Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Bytom...
bluberry79
04-04-2010, 21:13
...pocztówkowo...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img132.imageshack.us/i/b1800.jpg/)
bluberry79
04-04-2010, 22:39
źródło (http://img94.imageshack.us/i/85860242.jpg/)
Ja bym ciachnął ten kawałek budynku z prawej, kosztem części placu - nr 1. Nr 2 dla mnie taki sobie.
Tak najkrócej, to suwaczek ekspozycji cza by przesunąć na minus. Może nawet z półtora.
:)
bluberry79
06-04-2010, 09:47
Tak najkrócej, to suwaczek ekspozycji cza by przesunąć na minus. Może nawet z półtora.
...ale na którym? i po co?...ma być ciemno...
...ale na którym? i po co?...ma być ciemno...
Mz na obu.
Raczej nie o to chodzi, że ma być ciemno tylko normalnie.
U mnie jasność aż kłuje w oczy.
bluberry79
06-04-2010, 10:06
Mz na obu.
Raczej nie o to chodzi, że ma być ciemno tylko normalnie.
U mnie jasność aż kłuje w oczy.
no dobra...jak za jasno, to tak jak radziłeś ekspozycję zmniejszyłam do -1,47...mz za ciemno...
źródło (http://img689.imageshack.us/i/ekspo1.jpg/)
cinspire
06-04-2010, 10:13
Na moim, zaledwie laptopowym ekranie, te początkowe mają raczej odpowiednią jasność.
To ściemnione jest dużo za ciemne u mnie.
Nie wiem, jaki telly ma ekran i jak ustawiony, ale wszystkie, które do tej pory oglądałem na forum i nie miały komentarzy, że za jasne, u mnie też wyglądały ok.
Na moim, zaledwie laptopowym ekranie, te początkowe mają raczej odpowiednią jasność.
To ściemnione jest dużo za ciemne u mnie.
Może faktycznie połtora jest za dużo. Pewnie i mój monitor też nie jest doskonały.
Jednak, moim zdaniem, górne zdjęcia są zbyt jasne.
Ale myślę, że więcej osób może spojrzy na nie i coś powie.
Patrzyłem na zdjęcie w nocy. Teraz przy świetle dziennym jest inaczej.
Poza tym jest winieta. I teraz jak ściemniasz całe zdjęcie, to brzegi robią się całkiem ciemne, co zmienia klimat całości. Czy nie jest tak, że najpierw zrobiłeś winietę, a potem ustawiałeś coś w rodzaju ekspozycji całości? Może właśnie najpierw spróbuje dobrać ekspozycję, jaśność, a na końcu winietuj? Albo w ogóle nie winietuj?
ps. tak na szybko - spróbowałem z pierwszego usunąć zaciemnienie brzegów i prawidłowa ekspozycja wychodzi mi około - 0,8 do -1. Ale jak się dalej sciemnia, widzę, że zaczynają się pojawiać ciekawe kolory. Chyba w ogóle trochę obróbka Ci się rozjechała. Może podaj rawa (czy jpga) działu "w trakcie obróbki" i zobaczysz, co się da z niego zrobić.
Są jasne, ale bez przesady.
bluberry79
06-04-2010, 23:28
Może faktycznie połtora jest za dużo. Pewnie i mój monitor też nie jest doskonały.
Jednak, moim zdaniem, górne zdjęcia są zbyt jasne.
Ale myślę, że więcej osób może spojrzy na nie i coś powie.
Patrzyłem na zdjęcie w nocy. Teraz przy świetle dziennym jest inaczej.
Poza tym jest winieta. I teraz jak ściemniasz całe zdjęcie, to brzegi robią się całkiem ciemne, co zmienia klimat całości. Czy nie jest tak, że najpierw zrobiłeś winietę, a potem ustawiałeś coś w rodzaju ekspozycji całości? Może właśnie najpierw spróbuje dobrać ekspozycję, jaśność, a na końcu winietuj? Albo w ogóle nie winietuj?
ps. tak na szybko - spróbowałem z pierwszego usunąć zaciemnienie brzegów i prawidłowa ekspozycja wychodzi mi około - 0,8 do -1. Ale jak się dalej sciemnia, widzę, że zaczynają się pojawiać ciekawe kolory. Chyba w ogóle trochę obróbka Ci się rozjechała. Może podaj rawa (czy jpga) działu "w trakcie obróbki" i zobaczysz, co się da z niego zrobić.
Samo zdjęcie już było z ekspozycją na -EV. Celowo, wyciągałam podłogę (uczono mnie, że ma być jasno ;) )i rozjaśniałam budynki, żeby nie było zbyt martwe. Pracowałam głównie na "kolorach selektywnych" (nie wiem czy dobrze? :) ) oraz na mieszaniu kanałów (też nie wiem czy dobrze?). Nie znam się aż tak na pp i photoshopie. Winietę dodaje na samym końcu, po zmniejszeniu, wyostrzeniu i zapisaniu do jpg.
No ale wiadomo, nie każdemu się musi wszystko podobać... :) :) są gusta i guściki...
Mimo to dzięki za odwiedziny i komentarze...
Pzdr Iz :)
step.tom
07-04-2010, 00:05
Jako,że zamieszkuję w tym pięknym ( bez sarkazmu ) mieście, budowlę na 2 znam i sam z nią walczyłem. Powiem, iż ją zmasakrowałeś. Zabawa z korekcją perspektywy to nie lada wyzwanie. Zwróć uwagę na zwieńczenie Opery. Jest przesadnie duże w stosunku do dołu. Po drugie, drzwi wejściowe. Są nienaturalne. Nie zawsze użycie polecenia /perspektywa/ w PS pomaga. Ta ulica ma spad i trzeba było to pokazać a nie ukrywać. Może powinieneś poszukać innego miejsca do wykonania tego zdjęcia. Wiem, że tam ciężko o fotę bez samochodów ale warto się pomęczyć i trafić na właściwy moment. Kompozycyjnie też mi to zdjęcie nie pasuje. Po co ten fragment placu z lewej strony, niczego do zdjęcia nie wnosi poza bałaganem. Pokaż jak piękny budynek Opery wyróżnia się z ciągu tych budowli poniżej. Lub pokaż jej detal.
Zrób jeszcze kilkanaście ujęć Opery a sam zobaczysz o czym mówię. ;-)
Pozdrawiam
wolverine6000
06-05-2010, 12:18
Jako,że zamieszkuję w tym pięknym ( bez sarkazmu ) mieście, budowlę na 2 znam i sam z nią walczyłem. Powiem, iż ją zmasakrowałeś. Zabawa z korekcją perspektywy to nie lada wyzwanie. Zwróć uwagę na zwieńczenie Opery. Jest przesadnie duże w stosunku do dołu. Po drugie, drzwi wejściowe. Są nienaturalne. Nie zawsze użycie polecenia /perspektywa/ w PS pomaga. Ta ulica ma spad i trzeba było to pokazać a nie ukrywać. Może powinieneś poszukać innego miejsca do wykonania tego zdjęcia. Wiem, że tam ciężko o fotę bez samochodów ale warto się pomęczyć i trafić na właściwy moment. Kompozycyjnie też mi to zdjęcie nie pasuje. Po co ten fragment placu z lewej strony, niczego do zdjęcia nie wnosi poza bałaganem. Pokaż jak piękny budynek Opery wyróżnia się z ciągu tych budowli poniżej. Lub pokaż jej detal.
Zrób jeszcze kilkanaście ujęć Opery a sam zobaczysz o czym mówię. ;-)
Pozdrawiam
Racja... bardzo trudny obiekt do ogarnięcia...