Zobacz pełną wersję : Radiowy iTTL (CLS)
slawek14
09-04-2010, 23:16
Witam,
Proszę o informację techniczną użytkowników systemu Nikona i strobingu z
wykorzystaniem SB800, SB600, SB900 :
- w przypadku iTTL w wymianie informacji między body i lampą biorą udział
wszystkie 4 piny na stopce lampy (+masa)
- w przypadku bezprzewodowego CLS'a i lamp iTTL body poprzez piny na gorącej
stopce komunikuje się z masterem (SB800, SB900) lub SU-800. W przypadku
SB800 (SB900) staje się on sterownikiem dla pozostałych lamp w CLS i poprzez
impulsy (odpowiednia modulacja) błyskowe + impulsy diody na podczerwień
wymienia informacje ze slave'ami. W przypadku SU-800 generowane są impulsy
diody na podczerwień i następuje komunikacja ze slave'ami.
- profesjonalne body mające CLS'a "w sobie" - potrafią wysterować zdalne
lampy (slave'y) poprzez wbudowaną lampę (tak mi się wydaje)
Jak zatem zestawy radiowego wyzwalania wpsierają pełną obsługę CLS - czy ich
sterowniki umieszczone na body przejmują funkcjonalność SU-800 ?
Rozumiem, że w sytemach bezprzewodowych zdalne lampy nie są ustawione w
trybie remote (dla podczerwieni) - a wymiana sygnału ze sterownikiem na body
sprowadza się do przeniesienia sygnału z wszystkich pinów gorącej stopki
zdalnych lamp ?
Z mierzam do tego - jak bardzo "inteligetne" są sterowniki radiowych
wyzwalaczy wspierających iTTL i CLS - czy adaptują protokoły transmisji CLS
Nikona - czy tylko pośredniczą w transmitowaniu sygnału pomiędzy pinami
gorących stopek body i lamp zdalnych ?
Pzdr, Sławek
Myślę że tego jak to się odbywa pomiędzy nadajnikiem a odbiornikiem radiowym obsługującym CLS a dokładnie AWL nigdy się nie dowiemy. Obawiam się że taką wiedzą dysponują tylko konstruktorzy. A swoją drogą ciekawi mnie (nigdy tego urządzenia nie używałem) czy jak założy się taki radiowy wyzwalacz z CLSm i podepnie lampę pod odbiornik to aparat normalnie widzi lampę czy działa to na innej zasadzie.
slawek14
11-04-2010, 13:47
Wydaje mi się, że CLS w Nikonie to wyłącznie komunikacja świetlna IR
(podczerwień) i konieczność pracy w trybach remote. Slave w komunikacji z
lampą master nic nie wysyła na gorącą stopkę - natomiast master musi
komunikować się świetlnie IR (podczerwień) ze slave i z body aparatu (piny
gorącej stopki). Zestawy radiowe Pixel'a (TR-331) pozwalają tutaj oddalić
mastera od body (w ramach zasięgu sygnału radiowego) i realizują wyłącznie
komunikację mastera z body (gorąca stopka). Na tym kończy się ich udział we
wspieraniu CLS'a. Jest to więc jedynie bełkot marketingowy aby przyciągnąć
klienta i potwierdza tezę: CLS w sytemie Nikona wymaga widoczności wzajemnej
lamp slave z lampą master (w ramach zasięgu podczerwieni IR) i można jedynie
oddalić radiowo mastera.
Aby zrealizować pełnego CLS'a w systemie radiowym należałoby radiowo
zrealizować przedłużenie sygnału podczerwieni IR - tak jak w sytemach RTV
bezprzewodowego przenoszenia sygnału pilota do innych pomieszczeń.
Źle myślisz kolego, to o czym piszesz czyli zdalne wyzwalanie lamp to AWL i jest on fragmentem systemu CLS, lampa zapięta na stopce zgodnego aparatu też pracuje w CLS. Nam chodzi o użycie radiowego wyzwalacza który pozwoli przenieść elementy CLSu takie jak i-TTL, TTL BL, informacje o tem. barwowej, ogniskowa, przysłona czułość..... Czyli pracować z lampą zdalną tak jak by była zapięta na stopce.
slawek14
11-04-2010, 23:27
Źle myślisz kolego, to o czym piszesz czyli zdalne wyzwalanie lamp to AWL i jest on fragmentem systemu CLS, lampa zapięta na stopce zgodnego aparatu też pracuje w CLS. Nam chodzi o użycie radiowego wyzwalacza który pozwoli przenieść elementy CLSu takie jak i-TTL, TTL BL, informacje o tem. barwowej, ogniskowa, przysłona czułość..... Czyli pracować z lampą zdalną tak jak by była zapięta na stopce.
Masz rację - praca body i jedna lampa z wykorzystaniem iTTL, FP, BL - to też CLS. CLS jest pojęciem szerokim - ja użyłem go w znaczeniu bodu i kilka lamp (minimum dwie). Nie pisałem więc tylko o AWL - ale o użyciu kilku lamp z wykorzystaniem wyłącznie przesyłu radiowego i całkowitej rezygnacji z komunikacji między lampami wykorzystującej IR (podczerwień).
Żeby było jasne: np.klasyczne rozwiązanie: na body mam sterownik SU-800, w pomieszczeniu 3 lampy SB-800. SU-800 jest remote master'em , 3 x SB-800 remote slave'm. Całość pozwala w trybie automatycznym (z wykorzystaniem dobrodziejstw CLS'a) odpowiednio naświetlić kadr - lampy wykorzystują przebłyski pomiarowe i informacje z body m.in. o odległości, przesłonie, czasie ekspozycji, balansie bieli - a w SU-800 mogę tworzyć zdalne grupy i niezależnie nimi sterować. Taki układ chcę odtworzyć na zestawie radiowym - jeden nadajnik (na body) i 3 odbiorniki (na gorących stopkach lamp SB-800). Czytając opisy parametrów lamp SB-800 i wyzwalaczy radiowych - wydaje mi się, że jest to niemożliwe. Jeżeli się mylę - to jaki tryb każdej z SB-800 mam ustawić - A, AA czy remote slave ? Dla trybów A i AA - lampa SB-800 pracuje jako singel - jedna SB-800 i body aparatu. Dla remote slave (i przypisanie grupy) - lampa SB-800 pracuje na podczerwień - komunikuje się z remote masterem i może tworzyć rozbudowany system wielu lamp - których moc błysku jest "kreatywnie" dobierana aby właściwie doświetlić kadr.
Masz rację - praca body i jedna lampa z wykorzystaniem iTTL, FP, BL - to też CLS. CLS jest pojęciem szerokim - ja użyłem go w znaczeniu bodu i kilka lamp (minimum dwie). Nie pisałem więc tylko o AWL - ale o użyciu kilku lamp z wykorzystaniem wyłącznie przesyłu radiowego i całkowitej rezygnacji z komunikacji między lampami wykorzystującej IR (podczerwień).
Żeby było jasne: np.klasyczne rozwiązanie: na body mam sterownik SU-800, w pomieszczeniu 3 lampy SB-800. SU-800 jest remote master'em , 3 x SB-800 remote slave'm. Całość pozwala w trybie automatycznym (z wykorzystaniem dobrodziejstw CLS'a) odpowiednio naświetlić kadr - lampy wykorzystują przebłyski pomiarowe i informacje z body m.in. o odległości, przesłonie, czasie ekspozycji, balansie bieli - a w SU-800 mogę tworzyć zdalne grupy i niezależnie nimi sterować. Taki układ chcę odtworzyć na zestawie radiowym - jeden nadajnik (na body) i 3 odbiorniki (na gorących stopkach lamp SB-800). Czytając opisy parametrów lamp SB-800 i wyzwalaczy radiowych - wydaje mi się, że jest to niemożliwe. Jeżeli się mylę - to jaki tryb każdej z SB-800 mam ustawić - A, AA czy remote slave ? Dla trybów A i AA - lampa SB-800 pracuje jako singel - jedna SB-800 i body aparatu. Dla remote slave (i przypisanie grupy) - lampa SB-800 pracuje na podczerwień - komunikuje się z remote masterem i może tworzyć rozbudowany system wielu lamp - których moc błysku jest "kreatywnie" dobierana aby właściwie doświetlić kadr.
czy jest możliwe posiadając zestaw Pixel 331 jeden nadajnik i odbiornik( ktory zekomo jes zdalna stopka dla lamy i przenosi i-ttl, )zrobić CLS z 3 lamp nikona jedna master i dwa seavy? wszystkie stoja z boku i sa sterowane z pozycji aparatu czyli alternatywa dla su-800 ktos tak robil moze to potwierdzić, chce kupić zdalne sterowania Pixela i niewiem czy to sie sprawdzi.