PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] dwa

igusiek21
05-04-2010, 21:56
witam

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img64.imageshack.us/i/p10902641gi1.jpg/)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img123.imageshack.us/i/p109026411bwint.jpg/)

darek_d
05-04-2010, 22:03
Bez głównego motywu, na jedynce jedynie niebo ładne złapałaś, ale i tak coś mocno szumi.

erde
06-04-2010, 10:14
co takiego skłoniło Cię żeby zaprezentować nam te zdjęcia? Co sama o nich sądzisz - czy są ciekawe, intrygujące czy chociażby nieszablonowe?

igusiek21
06-04-2010, 16:25
dobrze, to w takim razie co widzą inni pisząc do zdjęcia,,piękne,, jesli tam jest tylko jedno drzewko....
w takim razie nie pojmuje fotografii... :(
chyba chodzi o wykorzystanie swojej wyobrazni aby przedstawić ,,coś,, innym....

erde
06-04-2010, 16:42
w takim razie co chcesz przedstawić na zdjęciu nr 2, które praktycznie jest jedną wielką szarą plamą? Intrygujące ślady ciągnika, rozmyty 2 plan czy może ciekawą górkę na horyzoncie? O ile na 1 zdjęciu można na siłę szukać czegoś ciekawego (głównie za sprawą przyjemnych chmur) to 2 kompletnie odpada.
Podstawową zasadą osiągnięcia ciekawego zdjęcia jest ciekawie przedstawiony temat + dobre światło. Tutaj mamy widok na jakąś łąkę i tyle. Mogłaś chociażby wykorzystać w ciekawy sposób pierwszoplanowe pofalowane krzaczory...a teraz widzę jedynie pstryk ze spaceru. Nie obrażaj się, nie załamuj - oglądaj prace tych najlepszych, analizuj swoje zdjęcia i staraj się prezentować coś co interesuje i intryguje. pzdr

krzysztofz24
06-04-2010, 19:16
Dla mnie 2 kosz...ale 1 to nawet mi sie fajnie na nia patrzy:-), przyjemny widoczek z tym niebem. Byloby lepiej troche szerzej, pokazac ciut wiecej przestrzeni...

bulinko
06-04-2010, 19:27
2 mi się nie podoba nic ciekawego pokazanego w słaby sposób.
A w jedynce można było by spokojnie te chmurki ładnie podciągnąć w PS:)

wasilewk
06-04-2010, 19:34
dobrze, to w takim razie co widzą inni pisząc do zdjęcia,,piękne,, jesli tam jest tylko jedno drzewko....
w takim razie nie pojmuje fotografii... :(
chyba chodzi o wykorzystanie swojej wyobrazni aby przedstawić ,,coś,, innym....

Te same problemy mam ja !

Zwróć uwagę, że Ty tam byłaś, wiesz jak tam było ślicznie ! Ale na zdjęciu przedstawiłaś tylko to, skąd udało Ci się zrobić jako takie ujęcie ! Oglądającemu to zdjęcie nie pozostało w wyobraźni nic z tego co Tobie - bo tam byłaś.

Pzdr.

erde
06-04-2010, 19:44
Oglądającemu to zdjęcie nie pozostało w wyobraźni nic z tego co Tobie - bo tam byłaś.

Pzdr.

przepraszam ale nie jestem w stanie zrozumieć tego zdania. o co tu chodzi?

wasilewk
06-04-2010, 19:51
przepraszam ale nie jestem w stanie zrozumieć tego zdania. o co tu chodzi?

Autorka zdjęcia, oglądając je, dodaje z pamięci resztę doznań estetycznych, jakie przeżyła będąc w tamtym miejsu - tworząc wirtualny obraz doznań (łącznie z tym, co widzi na zdjęciu). Ktoś, kto tam nie był, nie ma tak bogatego obrazu, bo pokazany fragment, to za mało.

Pzdr.

erde
06-04-2010, 19:57
thx, teraz jest zrozumiale

igusiek21
09-04-2010, 16:35
a no :) dzieki

igusiek21
09-04-2010, 16:41
a miałam chwile słabosci. najgorzej z obrobka...ps mnie przerasta :P:D

jacek dr
09-04-2010, 16:55
Jedynka wcale nie jest taka zła,skspozycja poprawna,układ chmur duzo wnosi do tego zdjęcia ,bez tego nieba było by duzo słabiej.Nie jest źle ,głowa do góry!
Dwójka niestety tragiczna.

Greg77
09-04-2010, 17:34
A w jedynce można było by spokojnie te chmurki ładnie podciągnąć w PS:)

PO CO? Chmurki sa bardzo ladne i mozna by tu tylko przedobrzyc!

a miałam chwile słabosci. najgorzej z obrobka...ps mnie przerasta :P:D

Zobacz Nikon Capture NX......bardzo intuicyjny i prosty w obsludze.......a jakie mozliwosci!
Tutoriale masz tutaj (http://www.youtube.com/results?search_query=capture%20nx);)

jaś
09-04-2010, 21:07
noo igusiek pojechałaś z tym jednym drzewkiem dlatego pozwolę sobie na komentarz najpierw zdjęć a potem tego drzewka.

Co do zdjęć to jest dość szeroko, przy szerokich kadrach szukaj ciekawego pierwszego planu (przynajmniej na początku) można robić ciekawe i szerokie zdjęcia bez pierwszego planu, ale łatwiej jest z pierwszym planem - na początek jeden kadr - jeden obiekt w kadrze + tło - obiekt w mocnym punkcie (na poczatek). Jak są dwa obiekty to już jest gorzej bo je trzeba jakoś umieścić - kłopot. Jak są trzy to też kłopot bo jeszcze więcej ale zawsze jest nadzieja że jakiś ciekawy trójkąt się nawet przypadkiem ułoży - więc jak to mawiają nasi przyjaciele ze wschodu "boh trojcu ljubit" trzy obiekty mogą być prostsze do ogarnięcia niż dwa. Jak jest więcej obiektów (niż trzy) to nie rób zdjęcia (przynajmniej na początek). Jak już masz ten pierwszoplanowy obiekt to spraw żeby był ostry - jak będzie ostry to wszyscy będą wiedzieć że chodziło ci o ten (właśnie ten a nie inny) obiekt i co więcej udało ci się :). W przypadku krajbrazu jest odrobinę prościej wszystko może być ostre a nawet powinno (przynajmniej na początku) potem jeszcze trzeba zdecydować co z drugim planem tzn. ile ma być nieba, a ile gleby (lub wody) - najlepiej aby było 2/3 nieba i 1/3 gleby (przynajmniej na początku) lub odwrotnie, potem jeszcze warto się zastanowić czy ten obiekt będzie na glebie czy na niebie i zdecydować jak mu będzie lepiej tzn. na czym będzie lepiej widoczny. I to by było tyle (przynajmniej na początek).

Konwersja do b/w powinna łeb urywać - mocne czernie, mocne biele, spory kontrast(przynajmniej na początek). Jak już będzie łeb urywać to się możesz zastanawiać nad "swoją estetyką" możesz wtedy robić "bardziej czarne" lub "takie same białe" lub jeszcze coś innego co ci się spodoba i będzie wyróżniać twoje prace z tłumu. Ale konwersja nie może być szaro-szara (przynajmniej na początku) bo wszyscy pomyślą że się nie udała (a nie że tak chciałaś).

Co do zjęć to: co konkretnie chciałaś nam pokazać? niebo na pierwszym? fakturę gleby na drugim? bo to jedyne w miarę ciekawe obiekty jakie tam znajduję. Czasami pomaga tytuł pracy, ale ponoć nie powinno się dawać oczywistych tytułów (tak słyszałem).

Co do obróbki to daj sobie na wstrzymanie (na początek) najpierw kadr potem obróbka, a potem kadry pod konkretną obróbkę. Pracuj nad kadrem - kadr się trudno zmienia - kadrowania się można nauczyć - nie będziesz tworzyć genialnych kadrów - będziesz tworzyć poprawne to wystarczy (na początek) - proponuję abyś na początek zapomniała o kadrowaniu w ps, robisz zdjęcie i to jest ostateczny kadr - możesz robić wszystko ale nie kadrujesz w ps - wiem brzmi lekko paranoicznie ale to najprostszy sposób nauki kadrowania - rób zdjęcia wolniej (1 na 5 minut) użyj statywu nawet jak go nie potrzebujesz to zwalnia tempo pracy.

Piszę to wszystko nie żeby cię dołować, zrobienie rzeczywiście dobrego zdjęcia jest trudne, kiedyś już coś pisałem pod twoim zdjęciem nie było histerycznej reakcji więc uznałem że mogę jeszcze raz, nie wczytuj się za bardzo w uwagi typu "nie jest najgorzej" - powiesiła byś te zdjęcia na ścianie w pokoju? znajomi (najlepiej dalsi - nie rodzina) powieszą? może chociaż na tapetę do windowsów (na dwa tygodnie) dadzą- to jest najprostszy test na "dobroć zdjęcia krajobrazowgo".

A teraz o tym drzewku :) uwielbiam minimale - nie ma nic lepszego niż zdjęcie ogromnego pustego nieba z jednym maleńkim drzewkiem - zrób takie (ale dobrze) przekonasz się że nie jest łatwo zrobić to dobrze.

Locter
09-04-2010, 21:12
Zdjecie nr. 2 do kosza, a nr.1 teoretycznie dałoby się ciekawie zrobić przy umiejętnej obróbce i dobrym sprzecie fotograficznym, jednak tutaj jest nijako i szaroburo, do tego jakość sie posypała.

borregaard
09-04-2010, 22:05
Igusiek....kosz ,sorry.Dawaj następne....:-D

igusiek21
11-04-2010, 10:52
dzieki jas za wyczerpująco a zarazem pouczajacy tekst. jasne, że było już tego dużo lecz za każdym razem jest coś nowego, odkrywczego i pouczającego :D