PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon Transfer

mirko33
30-03-2010, 12:28
Wiem, że jestem trochę domulny, ale zastanawiałem się ostatnio nad "podprogramem" Nikon Transfer. Czy naprawdę warto go używać podczas importu NEF-ów z puszki i jakie są zasady postępowania przy pracy z tym softem. Może ktoś z Was już próbował i ma jakieś wypracowane kroki?
Co prawda - domyślam się - że pewne wstępne czynności (jak metadane) mogę zrobić w NX View i tam poukładać pliki w odpowiednie katalogi eoraz wentualnie nadać profile, a resztę obrobić w NX2.

qooba
30-03-2010, 12:34
W nikon transfer możesz ustawić presety, w których konfigurujesz metadane, możesz dowolnie zmieniać nazwy plików np. wg dat, możesz wskazywać docelowe miejsce importu i backupu plików itp itd. Bardzo wygodne narzędzie wg mnie i zawsze z niego korzystam :)

T&T
30-03-2010, 12:36
A po co instalować go na komputerze ( no chyba, że ktos lubi mieć ). Wystarczy zwykły czytnik kart.

qooba
30-03-2010, 12:40
A po co instalować go na komputerze ( no chyba, że ktos lubi mieć ). Wystarczy zwykły czytnik kart.
Aa właśnie że nie wystarczy :) Wyobraź sobie sytuację z importem z czytnika kilkuset zdjęć, które dzięki nikon trasfer dostają "w locie" opis fotografowanego wydarzenia w metadanych, nazwy plików zostają zmienione na obowiązujące w agencjach, dodatkowo w tym programie istnieje genialna opcja importu tylko zdjęć z zaznaczonym w aparacie "kluczykiem", co znacznie przyspiesza pracę :)

T&T
30-03-2010, 12:45
Rozumiem te argumenty, ale dla mnie i tak wystarczy czytnik. Nie każdy robi po ....set dla agancji.

qooba
30-03-2010, 12:47
Rozumiem te argumenty, ale dla mnie i tak wystarczy czytnik. Nie każdy robi po ....set dla agancji.
dla Ciebie wystarczy, dla wielu nie :)

Slon
30-03-2010, 12:47
az chyba sprobuje tego programiku po slowach Kuby :)

tak na marginesie, to nikon transfer jest darmowy?

mirko33
30-03-2010, 12:51
Dzięki za info.
Jeśli idzie o free, to z tego co wiem jest bezpłatny.

qooba
30-03-2010, 12:55
jest za darmo, do ściągnięcia z nikon.pl z działu wsparcie czy jakoś tak :) polecam viewnx do kompletu, jak ktoś nie ma innego softu do opisywania fot ;)

crisder
30-03-2010, 15:09
ja tam lubie Nikon transfer.

stig
30-03-2010, 17:44
Aa właśnie że nie wystarczy :) Wyobraź sobie sytuację z importem z czytnika kilkuset zdjęć, które dzięki nikon trasfer dostają "w locie" opis fotografowanego wydarzenia w metadanych, nazwy plików zostają zmienione na obowiązujące w agencjach dodatkowo w tym programie istnieje genialna opcja importu tylko zdjęć z zaznaczonym w aparacie "kluczykiem", co znacznie przyspiesza pracę :)I to wszystko tylko ten program potrafi zrobic? :) Bez przesady, ale czy to jest 5 zdjec, czy 500, to co za roznica -- przeniesc je swoim ulubionym managerem plikow, a przenosic "automatycznie"? Co za problem zmienic nazwy wciskajac Ctrl+A i F2 w ViewNX? W koncu co za problem dopisac wszystkie "mety" do zdjec -- takze w ViewNXie? Przeciez nazwe imprezy i slowa klucze tak czy siak musisz wpisac "z palca". A wybranie na karcie tylko zdjec wczesniej zaznaczonych w aparacie "kluczykiem", to u mnie zajmuje tyle, co wcisniecie 3 klawiszy (zdefiniowany i zapisany w TC wybor grupy plikow z atrybutem "tylko do odczytu"). :)

Marcin Jakubowski
30-03-2010, 18:43
program jest darmowy, i moim zdaniem warto z niego korzystać. Ja np mam ustawioną domyślnie opcję kopiowania na zewnętrzny dysk duplikatów. Zawsze mam do dyspozycji "nieruszane negatywy".
pozdrawiam

qooba
30-03-2010, 21:00
I to wszystko tylko ten program potrafi zrobic?
Stig, z całym szacunkiem, gdzie ja coś takiego napisałem?????
Jest cała masa rozwiązań podobnych/lepszych/gorszych, ale ktoś tu pytał po co nikon transfer...

stig
30-03-2010, 22:14
Stig, z całym szacunkiem, gdzie ja coś takiego napisałem?????Nie, no oczywiscie, ze Ty tego nie napisales -- to bylo po prostu moje pytanie. A bylo one wynikiem niejakiej fascynacji nim i jego mozliwosciami, ktora odczytalem miedzy wierszami Twojej wypowiedzi z przykladami jego zastosowania. ;)

Jest cała masa rozwiązań podobnych/lepszych/gorszych, ale ktoś tu pytał po co nikon transfer...No wlasnie "po co"? Wiem co robi, ale to u wiekszosci uzytkownikow bedzie dodatkowy soft, ktory tylko dubluje operacje, ktore wykonuja inne, zainstalowane juz (wrecz standardowo) programy.

krzysztof jot
30-03-2010, 23:10
No wlasnie "po co"? Wiem co robi, ale to u wiekszosci uzytkownikow bedzie dodatkowy soft, ktory tylko dubluje operacje, ktore wykonuja inne, zainstalowane juz (wrecz standardowo) programy.

juz gdzies niedawno tez gdzieś dziwiłeś się "po co..." - strasznie ascetyczne podejście masz :) Wiadomo, że połowe mozna zrobić pod innym softem, albo nawet pod W7, automatyę aparatu tez można olać, i zegarek na reku nosi sie jeden a ja mam dzieśięć.. po co ? :) bo lubię ? bo tak mi wygodniej ? to oczywiście taka luźna dygresja, bo tym sposobem generalnie połowa softu sie dubluje. :)
ja też lubię NT i to co daje, w reporterce, gdzieś w biurze prasowym, zgrywam na szybko zdjęcia z różnych kart z kilku body - normalnie byłby totalny bałagan - a tak, nie muszę myśleć o zmianie numeracji - NT ma to ustawione i po prostu mam zawsze tak jak zawsze od lat - kontynuacja pewnego systemu oznaczeń, aby potem coś szybko zlokalizować... metadane tez wprowadzone raz na początku np. czterodniowej imprezy i mam z głowy, itd itp - jednym słowem bardzo przydatny soft

qooba
31-03-2010, 00:03
juz gdzies niedawno tez gdzieś dziwiłeś się "po co..." - strasznie ascetyczne podejście masz :) Wiadomo, że połowe mozna zrobić pod innym softem, albo nawet pod W7, automatyę aparatu tez można olać, i zegarek na reku nosi sie jeden a ja mam dzieśięć.. po co ? :) bo lubię ? bo tak mi wygodniej ? to oczywiście taka luźna dygresja, bo tym sposobem generalnie połowa softu sie dubluje. :)
ja też lubię NT i to co daje, w reporterce, gdzieś w biurze prasowym, zgrywam na szybko zdjęcia z różnych kart z kilku body - normalnie byłby totalny bałagan - a tak, nie muszę myśleć o zmianie numeracji - NT ma to ustawione i po prostu mam zawsze tak jak zawsze od lat - kontynuacja pewnego systemu oznaczeń, aby potem coś szybko zlokalizować... metadane tez wprowadzone raz na początku np. czterodniowej imprezy i mam z głowy, itd itp - jednym słowem bardzo przydatny soft
no nareszcie znalazłem kogoś kto to rozumie :)

mirko33
31-03-2010, 07:13
No no! Nie wiedziałem, że moje pytanie o ten soft wywoła taką dyskuzję. Ale dziękuję wszystkim za uwagi, które napewno w przyszłości przydadzą się w obróbce.
Pozdrawiam
Mirek

mirmare
31-03-2010, 22:10
Dziękuję za opinie chyba i ja spróbuję ten soft, dopiero zaczynam z nikonem.
Pozdrawiam