Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Domyślnie Statystyki ogniskowych

Witam.
    Było już kiedyś na ten temat, ale jakoś nie mogę nic znaleźć. Mianowicie poszukuję programu, który pozwalał na zestawienie zdjęć pod kątem użytych ogniskowych (podawał w % ile zdjęć zostało zrobionych na danej ogniskowej).
    Komuś coś świta w tym temacie ?

Domyślnie

Ok, już znalazłem. Dla zainteresowanych : programik zwie się Exposure Plot i można go pobrać z --> LINK
    Nie spodziewałem się, że używam szerokiego kąta aż tyle

Domyślnie

niestety program ten wykorzystuje jedynie pliki *.jpg. Ja szukam takiego, który analizuje też nefy -> większość zdjęć trzymam w rawach
    Mamiya + Sony

Domyślnie

ja bez tego programu wiem jaki procent moich zdjec jest robionych na 10mm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kh29228 Zobacz posta
    niestety program ten wykorzystuje jedynie pliki *.jpg. Ja szukam takiego, który analizuje też nefy -> większość zdjęć trzymam w rawach
    A co za problem wyciąć jpg z NEF jakimś programem (trwa to bardzo szybko) i następnie zanalizować jpg.
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Władca Pixeli Zobacz posta
    A co za problem wyciąć jpg z NEF jakimś programem (trwa to bardzo szybko) i następnie zanalizować jpg.
    Tyle, ze jak chcesz przeanalizowac kilka ostatnich lat, a NEFy siedza w archiwum w roznych podkatalogach, to robi sie z tego masa pracy i czasu. Gdyby program dzialal na NEFach (i mial np. opcje "uwzgledniaj podfoldery", to po prostu wskazujesz mu glowny katalog (dysk) z archiwum i zajmujesz sie czyms innym.
    Wladco, a tak przy okazji... Dopracowujesz cos w tym swoim programiku do wyciagania JPGow, aby "mogl dzialac na innych kompach" niz tylko Twoj?
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Tyle, ze jak chcesz przeanalizowac kilka ostatnich lat, a NEFy siedza w archiwum w roznych podkatalogach, to robi sie z tego masa pracy i czasu.
    Tyle, że analiza wszystkich zdjęć da nam tylko pojęcie, jaką ogniskową używamy najbardziej, a mnie interesuje jaką ogniskową używałem najczęściej w czasie danego wyjazdu, bo to pozwala następnym razem oszczędzić targania niepotrzebnych obiektywów.

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Gdyby program dzialal na NEFach (i mial np. opcje "uwzgledniaj podfoldery", to po prostu wskazujesz mu glowny katalog (dysk) z archiwum i zajmujesz sie czyms innym.
    Wladco, a tak przy okazji... Dopracowujesz cos w tym swoim programiku do wyciagania JPGow, aby "mogl dzialac na innych kompach" niz tylko Twoj?
    W obecnej postaci program przegląda jeden katalog. Jak sam widzisz, zaraz ktoś będzie chciał zaglądać do podkatalogów, za chwilę ktoś będzie chcieć wybierać dane katalogi, itp.
    Na razie problem rozwiązał się sam przez tanie kupno kilku dodatkowych kart.
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Uprawnienia umieszczania postów