Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: zaniżanie ISO

Domyślnie zaniżanie ISO

witam,
    meczy mnie takie pytanie:

jakie korzysci daje zanizanie ISO w nikonie d90. natywna czulosc to 200 a wartosci co nam daje ustwienie LO 1.0, LO 0,7 itp ?

z gory dziekuje za odp.

Domyślnie

że niby są to odpowiedniki ISO 160 (LO 0.3 EV), 125 (LO 0.7EV) i 100 (LO 1.0 EV)?
    D300 + N 18-55mm VR + N 35/1.8 G + S 18-200 DC OS HSM + H MC 44m-4 58/2 + N SB-700 + N Di466

Domyślnie

Kiedyś, gdy znajdziesz się w sytuacji, że światło będzie tak jaskrawe, że 1/4000s będzie za długa i detale które cię interesują i tak będą wychodziły przepalone, to przypomnij sobie o takiej funkcji. W praktyce prawie się to nie zdarza
    Ami , Smiena , Zenit , Pentax , Nikon i znowu Nikon
    D7100 , N16-85VR , N50/1,8 , S150/2.8 , SB600 , MF055+804RC2

Domyślnie

Ależ zdarza się i to bardzo często:słoneczna pogoda,jasny motyw,obiektyw f/1.8 na pełnej dziurze.Bez obniżenia iso trzeba przymykać przysłonę,inaczej się nie da.No można jeszcze założyć filtr szary.
    Ostatnio edytowane przez Duder ; 03-04-2010 o 02:23
    A new shit has come to light...

Domyślnie

Iso 100 niewiele pomaga. Czasem pomimo takiego ustawienia, zeby miec 1/4k musialem do f/4 domykac.
    D90 + słoik po Kieleckim

Domyślnie

Fajne rozwiązanie jest w Canonach kompaktowych z serii G. Mają w ustawieniach wbudowany filtr ND 4.0. Wtedy nawet najjaskrawsze światło nie strasznie.
    No i tak jak powiedzieli koledzy, ISO 100 przydaje się do fotografowania przy jasnym świetle. A w ogóle to dziwię się, że nie ma w żadnym z DSLR Nikona opcji ISO 25, albo 50. W Canonie 5DmkII bodajże jest ISO 50...
    Krajobrazy robię głównie na ISO 100.
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

wszystkie iso poniżej 200 w d90 to "sztuczne" iso i stosowanie go nie jest najlepszym pomysłem - radzę poczytać odpowiednie wątki na forum oraz na optycznych.pl

co do filtra nd w canonie - zapewne automatyczne podbicie wartości przysłony o kilka działek i tyle

Cytat Zamieszczone przez erde Zobacz posta
    co do filtra nd w canonie - zapewne automatyczne podbicie wartości przysłony o kilka działek i tyle
    Właśnie nie. Przed matrycą jest filtr, który opada po włączeniu opcji i masz o 3ev mniej.
    http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6238
    W uwagach: Wbudowany filtr ND
    Używałem tego w G5, działało wyśmienicie, super pomysł.
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Oszczędny w słowach Awatar hawk
    Miasto
    Kattowitz

Domyślnie

W lustrzankach Olympusa (chociaż nie jestem pewien czy we wszystkich) można włączyć menu serwisowe i z tego poziomu ustawić ISO 50.
    Dość przydatna sprawa, bo jednak 1/4000 w D90 to czasami zbyt długi czas.

Domyślnie

napisałeś, że w ustawieniach jest taka opcja i to mnie zmyliło

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów