PDA

Zobacz pełną wersję : d700 + a-dl + raw = ?

dame
22-03-2010, 21:47
cześć,

poczytałem trochę w googlach, tu na forum, wszędzie biadolenie że LR nie czyta ustawień A-DL.

Wiadomo - problemu nie ma, kiedy strzelamy w jpg. Niestety ja lubię rawy i nie chcę się rozstać z Adobe Lightroom.. Jednocześnie bardzo podoba mi się funkcja A-DL. Pytanie: co w tej sytuacji można zrobić?

Przyszło mi do głowy, że może tiff jest rozwiązaniem? Co o tym sądzicie? A może jest jakiś sensowny tool do konwersji nef na cokolwiek innego, co zachowuje ustawienia a-dl?

A może jest jakaś sensowna alternatywa to Lightroom? Przyznam szczerze, że Capture NX2 do pary z ViewNX wcale nie podoba mi się. Ergonomia tych programów jest nieakceptowalna :(

Jak wy sobie z tym radzicie?

Proszę tylko bez odpowiedzi typu "wyłącz a-dl" albo "rób jpg" ...

Slon
23-03-2010, 02:11
wylacz a-dl, rob rawy, a w lightroomie po prostu podciagaj cienie :) (dokladnie 'Fill Light')

nie ma innej opcji na zmiane ustawien a-dl na kompie, niz RAW + CNX

dame
23-03-2010, 02:17
no dobrze, ale czy tiff wywołany w NX z nefa zachowa już pełną informację o naświetleniu?

Moonbeam
23-03-2010, 04:05
Można wołać 16 bitowe TIFFy w CNX z włączonym ADL i poźniej obrabiać je w Lightroomie, ale wg mnie nie daje do lepszych rezultatów niż sam RAW w LR. Naprawdę, zaprzyjaźnij się z fill-light i przestaniesz mieć potrzebę jakiegokolwiek A-DL :)

fafniak
23-03-2010, 08:34
to nie tylko kwestia fill light , ale także odwzorowania barw. LR nawet z wgranymi profilami nie daje taki samych kolorów.Sprawdzałem
Mam nadzieję że po zakupie color chekera będzie ok..