Zobacz pełną wersję : NX kontra LR
MariuszF
07-04-2010, 19:19
Dzien dobry.
Pracowal moze ktos na obu tych programach i potrafi wymienic zalety i wady kazdego z nich?
Dziekuje, pzdr, m
najłatwiej będzie jak ściągniesz sobie triale obu programów i sam popróbujesz - każdy z nas ma inne preferencje
MariuszF
07-04-2010, 20:12
Wlasnie tego chcialem uniknac :).
Znam LR, ale pierwsza wersje NX wspominam srednio i dlatego pytam.
Moze jednak ktos sie pokusi o jakies wnioski ?
Orkaniusz
07-04-2010, 20:53
Używałem obu, a teraz już tylko LR. Jest dla mnie osobiście bardziej ergonomiczny, na moim sprzęcie działa o niebo szybciej, ma interesujące mnie funkcje, których nie posiada NX (np. generowanie galerii WWW), ma fajne zarządzanie zborami (kolekcje itp.), a wyniki osiągane przy jego pomocy mnie zadowalają.
Poszukaj gdzieś na forum wypowiedzi Stiga, który z kolei bardzo sobie chwali NX, szczególnie ze względu na doskonałe odszumianie i wyostrzania (o ile dobrze zapamiętałem).
Mnie osobiście LR nie podszedł. Podobnie jak NX. Używam ACR do podstawowego wołania, a resztę w PSie dogrywam.
Wiem, że nie na temat, bo pytanie było LR, czy NX, ale może kolega rozważy jeszcze tego ACR'a ;)
Mnie osobiście LR nie podszedł. Podobnie jak NX. Używam ACR do podstawowego wołania, a resztę w PSie dogrywam.
Wiem, że nie na temat, bo pytanie było LR, czy NX, ale może kolega rozważy jeszcze tego ACR'a ;)
W LR za wołanie też odpowiada ACR z tego, co pamiętam. ;)
Dla mnie tylko NX. Lepsze kolory, ostrość, kontrast.
LR rzeczywiście szybciej, łatwiej, ale jakoś mdło te obrazki wyglądają.
Zostałem przy NXie. :)
MariuszF
07-04-2010, 22:37
No wlasnie duzo dobrego slyszalem o NX jesli idzie o kolory i ostrosc. Ale z tego co pamietam byl bardzo malo przyjazny i wolny. I obrobienie np 100 zdjec to byla droga przez meke... Moze najnowsza wersja jest lepsza ? Wlasnie probowalem zainstalowac triala, ale cos sie ni elubi z moim systemem i nic z tego nie wychodzi.
Dla mnie -- tylko NC NX2. Ligtroom to IMHO przebajerowany kombajn, i trzeba naprawde lubic ten sposob pracy, jakies biblioteki i inne *******y. To prawda, ze jego system pracy umozliwia szybsza obrobke -- pliki do edycji sa otwierane w duzo szybszy sposob niz w NXie, a zmiany zapisywane sa do malenkich plikow tekstowych. Pod tym wzgledem, no i ilosci ficzerow, LR bije NXa na glowe. Nawet gdybym chcial sie oprzec na silniku Adobe, jednak wybralbym trojce; Bridge CameraRAW Photoshop. Wyzsza cena, ale tez wieksze mozliwosci pozniejszej edycji, oraz prostsza praca na etapie wolania RAW.
Wybralem NXa, bo mimo dobrej znajomosci softu Adobe nie we wszystkich przypadkach potrafilem osiagnac takie efekty (balans bieli, odszumianie, ogolnie kolory i reszta detali) jak w oprogramowaniu Nikona. U-pointy tez sa nie do przecenienia (jakosc podrobek u-pointow z Vivezy jest marna). Powolnosc NXa zrekompensowalem szybszym komputerem, i dokladniejsza selekcja zdjec trafiajacych do obrobki. ;)
robsonzbydzi
08-04-2010, 15:17
Ja natomiast uwielbiam pracę z LR, 10 lat pracowałem jako grafik z PS, i uważam że z tych 3 programów LR daje najwięcej wygody w obróbce, co do ostrości, odszumiania balansu jestem zadowolony. Choć do dziś niektóre rzeczy robię dalej w PS. LR najbardziej sprawdza się w obróbce dużej ilości zdjęć, zrobionych w podobnych warunkach - ślubniaki. PS w obróbce pojedynczych zdjęć na tip top a NX2 jest zbyt mułowaty na mój gust.
NX jest prostszy w obsłudze. reszta jak wyżej
Orkaniusz
08-04-2010, 21:11
A może zrobilibysmy małe porównanie - zapraszam szczególnie Stiga. To samo zdjęcie NEF, ktoś obrobi w NX, ktoś w LR (znaczy - ja chętnie, ale przecież wielu z nas może to zrobić...). Stig - czy mógłbyś zapodać jakieś fotki w NEF i potem w jpg, ja zobaczę, czy podobny efekt końcowy uzyskam w LR. Nie chodzi mi o żadne mistrzostwa, tylko m. in. o sprawdzenie, czy mój osobisty poziom percepcji jest wystarczający, aby zobaczyć różnicę... No i może dla kolegów będzie to też jakaś fajna zabawa...
Jeśli można, chciałbym prosić o dwie fotki - jedną na niskim ISO, z małym poziomem szumu, a drugą z wysokim ISO. Ponieważ LR nie ma U-pointów, może umówimy się na ich nie stosowanie w NX?
A może zrobilibysmy małe porównanie - zapraszam szczególnie Stiga. To samo zdjęcie NEF, ktoś obrobi w NX, ktoś w LR (znaczy - ja chętnie, ale przecież wielu z nas może to zrobić...). Stig - czy mógłbyś zapodać jakieś fotki w NEF i potem w jpg, ja zobaczę, czy podobny efekt końcowy uzyskam w LR. Nie chodzi mi o żadne mistrzostwa, tylko m. in. o sprawdzenie, czy mój osobisty poziom percepcji jest wystarczający, aby zobaczyć różnicę... No i może dla kolegów będzie to też jakaś fajna zabawa...
Jeśli można, chciałbym prosić o dwie fotki - jedną na niskim ISO, z małym poziomem szumu, a drugą z wysokim ISO. Ponieważ LR nie ma U-pointów, może umówimy się na ich nie stosowanie w NX?
ale to nie ma sensu, bo każdy może chcieć ze zdjęcia wyciągnąć inne rzeczy i nawet obrabianie na tym samym sofcie, da inne wyniki.
Jeśli o mnie chodzi to też wolę NX, szczególnie NX2. Myślę, że jest lepsza niż pierwsza wersja. Kilka rzeczy oczywiście łatwiej się osiąga z LR, ale jednak jakość obrabianej fotki oraz u-pointy są genialne.
Pomysł bardzo fajny , z chęcią bym zobaczył wyniki .. a jeśli chodzi o u-pointy to jestem jak najbardziej za ich użyciem jeśli potrzeba bo to pokaże nam możliwości programów ...
Orkaniusz
08-04-2010, 21:45
ale to nie ma sensu, bo każdy może chcieć ze zdjęcia wyciągnąć inne rzeczy i nawet obrabianie na tym samym sofcie, da inne wyniki.
Ale ja chcę zobaczyć, czy uzyskam z LR podobny efekt końcowy (a najlepiej taki sam) jak z NX-a. Nie chodzi mi o efekt: "Oooo, w LR też Ci ładnie wyszło", tylko czy możliwe jest, że wyjdzie równie mały szum, równie dobra ostrość, równie gładkie przejścia tonalne itp...
Ale ja chcę zobaczyć, czy uzyskam z LR podobny efekt końcowy (a najlepiej taki sam) jak z NX-a. Nie chodzi mi o efekt: "Oooo, w LR też Ci ładnie wyszło", tylko czy możliwe jest, że wyjdzie równie mały szum, równie dobra ostrość, równie gładkie przejścia tonalne itp...
ale ja dalej uważam, że taką rzecz powinna robić jedna osoba, najpierw edycja na LR, potem na CNX. Pomyśl też o tym, że dwie osoby mogą mieć różny poziom wiedzy z korzystania z danego oprogramowania, co w efekcie znacząco może zaburzyć nam efekt testu
Orkaniusz
08-04-2010, 21:56
ale ja dalej uważam, że taką rzecz powinna robić jedna osoba, najpierw edycja na LR, potem na CNX. Pomyśl też o tym, że dwie osoby mogą mieć różny poziom wiedzy z korzystania z danego oprogramowania, co w efekcie znacząco może zaburzyć nam efekt testu
Może i masz rację. Ale moja propozycja nie wyklucza żadnej opcji: jeśli ktoś chce, niech zamieści zarówno wersję z NX-a jak i z LR. Zaprosiłem Stiga ze względu na to, że znam jego zdjęcia, bardzo mi się podobają efekty końcowe jakie uzyskuje, znam jego zdanie o LR i tyle. Ale broń Boże nie oznacza to, że chcę zrobić jakiś dwuosobowy pojedynek - niech pobawi się w to jak najwięcej ludzi. Ja nie jestem jakoś bardzo doświadczony,więc może trafi się ktoś z większymi umiejętnościami kto uzyska w LR równie dobre efekty jak w NX.
A może zrobilibysmy małe porównanie - zapraszam szczególnie Stiga. To samo zdjęcie NEF, ktoś obrobi w NX, ktoś w LR (znaczy - ja chętnie, ale przecież wielu z nas może to zrobić...). Stig - czy mógłbyś zapodać jakieś fotki w NEF i potem w jpg, ja zobaczę, czy podobny efekt końcowy uzyskam w LR.Juz to przerabialismy z Czornym. Profilowany ACR polegl. :) Nie ma sensu tego walkowac od nowa.
... U-pointy tez sa nie do przecenienia (jakosc podrobek u-pointow z Vivezy jest marna)...
??? co znaczy jakość podróbek u-pointów z Vivezy jest marna - przecież to te same u-pointy co w NXie od tych samych autorów, tylko jako plugin do PSa
??? co znaczy jakość podróbek u-pointów z Vivezy jest marna - przecież to te same u-pointy co w NXie od tych samych autorów, tylko jako plugin do PSaTestowalem je kiedys na takim samym zdjeciu, w tych samych miejscach, z takimi samymi parametrami. Porazka. :)
Testowalem je kiedys na takim samym zdjeciu, w tych samych miejscach, z takimi samymi parametrami. Porazka. :)
dziwne...
DarekD80
08-04-2010, 23:59
Czy "lepszość" wołania NEF-ów w C NX2 jest widoczna na standardowych ustawieniach, czy trzeba mocno pogmerać w programie żeby uzyskać dobre efekty ? Chciałbym wszystkie zdjęcia puszczać w batch mode, nie chce siedzieć nad każdym kilka minut...:)
Orkaniusz
09-04-2010, 09:02
Juz to przerabialismy z Czornym. Profilowany ACR polegl. :) Nie ma sensu tego walkowac od nowa.
Qna - to forum mnie przeraża - wszystko już było... :-)
Czy "lepszość" wołania NEF-ów w C NX2 jest widoczna na standardowych ustawieniach, czy trzeba mocno pogmerać w programie żeby uzyskać dobre efekty ? Chciałbym wszystkie zdjęcia puszczać w batch mode, nie chce siedzieć nad każdym kilka minut...:)
Nie ma ustawień standardowych w CNX2. Takimi ustawieniami są ustawienia aparatu, które on widzi.