Zobacz pełną wersję : Nikkor 16mm f/2.8D - rybie oko
Kupiłem właśnie taki obiektyw i w zestawie jest komplet filtrów, jeden z nich chyba bezbarwny był założony.
Czy filtr powinien być założony , czy nie oraz jakie maja zastosowanie pozostałe filtry?
a skąd mamy wiedzieć, skoro nie piszesz co to za filtry:)
napisz co jest napisane na tych filtrach, to będzie można pomóc
1. ultravilet
2. light amber
3. light blue
4. orange
mają ale raczej do analogowej fotografii
Wg mnie każdy filtr jesteś wstanie nałożyć w post procesie, a nie wiem jak ze spadkiem jakości przy ich uzyciu
UV - może robić jako ochronne
pozostałe trzy to filtry kolorowe, stosowane w fotografii czarno-białej
Wielokrotnie tu na forum był poruszany temat tych filtrów montowanych w obiektywach typu rybie oko.Te filtry nie mogą służyć jako ochronne ponieważ są montowane w tylnej części członu optycznego i są wliczone w układ ,bez tego filtra ostrość zakończy się na kilku metrach.Najlepiej wkręcić filtr UV,jest bezbarwny,a pozostałe w fotografii cyfrowej lepiej nakładać programowo.
kamillo44
30-03-2010, 23:23
bez tego filtra ostrość zakończy się na kilku metrach
możesz jaśniej?
ja mam fisha 10.5 bez filtra i jakoś "ostrość nie kończy mi się na kilku metrach"
mateo912
30-03-2010, 23:27
ale to jest nowy fish
a 16mm jest szkłem robionym jeszcze dla analoga gdzie UV się stosowało niemal zawsze więc jest on wliczony w układ optyczny(projektanci założyli że będzie on zawsze, UV czy inny ale będzie)
Dreadunio
30-03-2010, 23:44
A czy to nie czasem tylko zenitar musi być cały czas z UV na "dupce"? (Tzn żeby wszystko było optycznie ok)
mateo912
30-03-2010, 23:47
o tym właśnie przed chwila napisałem;)
tak właśnie jest, bez filtra nie łapie ostrości. sprawdziłem
kamillo44
31-03-2010, 22:18
kurde, a to ciekawe :) w życiu bym nie pomyślał, że tak może być z tym filtrem :)