Zobacz pełną wersję : zaniżanie ISO
witam,
meczy mnie takie pytanie:
jakie korzysci daje zanizanie ISO w nikonie d90. natywna czulosc to 200 a wartosci co nam daje ustwienie LO 1.0, LO 0,7 itp ?
z gory dziekuje za odp.
że niby są to odpowiedniki ISO 160 (LO 0.3 EV), 125 (LO 0.7EV) i 100 (LO 1.0 EV)?
Kiedyś, gdy znajdziesz się w sytuacji, że światło będzie tak jaskrawe, że 1/4000s będzie za długa i detale które cię interesują i tak będą wychodziły przepalone, to przypomnij sobie o takiej funkcji. W praktyce prawie się to nie zdarza ;-)
Ależ zdarza się i to bardzo często:słoneczna pogoda,jasny motyw,obiektyw f/1.8 na pełnej dziurze.Bez obniżenia iso trzeba przymykać przysłonę,inaczej się nie da.No można jeszcze założyć filtr szary.
Iso 100 niewiele pomaga. Czasem pomimo takiego ustawienia, zeby miec 1/4k musialem do f/4 domykac.
velaskez
03-04-2010, 11:04
Fajne rozwiązanie jest w Canonach kompaktowych z serii G. Mają w ustawieniach wbudowany filtr ND 4.0. Wtedy nawet najjaskrawsze światło nie strasznie.
No i tak jak powiedzieli koledzy, ISO 100 przydaje się do fotografowania przy jasnym świetle. A w ogóle to dziwię się, że nie ma w żadnym z DSLR Nikona opcji ISO 25, albo 50. W Canonie 5DmkII bodajże jest ISO 50...
Krajobrazy robię głównie na ISO 100.
wszystkie iso poniżej 200 w d90 to "sztuczne" iso i stosowanie go nie jest najlepszym pomysłem - radzę poczytać odpowiednie wątki na forum oraz na optycznych.pl
co do filtra nd w canonie - zapewne automatyczne podbicie wartości przysłony o kilka działek i tyle
velaskez
03-04-2010, 11:22
co do filtra nd w canonie - zapewne automatyczne podbicie wartości przysłony o kilka działek i tyle
Właśnie nie. Przed matrycą jest filtr, który opada po włączeniu opcji i masz o 3ev mniej.
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6238
W uwagach: Wbudowany filtr ND ;)
Używałem tego w G5, działało wyśmienicie, super pomysł.
W lustrzankach Olympusa (chociaż nie jestem pewien czy we wszystkich) można włączyć menu serwisowe i z tego poziomu ustawić ISO 50.
Dość przydatna sprawa, bo jednak 1/4000 w D90 to czasami zbyt długi czas.
napisałeś, że w ustawieniach jest taka opcja i to mnie zmyliło :)
przy tak ostrym swietle do tej pory radzilem sobie domykaniem przyslony ale widzie ze mam alternatywe ;)
jak to sztuczne zanizanie nie pojawiaja sie artekakty ani inne cyfrowe cuda ?
Ostatnio ogladalem, chyba na dxomark, wykres wartosci iso zmierzonej w funkcji wartosci ustawionej w aparacie. Z tego wykresu wynikalo, ze rzeczywista wartosc iso przy ustawieniu 200 wynosi 145. Co ciekawe przy istawieniu iso 100 rzeczywista wartosc wynosi.... 145.
edit: o tutaj:http://www.dxomark.com/index.php/eng/Image-Quality-Database/Nikon/D90
velaskez
03-04-2010, 14:30
przy tak ostrym swietle do tej pory radzilem sobie domykaniem przyslony ale widzie ze mam alternatywe ;)
jak to sztuczne zanizanie nie pojawiaja sie artekakty ani inne cyfrowe cuda ?
Nie, nic się nie pojawia. Po prostu ISO 100. Niby szum mniejszy, ale również mniejsza rozpiętość tonalna.
Co do testów na DXOmark jestem nieco skonsternowany. Chociaż ma to jakiś sens. To ISO 100 jest tylko programowe zrobione za pomocą softu. Więc rzeczywiste ISO nie będzie się różnić od Prawdziwego najniższego, czyli 200.
Jak przyjdzie Wam zrobić portret w słońcu na f/1.4-2 to nawet 1/8000s często nie wystarcza. Wtedy trzeba włączyć ISO100.