rozdzielczość. W przypadku tej fotografii użycie f2,8 jest błędem. Kolejna rzecz ustaw w body stopień wyostrzania na 5 lub 6 (możesz aż do 9) zobaczysz natychmiastową poprawę. W tej chwili masz na 3
jeżeli chcesz żeby zdjęcia były ostre prosto z puszki to za mało. Co do AF zastosuj centralny punkt normalny, jest bardziej dokładny. Tryb Af i wybór pola ostrości w zależności od sytuacji (poczytaj np w instrukcji) Śledzenie 3D raczej sobie w D90 daruj, jest w tej puszce raczej słabe.
Obiektyw tamron 17-50 f2.8 af ustawiony na af-s.
Panowie jestem i będę wdzięczny za wszelkie rady gdyż jak już zapewne widzicie jestem początkujący a może raczkujący. Gdzie jest ta opcja wyostrzania?
Ps. Ustawiłem centralny punkt ostrości - szerokie gdyż w książce napisane jest że ta opcja jest lepsza dla obiektów ruchomych. Ale nie mówie że mogą nie mieć racji.
Ustaw sobie ISO400, f/4.5, AF-C, jeden punkt ostrości, centralny szeroki, seria i trzaskaj. zwierzęta to trudny obiekt do zdjęć gdy są one w ruchu, czasem wydaje nam się, że zdjęcie jest nieostre. ja tak bynajmniej mam i jest to spowodowane przewrażliwieniem, zdjęcie jest ostre poprawnie, to sierść psa jest dość miękka.
Gwynbleidd
13-02-2012, 19:05
A wyostrzanie masz w opcjach przetwarzania obrazu.
...Gdzie jest ta opcja wyostrzania?...
Menu>przetwarzanie obrazu>np.Standardowe>wyostrzanie
Don_Sulco
13-02-2012, 19:26
Czołem
Ten Tamron przy f2.8 nie powala jakością obrazu, przymknij do f4 i zobaczysz różnicę (mój model też tak ma).
co ma wyostrzanie to poprawnego ustawienia aparatu? jeśli jest wyostrzanie niskie, to nie wyostrza normalne to trochę a duże to wiadomo....ale jak jest niskie to aparat działa tak jak się ustawi bez cyfrowego przetwarzania, nie wydaje mi się, żeby podniesienie wyostrzania, diametralnie wpłynęło na jakość zdjęć
co ma wyostrzanie to poprawnego ustawienia aparatu? jeśli jest wyostrzanie niskie, to nie wyostrza normalne to trochę a duże to wiadomo....ale jak jest niskie to aparat działa tak jak się ustawi bez cyfrowego przetwarzania, nie wydaje mi się, żeby podniesienie wyostrzania, diametralnie wpłynęło na jakość zdjęć
A jednak wpływa...zwłaszcza na te prosto z puszki.:smile:
czyli wyostrzasz wszystkie RAW-y po wrzuceniu na kompa? no to przykre.
Czołem
Ten Tamron przy f2.8 nie powala jakością obrazu, przymknij do f4 i zobaczysz różnicę (mój model też tak ma).
trzeba było sobie wyselekcjonować, a nie marudzić :P Mój ostry w pełni od 2.8 :) Kupiony od pana C. z Poznania ;)
Ok wyostrzenie zmieniłem na 5. W weekend zrobię powtórkę z Waszymi radami.
micz87 masz na myśli bf/ff?
Pytanie do posiadaczy d90 z 18-105vr, jakiej najwyzszej przyslony uzywacie bo mam wrazenie ze powyzej f8 zdjecie znaczaco traci na jakosci???
micz87 masz na myśli bf/ff?
To zależy bardziej od puszki niż szkiełka. Po prostu trafiają się mydlane egzemplarze, to znaczy że na pełnej dziurze czyli w tym przypadku 2.8 zdjęcia są znacznie mniej ostre niż przy nieco przymkniętym czyli np f/4. Tamrony raczej się selekcjonuje pod tym względem żeby dorwać te najostrzejsze. Poszukaj na forum, było o tym tony. Jak chcesz to mogę Ci podesłać sample z mojego na f/2.8 to sobie porównasz (też mam D90).
ok to poproszę o jakieś. Ja kupowałem w łodzi fotoabc ( ale na karcie gwarancjii jest foto technika gdańsk). Ciężko mi powiedzieć na jaką sztukę ja trafiłem bo za krótki czs by się wypowiedzieć ( albo a mało prób)
Napisz mi na PW swój e-mail to Ci prześlę coś w pełnym rozmiarze.
A co tu mają do rzeczy RAW-y ?. Zrozum człowieku że po to masz funkcje wyostrzania w body aby z niego korzystać.
Chcesz ostro to robisz 5..6..a można i więcej. Nie chcesz robisz 0..2 lub 3 a możesz również Auto, kwestia gustu.
Cały czas mówimy o JPEG prosto z puszki. Również ustawienia o których pisałem dotyczyły ustawień w body.
A czy Ty wyostrzasz RAW-y czy JPEG-i czy nie i czy jest Ci przykro to mi ...... sam sobie odpowiedz.
A co tu mają do rzeczy RAW-y ?. Zrozum człowieku że po to masz funkcje wyostrzania w body aby z niego korzystać.
Chcesz ostro to robisz 5..6..a można i więcej. Nie chcesz robisz 0..2 lub 3 a możesz również Auto, kwestia gustu.
Cały czas mówimy o JPEG prosto z puszki. Również ustawienia o których pisałem dotyczyły ustawień w body.
A czy Ty wyostrzasz RAW-y czy JPEG-i czy nie i czy jest Ci przykro to mi ...... sam sobie odpowiedz.
Myślę że tu jest pies pogrzebany ...
Co do ostrości, to kolega Zen ma rację. Za czasów "młodości " D90 napisano na forum tony na temat słabej ostrości jpg prosto z puszki. Wyostrzanie na poziomie ok. 6, 7 załatwiało sprawę...
Były posiadacz :wink:
Hmm, przecież to zdjęcie jest ewidentnie ruszone albo af nie trafił. Wyostrzanie wiele tu nie pomoże.
możliwe dlatego prosiłem o Wasze opinie i o sprawdzenie czy poprawnie miałem ustawione parametry aparatu ( nie obiektywu)
Hmm, przecież to zdjęcie jest ewidentnie ruszone albo af nie trafił. Wyostrzanie wiele tu nie pomoże.
Af trafił w podgardle psa - IMHO kwestia umiejętności fotografującego, szybkości af-u w tamronie i GO przy 2,8 z małej odległości... Sugeruję przymknąć przysłonę o co najmniej 1EV
A moim zdaniem to też może być błąd D90. Na przykłądzie swoim i znajomych stwierdziłem, że ta puszka sobie ustawia ostrość raz celnie raz do tyłu, raz do przodu.. chyba były już tematy o ustawianiu ostrości w d90 i zabawach kluczem imbusowym w body. Może to oczywiście być kwestia jakiejś określonej serii d90..
Witam,
Dziś zrobiłem próbę w domu, pierwsze foto na f2.8 drugie na f5.6 trzecie zrobiłem test bateryjkowy na ff/bf. Myślicie że trafiłem dobry egzemplarz tamrona?
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/02/4790bbf979da68f5m-1.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=4790bbf979da68f5)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/02/c0f6d048665b4434m-1.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=c0f6d048665b4434)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/02/6d9e027037f12e82m-1.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=6d9e027037f12e82)
Marioo007
24-02-2012, 23:53
Na baterii troche nie doostrzone mi sie wydaje.
Witam,
Dziś zrobiłem próbę w domu, pierwsze foto na f2.8 drugie na f5.6 trzecie zrobiłem test bateryjkowy na ff/bf. Myślicie że trafiłem dobry egzemplarz tamrona?
Obiektywy się wybiera , a nie trafia ;)
Test bateryjkowy wygląda na lekki FF
Zatem powinienem oddać go na gwarancję?
Zatem powinienem oddać go na gwarancję?
Jesteś pewien że wina jest po stronie słoika, a nie puszki?
Uogólniając, możesz zrobić test z body na statywie, w dobrych warunkach oświetleniowych celując te same kadry raz przez wizjer, raz przez live view. Jeśli z live view będzie dobrze, a przez wizjer będzie odchyłka to raczej wina body. Jeśli z obydwu metod wyjdzie błąd to winny będzie obiektyw...
Body masz na gwarancji ? Kalibrowałeś AF?
Biorąc pod uwagę jakość serwisów obydwóch firm, nie wiem co gorsze...
Wszystko jest na gwarancji bo sprzęt mam ok 2 miesięcy.
Zrobię jak mówisz. Tylko zastanawia mnie czy to będzie miało jakieś większe znaczenie ( bo jakieś napewno) czy może "tak jest różnica ale nie popadajmy w paranoje"?
Wszystko jest na gwarancji bo sprzęt mam ok 2 miesięcy.
Jak D90 było młodziutką puszką, wśród stosunkowej dużej grupy użytkowników istniał zwyczaj wysyłania body na kalibrację AF bez względu na osiągane rezultaty. Podobno miało to dobry wpływ na precyzję działania AF.
Tylko zastanawia mnie czy to będzie miało jakieś większe znaczenie ( bo jakieś napewno) czy może "tak jest różnica ale nie popadajmy w paranoje"?
Na to pytanie sam musisz sobie odpowiedzieć, każdy ma inne oczekiwania... Z pewnością , na spokojnie wykluczyłbym winę body. Body w serwisie kalibrowane jest do wzorca. Tamrona, jakby co, skalibrują pod body.
Mam jednak nadzieję ,że wszystko będzie ok.