Zobacz pełną wersję : Statystyki ogniskowych
Vincente
01-04-2010, 20:47
Witam.
Było już kiedyś na ten temat, ale jakoś nie mogę nic znaleźć. Mianowicie poszukuję programu, który pozwalał na zestawienie zdjęć pod kątem użytych ogniskowych (podawał w % ile zdjęć zostało zrobionych na danej ogniskowej).
Komuś coś świta w tym temacie ?
Vincente
02-04-2010, 00:06
Ok, już znalazłem. Dla zainteresowanych : programik zwie się Exposure Plot i można go pobrać z --> LINK (http://www.cpr.demon.nl/prog_plotf.html)
Nie spodziewałem się, że używam szerokiego kąta aż tyle :)
niestety program ten wykorzystuje jedynie pliki *.jpg. Ja szukam takiego, który analizuje też nefy -> większość zdjęć trzymam w rawach:(
grudzinsky
03-04-2010, 19:01
ja bez tego programu wiem jaki procent moich zdjec jest robionych na 10mm ;)
Władca Pixeli
03-04-2010, 19:06
niestety program ten wykorzystuje jedynie pliki *.jpg. Ja szukam takiego, który analizuje też nefy -> większość zdjęć trzymam w rawach:(
A co za problem wyciąć jpg z NEF jakimś programem (trwa to bardzo szybko) i następnie zanalizować jpg.
A co za problem wyciąć jpg z NEF jakimś programem (trwa to bardzo szybko) i następnie zanalizować jpg.Tyle, ze jak chcesz przeanalizowac kilka ostatnich lat, a NEFy siedza w archiwum w roznych podkatalogach, to robi sie z tego masa pracy i czasu. Gdyby program dzialal na NEFach (i mial np. opcje "uwzgledniaj podfoldery", to po prostu wskazujesz mu glowny katalog (dysk) z archiwum i zajmujesz sie czyms innym.
Wladco, a tak przy okazji... Dopracowujesz cos w tym swoim programiku do wyciagania JPGow, aby "mogl dzialac na innych kompach" niz tylko Twoj? ;)
Władca Pixeli
04-04-2010, 16:25
Tyle, ze jak chcesz przeanalizowac kilka ostatnich lat, a NEFy siedza w archiwum w roznych podkatalogach, to robi sie z tego masa pracy i czasu.
Tyle, że analiza wszystkich zdjęć da nam tylko pojęcie, jaką ogniskową używamy najbardziej, a mnie interesuje jaką ogniskową używałem najczęściej w czasie danego wyjazdu, bo to pozwala następnym razem oszczędzić targania niepotrzebnych obiektywów.
Gdyby program dzialal na NEFach (i mial np. opcje "uwzgledniaj podfoldery", to po prostu wskazujesz mu glowny katalog (dysk) z archiwum i zajmujesz sie czyms innym.
Wladco, a tak przy okazji... Dopracowujesz cos w tym swoim programiku do wyciagania JPGow, aby "mogl dzialac na innych kompach" niz tylko Twoj?
W obecnej postaci program przegląda jeden katalog. Jak sam widzisz, zaraz ktoś będzie chciał zaglądać do podkatalogów, za chwilę ktoś będzie chcieć wybierać dane katalogi, itp.
Na razie problem rozwiązał się sam przez tanie kupno kilku dodatkowych kart. :mrgreen: