PDA

Zobacz pełną wersję : Filtr polowkowy szary

Karbulot
02-04-2010, 09:28
W sklepie tutaj - http://www.infoto.pl/pl/Products/107/Cat/30/ znalazlem filtr polowkowy szary. Przydalby mi sie taki filtr do wyciagania nieba przy panoramach. Nigdzie indziej ich nie widzialem, chyba ze systemu Cokin. Jednak nie bardzo mi sie chce inwestowac w Cokina dla jednego filtra.

Nurtuja mnie jednak dwa pytania. Pierwsze to takie, ze filtr nie ma obrazanego pierscienia. W asortymencie sa filtry polowkowe niebieski, zielony i pomaranczowy na ktorych pisze, ze sa obracane. Na szarym jednak nic nie pisze. Jak zatem taki filtr sie sprawdza w praktyce? Trzeba go nie dokrecac w przypadku, kiedy nie ustawi sie rowno w poziomie? A co, jesli chce wyciagnac bardziej dol, np morze?

Druga pytanie, to czy ktos kupowal w tym sklepie ten filtr? Interesuje mnie jakosc. Nigdzie nie pisze o producencie, a ceny sugeruja nizsza polke. Kiedys kupilem w tym sklepie bardzo tanio zestaw soczewek makro, ktortych nie uzywam po obejrzeniu sampli z ich uzyciem. Po prostu sa tak koszmarnie wykonane, ze nadaja sie chyba tylko do rozpalabnia ogniska za pomoca slonca. Kiedys prezentowalem tutaj te sample.

Gio
02-04-2010, 09:48
W sklepie tutaj - http://www.infoto.pl/pl/Products/107/Cat/30/ znalazlem filtr polowkowy szary. Przydalby mi sie taki filtr do wyciagania nieba przy panoramach. Nigdzie indziej ich nie widzialem, chyba ze systemu Cokin. Jednak nie bardzo mi sie chce inwestowac w Cokina dla jednego filtra.

Nurtuja mnie jednak dwa pytania. Pierwsze to takie, ze filtr nie ma obrazanego pierscienia. W asortymencie sa filtry polowkowe niebieski, zielony i pomaranczowy na ktorych pisze, ze sa obracane. Na szarym jednak nic nie pisze. Jak zatem taki filtr sie sprawdza w praktyce? Trzeba go nie dokrecac w przypadku, kiedy nie ustawi sie rowno w poziomie? A co, jesli chce wyciagnac bardziej dol, np morze?

Druga pytanie, to czy ktos kupowal w tym sklepie ten filtr? Interesuje mnie jakosc. Nigdzie nie pisze o producencie, a ceny sugeruja nizsza polke. Kiedys kupilem w tym sklepie bardzo tanio zestaw soczewek makro, ktortych nie uzywam po obejrzeniu sampli z ich uzyciem. Po prostu sa tak koszmarnie wykonane, ze nadaja sie chyba tylko do rozpalabnia ogniska za pomoca slonca. Kiedys prezentowalem tutaj te sample.

W przypadku połówki moin zdaniem samo obracanie nie jest tak ważne jak możliwość przesuwania linii podziału w kierunku góra-dół. Dlatego system cokin (hitech jest chyba tutaj najlepszym wyborem - dostępny w raysfoto) jest w przypadku połówek lepszy.
I dobrze się zastanów czy potrzebujesz połówki typu 'hard' (ostre przejście w szarość) czy 'soft' (łagodne, bardziej rozmyte i rozciągnięte przejście), czy może obydwu:-)

Meggido
02-04-2010, 09:52
Tak na prawdę obrót nie jest tak ważny. Z tym filtrem będziesz narzekać na brak możliwości zmiany podziału kadru.

Gio
02-04-2010, 09:54
hie hie, co za zgodność opinii:-)

Karbulot
02-04-2010, 10:47
Szkoda. Zatem zostaje Cokin? Juz sie kiedys nad nim zastanawialem, i generalnie efekty wielu filtrow mozna uzyskac w Photoshopie. Jednak polowkowy szary jest naprawde przydatny i bardzo bym go chcial miec. Ale inwestowac w holder dla jednego filtra...? Chociaz z drugiej strony holder az taki drogi nie jest.

lewAp7
02-04-2010, 13:56
Warto zainwestować w ten holder... zwłaszcza, że nie ma potrzeby kupować oryginalnego - wystarczy chińszczyzna z Allegro (to samo tyczy się pierścienia). Filtr już jednak powinien być (co najmniej) oryginalny Cokin lub Hitech.
Na początku używałem połówki nakręcanej (Hoya), później kupiłem połówkę (Hitech) z systemem cokina - od tej pory Hoya leży nieużywana już chyba ponad rok... chociaż nakręcana wyszła mnie taniej, to po "doznaniach" :mrgreen: z cokinem nie mam zamiaru już jej używać i jeśli chcesz, to wpadnij z flaszką - wymienimy się.

P.S.
Te połówki szare z linka wydają się być obracane, jednak ja tego nie kupiłbym...

Karbulot
02-04-2010, 14:56
wpadnij z flaszką - wymienimy się.
Niestety, ode mnie do Wroclawia jest prawie 1000 kilometow ;) .

Martine
28-04-2010, 14:58
podczepię się pod temat. doradźcie proszę jakiś filtr do fotografii krajobrazowej, który wyciągnie mi niebo (żeby nie było białe, poprzepalane itp.). do Nikkora 17-55 2.8, więc 77mm średnica. czy szara połówka będzie dobrym wyborem do takiej korekty? jestem kompletnie zielona, jeśli chodzi o wybór filtrów, a te bardzo profesjonalne opisy po prostu nic mi nie mówią... :(

Nikonamający_na_7
28-04-2010, 16:19
Szara połówka jest właśnie do tego, lepszy od filtra nakręcanego jest system cokin (powody j.w.). Do szerokiego szkła 17 mm to radzę holder slim. Holder może byś chiński w przeciwieństwie do filtrów (zafarby, oryginalny cokin też nie jest tylko szary, najlepszy Hitech w znośnej cenie). Radzę gęstość 0,3 i 0,6 można je łączyć. Na ND 0,9 czasem niebo jest za ciemne (nienaturalne bo ciemniejsze od swojego odbicia w wodzie i ziemi). Co do przejścia - w skrócie: "soft" w górach (także drzewa), "hard" nad morzem.
Niektórzy do przyciemniania nieba stosują filtry polaryzacyjne (efekt największy, jak światło pada pod kątem 90o do linii "strzału", przy 0o i 180o bez efektu), efekt skuteczny chociaż filtr PL służy do czego innego. No i oczywiście PS warstwy, maski, HDR-y i takie tam.

baxx0
28-04-2010, 18:58
Kiedyś też miałem dylemat co do szerej połówki. No i spróbowałem nakręcanej z przejściem soft i cokina. No i niestety ze względu na wygodę cockin odpadł.
Pozostałem przy nakręcanych. Pracują z N 18-55 i S 17-70. Dają sobie świetnie radę i można wyciągnąć dramatyczne niebo. Nie ma problemu z widocznym przejściem na zdjęciach jak niektórzy twierdzą. Przy miękkim przejściu takie coś nie wystepuje.

Chyba nie istnieją nakręcane szare połówki, które się nie obracają.

erde
28-04-2010, 19:18
szara połówka nakręcana to jakieś nieporozumienie, no chyba, że ktoś robi zawsze takie same kadry 50/50. wg mnie bez sensu wydawać kasę na narkęcane.
hitech 1.2 soft kosztuje 95zł + 18zł holder potrójny + 15zł pierścień...i mamy idealny zestaw. dokupienie potem pierścienia pod dany obiektyw to koszt 15zł.

helopawelo
03-05-2010, 22:42
Pozwólcie, że podepnę się pod ten wątek ale troszkę z innym pytaniem. Więc tak: zależy mi głównie na filtrze ND 0,8, więc wymyśliłem sobie, że wygodniej będzie zakupić np. Marumi ND 0,8 kołowy. W związku z tym 2 pytania :):
1. Czy ktoś korzystał z nakręcanych ND? Pytam o jakość i czy nie ma przekłamań w kolorze.
2. Czy do białego nieba naprawdę potrzebuję szarej połówki? Pytam, ponieważ do tej pory robiłem to w sofcie poprzez przyciemnianie tegoż nieba (gradient), i zastanawiam się czy jest jakaś różnica, a jeśli jest to czy duża.

markB
04-05-2010, 17:45
1. Nakręcany pełny szary jest najzupełniej ok. Nie wiem jak z Marumi, ale filtry szare Heliopana czy BW nie kłamią.
2. Porządny połówkowy daje lepszy i bardziej naturalny obraz od softowego gradientu, ale nieporządny może dawać zafarby i pogarszać obraz w stosunklu do softowego działania.