PDA

Zobacz pełną wersję : Linie kadrowania w D90

tofik13pl
30-03-2010, 00:28
Mam pytanie które mnie męczy od kilku tygodni i nie daje spokoju.
Mianowicie jak włączyłem linie kadrowania to pokazały mi się 3 linie pionowe i 3 poziome dzieląc obraz na 16 pól. Chciałem je zmienić na tzw złoty podział lub trójpodział, ale za ch....re nie wiem jak. Instrukcje przeczytałem ale jakoś nigdzie tego nie zauważyłem.
Może mi ktoś łaskawie napisać czy się to da ustawić i ewentualnie jak to zrobić.
Jeśli temat jest nie w tym miejscu co trzeba to przepraszam ale jestem tu stosunkowo nowy i jeszcze się nie obyłem z tym forum w 100%.

pioter m
30-03-2010, 00:46
nie da sie

Duder
30-03-2010, 02:57
To jedyna możliwość.Kompozycja to nie geometria - trochę luzu i tak mniej więcej.

tofik13pl
30-03-2010, 17:59
Wiem że to nie jest najważniejsza sprawa ale jednak by się czasami przydało.
Jakoś będę musiał to przeżyć ;)

kamillo44
30-03-2010, 18:23
Ta linie w wizjerze nie służą do złotego podziału itp, są do łapania poziomu i pionu, jak np. fotografujesz architekturę, aczkolwiek, też się zastanawiałem dlaczego jak już je robili to nie zrobili właśnie złotego podziału itp :D

pradut
30-03-2010, 18:56
złoty podział gdzie sie podział:
wywodzi się on z malarstwa europejskiego
aparat zaś jest japoński, ha!

kamillo44
30-03-2010, 23:18

i tu się mylisz, źródłem złotego podziału jest przyroda i jest już stosowany od tysiącleci :)

durom
31-03-2010, 07:46
i tu się mylisz, źródłem złotego podziału jest przyroda i jest już stosowany od tysiącleci :)

Przecież każdy to wie. Drzewo rośnie, woda płynie zgodnie ze złotym podziałem ;)

jagd
31-03-2010, 08:08
Ha... A ja myślałem, że założenia trójpodziału sformułował jakiś mądry grek... W sumie on też jest częścią przyrody ożywionej - ale to przynajmniej nie brzmi jakby ktoś to znalazł w trawie :)

Co innego Pan Fibonacci... Zresztą, zawsze uważałem , że matematyka to podwaliny nauk przyrodniczych.... :D

coroner
31-03-2010, 14:06
Złoty podział a trójpodział to dwa odrębne zagadnienia. Zbliżone, ale odrębne. Szczegóły można poczytać tutaj: http://www.fotografuj.pl/Article/ABC_kompozycji_-_regula_trojpodzialu/id/60

Jacenty Z.
31-03-2010, 18:13

Bo w Nikonie pracują lenie. Panasonic (też japoński) już kilka lat temu stosował podział kadru na 9. Teraz plus linie wiodące, na wypadek gdyby ktoś próbował z aparatem położyć się na szosie ;)

P.S. Poważniej mówiąc, podział na 9 w D90 i D5000 zaciemniał by trochę widoczność czujników AF, a tak jednak trochę je widać - czyż nie...

pradut
01-04-2010, 11:53

jak sie uprzesz to złoty podział zobaczysz już na malowidłach skalnych
(musisz tylko dobrze wybrać kadr)

Duder
01-04-2010, 13:04
Czy symetrię wymyślił człowiek?
Tak samo podziałów na 3,złotych czy srebrnych czy jakichśtam też nie.To wszystko jest i tyle.Człowiek to tylko zauważa i może sobie jakieś regułki i zasady układać oraz uwentualnie stosować.
Dla mnie trzymanie się regułek to rodzaj tępego naśladownictwa,brak wyobraźni,swobody itd. .Owszem w celach szkoleniowych,żeby nabrać wprawy,zaobserwować zależności itd.,ale nie na sztywno.