Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Mimo...
...że aura forumowa niekorzystna dla mnie,to podeprę się lekko już przykurzonym kadrem i spróbuję odbić od brzegu.
Witam wszystkich.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://iv.pl/images/44238635238754697348.jpg)
Ależ mi sie kadr podoba. Może ciut chłodna tonacja ale nic tam, podoba się i tak :D
borregaard
07-04-2010, 09:46
Tak,bardzo fajnie wyszło.Nie powiem nic o tonacji,bo oglądam na "obcym" sprzęcie.Jedna uwaga,...troszkę przeostrzone,mz ofc.
Co myślisz o takim kadrze...?
http://iv.pl/images/68271477179171349602.jpg
tormentol
07-04-2010, 09:51
Niezłe zdjęcie, podoba się. Zgodzę się z Andrzejem, że deko przeostrzone, i osobiście szum z nieba bym usunął.
Tak,bardzo fajnie wyszło.Nie powiem nic o tonacji,bo oglądam na "obcym" sprzęcie.Jedna uwaga,...troszkę przeostrzone,mz ofc.
Co myślisz o takim kadrze...?
http://iv.pl/images/68271477179171349602.jpg
Dzieki za uwagi,fajnie jakbyś panie Andrzeju miast kadrowania(może być,ale mz zdjęcie bez tego krosa kamienie-chmura,straciło troszkę na wielowymiarowości i przestało tak wciągać)swój pogląd na tonację ujawnił,jeżeli można prosić oczywiście.
Chłodna tonacja i ostrość-zgoda,no ale tak już zmiażdzyłem wtedy tego jp.i tak zostawiłem.dzięki za komentarze.
Grzegorz.
borregaard
07-04-2010, 11:06
Dzieki za uwagi,fajnie jakbyś panie Andrzeju miast kadrowania(może być,ale mz zdjęcie bez tego krosa kamienie-chmura,straciło troszkę na wielowymiarowości i przestało tak wciągać)swój pogląd na tonację ujawnił,jeżeli można prosić oczywiście.
OK,wieczorem dam znać o kolorze jak popatrzę na to na dobrym monitorze....:wink::smile:
Przy kadrze się nie upieram....mz i tak i tak jest OK.
OK,wieczorem dam znać o kolorze jak popatrzę na to na dobrym monitorze....:wink::smile:
Przy kadrze się nie upieram....mz i tak i tak jest OK.
Nie musisz....jest pojechany......
Twoja poprawka jest dokladnie taka jakie bylo moje pierwsze przemyslenie, mowa o kadrze, zdjecie ladne kadr nie jest jakis innowacyjny ale ciekawy, kolory jednak sa w polu!
Pablo 77
07-04-2010, 11:38
Kadrowo tak jak Andrzej pokazał a kolory no cóż:)
Nie musisz....jest pojechany......
Twoja poprawka jest dokladnie taka jakie bylo moje pierwsze przemyslenie, mowa o kadrze, zdjecie ladne kadr nie jest jakis innowacyjny ale ciekawy, kolory jednak sa w polu! No cóz,mnie nie ciągnie nagminnie do idalizowania koloru,tworzenia "kryształowych"zdjęć.Ciągota do takich zachowań to taki naturalny pierwszy odruch-zaprezentować coś idealnie wiernie,ale jest to droga zgubna w mojej opinii, gdyż bardzo łatwo wiedzie ona do przerysowań w drugą strone,do tworzenia landryn cukierów i tego typu.Wszystkie te foty prezentują sie pózniej podobnie,w sile nowej technologi plazm itp, gubi sie element b.ważny w fotografii i wogóle postrzegania rzeczywistości-ten podkrzywiony,wadliwy,ułomny czyli ludzki,niedoskonały.Ja tej pierwszej drogi nie wybiorę(bo i techniczne umiejętności nie te) choć mógłbym bo tu gdzie obecnie mieszkam(Anglia)tendencja ta jest bardzo silna,wręcz zalewa informacją na temat jak stworzyć perfekta, w setkach czasopism.
Wracając do zdjęcia to jeżali chodzi o kolor jest zimno(niebieskawo,zielonkawo,troszkę zółtawo)może za zimno,ale tak tu jest kiedy w dole zielono,połoniny zółte a niebo pochmurne,to tworzy ten troszkę nienaturalny miks swietlny.Cóż zależy mi na wszystkich opiniach.Dla mnie najważniejsze to pokazać jak najbardziej ciekawy kadr-resztę zawsze można dopracować.
Dzieki za podpowiedzi i komentarze,pzdr.
borregaard
07-04-2010, 16:46
Wlazło zbyt dużo niebieskiego,ogólnie i lekkiego różu na biały....Tu tylko lekka korekta potrzebna i przyda się odszumić niebo.Oczywiście to tylko moja opinia...
http://www.iv.pl/images/79694395570388760688.jpg
No cóz,mnie nie ciągnie nagminnie do idalizowania koloru,tworzenia "kryształowych"zdjęć.Ciągota do takich zachowań to taki naturalny pierwszy odruch-zaprezentować coś idealnie wiernie,ale jest to droga zgubna w mojej opinii, gdyż bardzo łatwo wiedzie ona do przerysowań w drugą strone,do tworzenia landryn cukierów i tego typu.Wszystkie te foty prezentują sie pózniej podobnie,w sile nowej technologi plazm itp, gubi sie element b.ważny w fotografii i wogóle postrzegania rzeczywistości-ten podkrzywiony,wadliwy,ułomny czyli ludzki,niedoskonały.Ja tej pierwszej drogi nie wybiorę(bo i techniczne umiejętności nie te) choć mógłbym bo tu gdzie obecnie mieszkam(Anglia)tendencja ta jest bardzo silna,wręcz zalewa informacją na temat jak stworzyć perfekta, w setkach czasopism.
Wracając do zdjęcia to jeżali chodzi o kolor jest zimno(niebieskawo,zielonkawo,troszkę zółtawo)może za zimno,ale tak tu jest kiedy w dole zielono,połoniny zółte a niebo pochmurne,to tworzy ten troszkę nienaturalny miks swietlny.Cóż zależy mi na wszystkich opiniach.Dla mnie najważniejsze to pokazać jak najbardziej ciekawy kadr-resztę zawsze można dopracować.
Jak chcesz ale nie ma mowy tu o "perfekcie" czy landrynie bo warunki byly nie takie.....nie karze tobie robic landrynki ale prawidlowa kolorystyke a tego sie uczymy na tym forum i do tego dazymy......
Coz zrobic dobra landrynke wcale nie jest latwo!
Masz zly balans bieli i Borri pokazal tobie jaki kierunek powinienes obrac........jezeli nie chcesz porady w takim stylu i ta "kolorystyka" ktora pokazales sie tobie podoba to prosze bardzo ale nie oczekuj pozytywnych opinii na tym forum za takie udziwnienia!
A co do tego co podkreslilem to z tych czasopism mozna nauczyc sie psuc zdjecia a nie robic zdjecia poprawne, tam sa modne fiolety i inne badziewia pochodzace od filtrow.......w malo ktorym z Angielskich czasopism pokazuje sie naprawde dobre zdjecia;)
Pablo 77
07-04-2010, 17:00
Wlazło zbyt dużo niebieskiego,ogólnie i lekkiego różu na biały....Tu tylko lekka korekta potrzebna i przyda się odszumić niebo.Oczywiście to tylko moja opinia...
http://www.iv.pl/images/79694395570388760688.jpg
Andrzej no i gdzie teraz jechać?????
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
borregaard
07-04-2010, 17:02
Andrzej no i gdzie teraz jechać?????
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Ja w prawo,a reszta Towarzystwa.....gdzie się zamarzy.....:mrgreen:
Pablo 77
07-04-2010, 17:03
Ja w prawo,a reszta Towarzystwa.....gdzie się zamarzy.....:mrgreen:
No to jadę z Tobą:)
No cóz,mnie nie ciągnie nagminnie do idalizowania koloru,tworzenia "kryształowych"zdjęć.Ciągota do takich zachowań to taki naturalny pierwszy odruch-zaprezentować coś idealnie wiernie,ale jest to droga zgubna w mojej opinii, gdyż bardzo łatwo wiedzie ona do przerysowań w drugą strone,do tworzenia landryn cukierów i tego typu.Wszystkie te foty prezentują sie pózniej podobnie,w sile nowej technologi plazm itp, gubi sie element b.ważny w fotografii i wogóle postrzegania rzeczywistości-ten podkrzywiony,wadliwy,ułomny czyli ludzki,niedoskonały.Ja tej pierwszej drogi nie wybiorę(bo i techniczne umiejętności nie te) choć mógłbym bo tu gdzie obecnie mieszkam(Anglia)tendencja ta jest bardzo silna,wręcz zalewa informacją na temat jak stworzyć perfekta, w setkach czasopism.
Niebo jest pojechane i zbędna jest tu jakakolwiek gadka... dół ok, kolory wporządku, ale niebo...
Jak chcesz ale nie ma mowy tu o "perfekcie" czy landrynie bo warunki byly nie takie.....nie karze tobie robic landrynki ale prawidlowa kolorystyke a tego sie uczymy na tym forum i do tego dazymy......
Coz zrobic dobra landrynke wcale nie jest latwo!
Masz zly balans bieli i Borri pokazal tobie jaki kierunek powinienes obrac........jezeli nie chcesz porady w takim stylu i ta "kolorystyka" ktora pokazales sie tobie podoba to prosze bardzo ale nie oczekuj pozytywnych opinii na tym forum za takie udziwnienia!A co do tego co podkreslilem to z tych czasopism mozna nauczyc sie psuc zdjecia a nie robic zdjecia poprawne, tam sa modne fiolety i inne badziewia pochodzace od filtrow.......w malo ktorym z Angielskich czasopism pokazuje sie naprawde dobre zdjecia;)
Ok,z całym szacunkiem ale poprawka p.Andrzeja(dzieki za chęci i dobre słowo) jest leciutko przegięta w fiolet lub coś takiego.Balans jest z dominantą ale nie powiedziałbym ze jest zły,nie musisz również kolorystyki ubierać w cudzysłów-nie rozumiem takiego wybiegu.Napisałem również ze interesują mnie wszystkie opinie(nie tylko pozytywne-które zresztą mozna znalezć w tym wątku).Dziwnie też brzmią słowa podkreślone przezemnie,tak jakbyś wypowiadał sie w imieniu całego forum?!
Nie chce wyjść na aroganta,ale odnosze sie do negatywnych krytyk poprostu w obronie swojego zdjęcia-trudno bym kłaniał sie w pas za dobre opinie a za złe nadstawiał tyłek do lania.Odnośnie czasopism to chyba mało ich czytasz,gdyż jest w nich mnóstwo wspaniałych kadrów,barw i swiatła,tyle ze w wiekszosci są one w nurcie trendy,ja głównymi nurtami nie płynąłem nigdy i tyle.A w używaniu filtrów nie widzę nic złego,wręcz odwrotnie-akceptuje wszystko co,umiejiętnie zastosowane pomaga wywierać emocje w oglądającym,niemniej dzieki za koment.
Zeby wszystko było jasne-ja sobie zdaję sprawe ze to foto jest dalekie od idału jaki można było osiągnąć...
borregaard
08-04-2010, 07:16
poprawka p.Andrzeja(dzieki za chęci i dobre słowo) jest leciutko przegięta w fiolet lub coś takiego
P.Pszetak
Tak to może wyglądać,a wynika to z różnic przetwarzania koloru..Na EIZO,właściwie skalibrowanym i oprofilowanym mam OK,dlatego nie chciałem się wypowiadać z poziomu "uśredniającego" kolor laptopa....;)
Nie ma się o co spierać zbytnio,bo nie takie już tu "przegięcia" były prezentowane..:-D
Dla mnie troszkę za zimna tonacja i przeostrzone, ale kadr bardzo ładny.
pszetak zadam tobie tylko pytanie na czym obrabiales zdjecie (laptop czy desktop) potem zadam pytanie czy skalibrowany?? Niestety u mnie (od wczoraj bez kalibracji bo moj kalibrator poszedl miedzy ludzi a zycie tak mnie pocieszylo ze musze sam skalibrowac i to szybko) w wersji Andrzezja nie ma sladu fioletow a wrecz pokazaly sie szarosci ktorych u ciebie brak.....pamietaj ze kazdy monitor wyswietla inaczej.......wczoraj jeszcze mialem skalibrowany sprzet i tez nie bylo sladu fioletow!
Kalibracja monitora jest bardzo wazna.......jako ze mieszkasz w Angli polece tobie sprzet ktory warto zakupic nawet z kims na pol OOOO TUUUU (http://www.amazon.co.uk/Spyder-3-Pro-PC-Mac/dp/B000X4X37A)! Polecam warto a nawet trzeba.......obrobka nabierze nowego wizerunku....!
Proac150
08-04-2010, 14:55
Niezłe zdjęcie, podoba się. Zgodzę się z Andrzejem, że deko przeostrzone, i osobiście szum z nieba bym usunął.
Podpiszę się
pszetak zadam tobie tylko pytanie na czym obrabiales zdjecie (laptop czy desktop) potem zadam pytanie czy skalibrowany?? Niestety u mnie (od wczoraj bez kalibracji bo moj kalibrator poszedl miedzy ludzi a zycie tak mnie pocieszylo ze musze sam skalibrowac i to szybko) w wersji Andrzezja nie ma sladu fioletow a wrecz pokazaly sie szarosci ktorych u ciebie brak.....pamietaj ze kazdy monitor wyswietla inaczej.......wczoraj jeszcze mialem skalibrowany sprzet i tez nie bylo sladu fioletow!
Kalibracja monitora jest bardzo wazna.......jako ze mieszkasz w Angli polece tobie sprzet ktory warto zakupic nawet z kims na pol OOOO TUUUU (http://www.amazon.co.uk/Spyder-3-Pro-PC-Mac/dp/B000X4X37A)! Polecam warto a nawet trzeba.......obrobka nabierze nowego wizerunku....!
Dzieki za namiar Greg, czeka mnie jednak własne weselicho w ojczyżnie i zakup ewentualny odkładam na czas nieokreślony...;-),a wszystko robię na Sony VAIO(nigdy nie kalibrowany)mam też PC Dell'a ale ten flat to świeci tak że lepiej nie gadać.