Zobacz pełną wersję : Nikon Coolpix L110
MateuszRZ
25-03-2010, 17:08
Jeden z tegorocznych modeli Nikona
Co sądzicie o tym high zoomie?
Lukasz007
25-03-2010, 17:41
Fajny aparacik , dobra optyka, rozsądna cena :)
niekoniecznie dobra jakość... niestety...
Kundzior
27-03-2010, 12:20
Typowe Dla nie lustrzanek Nikona, słaba jakosc zdjęć, spore szumy. Pomijam P100 z racji że jest na CMOS (co dobrze rokuje), a jeszcze nie miałem czasu się za niego zabrać.
ooo P100 też w rękach jeszcze nie miałem... ciekawe... bo kompakciki to niestety Nikon wybitnie mizerne robi...
ale ta matryca z P100 z jej 10mln pikseli to jakoś mi się widzi, że to chyba ten CMOS Sony... tyle, że teraz Sony sprzedało ją Nikonowi... Casio ich używa i niestety kupa na zdjęciach wychodzi... teraz będzie ją miał Fuji... i to chyba jedyna firma, która może z tego skorzystać na plus dla jakości fotek...
zobaczymy co pokaże Nikon...
Jakiś czas temu zawiodłem się na kompaktach nikona. Są chyba najsłabsze na rynku. Najlepsze kompakty wydają mi się od Fuji.
W tej chwili jeśli mówimy o kompaktach to: Canon, Sony, Panasonic, Fuji (tu też zdarzają się wpadki)... reszta jest daaaaaaaaaaaaaaaleko w tyle...
Kundzior
29-03-2010, 00:30
Panasonic?? Jedynie seria LX... czyli można wykluczyć. Widziałeś stopień kompresji JPG w Panasie?? Deczko przeginają.... Do listy Vasca5 dodam Samsunga, tanie a naprawdę sobie radzą, to nie to co było rok temu. Szczególnie seria WB i ST.
no LX od Panasonica to rewelacja... ale jeszcze seria TZ daje radę...
co do Samsungów to niestety mam odmienne odczucia :) matryca od ISO 400 robi takie ziarno, że nie można przeczytać małych napisów na zdjęciu przy powiększeniu... o ile seria WB ma sporo wodotrysków i jeszcze jakoś zdjęcia robi to niestety np. ST50 to porażka na całej linii...
ale ja po prostu nie lubię Samsungów :) nie podobają mi się zdjęcia z tego, a widziałeś co robi matryca NX10 przy pstrykaniu JPEGów?? no plastikowe zdjęcia wychodzą :)
Kundzior
29-03-2010, 10:38
co do TZ to ludki przychodzą chcą reklamować bo nie ostre :P Tyle że one są ostre, a jedynie komprecha wcina tak zdjęcie że wydaje się nei ostre przy większym powiększeniu. O NX10 za wiele nie napisze bo tyle co na targach mogłem się nim pobawić. A z serii ST miałem na myśli ST550, ST1000, o ST50 nawet nie pomyślałem po prostu nie sprecyzowałem.
:)
no to fakt, ale Panasonic ma w ogóle spory rozrzut jakościowy... bo są klienci, którzy zachwalają, a inni psy wieszają, że to straszny gniot...
ale fakt, że kompresja JPEGa chrzani wszystko...
Kundzior
30-03-2010, 09:46
Powiem Ci szczerze że NX10 załatwie sobie do testów szczegółowych, do domciu. Na targach sie nim pobawiłęm i w pewnych aspektach bardzo mnie zaciekawił.
Malo w tym watku o tytulowym aparacie!
Ma ktos, jakies opinie konkretne ?
Kundzior
06-04-2010, 01:08
Tak od iso 200 masz ziarno że sadzić można. Typowe dla NIKONA i jego małp.
Jak wczesniej pisalem malo konkretnie jest napisane w tym watku!
Ogladalem go w sklepie i organoleptycznie wyglada OK
Aparacik mial byc na wyjazd dla Latorosli ,aby miala dlugi zoom
Byl nie za wielki ,mnogosc tematu w programie no i z racji przywiazania
Do firmy byl Nikonem
Pare jpg zrobilem i za ta kaske jest AKCEPTOWALNY!
Jest jedna bardzo upierdliwa funkcja i to trzeba napisac
LAMPA BLYSKOWA jest podnoszona RECZNIE !!!
I raczej takiej opini sie spodziewalem zagladajac tutaj.
Pozdrawiam Mirek :confused: