Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 45

Domyślnie D90 a ostrość....

Witam
    Moje spostrzeżenia jako amatora:
    Poczytałem w postach na temat ustawień aparatu, zasugerowałem się ustawieniem jednego z kolegów odnośnie punktu ostrości, bardzo polecał automatyczny wybór pól ostrości, i tak czyniłem w różnych przypadkach.
    Moje spostrzeżenia są bardzo negatywne, nijak te zdjęcia mi wychodziły, dużo gorsze nawet od D40, miałem nawet zamiar oddać aparat. Olśnienie........ustawiłem na pojedynczy punkt ostrości i eureka...........wszystko ja good, a nawet jak były dwie osoby koło siebie i ustawiłem punkt po środku, którego się bardzo obawiałem , a tu wszystko wypadło dobrze i ostro. Mam pytanie do szanownych forumowiczów i fachowców od fotografii czy aby idę w dobrym kierunku i mój przypadek nie stał się fuksem, bo tak akurat mi się trafiło. Wiem że różne są sytuacje do których należy się dostosować ale z tego co doświadczyłem, automatyczny wybór pól ostrości jest złym wyborem.

Pozdrawiam

Domyślnie

Najpewniejszy/celniejszy jest centralny punkt ostrości ,
    pola ostrości najlepiej wybierać samemu albo zablokować na centralnym .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez abcaa Zobacz posta
    Mam pytanie do szanownych forumowiczów i fachowców od fotografii czy aby idę w dobrym kierunku
    Idziesz w dobrym kierunku.
    Pozdrawiam: Artur | www.foto-karbulot.com | www.borg.website.pl
    Nikon D90 | MB-D80 | N 16-85 | N 70-300 | N 35 | T 90 | SB-700 | 055XPROB

Domyślnie

Też mam ustawiony na stałe centralny punkt ostrości. W razie potrzeby zmieniam kadr przy wciśniętym spuście do połowy. Automatyczne wybieranie (śledzenie 3D) przydaje się tylko do robienia zdjęć biegającego po pokoju dziecka, a i to nie zawsze się sprawdza.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez irek6311 Zobacz posta
    Najpewniejszy/celniejszy jest centralny punkt ostrości ,
    pola ostrości najlepiej wybierać samemu albo zablokować na centralnym .
    To był tryb wyboru ostrości, ja ustawiłem na pojedynczy.
    Pytanie czy centralny punkt ma być ustawiony na normalny czy szeroki?

Pozdrawiam

Domyślnie

Wszystko zależy od sytuacji.Jeśli fotografowałeś osoby,ale w otoczeniu które mogło przyciągnąć uwagę autofocusa(kontrastowe obiekty) to łapał ostrość na te obiekty,a nie na osoby.Trzeba to kontrolować,żeby dawało rezultaty,ale najpewniej jest samemu wybierać punkty ostrzenia.A jeszcze ,wygodniej jak piszą koledzy - zablokować centralny i przekadrowywać z wciśniętym częściowo spustem.
    Jeśli chcesz mieć ostre dwie osoby stojące obok siebie,to nie celuj centralnym pkt.ostrości między nie,bo złapiesz ostrość na tle,a nie na osobach.Bo tak zrozumiałem Twój opis i wygląda na to,że ci się udało przypadkowo zmieścić w głębi ostrości.
    Centralny najlepiej na normalny - większa precyzja.
    Ostatnio edytowane przez Duder ; 10-04-2010 o 19:02
    A new shit has come to light...

Domyślnie

abcaa ja mam na szeroki ustawione i cały czas tak od zakupu ale normalny też ok ,
    brak ostrości może też płytkie GO robić ... przymykaj bardziej przysłonę ,
    jak zdjęcia jpg to Optymalizacja zdjęć /żywe ,
    D40 mocniej wyostrza jpeg więc może dlatego masz wrażenie że D90 mniej ostre zdjęcia robi .

Domyślnie

Zrobiłem wyostrzenie na +7 i tak naprawdę dopiero teraz zaczynam być zadowolony.
    A co do D40, faktycznie jest to dobry aparat dla początkującego, ale przechodząc na D90 to już inna piłka.

Pozdrawiam

Domyślnie

Widzę,że masz jeden obiektyw bardzo jasny.Z nim szczególnie trzeba uważać na małą głębię ostrości przy małych przysłonach,czasem to dosłownie milimetry.
    A new shit has come to light...

Domyślnie

Powiem tak z tym jasnym nie mam problemów, ale 16-85 oj tak, marzy mi sie doskonałe zdjęcie, no ale, wirtu, nie będe,
    za to jak ktoś będzie miał ochotę zapytać o edycję filmu do blu-ray lub inne to chętnie pomogę, bo na tym się znam, bo w końcu pracuję w TVN przy produkcji tzn. Obrabiam materiały i wypuszczam do projekcji. Fajne to forum może się czegoś nauczę, z tego co widzę to ciężki chleb i jestem pełen podziwu dla Was.

Pozdrawiam

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów