Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Domyślnie d700 + a-dl + raw = ?

cześć,

poczytałem trochę w googlach, tu na forum, wszędzie biadolenie że LR nie czyta ustawień A-DL.

Wiadomo - problemu nie ma, kiedy strzelamy w jpg. Niestety ja lubię rawy i nie chcę się rozstać z Adobe Lightroom.. Jednocześnie bardzo podoba mi się funkcja A-DL. Pytanie: co w tej sytuacji można zrobić?

Przyszło mi do głowy, że może tiff jest rozwiązaniem? Co o tym sądzicie? A może jest jakiś sensowny tool do konwersji nef na cokolwiek innego, co zachowuje ustawienia a-dl?

A może jest jakaś sensowna alternatywa to Lightroom? Przyznam szczerze, że Capture NX2 do pary z ViewNX wcale nie podoba mi się. Ergonomia tych programów jest nieakceptowalna

Jak wy sobie z tym radzicie?

Proszę tylko bez odpowiedzi typu "wyłącz a-dl" albo "rób jpg" ...
    D700 | N16-35/4 | N50/1.4G | N85/1.8D

Domyślnie

wylacz a-dl, rob rawy, a w lightroomie po prostu podciagaj cienie (dokladnie 'Fill Light')

nie ma innej opcji na zmiane ustawien a-dl na kompie, niz RAW + CNX

Domyślnie

no dobrze, ale czy tiff wywołany w NX z nefa zachowa już pełną informację o naświetleniu?
    D700 | N16-35/4 | N50/1.4G | N85/1.8D

Domyślnie

Można wołać 16 bitowe TIFFy w CNX z włączonym ADL i poźniej obrabiać je w Lightroomie, ale wg mnie nie daje do lepszych rezultatów niż sam RAW w LR. Naprawdę, zaprzyjaźnij się z fill-light i przestaniesz mieć potrzebę jakiegokolwiek A-DL
    D700 | D300 | D50 | S10-20 4-5.6 | N14-24 2.8 | S20 1.8 | N35 2.0 | N50 1.8 | N50 1.4G | S70 2.8 | SY 85 1.4 | N70-200 2.8 VRII | N18-200 3.5-5.6 VR | SB-900 | SB-600
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

to nie tylko kwestia fill light , ale także odwzorowania barw. LR nawet z wgranymi profilami nie daje taki samych kolorów.Sprawdzałem
    Mam nadzieję że po zakupie color chekera będzie ok..

Uprawnienia umieszczania postów