PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Ewa WB

grzesorg
06-04-2010, 15:56
Witam szanowne kolezanki i kolegow.
Dzis moj debiut zarowno w portrecie jak i w studio.
Prosze o ocenie i podpowiedzi co poprawic a moze jest cos dobrze;)

EWA

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/)

Marek Urbanowski
06-04-2010, 16:07
Zupełnie nie wiem co napisać.... pytasz co jest nie tak. Obejrzyj zdjęcia w dziale portret i zadaj sobie pytanie: jak jest róznica pomiedzy moim zdjęciem, a innymi zdjęciami.
Miałes jakies lampy w tym studio? portret to oczy, a ich tu nie ma.
Zdjęcie tak wyglada jakby światło zamiast oświetlić twarz modelki wpadło do obiektywu. Nie wiem jak to jest zrobione, ale wybacz jestem na nie.

grzesorg
06-04-2010, 16:09
Nie ma czego wybaczac ucze sie :) wiec kazda wskazowka jest cenna. A czy portret to zawsze oczy ?

stig
06-04-2010, 16:09
Skrot od "czarno-biale" przyjeto jako BW (black-white), a to co napisales (WB), to powszechny skrot od "white balance". :)
Pomijajac juz problem nomenklatury, to zdjecie z BW niewiele ma wspolnego. Jest raczej szaro-szare. Nie wiem czy to wina Twojego monitora, czy to efekt zamierzony.
A w kwestii ogolnej... Hmmm... Dlugo by pisac -- w kazdym badz razie wystarczyc powinno tylko tak; wiekszego kompletu bledow w studyjnym zdjeciu portretowym nie widzialem juz dawno. Oczywiscie wszystko co uwazane jest ogolnie za bledy, moze byc atutem zdjecia -- pod warunkiem, ze jest zastosowane z rozmyslem (poparte oczywiscie wiedza i umiejetnosciami takiego zastosowania "bledow"), mam jednak wrazenie, ze tutaj akurat wszystko to jest dzielem przypadku (swiatlo, kompozycja, perspektywa).

stig
06-04-2010, 16:11
A czy portret to zawsze oczy ?Jesli nie ma na nim nic innego, to przede wszystkim oczy. To wlasnie ten ludzki narzad wyraza najwiecej w portrecie. Jesli na zdjeciu nic go nie moze w tej roli zastapic, to jest oczywistym, ze musza byc.

missbizarre
06-04-2010, 16:30
Jesli nie ma na nim nic innego, to przede wszystkim oczy. To wlasnie ten ludzki narzad wyraza najwiecej w portrecie. Jesli na zdjeciu nic go nie moze w tej roli zastapic, to jest oczywistym, ze musza byc.

sa jeszcze usta w sumie, ale tu też ich widać za dobrze i ogólnie niewiele widać ;)

jest momentami biały, ale to raczej przepały

na początek spróbuj może z szerszymi kadrami, no i przede wszystkim zanim naciśniesz spust pomyśl o czym ma być zdjęcie, bo to jest o grzywce chyba ;) ale to już dorabianie ideologii po fakcie :)

grzesorg
06-04-2010, 16:48
[QUOTE=missbizarre;1842722]sa jeszcze usta w sumie, ale tu też ich widać za dobrze i ogólnie niewiele widać ;)

jest momentami biały, ale to raczej przepały

Moze i zdjecie jest fatalne ale co do przepalow to sie nie zgodze nie wiem gdzie ty je tutaj widzisz:shock:

hddk
08-04-2010, 12:16
Na oprawkach są przepały. :)
Zdjęcie niczym się nie broni.

docentx
08-04-2010, 20:07
Dość skromnie to wyszło. Obejrzyj na innym monitorze, co zrobiłeś. Jest źle.

microbot
08-04-2010, 20:45
Niestety musisz przełknąć tę gorzką żabę, że zdjęcie nie wyszło pod każdym względem, ale nie ma co się załamywać. Bierz modelinę na kolejną sesję i walcz. A może z tej sesji pstryknąłeś ciekawsze zdjęcia? Bo to nadaje się niestety jako przykład jak zdjęć robić nie należy.
Podsumowując to co napisali przedmówcy:
1. Konwersja do BW do bani
2. Kadr niechlujny - obcięte oprawki okularów
3. Mina modelki dziwna
4. I na koniec coś czego wybaczyć nie można - fatalne światło (spójrz na cień nosa - wygląda jakby padało światło z latarki prosto na policzek i nos), głębokie oczodoły jak u neandertalczyka, lewe oko w mroku.