Zobacz pełną wersję : Filtr polowkowy szary
Karbulot
02-04-2010, 09:28
W sklepie tutaj - http://www.infoto.pl/pl/Products/107/Cat/30/ znalazlem filtr polowkowy szary. Przydalby mi sie taki filtr do wyciagania nieba przy panoramach. Nigdzie indziej ich nie widzialem, chyba ze systemu Cokin. Jednak nie bardzo mi sie chce inwestowac w Cokina dla jednego filtra.
Nurtuja mnie jednak dwa pytania. Pierwsze to takie, ze filtr nie ma obrazanego pierscienia. W asortymencie sa filtry polowkowe niebieski, zielony i pomaranczowy na ktorych pisze, ze sa obracane. Na szarym jednak nic nie pisze. Jak zatem taki filtr sie sprawdza w praktyce? Trzeba go nie dokrecac w przypadku, kiedy nie ustawi sie rowno w poziomie? A co, jesli chce wyciagnac bardziej dol, np morze?
Druga pytanie, to czy ktos kupowal w tym sklepie ten filtr? Interesuje mnie jakosc. Nigdzie nie pisze o producencie, a ceny sugeruja nizsza polke. Kiedys kupilem w tym sklepie bardzo tanio zestaw soczewek makro, ktortych nie uzywam po obejrzeniu sampli z ich uzyciem. Po prostu sa tak koszmarnie wykonane, ze nadaja sie chyba tylko do rozpalabnia ogniska za pomoca slonca. Kiedys prezentowalem tutaj te sample.
W sklepie tutaj - http://www.infoto.pl/pl/Products/107/Cat/30/ znalazlem filtr polowkowy szary. Przydalby mi sie taki filtr do wyciagania nieba przy panoramach. Nigdzie indziej ich nie widzialem, chyba ze systemu Cokin. Jednak nie bardzo mi sie chce inwestowac w Cokina dla jednego filtra.
Nurtuja mnie jednak dwa pytania. Pierwsze to takie, ze filtr nie ma obrazanego pierscienia. W asortymencie sa filtry polowkowe niebieski, zielony i pomaranczowy na ktorych pisze, ze sa obracane. Na szarym jednak nic nie pisze. Jak zatem taki filtr sie sprawdza w praktyce? Trzeba go nie dokrecac w przypadku, kiedy nie ustawi sie rowno w poziomie? A co, jesli chce wyciagnac bardziej dol, np morze?
Druga pytanie, to czy ktos kupowal w tym sklepie ten filtr? Interesuje mnie jakosc. Nigdzie nie pisze o producencie, a ceny sugeruja nizsza polke. Kiedys kupilem w tym sklepie bardzo tanio zestaw soczewek makro, ktortych nie uzywam po obejrzeniu sampli z ich uzyciem. Po prostu sa tak koszmarnie wykonane, ze nadaja sie chyba tylko do rozpalabnia ogniska za pomoca slonca. Kiedys prezentowalem tutaj te sample.
W przypadku połówki moin zdaniem samo obracanie nie jest tak ważne jak możliwość przesuwania linii podziału w kierunku góra-dół. Dlatego system cokin (hitech jest chyba tutaj najlepszym wyborem - dostępny w raysfoto) jest w przypadku połówek lepszy.
I dobrze się zastanów czy potrzebujesz połówki typu 'hard' (ostre przejście w szarość) czy 'soft' (łagodne, bardziej rozmyte i rozciągnięte przejście), czy może obydwu:-)
Tak na prawdę obrót nie jest tak ważny. Z tym filtrem będziesz narzekać na brak możliwości zmiany podziału kadru.
hie hie, co za zgodność opinii:-)
Karbulot
02-04-2010, 10:47
Szkoda. Zatem zostaje Cokin? Juz sie kiedys nad nim zastanawialem, i generalnie efekty wielu filtrow mozna uzyskac w Photoshopie. Jednak polowkowy szary jest naprawde przydatny i bardzo bym go chcial miec. Ale inwestowac w holder dla jednego filtra...? Chociaz z drugiej strony holder az taki drogi nie jest.
Warto zainwestować w ten holder... zwłaszcza, że nie ma potrzeby kupować oryginalnego - wystarczy chińszczyzna z Allegro (to samo tyczy się pierścienia). Filtr już jednak powinien być (co najmniej) oryginalny Cokin lub Hitech.
Na początku używałem połówki nakręcanej (Hoya), później kupiłem połówkę (Hitech) z systemem cokina - od tej pory Hoya leży nieużywana już chyba ponad rok... chociaż nakręcana wyszła mnie taniej, to po "doznaniach" :mrgreen: z cokinem nie mam zamiaru już jej używać i jeśli chcesz, to wpadnij z flaszką - wymienimy się.
P.S.
Te połówki szare z linka wydają się być obracane, jednak ja tego nie kupiłbym...
Karbulot
02-04-2010, 14:56
wpadnij z flaszką - wymienimy się.
Niestety, ode mnie do Wroclawia jest prawie 1000 kilometow ;) .
podczepię się pod temat. doradźcie proszę jakiś filtr do fotografii krajobrazowej, który wyciągnie mi niebo (żeby nie było białe, poprzepalane itp.). do Nikkora 17-55 2.8, więc 77mm średnica. czy szara połówka będzie dobrym wyborem do takiej korekty? jestem kompletnie zielona, jeśli chodzi o wybór filtrów, a te bardzo profesjonalne opisy po prostu nic mi nie mówią... :(
Nikonamający_na_7
28-04-2010, 16:19
Szara połówka jest właśnie do tego, lepszy od filtra nakręcanego jest system cokin (powody j.w.). Do szerokiego szkła 17 mm to radzę holder slim. Holder może byś chiński w przeciwieństwie do filtrów (zafarby, oryginalny cokin też nie jest tylko szary, najlepszy Hitech w znośnej cenie). Radzę gęstość 0,3 i 0,6 można je łączyć. Na ND 0,9 czasem niebo jest za ciemne (nienaturalne bo ciemniejsze od swojego odbicia w wodzie i ziemi). Co do przejścia - w skrócie: "soft" w górach (także drzewa), "hard" nad morzem.
Niektórzy do przyciemniania nieba stosują filtry polaryzacyjne (efekt największy, jak światło pada pod kątem 90o do linii "strzału", przy 0o i 180o bez efektu), efekt skuteczny chociaż filtr PL służy do czego innego. No i oczywiście PS warstwy, maski, HDR-y i takie tam.
Kiedyś też miałem dylemat co do szerej połówki. No i spróbowałem nakręcanej z przejściem soft i cokina. No i niestety ze względu na wygodę cockin odpadł.
Pozostałem przy nakręcanych. Pracują z N 18-55 i S 17-70. Dają sobie świetnie radę i można wyciągnąć dramatyczne niebo. Nie ma problemu z widocznym przejściem na zdjęciach jak niektórzy twierdzą. Przy miękkim przejściu takie coś nie wystepuje.
Chyba nie istnieją nakręcane szare połówki, które się nie obracają.
szara połówka nakręcana to jakieś nieporozumienie, no chyba, że ktoś robi zawsze takie same kadry 50/50. wg mnie bez sensu wydawać kasę na narkęcane.
hitech 1.2 soft kosztuje 95zł + 18zł holder potrójny + 15zł pierścień...i mamy idealny zestaw. dokupienie potem pierścienia pod dany obiektyw to koszt 15zł.
helopawelo
03-05-2010, 22:42
Pozwólcie, że podepnę się pod ten wątek ale troszkę z innym pytaniem. Więc tak: zależy mi głównie na filtrze ND 0,8, więc wymyśliłem sobie, że wygodniej będzie zakupić np. Marumi ND 0,8 kołowy. W związku z tym 2 pytania :):
1. Czy ktoś korzystał z nakręcanych ND? Pytam o jakość i czy nie ma przekłamań w kolorze.
2. Czy do białego nieba naprawdę potrzebuję szarej połówki? Pytam, ponieważ do tej pory robiłem to w sofcie poprzez przyciemnianie tegoż nieba (gradient), i zastanawiam się czy jest jakaś różnica, a jeśli jest to czy duża.
1. Nakręcany pełny szary jest najzupełniej ok. Nie wiem jak z Marumi, ale filtry szare Heliopana czy BW nie kłamią.
2. Porządny połówkowy daje lepszy i bardziej naturalny obraz od softowego gradientu, ale nieporządny może dawać zafarby i pogarszać obraz w stosunklu do softowego działania.