Zobacz pełną wersję : MACHINERY - Pierwszy polski program do efektów HDR
Och, ach.... to ile mam Ci jeszcze przelać za Twą łaskę darmowej aktualizacji? jak dla mnie koniec tematu. Nie musisz odpisywać. Aha, i jeszcze jedno - nie trolluję.
I na koniec - cytat z kolegi Costi - prawda w oczy kole?
Rozumiem, że jedynymi komentarzami, jakie akceptujesz są te pozytywne. Poza tym waż słowa, bo obrażasz swoich potencjalnych i być może nawet obecnych klientów.
MareckiMarek
09-04-2011, 20:05
Och, ach.... to ile mam Ci jeszcze przelać za Twą łaskę darmowej aktualizacji?
To nie jest żadna łaska. W momencie sprzedaży umówiliśmy się że aktualizacje będą dostępne w ciągu roku. Rok minął a ty masz jakieś pretensje. Umów po prostu należy dotrzymywać...
I na koniec - cytat z kolegi Costi - prawda w oczy kole?
Jaka prawda? Akceptuje każdy komentarz, byle był prawdziwy. Jeżeli ktoś z uporem wmawia mi że próbuję kogoś oszukać, że naciągnąć, to dla mnie nie jest to żaden komentarz tylko zwykła zawiść i szukanie pretekstu do awantury.
Mimo wszystko czekam na aktualizację do 2.0
Kolego MareckiMarek, czytając dyskusje zawartą w kilku ostatnich postach myślę, że zmierzasz w niewłaściwym kierunku. Nie mówię o strategii Twojego biznesu, ale o sposobie argumentowania. Kilku kolegów zwróciło Ci uwagę na fakt, iż pomysł z podziałem programu na dwa oraz tłumaczenie powodu tego podziału wydało im się niejasne.
Zamiast obrażać się i starać się na siłe dowieść, że masz rację, byłoby może lepiej zastanowić się nad ich argumentami i zadać sobie pytanie, czy aby Twój pomysł jest tak dobry jak Ci się wydaje? Czy sposób w który informujesz o nim ludzi jest dla nich jasny i przekonywujący?
Na ludzi: klientów, potencjalnych klientów czy po prostu kolegów z forum nie ma sensu się obrażać. Wiecej można na tym stracić niż zyskać, a przecież nie o to Ci chodzi, prawda?
Przemyśl jeszce raz całą sprawę i napisz jasno na czym polega Twoja nowa stategia dotycząca Machinery i jak się ona ma do obecnych i nowych użytkowników programu. Dobrym miejscem będzie strona Machinery, a kilka przykładów zastosowania nowych wersji programu w zależności od potrzeb użytkownika może tylko pomóc w zrozumieniu Twojego pomysłu.
Powodzenia.
marszull
09-04-2011, 20:29
Jako ze autor jest aktywny dzisiaj to skorzystam z okazji i spytam czy wersja na maca kiedys sie ukaze czy pomysl taki zostal zarzucony?
MareckiMarek
09-04-2011, 20:31
Mimo wszystko czekam na aktualizację do 2.0
Początkowo licencja dawała możliwość darmowej aktualizacji na wszystko co pojawi się przed wersją 2.0. Jakieś pół roku temu zacząłem planować wypuszczenie HDR Effects 2.0 i żeby być fair wobec tych, którzy kupią licencję tuż przed wersją 2.0 to zmieniłem na korzyść użytkowników ten zapis w licencji tak aby dawał możliwość upgrade w ciągu roku od zakupu, cały czas pozostawiając możliwość aktualizacji tym którzy kupili program na samym początku. Sam z tego skorzystałeś aktualizując za darmo po 1,5 roku do 1.5.5.
I jeszcze źle?
Twoje argumenty niestety do mnie nie trafiają. Obawiam się, że straciłeś klienta. Nie idź tą drogą... stracisz Ty nie my. Programów do obróbki HDRów jest cała masa, do tego niekoniecznie płatnych. Co do wpisu w licencji - niestety nie pamiętam takiego zapisu w wersji początkowej programu. Tak jak napisał Ci Paweł92 - nie ma sensu obrażać się na kolegów z forum - może Ci to dać tylko szkody a żadnych korzyści.
PS.
Zrobię tak jak Stig - przestanę już odpisywać, bo widzę, że jest to tylko "woda na młyn" dla Ciebie.
Uspokujcie się dajcie sobie luz, MareckiMarek sobie przemyśli dzisiejszy dzień. Szkoda spisywać autora programu na straty.
Nie można mu odmówić pasji. Nie pierwszy to przypadek, że wynalazca, autor nie jest dobrym managerem.
Zgadzam się z Tobą bercik. Może sobie autor jeszcze przypomni o czymś takim jak upgrade do nowszej wersji. I znów kwestia kasy - ups ;)
MareckiMarek
09-04-2011, 21:00
Twoje argumenty niestety do mnie nie trafiają. Obawiam się, że straciłeś klienta. Nie idź tą drogą... stracisz Ty nie my. Programów do obróbki HDRów jest cała masa, do tego niekoniecznie płatnych. Co do wpisu w licencji - niestety nie pamiętam takiego zapisu w wersji początkowej programu. Tak jak napisał Ci Paweł92 - nie ma sensu obrażać się na kolegów z forum - może Ci to dać tylko szkody a żadnych korzyści.
I dlatego że "niestety nie pamiętasz" to chcesz za darmo? I to w dodatku na każdy program jaki napiszę, nawet jeśli nie jest on następcą tego który kupiłeś? Nie masz żadnych argumentów poza mówieniem "ja chcę! należy mi się!".
Grzecznie ci wytłumaczyłem że sam zgodziłeś się na aktualizacje przez rok a dostałeś je za darmo przez 1,5 roku. A teraz w zamian za to piszesz pretensje na forum. Trochę przyzwoitości człowieku...
Marku - nie denerwuj się. Szkoda Twojego zdrowia. Piszę to bez złośliwości - broń Boże.
Zgadzam się z Tobą bercik. Może sobie autor jeszcze przypomni o czymś takim jak upgrade do nowszej wersji. I znów kwestia kasy - ups ;)
Jak się zgadzasz to daj sobie już dzisiaj luz.
Jak się zgadzasz to daj sobie już dzisiaj luz.
Tak właśnie zrobię. Relaks i już. :)
Mam nadzieję, że następny post, który się tu pojawi będzie informował o wydaniu HDR Effects 2.0.
:)
Po piwku chłopaki!
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/04/piwo-1.gif
źródło (http://forum.cdrinfo.pl/images/smilies/piwo.gif)
MareckiMarek
09-04-2011, 21:39
Kolego MareckiMarek, czytając dyskusje zawartą w kilku ostatnich postach myślę, że zmierzasz w niewłaściwym kierunku. Nie mówię o strategii Twojego biznesu, ale o sposobie argumentowania. Kilku kolegów zwróciło Ci uwagę na fakt, iż pomysł z podziałem programu na dwa oraz tłumaczenie powodu tego podziału wydało im się niejasne.
Zamiast obrażać się i starać się na siłe dowieść, że masz rację, byłoby może lepiej zastanowić się nad ich argumentami i zadać sobie pytanie, czy aby Twój pomysł jest tak dobry jak Ci się wydaje? Czy sposób w który informujesz o nim ludzi jest dla nich jasny i przekonywujący?
Nikt się na nikogo nie obraża. Program ma dwie wersje: prostszą (Natural HDR) oraz bardziej rozbudowaną (HDR Effects). Ta bardziej rozbudowana zawiera prawie wszystkie funkcje prostszej. Możesz sobie nazwać je "standard i pro" czy jak tam chcesz.
Wersja standard (Natural HDR) nie pozwala masakrować obrazków mapowaniem tonów.
Wersja pro (HDR Effects) pozwala masakrować obrazki mapowaniem tonów i ma różne narzędzia do podkręcania kontrastów i jest następcą obecnej wersji 1.5.5
Koniec filozofii :-)
...Po raz 10 powtarzam, HDR Effects będzie miał 99% funkcji Natural HDR i będzie po prostu bardziej rozbudowaną wersją...
Powiem szczerze, że zupełnie nie dociera do mnie Twoja argumentacja w kwestii podziału.
Moim zdaniem nie ma sensu rozdzielać programu na dwa osobne, a kwestię wyboru funkcjonalności programu rozbić na zasadzie dwóch różnych rodzai kluczy.
Klucz do pełnej wersji czyli w domyśle Effects - droższy, i analogicznie do wersji Natural - tańszy - gdzie większość funkcji jest albo nie widoczna albo zablokowana.
Jaki problem aby to tak rozbić w kwestii użytkowej???
MareckiMarek
10-04-2011, 10:31
Powiem szczerze, że zupełnie nie dociera do mnie Twoja argumentacja w kwestii podziału.
Moim zdaniem nie ma sensu rozdzielać programu na dwa osobne, a kwestię wyboru funkcjonalności programu rozbić na zasadzie dwóch różnych rodzai kluczy.
Klucz do pełnej wersji czyli w domyśle Effects - droższy, i analogicznie do wersji Natural - tańszy - gdzie większość funkcji jest albo nie widoczna albo zablokowana.
Jaki problem aby to tak rozbić w kwestii użytkowej???
A jakie to ma znaczenie dla użytkownika? Każdy sobie ściągnie odpowiedni dla siebie program, "aż" dwa to nie jest tak ogromna liczba żeby się ktoś zgubił. Dla mnie celem podstawowym jest zrzucenie z Machinery łatki programu "do masakrowania" zdjęć a przy okazji jeśli już mówimy o "marketingu" to dwa produkty są lepiej widoczne niż jeden.
radelli - nie bardzo rozumiem o co masz pretensję. Jeżeli twoja data zakupu jest starsza niż rok to nie masz prawa do bezpłatnej aktualizacji - co tu tłumaczyć?
Inna sprawa że upgrade dla użytkowników dotychczasowych powinien być jakimś procentem ceny pełnego softu.Choćby 30% - to już nie jest dużo
A jakie to ma znaczenie dla użytkownika? ...
Zmieniam zdanie co do wersji którą chcę użytkować, dokupuje drugi klucz na pełną wersję i po problemie, w komputerze zainstalowany jeden program, zmieniam zdanie bo wystarczy mi wersja bez wodotrysków, no to wrzucam inny klucz.
po co mi dwa zainstalowane programy na jednym komputerze?
MareckiMarek
10-04-2011, 12:40
Zmieniam zdanie co do wersji którą chcę użytkować, dokupuje drugi klucz na pełną wersję i po problemie, w komputerze zainstalowany jeden program, zmieniam zdanie bo wystarczy mi wersja bez wodotrysków, no to wrzucam inny klucz.
po co mi dwa zainstalowane programy na jednym komputerze?
W takim przypadku wersję prostszą najlepiej odinstalować, skoro ta lepsza zawiera praktycznie wszystkie jej funkcje.
Nie znalazłem nigdzie info (albo przeoczyłem) - cena Natural i Effects będzie taka sama?
MareckiMarek
10-04-2011, 14:59
Nie znalazłem nigdzie info (albo przeoczyłem) - cena Natural i Effects będzie taka sama?
Effects będzie na pewno od Natural droższa. O tym jaka będzie cena i ile będzie kosztował upgrade jeszcze się nie zastanawiałem.
Pytanie z gatunku upierdliwych, aczkolwiek zupełnie poważne: co wchodzi w ten 1% różnicy między Natural i Effects (bo piszesz, że Effects będzie miał 99% funkcjonalności Natural)?
MareckiMarek
10-04-2011, 22:29
Pytanie z gatunku upierdliwych, aczkolwiek zupełnie poważne: co wchodzi w ten 1% różnicy między Natural i Effects (bo piszesz, że Effects będzie miał 99% funkcjonalności Natural)?
W "Natural" będzie zakładka z filtrami połówkowymi (gradienty do nieba etc.) oraz symulacja filtra IR. "Effects" będzie ukierunkowane na podkręcanie zdjęcia i takich warstw nie będzie albo te dwie rzeczy o których pisałem wcześniej będą możliwe do uzyskania w inny sposób np. będzie mikser kanałów który da się tak ustawić żeby zasymulować IR.
Chciałbym żebyście zrozumieli dobrze ideę podziału, myślę że ten przykład trochę rozjaśnia temat.
Teraz rozumiemy, tylko niepotrzebnie żeś się na początku upierał przy określeniu "dwa niezależne programy", co sugeruje rozłączność funkcjonalną. Jakbyś od razu porządnie się wysłowił to całej tej dyskusji by nie było.
Taka uwaga, jak otwieram pik NEF z d7000 pojawia mi się pasek z boku kadru, po całej długości na 3mm
Jak to ruszyć bez croopa?
MareckiMarek
22-04-2011, 14:35
Taka uwaga, jak otwieram pik NEF z d7000 pojawia mi się pasek z boku kadru, po całej długości na 3mm
Jak to ruszyć bez croopa?
Opcja cropowania będzie dostępna w Effects 2.0 oraz za chwilę w Natural HDR.
Nie chodzi o narzędzie, tylko o problem z paskiem po boku w tym programie :/
Program przy otworzeniu Nefa z D7000 tworzy pasek z boku. (jakiś błąd chyba występuje)]
Przy d40 i d300 nie pojawia sie ten problem.
MareckiMarek
22-04-2011, 21:56
Nie chodzi o narzędzie, tylko o problem z paskiem po boku w tym programie :/
Program przy otworzeniu Nefa z D7000 tworzy pasek z boku. (jakiś błąd chyba występuje)]
Przy d40 i d300 nie pojawia sie ten problem.
Nie mam nefa z D7000 żeby sprawdzić. Całkiem możliwe że jest to spowodowane wersją wywoływarki RAW w wersji 1.5.5. Czy ten sam nef wczytany w Natural HDR też ma pasek?
Czy ten sam nef wczytany w Natural HDR też ma pasek?
tego nie wiem, posiadam wersję pierwszą .
Jak coś to proszę o PM to podeśle nefa.
MareckiMarek
24-04-2011, 19:05
tego nie wiem, posiadam wersję pierwszą .
Jak coś to proszę o PM to podeśle nefa.
Problem namierzony. W Natural HDR wczytuje się dobrze więc to kwestia wersji Dcraw. Effects 2.0 będzie prawidłowo wczytywać nefy z D7000.
lordjoker
26-04-2011, 11:14
Effects będzie na pewno od Natural droższa. O tym jaka będzie cena i ile będzie kosztował upgrade jeszcze się nie zastanawiałem.
Dlaczego przeczysz samemu sobie? Na stronie jest inny cennik:
wersja 1.5.5 MACHINERY HDR Effects - 69zł
wersja 2.0.4 MACHINERY Natural HDR - 99zł
Czy to jest czeski błąd, czy może pomyliłeś się pisząc ten post?
marszull
26-04-2011, 11:21
ale marek pisale wczesniej o wersji 2 Effects ktorej z tego co widac jeszcze nie ma
lordjoker
26-04-2011, 11:29
ale marek pisale wczesniej o wersji 2 Effects ktorej z tego co widac jeszcze nie ma
Czy to prawda? To jest oczywiście pytanie do autora :) Jeżeli tak to jestem w tej komfortowej sytuacji, że dla mnie będzie tańsza, bo niedawno kupiłem licencję. Oczywiście pod warunkiem, że wersja 2.0 wyjdzie w przeciągu roku, ale z tego co pisze autor to będzie na dniach :)
The Structorr
27-04-2011, 15:31
ale z tego co pisze autor to będzie na dniach :)
Z grubsza na 366 dniach ;)
MareckiMarek
27-04-2011, 20:58
Z grubsza na 366 dniach ;)
Planuję za jakieś 1,5 miesiąca.
lordjoker
29-04-2011, 09:46
Planuję za jakieś 1,5 miesiąca.
Czy upgrade z 1.5.5 do 2.0 będzie bezpłatny dla posiadaczy aktualnego klucza licencyjnego?
Michal_C
29-04-2011, 10:19
Poczytaj wątek, była odpowiedź na to pytanie.
lordjoker
29-04-2011, 10:43
Początkowo licencja dawała możliwość darmowej aktualizacji na wszystko co pojawi się przed wersją 2.0. Jakieś pół roku temu zacząłem planować wypuszczenie HDR Effects 2.0 i żeby być fair wobec tych, którzy kupią licencję tuż przed wersją 2.0 to zmieniłem na korzyść użytkowników ten zapis w licencji tak aby dawał możliwość upgrade w ciągu roku od zakupu, cały czas pozostawiając możliwość aktualizacji tym którzy kupili program na samym początku. Sam z tego skorzystałeś aktualizując za darmo po 1,5 roku do 1.5.5.
I jeszcze źle?
Michal_C, znalazłem, dzięki :)
MareckiMarek
25-06-2011, 13:51
Uchylę trochę rąbka tajemnicy i pokażę część z różnic jakie będą między obiema wersjami.
Machinery Effects 2.0 będzie mieć trzy różne metody 'podkręcania' zdjęć a także dodatkowe filtry i narzędzia do ulepszania ostatecznego efektu.
Filtr 1. To znacznie ulepszony algorytm znany z wersji Effects 1.5.5.
Filtr 2. Obecnie w Natural HDR jest dostępny filtr 'detale'. Ten sam filtr ale w znacznie bardziej rozbudowanej wersji i z większym zakresem regulacji będzie również w wersji Effects 2.0.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img824.imageshack.us/img824/9620/effectspreview.jpg)
Filtr 3. Na razie tajemnica
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/06/icon_smile-1.gif
źródło (http://www.cyberfoto.pl/images/smilies/icon_smile.gif)
Kiedy przewidziana jest premiera Machinery Effects 2.0 ??
MareckiMarek
27-06-2011, 22:26
Kiedy przewidziana jest premiera Machinery Effects 2.0 ??
Miała być na początku tego miesiąca, ale chciałbym jeszcze dodać kilka rzeczy więc cały czas się opóźnia. Nie podam teraz terminu ale robię wszystko co mogę żeby było jak najszybciej.
halihead
04-07-2011, 20:08
mam pewien problem przerobilem ok 40 zdjęć zapisałem je z opcją zapisz a nie zapisz jako i fotki zostały zapisane w nieznanym pliku którego nie odczytuje programy do wywoływania zdjęć można je z wielkim bólem otworzyć windowsem ale nie pokazuje miniatur lub nie da się oglądać ich w pokazie slajdów jak zdrobić modyfikację pliku bo drugi raz też w machinerach tego obrobionego zdjęcia nie idzie przerobić proszę o pomoc
MareckiMarek
04-07-2011, 23:16
mam pewien problem przerobilem ok 40 zdjęć zapisałem je z opcją zapisz a nie zapisz jako i fotki zostały zapisane w nieznanym pliku którego nie odczytuje programy do wywoływania zdjęć można je z wielkim bólem otworzyć windowsem ale nie pokazuje miniatur lub nie da się oglądać ich w pokazie slajdów jak zdrobić modyfikację pliku bo drugi raz też w machinerach tego obrobionego zdjęcia nie idzie przerobić proszę o pomoc
Prześlij mi jeden taki plik na adres mailowy machinery ze strony.
piotr_74
17-08-2011, 20:34
Machinery Effects 2.0 umarło śmiercią naturalną?
Machinery Effects 2.0 umarło śmiercią naturalną?
Miał być w maju, więc to już niedługo.
Pewnie nie ma chętnych na 1.5.. więc czeka aż minie rok od ostatniego zakupu i wtedy wszyscy chętni na update - becalen!
MareckiMarek
17-08-2011, 20:52
Miał być w maju, więc to już niedługo.
Pewnie nie ma chętnych na 1.5.. więc czeka aż minie rok od ostatniego zakupu i wtedy wszyscy chętni na update - becalen!
Daruj sobie taki ton i osobiste wycieczki kolego....
1.5.5 rewelacyjnie się sprzedaje, myślę że wiele osób kupuje bo chce zaoszczędzić. Wersja 2.0 będzie ok. 2 razy droższa, a update przez rok darmowy. Zostały mi do zrobienia 2 warstwy z efektami i okno wyboru presetów. Chciałbym premierę zrobić za ok. 2 tygodnie.
źródło (http://img850.imageshack.us/img850/4103/unled1lzw.jpg)
Daruj sobie taki ton i osobiste wycieczki kolego....
1.5.5 rewelacyjnie się sprzedaje, myślę że wiele osób kupuje bo chce zaoszczędzić.
Od 3 miesięcy tylko się chwalisz że już za parę dni będzie.
Najbardziej nie lubię niesłownych osób.
Jeszcze raz powtórzę. Nie wiem po co komu program który nie wyrównuje warstw?
Kupiłem go bo nie wiedziałem że jest taki babol. Gdybym wiedział to już dawno miałbym SNS-Resizer.
MareckiMarek
17-08-2011, 22:10
Od 3 miesięcy tylko się chwalisz że już za parę dni będzie.
Najbardziej nie lubię niesłownych osób.
Niczym się nie chwalę, podaję zawsze planowane i prawdopodobne terminy, a nie ostateczne. W trakcie pisania programu pojawiają się nowe pomysły, albo problemy, które trzeba rozwiązać i wtedy termin się zmienia.
Jeszcze raz powtórzę. Nie wiem po co komu program który nie wyrównuje warstw?
Kupiłem go bo nie wiedziałem że jest taki babol. Gdybym wiedział to już dawno miałbym SNS-Resizer.
To jest program przeznaczony do efektów, szczególnie robionych z jednej klatki zdjęcia, więc wyrównywanie nie jest opcją krytyczną. A twoje wylewanie frustracji na forum jest mało poważne.
Do kogo masz pretensje że kupiłeś program, który nie ma jakiejś opcji, skoro było to od początku oczywiste? Dostępna też jest wersja demo w której wszystkie opcje programu widać, a różnice są opisane na stronie i nikt nikogo nie wprowadza w błąd.
piotr_74
17-08-2011, 22:52
[QUOTE=MareckiMarek;2497832] Chciałbym premierę zrobić za ok. 2 tygodnie.QUOTE]
dzięki za informację, czyli zdążę z aktualizacją :)
, a różnice są opisane na stronie i nikt nikogo nie wprowadza w błąd.
Nigdzie nie napisałem że wprowadzasz kogoś w błąd.
Chyba skończymy to bicie piany, bo będzie się to ciągnęło jak stara guma od gaci.
(...)
1.5.5 rewelacyjnie się sprzedaje, myślę że wiele osób kupuje bo chce zaoszczędzić. Wersja 2.0 będzie ok. 2 razy droższa, a update przez rok darmowy. Zostały mi do zrobienia 2 warstwy z efektami i okno wyboru presetów. Chciałbym premierę zrobić za ok. 2 tygodnie.
I jak idzie? ;)
MareckiMarek
09-09-2011, 22:38
I jak idzie? ;)
Chciałem zrobić niespodziankę na premierze i ostatni tydzień spędziłem przepisując kod na OpenCL. Działa, ale sprawia jeszcze zbyt wiele problemów na kartach ATI. Niektóre funkcje są 50 razy szybsze, inne nie wiadomo czemu działają 5 razy wolniej w zależności od rozmiaru obrazka :-), więc na jakiś czas odkładam temat, zajmę się tym jak jeszcze lepiej poznam OpenCLa.
Aplikacja jest prawie gotowa, zostały jeszcze tylko presety do zrobienia. Żeby już nie przedłużać, wszystkie kolejne rzeczy z listy do zrobienia będą wychodzić jako aktualizacje do wersji 2.
źródło (http://img8.imageshack.us/img8/9076/screeneffects00.jpg)
www.machineryhdr.com (http://www.machineryhdr.com)
MareckiMarek
19-09-2011, 09:59
MACHINERY 2.0 HDR Effects
www.machineryhdr.com/effects2 (http://www.machineryhdr.com/effects2)
Z wielka satysfakcją zapraszam do pobrania najnowszej wersji programu w wersji 2.
Machinery Effects to ponad 2,5 roku zebranych doświadczeń oraz mojej wiedzy w obróbce fotografii.
Zmiany jakie przeszło Machinery od wersji pierwszej są ogromne, wersja 2.0 to całkowicie nowy program.
Życzę wspaniałych efektów, jestem pewien że będziecie zadowoleni :-)
Do zapoznania się z kluczowymi funkcjami programu zapraszam do instrukcji:
http://www.machineryhdr.com/effects2/instruction.php
źródło (http://img833.imageshack.us/img833/2299/screen01mo.jpg)
źródło (http://img703.imageshack.us/img703/1917/samplesb.jpg)
Jak powstają takie efekty?
Jest to możliwe dzięki technice HDR (High dynamic range imaging),
która pozwala poszerzyć zakres jasności oraz kolorów w porównaniu do standardowej fotografii.
MACHINERY jest programem wykorzystującym technikę HDR. Nie potrzebujesz
żadnej specjalistycznej wiedzy aby w prosty sposób osiągać takie wspaniałe efekty
nawet z pojedynczej fotografii w formacie jpg.
Świetnie zorganizowany interfejs powoduje że MACHINERY jest narzędziem łatwym w obsłudze.
Gotowe zestawy ustawień pozwalają osiągać efekt jednym kliknięciem myszy.
Program ma już ponad 21000 użytkowników!
Wersja 2.0 (19-09-2011)
Edytor:
Edycja plików RAW - korekta ekspozycji, krzywej kontrastu, balansu bieli.
Automatyczne tworzenie bracketingu z jednego pliku RAW.
Wyrównywanie przesunięć zdjęć zrobionych "z ręki".
Tryby przetwarzania dla obrazów panoramicznych 180 i 360 stopni.
Funkcja Cofnij / Ponów.
Pełne wsparcie oraz konwersja profili kolorów ICC.
Zaawansowana edycja koloru i kontrastu.
Zaawansowana regulacja poziomu detali.
Usuwanie wad optycznych obiektywów.
Wyostrzanie zdjęć.
Redukcja szumu.
Mikser kanałów RGB.
Połówkowy podgląd oryginalnego obrazu.
Odczyt metadanych EXIF.
Obracanie, zmiana rozmiaru obrazu.
Ustawienie rozdzielczości w DPI.
Nowy interfejs użytkownika.
Tryb pracy na pełnym ekranie.
Przetwarzanie wsadowe.
32 oraz 64-bitowa wersja programu.
Explorer:
Pełne wsparcie dla profili kolorów ICC.
32 oraz 64-bitowa wersja programu.
tomwidlak
19-09-2011, 10:32
Bosz, co za masakra. Nie zeby urazic autora, ale patrzac na efekty to bardziej "Fabryka Plastiku 2.0" powinno sie zwac.
No ale, o gustach sie ponoc nie dyskutuje, wiec.....ta ta.
MareckiMarek
19-09-2011, 10:44
efekty to bardziej "Fabryka Plastiku 2.0" powinno sie zwac.
Tak właśnie, to mają być takie efekty :-) Jeśli chcesz obrazów zbliżonych do oryginalnej fotografii to zapraszam do pobrania wersji Natural HDR :-)
mirekkania
19-09-2011, 11:15
Tak właśnie, to mają być takie efekty :-) Jeśli chcesz obrazów zbliżonych do oryginalnej fotografii to zapraszam do pobrania wersji Natural HDR :-)
Mala niepewność się zalęgła po tym wpisie.
Pisałeś, że wersja Effects będzie miała również wszystkie funkcje wersji Natural. Zrozumiałem więc, że jeśli ktos będzie chciał, to uzywając Effectsa bedzie mozna dojść do tych samych "effektsów" co w Natural.
Czy coś się zmieniło?
Any way, fajnie, że wreszcie jest. Po pracy upomnę się o aktualizację :)
No dobrze, tylko mi pokazuje, że brak aktualizacji... Mam ściągnąć demo i wkleić klucz?
TomLight
19-09-2011, 16:37
No dobrze, tylko mi pokazuje, że brak aktualizacji... Mam ściągnąć demo i wkleić klucz?
Klick i wszystko jasne :) (http://www.machineryhdr.com/effects2/full.php)
Jak by było na zawsze, jak Fraps, to bym się zastanowił.
MareckiMarek
19-09-2011, 19:15
Jak by było na zawsze, jak Fraps, to bym się zastanowił.
Ale co "na zawsze"? Program działa na zawsze, aktualizacje do nowych wersji są gratis udostępniane przez rok od zakupu.
Właśnie aktualizacje miałem na myśli.
No dobrze, tylko mi pokazuje, że brak aktualizacji...
Mam to samo :/
mirekkania
20-09-2011, 10:00
Właśnie aktualizacje miałem na myśli.
Musicie wysłać prośbę o aktualizację e-mailem, zgodnie z tym, co napisane jest na stronie.
Marku, z innej beczki, uważam, że informacja o tym jak zaktualizować program do wersji 2.0, w przypadku posiadania praw do bezpłatnej aktualizacji, jest nie do końca czytelna. Domyśliłem się, dostałem maila zwrotnego, bardzo dziękuję. Nie mniej, nie dziwię się, że wiele osób nie rozumie, co masz napisane na stronie, w tej kwestii.
MareckiMarek
20-09-2011, 10:01
Program należy pobrać ze strony.
http://www.machineryhdr.com/effects2/demo.php
Wersja 1.x ma swój system aktualizacji i nie chcę go zmieniać ponieważ ten program cały czas będzie równolegle funkcjonował dopóki jest na niego popyt. Jeśli technicznie to będzie do zrealizowania to informację o nowej wersji roześlę drogą e-mail.
Trochę to zakręcone, nadal nie wiem jak pobrać aktualizacje. Należy wysłać maila z prośbą pod www.marekduda.pl?
I dalej; aktualizacja będzie automatyczna czy manualna? Czy jesli kupilem program 6 miesiecy temu mogę upgradowac do Natural? Bo ten bardziej mi odpowiada od Effects.
MareckiMarek
20-09-2011, 12:01
Trochę to zakręcone, nadal nie wiem jak pobrać aktualizacje. Należy wysłać maila z prośbą pod www.marekduda.pl? (http://www.marekduda.pl?)
I dalej; aktualizacja będzie automatyczna czy manualna? Czy jesli kupilem program 6 miesiecy temu mogę upgradowac do Natural? Bo ten bardziej mi odpowiada od Effects.
Jeśli chcesz upgrade do wersji Natural to zaznacz to składając zamówienie aktualizacji.
Wszystko jest napisane na stronie:
http://www.machineryhdr.com/effects2/full.php
źródło (http://img10.imageshack.us/img10/8145/unled1nv.jpg)
I wszystko jasne. Dziękuje za szybka odpowiedz.
MareckiMarek
21-09-2011, 13:01
Dostępna jest aktualizacja 2.0.1 z poprawką modułu ""Presety".
marszull
21-09-2011, 13:02
a cp z wersja do appstore? :)
Jeśli ktoś już zaktualizował 1.5.5 do 2.0 Effects, to proszę o opinie.
MareckiMarek
22-09-2011, 02:08
Machinery HDR Effects 2.0.1
* Poprawiony kontrast i balans bieli plików RAW
* Poprawiony moduł "Presety".
* Ulepszona warstwa "Swiatła / Cienie"
MareckiMarek
22-09-2011, 15:02
Dostępna jest zaktualizowana instrukcja programu, która pomoże stawiać pierwsze kroki w obróbce wersją Effects 2.0.
Heh, o kilka dni minąłem się z bezpłatnym upgrade :(
grzegorzant
24-09-2011, 21:51
a ja nawet nie wiem o ile :(
ech 1.5 miecha
W momencie, gdy chcę skorzystać z suwaka powiększania miniatur na karcie 'Presety', pojawia się błąd.
Dzieje się to tylko w przypadku, gdy obraz jest wczytany i przykłady już są widoczne w presetach.
Jeśli obrazy nie są wczytane, suwak działa.
Podpis problemu:
Nazwa zdarzenia problemu: APPCRASH
Application Name: Machinery.exe
Application Version: 2.0.1.0
Application Timestamp: 4e7b66a6
Fault Module Name: gdiplus.dll
Fault Module Version: 5.2.6002.18342
Fault Module Timestamp: 4cd300b8
Exception Code: c0000005
Exception Offset: 0001da2a
Wersja systemu operacyjnego: 6.0.6002.2.2.0.768.3
Identyfikator ustawień regionalnych: 1045
MareckiMarek
25-09-2011, 09:40
W momencie, gdy chcę skorzystać z suwaka powiększania miniatur na karcie 'Presety', pojawia się błąd.
Czy to się dzieje w wersji 2.0.1?
Tak 2.0.1. Wersja jest nawet podawana w raporcie: ;)
Application Version: 2.0.1.0
MareckiMarek
25-09-2011, 09:56
Tak 2.0.1. Wersja jest nawet podawana w raporcie: ;)
Robiłem poprawkę do tego właśnie w 2.0.1, widocznie jeszcze coś zostało. Jaki jest rozmiar wczytywanego obrazka?
3 pliki po ok. 7-8 MB, format jpg.
MareckiMarek
25-09-2011, 11:18
3 pliki po ok. 7-8 MB, format jpg.
Mimo usilnych starań nie jestem w stanie u siebie wywalić programu ani pod WinXP ani pod 7-64, chociaz wczytuję różne zdjęcia i kręcę suwakiem we wszystkich możliwych kierunkach :]. Ale znalazłem w kodzie coś co ewentualnie mogło robić problem i wrzuciłem poprawkę na serwer. Jak możesz to ściągnij aktualizację i napisz czy pomogło.
O, teraz jest OK. Dzięki. :)
Nie posiadam wersji 2, narazie wystarcza mi starsza wersja, ale musze tutaj umieścić słoiczek miodu :-)
To jest najlepszy tego typu program na rynku, lepszy niż topaz i lucis. Pewnie możliwość odpalenia jako wtyczki PS spopularyzowałaby go jeszcze bardziej, ciągle neistety za mało osób o nim słyszało. A szkoda bo to kolejny dowód na to że "Polak potrafi".
The Structorr
29-09-2011, 14:56
Ja sobie właśnie testuję wersję 2. Fajna nawet :) Ma większa kontrolę nad tym co się widzi na ekranie i jest chyba nieco szybsza. Ale czy to najlepszy program tego typu? Trochę jeszcze jest do zrobienia ;p
Dodam jeszcze 2 małe propozycje dla pana Marka
1. Możliwość uruchomienia z linii komend z obrazkiem jako parametrem. W tej chwili wypluwa komunikat, że zły format pliku lub coś takiego. Fajnie gdyby można było odpalić program bezpośrednio z lightrooma lub z 'open with...' pod prawym klawiszem myszy
2. Gdy edytuję plik w podglądzie np. 1280 (bo tak szybciej) i chcę zapisać to muszę włączyć pełny rozmiar i czekać aż się policzy od nowa. Nie dałoby się dodać w okienku zapisu opcji 'pełny rozmiar', która automagicznie przełączy na dużą wersję i w tle policzy i zapisze jak trzeba?
Pozdrawiam
MareckiMarek
29-09-2011, 15:25
Ja sobie właśnie testuję wersję 2. Fajna nawet :) Ma większa kontrolę nad tym co się widzi na ekranie i jest chyba nieco szybsza. Ale czy to najlepszy program tego typu? Trochę jeszcze jest do zrobienia ;p
Dodam jeszcze 2 małe propozycje dla pana Marka
1. Możliwość uruchomienia z linii komend z obrazkiem jako parametrem. W tej chwili wypluwa komunikat, że zły format pliku lub coś takiego. Fajnie gdyby można było odpalić program bezpośrednio z lightrooma lub z 'open with...' pod prawym klawiszem myszy
2. Gdy edytuję plik w podglądzie np. 1280 (bo tak szybciej) i chcę zapisać to muszę włączyć pełny rozmiar i czekać aż się policzy od nowa. Nie dałoby się dodać w okienku zapisu opcji 'pełny rozmiar', która automagicznie przełączy na dużą wersję i w tle policzy i zapisze jak trzeba?
1. Będzie niedługo zrobione.
2. Kiedyś to chyba zgłaszałeś a ja zupełnie zapomniałem. Na pewno zrobię ostrzeżenie przy zapisie że jest włączony podgląd.
Musze się pożalić ze aktualizacja to dla niewprawnego komputerowca droga przez mękę ;)
Udało mi się po dłuższym czasie odpalic Natural ale tylko w wersji Demo. Pomoc na stronce tez niewiele daje, instrukcja jak dokonujemy aktualizacje jest dla mnie niezrozumiała. Trzeba przenieść jakis plik do instalatora... uff... plik zlokalizowałem ale co dalej? Moze ktoś mi w tym pomoc?
Plik z kluczem kopiujesz do folderu, gdzie jest zainstalowany program.
Domyślnie C:\Program Files\Machinery <czy jakoś podobnie>.
TomLight
29-09-2011, 21:18
A gdyby tak Machinery zostawiał Exif-a i IPTC, było by miło.
MareckiMarek
29-09-2011, 23:43
Nie posiadam wersji 2, narazie wystarcza mi starsza wersja, ale musze tutaj umieścić słoiczek miodu :-)...
Miło mi to słyszeć, cieszę się że efekty mojej pracy są doceniane i staram się aby program cały czas był coraz lepszy :-)
Dostępna jest aktualizacja wersji Effects 2.0.4
Ulepszyłem efekt "Światła / Cienie" redukując pojawiające się czasem poświaty wokół kontrastowych obszarów.
Właśnie dziś usiadłem do nowego programu i zaczęły się schody!
Zrobiłem aktualizację 2.0.4. i wciąż to samo, przy otwieraniu Rawów (jeden lub kilka) program ma jakiś problem!
Tu screen (http://www.rrphoto.eu/test/machinery.jpg)
Przy jpg chodzi bez problemu, z rawami juz nie :/
System to XP.
MareckiMarek
30-09-2011, 19:54
przy otwieraniu Rawów (jeden lub kilka) program ma jakiś problem!
Proszę o tego Rawa na e-mail pomocy technicznej.
Ja mam wniosek - prośba o skrócenie czasu wyświetlania 'splasha' do 1 sekundy. Obecne klikanie w niego za każdym razem jest irytujące.
MareckiMarek
01-10-2011, 11:44
Zrobiłem aktualizację 2.0.4. i wciąż to samo, przy otwieraniu Rawów (jeden lub kilka) program ma jakiś problem!
System to XP.
Sprawdziłem tego nefa i wszystko działa prawidłowo.
Może przyczyną jest to że masz któryś z procesorów nie obsługujących instrukcji SSE2:
AMD Athlon, AMD Athlon XP, AMD Sempron, Intel Pentium III, Intel Itanium, Intel Itanium 2
i nie zastosowałeś się do instrukcji ze strony aby uruchamiać specjalną wersję:
http://www.machineryhdr.com/effects2/demo.php
The Structorr
01-10-2011, 13:21
System to XP.
Mi od aktualizacji program wysypał się kilkanaście razy. Raczej losowo, na różnych etapach obróbki ale najczęściej kilka sekund po wczytaniu obrazka, na różnych plikach (16bit tif-y i nef-y z d80, d300 i d700). Najczęściej po ponownym uruchomieniu i załadowaniu pliku ponownie pracował bez problemów. Procesor obsługuje sse2
edit: zapomniałem dodać, też XP
Z plikami jpg. i tiff, nie mam problemu.
Tylko przy rawach się zawiesza.
MareckiMarek
01-10-2011, 21:27
Mi od aktualizacji program wysypał się kilkanaście razy.
Czyli na 2.04 beta się wiesza a na 2.03 nie było problemów?
a na 2.03 nie było problemów?
Występował również ten problem.
Nie ma problemu na starej wersji Machinery 1.5.5.
MareckiMarek
01-10-2011, 22:18
Nie ma problemu na starej wersji Machinery 1.5.5.
1.5.5 to zupełnie inny program, który nie ma wiele wspólnego z 2.0 i niestety to że tam działało dobrze nie pomoże mi w znalezieniu błędu. Proszę też jeśli piszecie o problemach, podawać numer wersji programu, bo obecnie jest równolegle 2.03 i 2.04 beta.
Uruchamiając program z start/programy/.... wyświetlają mi się obie wersje i no obydwu występuje ten sam problem.
MareckiMarek
03-10-2011, 15:24
Wersja 2.0.9 (beta) (03-10-2011)
Edytor:
Nowa opcja "wykrywanie krawędzi" w panelu HDR do redukcji poświaty wokół kontrastowych elementów.
Zredukowany efekt poświaty w warstwie "Światła / Cienie".
Poprawki interfejsu użytkownika.
Dzięki opcji "wykrywanie krawędzi" można wyeliminować zjawisko pokazane na screenie.
źródło (http://img823.imageshack.us/img823/7702/edgedetect.jpg)
P.S
Splasha dla pełnej wersji skróciłem do 2s :-)
Jak pobrać betę? Przy normalnej aktualizacji pobiera się 2.04.
MareckiMarek
03-10-2011, 19:55
Jak pobrać betę? Przy normalnej aktualizacji pobiera się 2.04.
Zrobiłem błąd w ścieżce dostępu do pliku i link prowadził do 2.0.4.
Teraz jest już poprawione, użyj opcji "sprawdź aktualizacje" w programie.
I wciąż na Xp się wykłada :/
Czas na zmianę systemu na coś normalnego :)
MareckiMarek
04-10-2011, 09:24
I wciąż na Xp się wykłada :/
To nie jest wina systemu XP. Moim podstawowym systemem jest też WinXP i na nim program jest tworzony i testowany oraz na Win7-64. Wygląda na to że coś jest na rzeczy z procesorami AMD.
Czas na zmianę systemu na coś normalnego
To, nie powinno robić różnicy!
To nie jest wina systemu XP. Moim podstawowym systemem jest też WinXP i na nim program jest tworzony i testowany oraz na Win7-64. Wygląda na to że coś jest na rzeczy z procesorami AMD.
Ja mam procek Celerona, mam rozumieć mój problem?
MareckiMarek
04-10-2011, 10:06
To, nie powinno robić różnicy!
Ja mam procek Celerona, mam rozumieć mój problem?
Uruchamiasz na pewno wersję SSE1 przeznaczoną m.in dla starszych procesorów AMD nieobsługujących zestawu instrukcji SSE2? Pytam bo wcześniej pisałeś że
Uruchamiając program z start/programy/.... wyświetlają mi się obie wersje i no obydwu występuje ten sam problem.
a powinieneś uruchomić plik MachinerySSE1.exe
a powinieneś uruchomić plik MachinerySSE1.exe
Już pisałem w e-mailu, że również występuję ten sam problem gdy uruchamiam plik MachinerySSE1.exe
MareckiMarek
04-10-2011, 13:04
Już pisałem w e-mailu, że również występuję ten sam problem gdy uruchamiam plik MachinerySSE1.exe
Ogólnie rzecz biorąc to na Celeronie powinna działać "zwykła" wersja. Na chwilę obecną nie mam pomysłów co może być przyczyną.
MareckiMarek
06-10-2011, 10:58
Wersja 2.1 (06-10-2011)
Edytor:
Nowa opcja "wykrywanie krawędzi" w panelu HDR do redukcji poświaty wokół kontrastowych elementów.
Zredukowany efekt poświaty w warstwie "Światła / Cienie".
Dodany parametr "Korekcja koloru" w zakładce "Winietowanie".
Poprawki interfejsu użytkownika.
Marku, przydałoby się dopracowanie pojawiania się nowych ikon na pulpicie podczas instalacji kolejnych wersji. Lepiej byłoby, żeby nowe zastępowały stare, a nie dublowały się ze starymi. Ot, taka drobnostka ;)
MareckiMarek
06-10-2011, 13:43
Marku, przydałoby się dopracowanie pojawiania się nowych ikon na pulpicie podczas instalacji kolejnych wersji. Lepiej byłoby, żeby nowe zastępowały stare, a nie dublowały się ze starymi. Ot, taka drobnostka ;)
Jeśli na miejsce wersji Effects została zainstalowana nowsza wersja Effects, to stare ikony są zastępowane, a przynajmniej tak u mnie się dzieje :-) Jaki masz system?
Jaki masz system?
- Vista.
Witam, chciałbym zakupić ten programik, ale wersję aktualną. W licencji jest mowa, że przejście do wersji 2.x jest płatne więc mam kupić najpierw wersją 1.x, a potem dopiero 2.x?
MareckiMarek
06-10-2011, 19:33
Witam, chciałbym zakupić ten programik, ale wersję aktualną. W licencji jest mowa, że przejście do wersji 2.x jest płatne więc mam kupić najpierw wersją 1.x, a potem dopiero 2.x?
Oczywiście nie trzeba robić takich kombinacji :-)
Na stronie jest przycisk "kup teraz" via PayPal, a także można zapłacić zwykłym przelewem bankowym składając zamówienia przez adres e-mail na stronie
Ale licencja mówi jasno więc w/g niej mam prawo do wersji 1.x, a nie do aktualnej. Chciałbym mieć pewność także w licencji.
MareckiMarek
06-10-2011, 23:50
Ale licencja mówi jasno więc w/g niej mam prawo do wersji 1.x, a nie do aktualnej. Chciałbym mieć pewność także w licencji.
To nieporozumienie, gdzie jest taki zapis?
Uaktualnienia na wersję 1.x, które ukażą się w ciągu roku od momentu zakupu klucza licencyjnego będą udostępniane bezpłatnie. Uaktualnienie do wersji 2.x jest płatne, szczegóły na stronie projektu.
Noże i tak, ale zapis jest niezrozumiały i w przypadku zakupu jak dostanę wersję 1.x, to za aktualną musiałbym zapłacić dodatkowo. Proszę sprecyzować zapis w umowie, bo tak właśnie go zrozumiałem. Wiem, że Licencja była pisana wcześniej ale moim zdaniem ten zapis powinien zostać zmieniony.
MareckiMarek
07-10-2011, 10:08
Noże i tak, ale zapis jest niezrozumiały i w przypadku zakupu jak dostanę wersję 1.x, to za aktualną musiałbym zapłacić dodatkowo. Proszę sprecyzować zapis w umowie, bo tak właśnie go zrozumiałem. Wiem, że Licencja była pisana wcześniej ale moim zdaniem ten zapis powinien zostać zmieniony.
Przytaczasz zapis licencji od wersji 1.x, chociaż mówiłeś że chcesz kupić wersję 2.
Na tej stronie jest link do licencji w wersji 2.
"6. ROZWÓJ OPROGRAMOWANIA.
Maszyneria deklaruje że Oprogramowanie będzie rozwijane a odnalezione błędy poprawiane. Uaktualnienia, które ukażą się w ciągu roku od momentu zakupu klucza licencyjnego będą udostępniane bezpłatnie."
Ok, wchodziłem do linku z pierwszego posta tego wątku. Mea culpa.
TomLight
07-10-2011, 22:11
No i super. Program otwiera pliki z wiersza poleceń, czyli bezproblemowo można go wykorzystać jako zewnętrzny edytor np. w LR co bardzo ułatwia życie. A co z EXIF-em ?
The Structorr
10-10-2011, 10:04
No i super. Program otwiera pliki z wiersza poleceń, czyli bezproblemowo można go wykorzystać jako zewnętrzny edytor np. w LR co bardzo ułatwia życie
Ha, sam czekałem na tą opcję a nie zauważyłem jej. Dzięki panie Marku.
Korzystając z okazji to jeszcze pomarudzę ;) W 1 wersji programu po kliknięciu prawym klawiszem można było szybko podejrzeć obrazek przed obróbką, w tej chwili muszę przejść do zakładki 'wczytywanie obrazów' i przełączyć widok (lub podzielić ekran na before/after ale wygodniej pracuje się z jednym, dużym obrazem). Nie dałoby się przywrócić starego działania RMB?
I jeszcze pytanko. Co to za podziałka 'ekspozycja' na głównej karcie? Chodzi mi o to jaka jest różnica między -5 a 5 w EV. Na oko to -5 to -1EV, 5 to +1EV ale to tylko domysły. Może by zrobić podziałkę w bardziej fotograficznych wartościach (EV, co 1/3 na przykład) żeby nie trzeba było się domyślać.
Pozdrawiam
MareckiMarek
10-10-2011, 11:32
W 1 wersji programu po kliknięciu prawym klawiszem można było szybko podejrzeć obrazek przed obróbką, w tej chwili muszę przejść do zakładki 'wczytywanie obrazów' i przełączyć widok (lub podzielić ekran na before/after ale wygodniej pracuje się z jednym, dużym obrazem). Nie dałoby się przywrócić starego działania RMB?
Chyba tak jak kiedyś było wygodniej. Zrobię tak.
I jeszcze pytanko. Co to za podziałka 'ekspozycja' na głównej karcie? Chodzi mi o to jaka jest różnica między -5 a 5 w EV. Na oko to -5 to -1EV, 5 to +1EV ale to tylko domysły. Może by zrobić podziałkę w bardziej fotograficznych wartościach (EV, co 1/3 na przykład) żeby nie trzeba było się domyślać.
Suwak "Ekspozycja" przesuwa priorytet w kierunku najciemniejszej (w lewo) lub najjaśniejszej (w prawo) klatki.
dość ciekawie zostały rozbudowane PRESETY i ogolna poprawa funkcjonalnosci ale niestety cos ksoztem czegos program stal sie bardzo pamiecio-żerny i pomimo Core i5 4x3,2 + 8GB Ramu to chodzi tak sobie w prorówaniu do SNS HDR gdzie idzie to znacznie lepiej
MareckiMarek
12-10-2011, 23:38
dość ciekawie zostały rozbudowane PRESETY i ogolna poprawa funkcjonalnosci ale niestety cos ksoztem czegos program stal sie bardzo pamiecio-żerny i pomimo Core i5 4x3,2 + 8GB Ramu to chodzi tak sobie w prorówaniu do SNS HDR gdzie idzie to znacznie lepiej
Ilość funkcji i efektów w Machinery znacznie przewyższa programik sns-hdr więc trudno je ze sobą porównywać. Jeśli odpalisz przeliczanie presetów i równocześnie zaczniesz zmieniać parametry w projekcie w którym wszystkie zakładki mają ustawione niezerowe parametry to na pewno trzeba trochę poczekać na końcowy efekt.
wczesniejsza wersja byla mniej pamiecio-żerna nie twierdze ze zle ale czlowiek musi sie przestawic z czegos co chodzilo szykbo i sprawnie ... ale jesli chodzi o sam program ... oczywiscie jest swietny ... zaczynalem od wersji 1.5 i juz te wersje byly swietne wedlug tego co potrafily zrobic ze zwyklym plikiem jpg ... a i zaletą była cena licencji i dzieki poleceniu wiem ze kilku znajomych zakupilo licencje ... obecnie stalem sie posiadaczem HDR Efects 2.0 i najbardziej to co najbardziej mi sie podobalo to swietne presety dzieki ktorym mozna zdzialac cuda ... a zastanawiam sie czym nas jeszcze zaskoczysz jesli chodzi o rozwoj programu
pozdrawiam
MareckiMarek
13-10-2011, 22:02
a zastanawiam sie czym nas jeszcze zaskoczysz jesli chodzi o rozwoj programu
Najbliższe plany to:
W ciągu kilku najbliższych dni będzie dodany trzeci algorytm łączenia obrazów. Będzie to zmodyfikowany efekt z wersji Machinery 1.0, który całkowicie eliminuje efekty poświaty "halo" i będzie dużo szybszy niż dotychczasowe dwa.
Następnie będzie drugi algorytm podkręcania detali, ulepszone wyrównywanie obrazów i usuwanie duchów.
ja wybierajac program do HRDow dlugo sie zastanawialem
wybralem SNS HDR Pro bo bardzo przypadl mi do gustu pozniej dowiedzialem sie o Machinery tez kupilem lecz czesciej korzystam z SNS przyznam szczerze MACHINERY uzywam do obrabiania pojedynczych zdjec choc obecna wersja jest juz kombajnem HDRowym
niestety podczas wyboru przez zakupem ubolewalem nad jednym bardzo slabe algorytmy laczenia obrazow zarowno w SNS jak i Machinery a czesto łażąc po cerwiach nie mam ze soba statywu i pojawiaja sie schody lecz tu pojawial sie Photomatix ktory wrecz w sposob mistrzowski radzil sobie z takim tematem
MareckiMarek
14-10-2011, 23:06
ja wybierajac program do HRDow dlugo sie zastanawialem
wybralem SNS HDR Pro bo bardzo przypadl mi do gustu pozniej dowiedzialem sie o Machinery tez kupilem lecz czesciej korzystam z SNS przyznam szczerze MACHINERY uzywam do obrabiania pojedynczych zdjec choc obecna wersja jest juz kombajnem HDRowym
Chwilami wydaje mi się że trochę z tym "kombajnem" przesadziłem :-). Szykuję pewne zmiany w programie także dla mniej doświadczonych użytkowników, którzy mogą się przestraszyć dużej ilości opcji. Zmiany już niedługo.
siedemczwartych
15-10-2011, 09:37
a czy można pozwolić zdecydowac o instalacji drugiego programu. Zapomniałem jak sie nazywa. Jakas przeglądarka czy coś takiego.
Instaluje się zawsze. Mimo, że mam ikonę z pulpitu wywaloną, to przy aktualizacjach sie pojawia.
Nie wiem czy w ogóle można go odinstalować?
Myślę, że przy instalacji powinienem mieć możliwość wyłączenia instalowania tego dodatku. Jeśli jeszcze tego nie ma.
Dodatkowy program, który tylko w moim przypadku zasmieca bo go nie używam a nie mogę z niego zrezygnować.
Rozumiem taką sytuację w przypadku darmówek, ale jesli płacę za program, to wolę mieć wybór tego co mi sie w systemie instaluje.
MareckiMarek
15-10-2011, 10:09
a czy można pozwolić zdecydowac o instalacji drugiego programu. Zapomniałem jak sie nazywa. Jakas przeglądarka czy coś takiego.
Machinery Explorer jest potrzebny do stworzenia listy obrazów przetwarzania wsadowego a poza tym to fajna przeglądarka do szybkiego przerzucania zdjęć do głównego programu. Jak będę mieć chwilę czasu to oczywiście mogę dodać opcję wyboru czy ma się instalować. Tylko potem pewnie będą przychodzić maile "opcja przetwarzania wsadowego jest nieaktywna, co mam zrobić?" :-)
siedemczwartych
15-10-2011, 10:49
Machinery Explorer jest potrzebny do stworzenia listy obrazów przetwarzania wsadowego a poza tym to fajna przeglądarka do szybkiego przerzucania zdjęć do głównego programu. Jak będę mieć chwilę czasu to oczywiście mogę dodać opcję wyboru czy ma się instalować. Tylko potem pewnie będą przychodzić maile "opcja przetwarzania wsadowego jest nieaktywna, co mam zrobić?" :-)
rozumiem.
Co nie zmienia faktu, że nie wiedziałem, że służy do przetwarzania wsadowego i nie mam wyboru przy instalacji.
Myślę, że wystarczy dać możliwość wyłączenia instalacji z zastrzeżeniem, że przetwarzanie wsadowe wymaga instalacji programu.
Jeśli ktoś tak jak ja nie używa wsadówki, to świadomie wyłączy instalowanie.
Tak mi sie wydaje :)
Mnie ten dodatek po prostu przeszkadza.
dlatego o tym pisze.
MareckiMarek
15-10-2011, 10:50
Z poziomu programu dostępna jest aktualizacja do wersji beta Effects 2.1.3.
* Zmniejszony efekt poświaty przy łączeniu obrazów metodą "Wykrywanie Krawędzi".
* Ulepszony algorytm wyrównywania obrazów.
* Dodana opcja "Redukcja Szumu" w zakładce "Wczytywanie Obrazów".
* Zmodyfikowane Presety.
* Poprawki interfejsu użytkownika.
Ze względu na ciągłe pytania czemu stara wersja programu ma zostać wyłączona przy upgrade do 2.0, zdecydowałem się usunąć ten warunek aktualizacji. Oznacza to że można dokonać upgrade i równocześnie używać poprzedniej wersji jeśli ktoś widzi taką potrzebę. Wszyscy, którzy dokonali upgrade do tej pory na życzenie będą mieć przywróconą możliwość autoryzacji starej wersji.
Ja nie widzę tej aktualizacji. Z serwera jest pobierana 2.1.2.
MareckiMarek
15-10-2011, 17:15
Ja nie widzę tej aktualizacji. Z serwera jest pobierana 2.1.2.
Bo się pomyliłem i źle napisałem w poście numer wersji. Na serwerze jest 2.1.2 i taka ma być :-)
A teraz pojawiła się 2.13. ;)
Dlaczego po aktualizacji zapisane presety są wywalane w kosmos?
MareckiMarek
15-10-2011, 19:50
Dlaczego po aktualizacji zapisane presety są wywalane w kosmos?
No nie powinno nic takiego się robić, chyba że zapisywałeś swoje pod nazwą oryginalnych.
Właśnie wpadł mi do głowy pomysł żeby zrobić zestawy presetów do wyboru. Po lewej stronie, tam gdzie suwak do zmiany rozmiaru i pozostałe ikony, dorzucę wybór zestawu (podkatalogu) z którego będą pokazywane presety. W katalogu "Presets" będą jeszcze kolejne np. "01", "02", "03" i tam będzie można sobie wrzucać swoje ustawienia pogrupowane według własnych kryteriów.
Zostały usunięte. Zrobiłem sobie trzy presety jeszcze w wersji 2.1.1, po aktualizacji do 2.1.2 już ich nie było.
MareckiMarek
15-10-2011, 20:14
Zostały usunięte. Zrobiłem sobie trzy presety jeszcze w wersji 2.1.1, po aktualizacji do 2.1.2 już ich nie było.
Zrobiłem mały test przed chwilą i zapisałem kilka swoich presetów, a następnie odinstalowałem program. Moje presety zostały. Zainstalowałem program ponownie i są dalej, więc nie wiem gdzie jest problem. Sprawdzałem pod XP.
Zapisałem preset, sprawdzę ponownie przy aktualizacji. Vista 32 bit.
MareckiMarek
16-10-2011, 14:06
Umieściłem aktualizację 2.1.3(2), która poprawia kilka rzeczy m.in:
- znikające suwaki w panelach.
- otwieranie projektów z wiersza poleceń.
MareckiMarek
16-10-2011, 18:47
Ale pięknego sampla znalazłem :D:D:D
Obróbka oczywiście w 100% Machinery. Przy najbliższej aktualizacji dorzucę go do katalogu z samplami.
źródło (http://img31.imageshack.us/img31/4955/matrixhu.jpg)
P.S
Na zdjęciu nie jestem ja :p
MareckiMarek
18-10-2011, 00:37
W najnowszej wersji dostępny jest zupełnie od nowa napisany filtr wygładzania obrazu. Znacznie ulepszyłem podział obrazu na kontrasty dzięki czemu zostają lepiej zachowane krawędzie. Znakomicie sprawdza się także przy retuszowaniu portretów ponieważ można usunąć niedoskonałości skóry bez ruszania porów tak jakby filtrowania działo się "pod spodem". Polecam pobranie najnowszej aktualizacji 2.1.4
MareckiMarek
19-10-2011, 22:02
Zrobię małą demonstrację działania filtra "Wygładzanie" o którym pisałem wcześniej.
Obrazek niżej dobrze pokazuje o co chodzi. Dzięki podziałowi obrazu na różnej wielkości kontrasty można wygładzać obraz na różnych poziomach, bez zmiany pozostałych. Na przykładzie widać że pierwszy suwak "szum" z najmniejszymi kontrastami jest na poziomie zero a wygładzanie odbywa się "głębiej", tak jakby "pod spodem". Po przefiltrowaniu drobne detale skóry zostały, choć głębsze kontrasty zostały wyraźnie zmniejszone.
źródło (http://imageshack.us/f/818/67969314.jpg/)
źródło (http://img818.imageshack.us/img818/4986/67969314.jpg)
Dostępna jest też aktualizacja z drobnymi poprawkami m.in automatycznym przechodzeniem do okna edycji po wybraniu presetu. Szczegóły na stronie i z poziomu opcji "Sprawdź aktualizacje".
Hm, to zaczyna być program nie tylko do HDR. Robi się ciekawie.
maniek750
20-10-2011, 22:47
Jeszcze jakby była wersja na Mac OS X to byłoby sympatycznie ;)
MareckiMarek
21-10-2011, 00:31
Hm, to zaczyna być program nie tylko do HDR. Robi się ciekawie.
Generalnie to jest program do efektów w technice HDR, ale ma rózne narzędzia, które pozwalają ostateczny efekt "doszlifować", stąd właśnie takie filtry.
Jeszcze jakby była wersja na Mac OS X to byłoby sympatycznie :wink:
W najbliższym czasie jeszcze nie, ciągle są inne rzeczy do zrobienia.
MareckiMarek
27-10-2011, 15:19
Szykuję zmianę interfejsu programu i chciałbym zasięgnąć waszej opinii co o tym sądzicie. Jest też to dobry moment na zgłaszanie poprawek i pomysłów zmian.
Postanowiłem zmniejszyć ilość zakładek przy górnej listwie do trzech:
- Presety
- Wczytywanie Obrazów
- Przetwarzanie
Zakładki "Presety" i "Wczytywanie Obrazów" pozostają bez zmian.
źródło (http://img28.imageshack.us/img28/7674/interfg.jpg)
Wszystkie dotychczasowe parametry są umieszczone w rozwijanych panelach.
Dodatkowo, nazwa panelu pokazuje czy dana warstwa jest neutralna czy nie. Jeśli tekst jest pogrubiony to znaczy że parametry nie są neutralne i wpływają na wygląd obrazka. Dzięki temu można bez rozwijania paneli szybko zobaczyć, które efekty wpływają na obraz.
Kolejną rzeczą jest chceckbox przy każdym panelu, którym można szybko włączyć / wyłączyć panel bez ruszania suwaków (tak jakby stał się neutralny). Dzięki temu np. po wybraniu presetu można szybko podejrzeć jak obrazek wygląda bez pewnych parametrów np. bez winiety czy gradientu kolorów.
Zmieniony jest też sposób działania podglądu oryginalnego obrazu. W zakładce "Wczytywanie obrazów" w ogóle takiej opcji nie ma, natomiast w "Przetwarzaniu" podgląd pokazuje obrazek już po przetworzeniu w zakładce "Wczytywanie Obrazów" czyli po balansie bieli i krzywej kontrastu.
A ja mam jeszcze pytanie nie na temat. Pewnie już była gdzies odpowiedź, ale nie mogę się dokopać :(
Przepraszam jeżeli zadaję je jako setna osoba, ale...
Mam wersję: Machinery 1.4.8 z 22.11.2010r. (jeszcze sprzed rozłamu) i zastanawiam się, który program mam ściągnąć, żeby zaktualizować wersję to aktualnej. Czy muszę coś dopłacać?
A żeby nie było OT to dodam, że wersja z bardziej "ubogim" menu (czyli ta zaproponowana) bardziej by mi przypadł do gustu ;)
MareckiMarek
27-10-2011, 17:57
Mam wersję: Machinery 1.4.8 z 22.11.2010r. (jeszcze sprzed rozłamu) i zastanawiam się, który program mam ściągnąć, żeby zaktualizować wersję to aktualnej. Czy muszę coś dopłacać?
Na stronie jest napisane że w ciągu roku aktualizacja jest darmowa. Klucz do wersji 2 właśnie wysłałem na Twojego e-maila.
Na stronie jest napisane że w ciągu roku aktualizacja jest darmowa. Klucz do wersji 2 właśnie wysłałem na Twojego e-maila.
O... No właśnie głupio zrobiłem, że tu zaśmieciłem wątek. Potem się ocknąłem i napisałem maila ;)
Dzięki wielkie za odpowiedź (i w ogóle za całokształt) ;)
MareckiMarek
28-10-2011, 19:56
Wersja 2.1.9 (BETA) (28-10-2011)
Edytor:
Nowy interfejs użytkownika.
Podgląd oryginalnego obrazu pod prawym przyciskiem myszy.
Zwiększona szybkość pracy programu około 10%.
Zmniejszone zużycie pamięci.
Poprawiona opcja Cofnij / Ponów.
Zmiany myślę że zdecydowanie na lepsze.
Zgrupowanie opcji w jednym miejscu przyśpiesza edycję. Dwa osobne widoki ("Wczytywanie obrazów" i "Przetwarzanie") w zupełności wystarczają. Wrócił też stary dobry podgląd oryginału pod prawym przyciskiem myszy znany z wersji 1.5.
Przy okazji także doszlifowałem mechanizm aktualizacji wartości kontrolek i zarządzania wątkami co wyraźnie przyśpieszyło program.
TomLight
29-10-2011, 22:49
Jestem pod wrażeniem. Funkcjonalność znacznie się polepszyła.I co ważne program faktycznie przyspieszył :)
MareckiMarek
30-10-2011, 10:56
Na serwerze jest dostępna poprawka działania efektu Światła / Cienie w trybie Panoramicznym. W poprzedniej wersji złożona panorama miała widoczne łączenie krawędzi jeśli został użyty ten efekt.
MareckiMarek
31-10-2011, 16:02
Dostępna jest kolejna wersja beta 2.1.9(1)
W programie pojawił się nowy algorytm łączenia obrazów (Panel HDR).
Jest to modyfikacja algorytmu obecnego w pierwszej wersji Machinery do oznaczenia 1.5.
Algorytm ce****e się rewelacyjną prędkością i co najważniejsze całkowitym brakiem efektu poświaty ("halo"). W tej chwili nie ma dostępnych dla niego żadnych dodatkowych parametrów, wszystko robione jest automatycznie. Algorytm ze względu na swoją naturę, może czasem generować obrazy o niskim kontraście. Należy wtedy użyć filtra "Detale".
Nowa metoda łączenia jest teraz ustawiona domyślnie. Dwa poprzednie algorytmy są cały czas dostępne w menu panelu "HDR". Za kilka dni będzie kompletny opis programu wraz ze szczegółowym wyjaśnieniem różnic.
MareckiMarek
01-11-2011, 11:06
Wszystkie nowe zmiany, w tym także nowy algorytm łączenia HDR, dostępne są także w wersji Natural 2.3.9
http://www.machineryhdr.com/natural/demo.php
MareckiMarek
01-11-2011, 22:33
Uaktualniłem instrukcję do zmian interfejsu. Jutro będzie też dostępny szczegółowy opis wszystkich parametrów wszystkich paneli przetwarzania.
MareckiMarek
07-11-2011, 01:00
Przykład działania filtra detale:
źródło (http://img849.imageshack.us/img849/4804/img7697webcopy.jpg)
MareckiMarek
24-11-2011, 11:26
Zapraszam do opisu programu w najnowszym wydaniu magazynu PC World 12/2011. Dla czytelników dostępny jest także kupon rabatowy.
MareckiMarek
25-11-2011, 01:04
Zapraszam też do wysłuchania rozmowy ze mną w audycji "Migawka" emitowanej przez Radio Szczecin.
"Przyznajemy uczciwie, że nam w redakcji Migawki bardzo to oprogramowanie przypadło do gustu, a można je sobie wypróbować i ściągnąć wersję próbną ze strony www.machineryhdr.com (http://www.machineryhdr.com). Co dla nas niezwykle istotne i budujące, to fakt, że - tak jak piszemy w tytule - Polak potrafi stworzyć naprawdę przydatne narzędzie dla amatora fotografii. W wywiadzie pytamy zarówno o techniczne aspekty zagadnienia, jak i o tę nieszczęsną złą sławę, jaka ciągnie się za HDR. Naszym zdaniem, z czym zgadza się Marek Duda, bynajmniej nie musi to być synonim kiczu i "obciachu". "
http://www.radio.szczecin.pl/index.php?idp=132&idx=12459
MareckiMarek
30-11-2011, 23:17
Dzisiaj z powodu awarii serwera firmy hostingowej z usług której korzystam, niedostępna była strona www do ok. godz. 18tej. Obecnie wszystko zostało przywrócone.
MareckiMarek
06-12-2011, 11:49
Zapraszam do najnowszego papierowego wydania magazynu Digital Foto Video 12/2011 z opisem programu oraz kuponem rabatowym.
www.dfv.pl
MareckiMarek
10-12-2011, 11:55
Miło mi poinformować o konkursie "Świat w HDR" organizowanym przez serwis dcamera.pl, w którym nagrodami są licencje na mój program.
Stwórz swój własny obraz HDR wykorzystując do tego programy HDR Effects lub Natural HDR autorstwa firmy MASZYNERIA. Przygotowane w ten sposób obrazy zgłoś do konkursu. Nagrodami są ufundowane przez firmę MASZYNERIA trzy licencje na dowolny program (Effects / Natural).
http://dcamera.pl/konkursy/midzynarodowe/1678-swiat-w-hdr
MareckiMarek
12-12-2011, 13:26
Zapraszam na nową stronę programu.
http://www.machineryhdr.com
MareckiMarek
17-12-2011, 11:46
Dostępna jest anglojęzyczna wersja programu. W ciągu kilku dni będzie też dostępna wersja niemiecka.
www.machineryhdr.com
MareckiMarek
22-12-2011, 20:54
Dostępna Wersja 2.1.9 HDR Effects (22-12-2011)
Edytor:
Dodany parametr "Panel HDR -> Jasność".
Zmniejszone zużycie pamięci.
www.machineryhdr.com
MareckiMarek
23-12-2011, 17:19
Są już dostępne wyniki konkursu "Świat w HDR"
http://dcamera.pl/informacje/16-news/1698-swiat-w-hdr-wyniki
Gratulacje dla zwycięzców.
Władca Pixeli
24-12-2011, 06:33
Wczytałem z ciekawości program i już po kilku minutach znalazłem kilka problemów.
Po lewej histogram w programie Machinery, po prawej w Photoshop.
Przeskalowałem do tej samej wysokości aby było widać, że po lewej jest praktycznie płasko.
http://img526.imageshack.us/img526/9555/hdrmach.jpg
źródło (http://img526.imageshack.us/img526/9555/hdrmach.jpg)
MareckiMarek
24-12-2011, 11:22
Wczytałem z ciekawości program i już po kilku minutach znalazłem kilka problemów.
Po lewej histogram w programie Machinery, po prawej w Photoshop.
Przeskalowałem do tej samej wysokości aby było widać, że po lewej jest praktycznie płasko.
źródło (http://img526.imageshack.us/img526/9555/hdrmach.jpg)
Faktycznie problem ;-)
Możliwe Photoshop pokazuje histogram w skali logarytmicznej albo wyrzuca skrajne wartości aby wykres był bardziej czytelny. W sumie celna uwaga, zrobię zaraz poprawkę.
MareckiMarek
07-01-2012, 10:47
Po lewej histogram w programie Machinery, po prawej w Photoshop. Zrobiłem poprawkę do histogramu, jeszcze dziś będzie update. Jakie te następne problemy?
MareckiMarek
11-01-2012, 17:21
Wprowadziłem małą poprawkę do programu, która obsługuje (w wersji 64-bitowej) obrazki powyżej 4GB. Niestety mam pewne trudności z debugowaniem pracy programu przy tak dużych plikach bo mój system z 8GB Ram i zielonym dyskiem zamula bardzo mocno. Teoretycznie powinno działać, ale jeśli są błędy to na bieżąco będę je poprawiać. Poprawki nie wyświetlają się w spisie aktualizacji, instalator można pobrać bezpośrednio z linka ze strony. Za kilka dni powinna być gotowa wersja 2.2 z kilkoma innymi nowymi ficzerami.
Dodatkowo dwa sample z porównania Photomatixa do Machinery 2 przez jednego z użytkowników pełnej wersji.
http://photography-on-the.net/forum/showpost.php?p=13684997&postcount=65
miron19j
11-01-2012, 21:33
nie chce zrobić upgrade. Win7 krzyczy, żeby odinstalować poprzednią wersję
"jest już zainstalowana inna wersja tego produktu. Dalsza instalacja nie jest możliwa. Aby zmienić konfiguracje lub usunąć istniejącą wersję tego produktu, użyj opcji Dodaj/Usuń programy w Panelu Sterowania"
do tej pory instalowało się bez problemu
MareckiMarek
11-01-2012, 21:36
nie chce zrobić upgrade. Win7 krzyczy, żeby odinstalować poprzednią wersję
"jest już zainstalowana inna wersja tego produktu. Dalsza instalacja nie jest możliwa. Aby zmienić konfiguracje lub usunąć istniejącą wersję tego produktu, użyj opcji Dodaj/Usuń programy w Panelu Sterowania"
do tej pory instalowało się bez problemu
Tak, trzeba odinstalować poprzednią wersję. Nie chciałem zadręczać użytkowników komunikatem o nowej tylko z powodu drobnej zmiany, tym bardziej za za chwilę będzie 2.2, więc nie zmieniłem oznaczenia i windows wywala komunikat że już jest zainstalowane.
miron19j
11-01-2012, 21:41
Tak, trzeba odinstalować poprzednią wersję. Nie chciałem zadręczać użytkowników komunikatem o nowej tylko z powodu drobnej zmiany, tym bardziej za za chwilę będzie 2.2, więc nie zmieniłem oznaczenia i windows wywala komunikat że już jest zainstalowane.
to poczekam na 2.2 :-)
MareckiMarek
14-01-2012, 01:47
Dostępna jest wersja 2.2 Machinery HDR Effects 2
* Ulepszona opcja Nasycenie w panelu Kolory. Zwiększanie nasycenia od tej pory działa jak vibrance.
* Dodatkowy wariant metody przetwarzania "Maski + detekcja krawędzi (2)", który jest zoptymalizowany dla krawędzi o mniejszych kontrastach i generuje gwałtowniejsze przejścia między takimi obszarami.
źródło (http://img839.imageshack.us/img839/7164/67429904.jpg)
większe:
http://img694.imageshack.us/img694/8299/dsc61934578.jpg
Program oraz instrukcja dostępne w j.polskim, angielskim, niemieckim
MareckiMarek
14-01-2012, 12:05
EDIT: wersja Natural będzie zaktualizowana najpóźniej jutro.
MareckiMarek
15-01-2012, 16:54
Dostępna Wersja 2.2(1)
miron19j
15-01-2012, 21:34
Dostępna Wersja 2.2(1)
w dalszym ciągu żąda usunięcia poprzedniej wersji :-(
MareckiMarek
16-01-2012, 10:15
w dalszym ciągu żąda usunięcia poprzedniej wersji :-(
Nie wiem o co chodzi, objawy są takie jakbym w nowszej wprowadził ten sam numer wersji. Sprawdzę instalator.
Najbardziej mnie wkurza to, że po każdej aktualizacji wszystkie skróty do programów nie działają, trzeba sobie kopiować nowe np. z pulpitu.
Za pomocą starych nie można uruchomić programu.
MareckiMarek
16-01-2012, 13:57
Najbardziej mnie wkurza to, że po każdej aktualizacji wszystkie skróty do programów nie działają, trzeba sobie kopiować nowe np. z pulpitu.
Za pomocą starych nie można uruchomić programu.]
Instalator jest do wymiany, właśnie pracuję nad tym.
grzegorzant
17-01-2012, 16:46
]
Instalator jest do wymiany, właśnie pracuję nad tym.
No to poczekam :)
MareckiMarek
18-01-2012, 14:06
Dostępna wersja 2.2 (2)
MareckiMarek
19-01-2012, 18:40
Dostępna wersja 2.2 (3) Machinery HDR Effects
Dostępna wersja 2.4 (1) Machinery Natural HDR
* Nowa metoda łączenia obrazów do HDR
* Dodany parametr "Jasność"
* Zmniejszone zużycie pamięci.
* Ulepszone działanie filtra "Kolory -> Nasycenie"
www.machineryhdr.com
maniek750
21-01-2012, 19:21
Wersji na Mac'a dalej nie ma ?!?!
MareckiMarek
22-01-2012, 12:19
Wersji na Mac'a dalej nie ma ?!?!
Brak mocy przerobowych, chyba kogoś zatrudnię :-)
Santorini Cathedral
Pliki źródłowe do ściągnięcia z farbspiel-photo.com
źródło (http://img12.imageshack.us/img12/7830/santorinicathedral.jpg)
MareckiMarek
24-01-2012, 20:43
Dostępna wersja 2.2(4) (24-01-2012)
marszull
24-01-2012, 20:59
Brak mocy przerobowych, chyba kogoś zatrudnię :-)
zatrudniaj i wstawiaj do appstora ;)
Ulepszony algorytm wyrównywania obrazów.
Aż pobiorę i sprawdzę, bo jedynie tego bardzo mi brakuje w tym programie i przy poruszeniach chcąc nie chcąc przesiadam się na SNS :)
Ponadto programik działa elegancko i zdecydowanie szybko.
MareckiMarek
25-01-2012, 11:32
Aż pobiorę i sprawdzę.
Powinieneś być zadowolony :-)
Wrzuciłem jeszcze jedną poprawkę. 2.2(5)
* Ulepszona metoda HDR "Kompresja ekspozycji". (zredukowany efekt "halo", autopoziomy).
Wersja "Natural HDR" również została zaktualizowana.
MareckiMarek
25-01-2012, 20:44
Dostępna jest jeszcze jedna poprawka 2.2(6).
W wersjach 2.2(3) do (5) w czasie testowania zakomentowałem pewien fragment odpowiedzialny za panel 'Kanały RGB' i poszło to do wersji release.
TomLight
30-01-2012, 00:25
Jakiś bug wkradł się do najnowszej poprawki. Program zapisuje tif-a 1280x800 mimo że nie mam zaznaczonej opcji "zmień rozmiar" . Wczytany plik miał rozmiar4715x2947 eksportu z LR4, system to win7 64bit.
MareckiMarek
30-01-2012, 00:46
Jakiś bug wkradł się do najnowszej poprawki. Program zapisuje tif-a 1280x800 mimo że nie mam zaznaczonej opcji "zmień rozmiar" . Wczytany plik miał rozmiar4715x2947 eksportu z LR4, system to win7 64bit.
To nie bug, po prostu masz włączoną opcję "podgląd 1280px". W konfiguracji programu możesz zmienić automatyczne włączanie tego przy każdym nowym projekcie.
TomLight
30-01-2012, 22:54
To nie bug, po prostu masz włączoną opcję "podgląd 1280px". W konfiguracji programu możesz zmienić automatyczne włączanie tego przy każdym nowym projekcie.
Ok. po prostu nie zauważyłem w poprzednich wersjach takiego zachowania programu, pewnie to moja nieuwaga. Dzięki za szybką odpowiedź, to się nazywa suport przez duże "S". Pozdrawiam.
MareckiMarek
31-01-2012, 00:10
Ok. po prostu nie zauważyłem w poprzednich wersjach takiego zachowania programu, pewnie to moja nieuwaga. Dzięki za szybką odpowiedź, to się nazywa suport przez duże "S". Pozdrawiam.
Ta opcja pojawiła się niedawno i postanowiłem włączyć ją jako domyślną, pozostawiając użytkownikom możliwość dostosowania w konfiguracji.
maniek750
31-01-2012, 22:05
zatrudniaj i wstawiaj do appstora ;)
Dokladnie ;)
MareckiMarek
01-02-2012, 10:18
Dostępna wersja 2.2.2 (BETA)
Dodałem dwa nowe tryby tworzenia HDR:
* Naturalny HDR
* Naturalny HDR + Detale.
Oba tryby są dedykowane do uzyskania naturalnie wyglądających obrazów HDR, bez efektu "halo". Zapraszam do testowania, to duża zmiana jakości programu.
Niedługo zrobię większą prezentację i porównanie z pozostałymi trybami pracy.
MareckiMarek
01-02-2012, 17:11
Wersja "Natural" została również uaktualniona o nowy tryb HDR.
Krzysztof
05-02-2012, 01:40
Czy przez cały czas rozwoju wersji 2. można liczyć na dodatkową wersję SSE1?
Wersja 1. była na 2 stanowiska, wersja 2. jest na jedno. Jak będzie po upgradzie? Wersja 1. na dwóch + wersja 2. na jednym? Czy może 1 + 1?
MareckiMarek
05-02-2012, 11:29
Czy przez cały czas rozwoju wersji 2. można liczyć na dodatkową wersję SSE1?
Wersja 1. była na 2 stanowiska, wersja 2. jest na jedno. Jak będzie po upgradzie? Wersja 1. na dwóch + wersja 2. na jednym? Czy może 1 + 1?
Wersja SSE1 będzie cały czas dostępna. Robiąc upgrade z 1.x zachowujesz cały czas prawo do korzystania z tej wersji na 2 stanowiskach.
MareckiMarek
08-02-2012, 21:29
Dostępna wersja 2.2.6 Machinery HDR Effects
* Ulepszony tryb "Naturalny HDR".
* Ulepszony filtr "Detale" (ochrona przed clippingiem).
* Poprawione działanie balansu bieli.
Sampel dzięki uprzejmości Czornyj.
źródło (http://img11.imageshack.us/img11/2985/indoorsample.jpg)
Program oczywiście dostępny także w języku polskim.
Wersja "Natural" również ma wszystkie wymienione poprawki.
Błąd klucza autoryzacyjnego.
Klucz autoryzacyjny nie daje prawa do korzystania z tej aktualizacji w wersji pełnej.
Zakup 09-2011. Miał być rok wsparcia czy to błąd programu?
Dodam, że ostatnie aktualizacje instalowały się bez problemu.
MareckiMarek
08-02-2012, 21:49
Błąd klucza autoryzacyjnego.
Klucz autoryzacyjny nie daje prawa do korzystania z tej aktualizacji w wersji pełnej.
Zakup 09-2011. Miał być rok wsparcia czy to błąd programu?
Aktualizacja jest ważna przez rok od zakupu, nic się tutaj nie zmieniło.
Napisz do mnie na maila ze strony to wyjaśnimy problem.
miron19j
09-02-2012, 00:32
u mnie jest OK
MareckiMarek
09-02-2012, 00:34
u mnie jest OK
Problem już rozwiązaliśmy, po prostu upłynął rok od zakupu klucza.
u mnie jest OK
A sprawdź, czy działa u Ciebie tryb Natural. Spróbuj wczytać kilka obrazów.
U mnie tylko Maski chcą działać, ale krótko testowałem.
Problem już rozwiązaliśmy, po prostu upłynął rok od zakupu klucza.
Tak, źle spojrzałem. Teraz mam znowu rok na narzekania. ;)
The Structorr
09-02-2012, 11:53
A gdzie można znaleźć wcześniejsze wersje? Programu używam sporadycznie, dziś wyświetliła mi się możliwość aktualizacji więc pobrałem, zainstalowałem i teraz dostaję komunikat że nie mogę używać tej aktualizacji. IMO jest to bug, w jakim celu program powiadamia mnie o aktualizacjach z których nie mogę korzystać. Potrzebuję ostatnią wersję do 01.02.2012
MareckiMarek
09-02-2012, 12:32
A gdzie można znaleźć wcześniejsze wersje? Programu używam sporadycznie, dziś wyświetliła mi się możliwość aktualizacji więc pobrałem, zainstalowałem i teraz dostaję komunikat że nie mogę używać tej aktualizacji. IMO jest to bug, w jakim celu program powiadamia mnie o aktualizacjach z których nie mogę korzystać. Potrzebuję ostatnią wersję do 01.02.2012
Kiedy minie rok od wygenerowania klucza to wraz z info o aktualizacji jest informacja że dana aktualizacja nie jest już darmowa. No chyba że pobrałeś bezpośrednio ze strony nie patrząc na datę. Na PW prześlę Ci linka do wersji z 24.01.2012. Zrobiłem też na stronie linki do wersji archiwalnych.
Powiedzcie mi co z tym trybem 'Natural', bo przetestowałem na wszystkich możliwych obrazkach i nie widzę problemu opisanego przez KS. Jeśli komuś jeszcze robi się czarny ekran to proszę o kontakt mailowy.
Do programu mozna wczytywać NEFy ? (tak wprost to nigdzie nie napisano o wczytywaniu RAW, jesli jest to przy okazji kolejna z wywoływarek RAW to powinienes to wyeksponować).
Jesli tak to gdzieś jest jakas lista obsługiwanych body ? (pytanie w kontekście D800 i D4)
W historii zmian nie widzę uaktualniania ze względu na nowe modele body.
Była też kwestia poprawki instalatora - zrobione?
I kwestia numeracji wersji - oszczędza problemów przy szukaniu właściwej wersji jak skończy się klucz - mam 20 plików MachinerySetup.exe - który jest właściwy? ;)
MareckiMarek
09-02-2012, 20:01
Do programu mozna wczytywać NEFy ? (tak wprost to nigdzie nie napisano o wczytywaniu RAW, jesli jest to przy okazji kolejna z wywoływarek RAW to powinienes to wyeksponować).
Jesli tak to gdzieś jest jakas lista obsługiwanych body ? (pytanie w kontekście D800 i D4)
Program wczytuje NEFy przez bibliotekę dcraw. Lista aparatów jest dostępna na stronie, a że ostatnie uaktualnienie zrobiłem ze dwa miesiące temu to na pewno coś się zmieniło. W ciągu tygodnia będzie update.
Instalator jeszcze czeka w kolejce do poprawki bo ciągle są wyższe priorytety.
I kwestia numeracji wersji - oszczędza problemów przy szukaniu właściwej wersji jak skończy się klucz - mam 20 plików MachinerySetup.exe - który jest właściwy? :wink:
Zaprowadziłem archiwum poprzednich wersji na stronie, instalatory mają teraz w nazwie datę.
A sprawdź, czy działa u Ciebie tryb Natural. Spróbuj wczytać kilka obrazów.
U mnie tylko Maski chcą działać, ale krótko testowałem.
Problem został rozwiązany. W międzyczasie ulepszyłem trochę algorytm "Natural HDR" pod kątem mniejszego generowania szumu i teraz na testowych samplach od KS, które sprawiały problem jest wszystko dobrze.
The Structorr
10-02-2012, 11:20
A w jaki sposób można wypróbować wersję najnowszą w trybie demo? Upłynął mi termin aktualizacji i program wyświetla mi info, że nie mam prawa do tej aktualizacji i... wyłącza się :shock:. W tym momencie używam programu sporadycznie i nie do końca jestem zadowolony z efektów działania więc wersja którą mam wystarczy mi. Ale powiedzmy, że chciałbym co jakiś czas sprawdzić najnowszą wersję i gdy program zacznie spełniać moje oczekiwania wykupię aktualizacje. Muszę jednak mieć możliwość spróbować.
MareckiMarek
10-02-2012, 11:22
A w jaki sposób można wypróbować wersję najnowszą w trybie demo? Upłynął mi termin aktualizacji i program wyświetla mi info, że nie mam prawa do tej aktualizacji i... wyłącza się :shock:. W tym momencie używam programu sporadycznie i nie do końca jestem zadowolony z efektów działania więc wersja którą mam wystarczy mi. Ale powiedzmy, że chciałbym co jakiś czas sprawdzić najnowszą wersję i gdy program zacznie spełniać moje oczekiwania wykupię aktualizacje. Muszę jednak mieć możliwość spróbować.
Wystarczy wywalić lub zmienić nazwę klucza w katalogu z programem.
Jacek ma racje. Program jest swietny, ale marketing kuleje. Dla Ciebie pewne rzeczy sa oczywiste (dcraw, lista aparatow itd.), ale dwa zwyklego żuczka, ktory ma wydac te 100 euro niekoniecznie. Musisz walic tym po oczach.
..Dla Ciebie pewne rzeczy sa oczywiste (dcraw, lista aparatow itd.), ale dwa zwyklego żuczka, ... Musisz walic tym po oczach.Przecież żebym ja zobaczył czy on otwiera RAW to musiałem sie przekopywać przez całą strone i nigdzie (chyba) tego nie ma w tekście. Dojrzałem na jednym zrzucie ekranu, że otwarty plik miał rozszerzenie cr2. Czyli RAW z canona. To jest w dodatku mikroskopijnie małe na zdjęciu. Nikoniarz w ogóle nigdzie nie ma szansy znaleźć nic bo generalnie tu ludzie nie wiedzą jakie rozszerzenie mają RAWy z canona.
MM - zakładasz, że ludzie pierw pobiorą triala. A jesli nie? Nie wiadmo czy jest po co ściągać triala.
Jesli otwiera RAW to trzeba napisac jasno, trzeba podac liste aparatów (bądź linkowac na stronę dcraw) i trzeba podawać daty aktualizacji bibliotek. Może mechanizm subskrybcji - podawanie info o aktualizacji (nowe body). Jesli cos takiego jest - to na www o tym nic nie ma.
Ludzie szukają wywoływarek do rawów. PS, LR czy NC kosztują sporo jak dla amatora z nikonem 3000. A u ciebie mogą ja mieć, nie uzywać w ogóle programu do HDR.
Poproszę 20% od wzrostu obrotów ;)
Jacek, to "Dla ciebie" skierowane bylo do Marka. No i wiadomo, ja tez poprosze procencik od wzrostow lub ew. jedna licencje na program ;P
Tak, tak, wiem, że do MM :)
MareckiMarek
14-02-2012, 16:39
Poproszę 20% od wzrostu obrotów ;)
Dzięki za uwagi. Co do tych 20% to będziemy negocjować ;)
źródło (http://img402.imageshack.us/img402/2677/mbri.jpg)
Zaprowadziłem archiwum poprzednich wersji na stronie, instalatory mają teraz w nazwie datę.
W archiwum może tak, ale w wersji ściąganej przez okienko aktualizacji programu jest wciąż magiczna nazwa: MachinerySetup.msi (bez numeracji).
MareckiMarek
14-02-2012, 17:24
W archiwum może tak, ale w wersji ściąganej przez okienko aktualizacji programu jest wciąż magiczna nazwa: MachinerySetup.msi (bez numeracji).
W tym samym okienku jest również magiczny numer wersji ściąganego instalatora oraz data wydania.
W tym samym okienku jest również magiczny numer wersji ściąganego instalatora oraz data wydania.
A jak się nazywa magicznie ściągany plik? Czy jest jakiś problem by nazwać go inaczej? Łatwiej to zmienić twórcy pakietu czy setkom "biorców"?
MareckiMarek
15-02-2012, 12:20
A jak się nazywa magicznie ściągany plik? Czy jest jakiś problem by nazwać go inaczej? Łatwiej to zmienić twórcy pakietu czy setkom "biorców"?
Pytanie jest inne. Po co chcesz mieć instalatory z różną nazwą? Chcesz trzymać archiwum różnych wersja na swoim dysku?
Pytanie jest inne. Po co chcesz mieć instalatory z różną nazwą? Chcesz trzymać archiwum różnych wersja na swoim dysku?
A nie mogę trzymać? A mogę nie chcieć wchodzić na stronę by uzyskać archiwalną wersję?
Nie każdy ma stały dostęp do internetu, niektórzy też mają połączenie via GSM, a tu kolejne ściągane megabajty mogą boleć.
MareckiMarek
17-02-2012, 19:40
A nie mogę trzymać? A mogę nie chcieć wchodzić na stronę by uzyskać archiwalną wersję?
Nie każdy ma stały dostęp do internetu, niektórzy też mają połączenie via GSM, a tu kolejne ściągane megabajty mogą boleć.
Można, ale jaki jest sens trzymania wcześniejszych wersji? Ściągasz najnowszą i zastępujesz poprzednią.
Ja trzymam przedostatnie wersje instalek. Jak się cos w nowosci nie spodoba to zawsze można wrócić.
MareckiMarek
17-02-2012, 20:32
Ja trzymam przedostatnie wersje instalek. Jak się cos w nowosci nie spodoba to zawsze można wrócić.
No bez kitu :-). Przecież staram się ulepszać program a nie go popsuć :-). Chyba nie było jeszcze takiej sytuacji żeby użytkownicy domagali się powrotu do tego co wcześniej. No chyba tylko jedynym wyjątkiem była zmiana algorytmu HDR w Machinery 1.4.
Ja nie pisze o twoim programie, bo go nie mam. Ale tak postępuję zawsze, więc w twoim przypadku też tak bym zrobił. Każdy zawsze ma zamiar ulepszać produkt, ale użytkownicy mogą zmiany ocenić inaczej. Parę razy się przejechałem - najbardziej na Nokia Ovi suite, która zastąpiła Nokia PC suite. Koszmar. Wróciłem do starszego.
Można, ale jaki jest sens trzymania wcześniejszych wersji? Ściągasz najnowszą i zastępujesz poprzednią.
I dochodzimy do tego samego punktu - jako nabywający produkt nie powinienem trzymać starszych instalek, bo programista nie wyobraża sobie takiej opcji ;)
LUBIĘ TRZYMAĆ RÓŻNE WERSJE PRODUKTU, ABY POTEM W RAZIE "W" MÓC WRÓCIĆ DO DOWOLNEJ WERSJI (nie ściągając na nowo instalki, szanuję swoje zasoby czasowe, magabajtowe i każde inne).
Nie widzisz w tym sensu - Twoja sprawa. Mnie denerwuje fakt posiadania na dysku 20 plików MachinerySetup(xx).msi
Sugestia klienta bezsensowna, bo Ty nie widzisz w tym sensu... Ja natomiast wyrosłem na Wolnym Oprogramowaniu, w którym instalki przeważnie były numerowane (program_wersja_subwersja).
Ja natomiast wyrosłem na Wolnym Oprogramowaniu, w którym instalki przeważnie były numerowane (program_wersja_subwersja).Nie tylko. Dla przykładu Nikon ViewNX2 ma numer wersji (2.3), ba nawet to czy 32 czy 64 bity. Proszę :
S-VNX2__-020300WF-EUREN-32BIT_.exe
S-VNX2__-020300WF-EUREN-64BIT_.exe
poprzednia wersja 2.2.5: S-VNX2__-020205WF-EUREN-32BIT_.exe
Nawet można mieć je w jednym katalogu, ustawią się wg kolejności.
Ja muszę się przyłączyć... mam wszystkie wersje Machinery od ponad roku. A po co? A bo tak mi się podoba. To samo z CNX2 i innymi programami. Ot, takie zboczenie.
W przypadku Machinery Marku, to przykład - mój ostatni problem, który w poprzedniej wersji nie występował. Jeśli musiałbym skorzystać z programu, to mam możliwość instalacji wersji, na której algorytm się nie wysypywał. ;)
MareckiMarek
18-02-2012, 12:14
Dostępna wersja 2.2.8 Machinery HDR Effects
* Zwiększona prędkość pracy programu i podglądu.
* Ulepszony tryb "Naturalny HDR".
* Dodany parametr "Redukcja 'Halo'" w panelu "Detale".
źródło (http://img812.imageshack.us/img812/5285/screeninterior01.jpg)
źródło (http://img576.imageshack.us/img576/9884/screenbridge.jpg)
MareckiMarek
18-02-2012, 15:49
Zrobiłem jeszcze jedną aktualizację 2.2.8(2) wybaczcie ;-)
Do tej pory od początku wydania wersji Effects nie zmieniał się sposób działania panelu "Detale". Efekty uzyskiwane przez program są często postrzegane właśnie jako działanie tej opcji, dlatego tak ważne jest abyście podzielili się swoimi spostrzeżeniami dot. nowego działania.
Zrobiłem modyfikację, która dodaje opcję "Mikrodetale". Dotychczasowy efekt można uzyskać właśnie kiedy jest ona włączona. W momencie wyłączenia, suwaki zaczynają działać w nowy, znacznie delikatniejszy sposób. Znacznie trudniej jest "zmasakrować" zdjęcie, lepiej nadaje się to też do obróbki z ludźmi.
Docelowo planuję wyrzucić tą opcję i na stałe wprowadzić nowy sposób działania. Chciałbym to jednak zrobić w przekonaniu że wszyscy są zadowoleni.
MareckiMarek
19-02-2012, 11:55
Jesli otwiera RAW to trzeba napisac jasno, trzeba podac liste aparatów (bądź linkowac na stronę dcraw) i trzeba podawać daty aktualizacji bibliotek.
dcraw został zaktualizowany do wersji 9.12
Lista obsługiwanych aparatów jest tutaj: http://www.cybercom.net/~dcoffin/dcraw/
Dorzucę do programu opcję wyświetlającą wszystkie wspierane formaty.
No trochę lepiej buziaki wyglądają. Lepiej byłoby, żeby można było operować na jakichś maskach. :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/02/DSC_0066m-1.gif
źródło (http://58.imagebam.com/download/uIVpBcS_JVvtoFlK2apMhg/17561/175604364/DSC_0066m.gif)
No i trochę uwag:
- przydałoby się zrobić suwak przy przetwarzaniu, bo jak kilka opcji się rozwinie po prawej stronie, to tylko przewijanie myszką działa lub trzeba zwijać ręcznie każdą opcję.
- czy przy zapisie obrazka zmniejszonego jest on jakoś wyostrzany?,
- opcja w Widoku 'podgląd rozmiar' - czy mógłbyś zrobić tak, żeby pracować właśnie na mniejszym pliku a potem przy wyborze "Zapisz jako" zapisywał się obraz w pełnej wielkości - może być to jako oddzielna opcja i może robić wtedy obliczenia przy zapisie. Lepiej się pracuje na mniejszych obrazach, szybciej widać efekt, a przy zapisie może sobie przeliczyć cały obrazek.
MareckiMarek
19-02-2012, 14:10
- czy przy zapisie obrazka zmniejszonego jest on jakoś wyostrzany?,
Nie jest. Jeśli chcesz wyostrzyć obraz to zrób to w panelu 'Wyostrzanie'.
Jak chcę obrazek wynikowy o długości 600 px, to jak mam to zrobić? Wyostrzanie działa przed zmniejszeniem, nie po.
MareckiMarek
19-02-2012, 14:32
Jak chcę obrazek wynikowy o długości 600 px, to jak mam to zrobić? Wyostrzanie działa przed zmniejszeniem, nie po.
No w takim przypadku idealnej metody nie ma. Trzeba wyostrzyć przed, ustawiając odpowiednio większy promień ostrzenia.
Mogę ewentualnie dorobić ostrzenie "po", ale staram się unikać mnożenia opcji i suwaków. No bo jak taka opcja będzie to jeszcze użytkownik będzie chciał kontrolować jak bardzo wyostrzanie ma działać.
MareckiMarek
20-02-2012, 14:25
Przez kilka godzin była dostępna wersja wyświetlająca błąd konfiguracji podczas uruchamiania w systemach 32-bitowych. Jeśli ktoś miał taki problem to proszę ponownie pobrać instalator.
siedemczwartych
29-02-2012, 17:40
to jak teraz jest, bo dawno nie czytałem.
wersja programu HDR Effects ma również w sobie HDR Natural?
Czyli dwa w jednym?
MareckiMarek
29-02-2012, 18:14
to jak teraz jest, bo dawno nie czytałem.
wersja programu HDR Effects ma również w sobie HDR Natural?
Czyli dwa w jednym?
Programy nie mają dokładnie takiej samej części wspólnej, ale wersją Effects da się uzyskać to co wersją Natural.
siedemczwartych
29-02-2012, 18:34
Programy nie mają dokładnie takiej samej części wspólnej, ale wersją Effects da się uzyskać to co wersją Natural.
czyli kupowanie wersji NATURAL mija się z celem?
Teraz oba programy są w jednym?
Czyli ci tacy jak ja którzy jedni z pierwszych kupili Natural'a teraz są trochę w plecy? :)
A może jakaś promocja?
MareckiMarek
29-02-2012, 19:13
czyli kupowanie wersji NATURAL mija się z celem?
Teraz oba programy są w jednym?
Czyli ci tacy jak ja którzy jedni z pierwszych kupili Natural'a teraz są trochę w plecy? :)
A może jakaś promocja?
Ale dlaczego "w plecy"? Przecież można zrobić upgrade Natural -> Effects i to praktycznie w cenie różnicy między tymi programami.
siedemczwartych
29-02-2012, 19:28
oooo to nie wiedziałem.
Ale chyba nie będzie to w cenie różnicy bo Natural chyba kosztował 99 jak dobrze pamiętam.
Ale ten apgrejt to fajna podpowiedź, bo już chciałem kupować wersję Effects.
Ps. poleciłem Twój program na forum subaru w wątku o fotografowaniu i już testują.
Chwalą bardzo i może będą pytać o wersję na MAC. :)
MareckiMarek
29-02-2012, 19:34
oooo to nie wiedziałem.
Ale chyba nie będzie to w cenie różnicy bo Natural chyba kosztował 99 jak dobrze pamiętam.
No wiesz, to było rok temu. Kiedyś kupiłem Photoshopa CS2 za 4000zł a teraz kosztuje 499zł ;-)
naLeśnik
29-02-2012, 21:23
Ps. poleciłem Twój program na forum subaru w wątku o fotografowaniu i już testują.
chwalą chwalą i właśnie pytają o wersję na Mac OS X'a, jest cosik? ;)
marszull
29-02-2012, 21:25
tutaj tez pare osob pyta od jakiegos czasu ;)
siedemczwartych
29-02-2012, 22:01
http://forum.subaru.pl/viewtopic.php?p=1569156#p1569156
nadal będę negocjował... :)
za napędzanie klientów.... rabat :P... hi hi
MareckiMarek
03-03-2012, 14:50
http://forum.subaru.pl/viewtopic.php?p=1569156#p1569156
nadal będę negocjował... :)
za napędzanie klientów.... rabat :P... hi hi
Dzięki za polecenie :-)
Dostępne:
wersja 2.2.9 Machinery HDR Effects
wersja 2.4.9 Machinery Natural HDR
Dzisiaj bez rewolucji, za to dużo drobnych poprawek.
* Zaktualizowana biblioteka RAW dla nowych aparatów.
* Zachowywanie danych EXIF plików RAW.
* Obracanie zdjęć jpg zgodnie z EXIF.
* Ustawianie parametru DPI w plikach JPEG.
* Ostrzeganie o włączonym podglądzie przy próbie zapisu zdjęcia.
* Dodanie skrótu klawiaturowego do zapisu zdjęcia.
* Automatyczne zamykanie paneli z efektami.
* Odczytywanie wielu nazw plików podanych w wierszu poleceń.
* Przyśpieszone przetwarzanie wsadowe.
* Dopasowanie rozmiarów podglądu do rozdzielczości monitorów.
www.machineryhdr.com
siedemczwartych
05-03-2012, 09:31
mam 2.4.8 i samoczynnie nie chce pobrać aktualizacji...?
Nie przypomina przy uruchamianiu. Tak jak wcześniej.
A nawet po zaproszeniu do sprawdzenia aktualizacji napisał, że BRAK. :)
Dzięki temu, ze napisałęś na forum to zrobię aktualizację, ale moze coś sie wkradło?
Ps. Pobrałem, zainstalowałem i nadal mam 2.4.8 :)