Zobacz pełną wersję : Nikon d300 vs d300s
Czy opłaca sie dokładać do nikona d300s tylko dla kilku ulepszeń względem d300?
Jeśli kiedyś stracisz zdjęcia, klientów i dobre imię z powodu uszkodzenia karty pamięci, to zapewne dojdziesz do wniosku że się opłaca.
Czy opłaca sie dokładać do nikona d300s tylko dla kilku ulepszeń względem d300?
To nie jest kilka ulepszeń.
1. Najważniejszą ( jak dla mnie ) jest poprawiony autofokus!!!, szybszy i celniejszy.
2. Drugi slot na karty też się często przydaje ( zależy od rodzaju fotografii ).
3. Filmy mnie nie interesują, ale są.
Wg mnie warto, ale przede wszystkim ze względu na pkt 1
Moje ukochane d200 odeszło już na zasłużona emeryturę - straciłem raz ważne zdjecia - reportaż, padła karta i było po zawodach ... a zdjecia - nie do powtórzenia... drugi slot to blogosławieństwo - naprawdę....i spokój ducha.
krzysztof jot
27-03-2010, 22:15
drugi slot to blogosławieństwo - naprawdę....i spokój ducha.
drugi slot z kartami innego typu to g.. nie błogosławieństwo - mam 12 kart CF - czasem na zawodach zapisuje 5-7.. mam teraz kupować kolejne ? To chore, a pad karty taki aby nie odzyskać danych to więcej niż sporadyczne przypadki.
Ale - osobiście interesuje mnie porównanie obrazu. Bo chcę dokupić jedno body - mogę s ale jak nie musze to po cholere...na AF ze szkłami AFS jakoś nie narzekam, ale mniejsze szumy ? większa dynamika ? są zauważalne róznice ?
Moonbeam
27-03-2010, 22:36
drugi slot z kartami innego typu to g.. nie błogosławieństwo - mam 12 kart CF - czasem na zawodach zapisuje 5-7.. mam teraz kupować kolejne ? To chore, a pad karty taki aby nie odzyskać danych to więcej niż sporadyczne przypadki.
Wystarczy, że na karcie CF będziesz zapisywał RAW, a na kartę SD pliki JPG S BASIC. Wtedy i 2 GB wystarczą - dokupisz za 20 zł, a jednak mogą tyłek uratować.
Ale - osobiście interesuje mnie porównanie obrazu. Bo chcę dokupić jedno body - mogę s ale jak nie musze to po cholere...na AF ze szkłami AFS jakoś nie narzekam, ale mniejsze szumy ? większa dynamika ? są zauważalne róznice ?
Różnic w obrazie nie ma żadnych.
Slawek Wojtczak
28-03-2010, 12:47
A to W D300, af jest kiepski??? Moim zdaniem do większości zadań jest wystarczający.
Różnica w obrazowaniu jest chyba pomijalna, ale czy czasem d300s mniej szumi, od d300?
Bo jeżeli ktoś ma kupić D300s i kiepskie szkła do niego, to chyba lepiej już używke d300 i dołożyć do porządnego szkła.
Mariusz888
28-03-2010, 13:21
Ja również uważam że ten podwójny slot z SD+CF to jest chora sprawa... co z tego że zostaną mi JPG basic skoro stracę NEFy i zostanę z takim mini g.... "w ręce"? ;) proponuję zrobić sobie NEF i obok tego to samo JPG Basic i spróbować obrobić jedno i drugie tak żeby uzyskać podobny rezultat i jeszcze to później z podobnym skutkiem wydrukować ;) Po za tym zabawa właśnie z dwoma rodzajami kart jest wg mnie bez sensu... też mam już tylko same CF i takie mieszanie uważam za niewygodne... a myślę że drugie CF by weszło ale jest to bardziej kwestia pozycjonowania topowych puszek niż niemożliwości wykonania podwójnego slotu CF ;)
Mariusz nadal nie kuma...w razie awarii lepiej miec jpg basic niż NIC. racja?
No ale przecież na obu kartach ( choć różnych ) można zapisać NEFy.
Przecież to dokładnie działa taka samo jak w D3 i innych jednocyfrowych. Każdy sobie wybiera to co lubi i chce.
Wystarczy, że na karcie CF będziesz zapisywał RAW, a na kartę SD pliki JPG S BASIC. Wtedy i 2 GB wystarczą - dokupisz za 20 zł, a jednak mogą tyłek uratować.
A czy przypadkiem taka zabawa nie "opoznia" dzialania aparatu? Nie dosc, ze bufor musi przechowac wiecej zdjec (NEF + jpg), to potrzebuje wiecej czasu na zrzucenie i to jeszcze na jakas g... karte za 20zl i transferze rzedu 2-5MB/s.
to potrzebuje wiecej czasu na zrzucenie i to jeszcze na jakas g... karte za 20zl i transferze rzedu 2-5MB/s.
Czemu znowu tak skrajnie. Są również SD bardzo szybkie, podobnie jak CF.
Sam używam SanDisk ExtremeIII 30mb i 16CB, ale u mnie służy jako zapas przepełnienia pierwszego slotu
Czemu znowu tak skrajnie.
Bo kolega wyzej napisal, ze wystarczy karta za 20zl.
Yesssssss!
Mariusz888
28-03-2010, 17:37
Akurat dla mnie nie... ;) dla mnie JPG Basic to właśnie jest to samo albo jedynie ciut lepiej niż nic ;) po prostu do niczego mi to nie jest przydatne ;) nie po to używam NEFów żeby ratować się miniaturowymi JPG'ami ;) owszem można zapisywać na drugą kartę NEFy ale po kiego jest to SD a nie druga CF? Dla mnie jest to niewygodne i tyle - przecież każdy ma inne preferencje prawda? Jeśli Tobie starczają te JPG Basic i każdy slot na inny typ karty to proszę bardzo ;)
A dla mnie jest wygodne:)
Mowa o tych dwóch slotach na karty. Dodatkowo - mnie bardzo pasuje, że jeden jest SD:)
Po sprzedaży d80 zostało mi nieco kart SD (same sandiski - nie za 20zł), z początku używałam jedynie SD, potem kiedyś do reportażu kupiłam CF większej pojemności, a SD ustawiłam jako "przepełnienie".
Po tym doświadczeniu wiem, że taki slot z funkcją "przepełnienie" jest baardzo przydatny. Po prostu wymieniam kartę wtedy kiedy jest sprzyjająca okazja, a nie wtedy kiedy zabraknie na niej miejsca, a w reportażu własnie "się dzieje";).
Gdybym ustawiła kiedyś drugi slot jako "kopia", to będę zapisywać w NEF, więc też uważam, że jest to przydatne...
Dla mnie te dwa sloty to bardzo fajna sprawa, choć zalety tego rozwiązania odkryłam wcale nie od razu po zakupie.
D300s ma auto ISO z lampą - działające jak w d3, nie wiem jak jest w d300 bez es.
PS Jaka jest różnica w cenie d300 i d300s?
Obawiam się, że nowy d300 wcale nie jest tańszy o ile jest dostępny, zatem dylemat może w ogóle znika?
nowy d300 jest dostępny (dla chcącego ...) tańszy jest nieznacznie - ja wybrałem ten z es - drugi slot, poprawiony AF ...
Slawek Wojtczak
28-03-2010, 18:59
A jak jest z ISO, D300 vs D300s?
Mariusz888
28-03-2010, 20:03
Dla mnie wybór D300 vs D300s jest uzależniony głównie od tego ile bym chciał wydać... jak mniej to D300 jak mogę wyłożyć więcej to D300s... różnice nie są jakieś nie wiadomo jakie które są konieczne to posiadania ;) AF w starym D300 też nie jest zły i jak się pomyśli co się miało kiedyś np w czasach D50 czy coś to heh.... a my teraz ciągle narzekamy i narzekamy ;)
z tego co oglądałem testy to D300s szumi bardziej i to jest na minus. Ja bym powiedział tak chcesz filmy D300s nie chcesz D300.
jak się pomyśli co się miało kiedyś np w czasach D50 czy coś to heh.... a my teraz ciągle narzekamy i narzekamy ;)
dać kurze grzędę to woła wyżej siędę :D
kilka dni temu sprzedałem D80, zostały karty SD (Sandisk) i właśnie tutaj w D300s (który na dniach kupię - mam nadzieję że przed świętami) będę ich na razie używał
jak wszedł na rynek D300 pisałem, że szkoda że nie ma slotu na SD - chyba wysłuchali moich próśb ;)
D90 i niższe - SD - amator
D300s - SD/CF - semiprofi
D3 i spółka - CF - profi
wg mnie logicznie :)
z tego co oglądałem testy to D300s szumi bardziej i to jest na minus. Ja bym powiedział tak chcesz filmy D300s nie chcesz D300.
Zależy kto testuje - jak zawsze;)
Moim zdaniem różnic w obrazowaniu nie ma - przynajmniej dla oka, może w jakimś wykresie ktoś, coś, gdzieś wykazał, ale dla użytkowników raczej niewyczuwalne.
Inne testy mówią, że d300s ma lepszą rozpiętość tonalną.... znowu, jak dla mnie chyba tylko na wykresie...?
AF jest natomiast wyczuwalnie (dla użytkwonika - nie na wykresie!) lepszy, pewniejszy, szybszy.
Jak ktoś decyduje się kupić d300s ze względu na filmy..., raczej będzie zawiedziony.
Funkcja owszem jest ale...
Skoro nowy d300 jest tylko nieznacznie tańszy od d300s - brać d300es.
Ja wolę mieć CF+SD niż tylko CF i nie uważam tego za niewygodne, zapisuję NEF+JPG i jest ok w razie awarii mam w najgorszym razie JPGi. zresztą tak jak wilk napisał nic nie stoi na przeszkodzie zapisywać NEF+NEF. Ale malkontentom zawsze będzie coś nie pasować :)
Bartek_902
29-03-2010, 11:44
2 sloty są bardzo wygodne i uzyteczne,co do szumów nie wiem trudno mi powiedzieć w prównaniu z moim wczesniejszym d80 jest o wiele lepiej :D ale chyba jestem jakims szumofobem bo jakoś nawet iso 1600 mi nie lezy w d300s a niektórzy mówią że 3200 jest super,tak naprawde i tak mało kiedy używam takich czułości więc nie mam z tym problemów :)
krzysztof jot
29-03-2010, 21:45
Zależy kto testuje - jak zawsze;)
Skoro nowy d300 jest tylko nieznacznie tańszy od d300s - brać d300es.
nowy tak - ale używkę w doskonałym stanie z przebiegiem 10-20tys kupie za 3-3,5 tys a za S musze dać 5tys. i sensu nie widzę, bo zaraz i tak oba pójdą w dół, bo coś nowego wyjść musi i wtedy można myśleć o wydawaniu 5-6tys, Kupie teraz D300s i strace za pol roku 2tys kupie 300 i strace 500-1000 zł max i kupie następcę który będzie faktycznie czymś nowszym.
Taka moja filozofia
Dokładnie, jak napisał krzysztof jot. Ja miałem szczęście i kupiłem D300 za 3500 plus "ciut" ;-) z przebiegiem 3500 klapnięć, w idealnym stanie i gwarancję mi podbito, jak w nówce :-)
To ja mam jeszcze większe szczęście!
Kupiłem D300s z przebiegiem ok. 1,5 tyś klapnięć za 4 tyś :)
Dwa sloty na karty to fajna sprawa. Jednak argumentowanie że jest to panaceum na awarię jest czystą iluzją. Na ważną robotę to się sprzęt dubluje, a nie sloty kart w body. Jak miałbym brać nówkę to pewnie nowszy model, jak używkę to zadał bym sobie pytanie, czy bajery z nowego modelu są dla mnie aż tak istotne.
Pytanie tak naprawdę jest takie czy warto zaoszczędzić te pare złotych (ceneo wręcz pokazuje że d300 jest droższy od d300s XD ). Bo zmiany są co prawda niewielkie ale i różnica w cenie raczej duża nie bywa a jednak zmiany są na plus. Także myślę że jak już kupować to model nowszy bo czy poziomica czy podwójny slot kart zawsze może się przydać (filmy wbrew pozorom też, bo mówimy że na pewno nie będziemy używać kiedy nie mamy takiej możliwości a jak już mamy aparat z filmami to jakoś tak się same kręcą ;) ). Oczywiście wymieniać d300 nie mam zamiaru, ale jak miałbym kupować drugie body to na pewno byłoby to d300 już z "s"
Jednak argumentowanie że jest to panaceum na awarię jest czystą iluzją. Na ważną robotę to się sprzęt dubluje, a nie sloty kart w body.
I każdym po jednej fotce robić przy w ważnych momentach np. w kosciele?
Drugi slot jest panaceum na awarię karty, a nie body.
Rafał_Sz
30-03-2010, 16:49
Ja bym w swojej starowince bez "s" chętnie widział zdublowany slot na karty.
I każdym po jednej fotce robić przy w ważnych momentach np. w kosciele?
Drugi slot jest panaceum na awarię karty, a nie body.
Tak ponieważ do semiprofi body z parę tyś. wkłada się karty z 5zł. Wtedy faktycznie jest się czego obawiać. Różne zonki mi się trafiały, jadnak karta nigdy mi nie padła, w do bólu przewidywanej ceremonii kościelnej. Ba jedną nawet z portkami wyprałem i działa do dziś. Puszczenie jednego body i złapanie drugiego wiszącego na pasku ile trwa?
A i napisałem że lepiej mieć dwa niż jeden. Jednak idąc tym tokiem rozumowania, body powinno posiadać dwie migawki, dwa spusty etc. etc. Paść może wszystko, jakie jest prawdopodobieństwo że padnie karta, a nie coś innego i że w ogóle padnie?
Jednak idąc tym tokiem rozumowania, body powinno posiadać dwie migawki, dwa spusty etc. etc. Paść może wszystko, jakie jest prawdopodobieństwo że padnie karta, a nie coś innego i że w ogóle padnie?
Ale padnięcie body wcześniej zauważysz i możesz zmienić na drugie (jeżeli takowe posiadasz), padnięcia karty możesz tak łatwo nie zauważyć, a niektórych momentów nie da się już powtórzyć...
Pozdrawiam
Ale padnięcie body wcześniej zauważysz i możesz zmienić na drugie (jeżeli takowe posiadasz), padnięcia karty możesz tak łatwo nie zauważyć, a niektórych momentów nie da się już powtórzyć...
Jak możesz nie zauważyć padu karty? Jest funkcja w menu, że nie wyzwoli migawki przy braku karty. Przy padzie tak samo nie wyzwoli. Jak można to przeoczyć?
zrobiłem d300 150 tys klatek
d300s 20tys
nie widze roznic w obrazku
nie widze roznic w wysokim iso
nie widze różnic w pracy af
drugi slot fajna sprawa, poniewaz ze wzgledu na samograniczenie i nie uzywam kart wiekszych niz 4gb bardzo sie przydaje gdy karta sie konczy:) poza tym mozna mu przypisac rozne funkcje
d300s robi filmy, na których nie wszystkim musi zalezec, ale mozna to wykorzystac nawet komercyjnie
z tym, ze funkcja filmowania bardzo mało rozbudowana bo praktycznie automat, co nastrecza czasem trudności przy swietle wyładowczym
tryb cichszego klapania lustra
moj egzemplaz d300s jest ogolnie cichszy od moich d300 nawet bez trybu Q
poza tym jakies drobne zmiany w menu
inny sposób otwierania komory kart
przycisk info w gorszym miejscu
na pewno o niebo wygodniejszy dostep do liveview, sztuczny horyzont jak ktos uzywa
generalnie jak sie nie ma kasy to d300
Cytat:
Napisał Jaskier
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=1831881#post1831881)
Jak możesz nie zauważyć padu karty? Jest funkcja w menu, że nie wyzwoli migawki przy braku karty. Przy padzie tak samo nie wyzwoli. Jak można to przeoczyć?
A upadek meteorytu bierzecie pod uwage?:)
A upadek meteorytu bierzecie pod uwage?:)
Jeszcze nie brałem, chyba już czas na to. Gradobicie i koklusz jest uwzględnione :razz:
O co Wam chodzi ludzie? Drugi slot zabezpiecza przed padem karty (m.in.) Tak jak dysk na RAIDzie przed padem dysku. I tyle. Nie chcecie - nie korzystacie.
Co to znaczy że do semiprofi pakuję kartę za 5zl? Sandisk Extreme III 30Mb/s to jest karta za 5 zyla?
Wycofuję się z dyskusji, kiedyś taką odbyłem z Jackiem Z. Była mowa o dodatkowej migawce, zapasowym młotku i śrubokręcie bla bla bla, sensu mało było.
Już to widzę jak przekładasz drugie body i prosisz o ponowne nałożenie obrączek.
Over
Już to widzę jak przekładasz drugie body i prosisz o ponowne nałożenie obrączek.
Over
Nie widzę problemu. Cały czas tak robię. Znaczy się na dwa body i żongluję również podczas zakładania obrączek.
Maki żebyśmy się dobrze zrozumieli. Nic nie mam przeciwko drugiemu slotowi kart. trochę tylko drażni mnie robienie z tego 8 cudu świata. A i body jedno slotowe to już inwalida nie nadająca się do niczego i ogólnie zdjęć już nie robi ;-)
Spoko. Chodzi raczej o to że niektórzy twierdzą że to bzdura, a tak raczej nie jest.
pzdr
D90 i niższe - SD - amator
D300s - SD/CF - semiprofi
D3 i spółka - CF - profi
wg mnie logicznie :)
d70 - CF profi
;)
Tak, da się zauważyć. Ale już karty odczytać się nie da. Doświadczyłem raz i nie chcę więcej! Padł Kingston, nie pamiętam już jaki, bo dość dawno to było, lecz nie najgorszy. Koledze padł podobnie SanDisk Extreme II. Z tą różnicą, że pracował do końca, lecz później nie był już po podłączeniu nigdy widoczny.
Zapasowy sprzęt w torbie nie mógł zapobiec tragedii.
d70 - CF profi
;)
pwnd :D
Koper_092
08-04-2010, 16:57
Moim zdaniem to te dwa sloty to porostu indywidualna sprawa każdego użytkownika ale moim zdaniem jest uzależniona od preferowanego stylu...
I tu nasuwa się pytanie czy do fotografii jaką preferuje hesja wyłącznie cykanie fotek w moim wypadku ta literka s i dodatkowe 400 zł jest koniczne...?
Slawek Wojtczak
08-04-2010, 19:47
Jak widać hesja, świetne efekty uzyskuje poczciwym D300, z niby jego wolnym i niecelnym autofokusem ;-)
Koper_092
08-04-2010, 20:37
To jest ktoś kto może mi powiedzieć co jest grane z tym AF na tych puszkach...
To jest ktoś kto może mi powiedzieć co jest grane z tym AF na tych puszkach...
a co ma być grane? :P
obie maja dobry i szybki AF, z 51 polami : ) 300s ma go poprawionego, imo nieznacznie.. gdzieś czytałem porównanie AFu 300 do 300s, jak znajdę strone to podrzucę link dla wszystkich ;]
DarekD80
09-04-2010, 16:19
Nowe D300s można mieć już za 4600, a więc przy 500-600 zł różnicy nie brałbym już D300.
cheyenne
09-04-2010, 16:41
ale za 3200-3300 można mieć d300 w ładnym stanie i małym przebiegiem :)
Koper_092
10-04-2010, 17:38
Mam pytanie nie związane z tematem co to jest Kalibracja AF i co ona daje...? I gdy aparat właśnie przeszedł taki zabieg czy opłaca się w niego inwestować...
bialogardzianin
22-10-2010, 13:20
Dla tych, co zastanawiają się nad poziomem szumu na wysokich wartościach ISO w d300s link- http://www.pbase.com/iasp/presidents
hostman22
22-10-2010, 15:33
Mam pytanie nie związane z tematem co to jest Kalibracja AF i co ona daje...? I gdy aparat właśnie przeszedł taki zabieg czy opłaca się w niego inwestować...
Jak sama nazwa wskazuje daje sporo ;). Tak napisałeś że nie wiadomo czy chodzi o "af fine tune" w body, czy o kalibracje w servisie. Inna sprawa, jak wpiszesz w google lub w youtube, to wyników masz od groma ;P
Blasius.G
24-10-2010, 13:49
Napiszcie mi czy przycisk podgladu glebi ostrosci w D300s jest programowalny? D300s nie ma przycisku bracketingu, a przycisk funkcyjny przypisalbym do innej funkcji wiec ciekawi mnie mozliwosc programowania drugiego przycisku.
noraczej
24-10-2010, 14:09
jest :)
cervandes
07-11-2010, 11:46
potwierdzam, pod wyższym funkcyjnym mam pomiar punktowy dostępny, pod niższym, tym od głębi ostrości ustawiłem sobie właśnie bracketing żeby mieć wyciągnięty na body bo tego jedynego guziczka mi brakowało.
scottbiker
07-11-2010, 21:11
Miałem d300 z przebiegiem nieco ponad 110tys, teraz nowe S.
No ale nie o tym miałem pisać.
O kartach było, klapce było, filmy też były, tryb cichy również...
Ale jak mam porównać to w d300s AF jest minimalnie szybszy, choć ten w d300 mnie nie zawodził. Co do zdjęć zaś to mam wrażenie, że te z d300s są minimalnie ostrzejsze - z tego co się orientuję filtr przed matrycą został osłabiony względem d300 i stąd bierze się pewnie różnica. W standardzie eSka robi też o jedną klateczkę więcej, co nawet słychać, ale z gripem to już to samo.
Dla mnie na minus jest teraz otwieranie gniazda kart pamięci - wolę to z dźwignią.
krzysztof 2297
21-11-2010, 00:45
Witam , d300s mam dwa tygodnie , wczoraj okazyjnie zakupilem sigme 50-150 hsm 2.8 ... No i sie zaczelo , szybki plener i .... zdjecia nieostre . Przeczytalem dokladnie forum i zabralem sie za bf , setki zdjec i efekty juz prawie ... Mam pytanie do doswiadczonych uzytkownikow , czy regulacja af na +20 miesci sie w normie ? Czy lepiej oddac te szklo . No i po tych manewrach ( zdjecia , wyciaganie i wkladanie karty ) tez mi teraz skrzypi klapka :)
ja np mam nikkora 17-55 z korekcją +20 a wybierałem to szkło spośród 3 egzemplarzy. Po korekcie ten egzemplarz mnie kaleczy w porównaniu do 2 pozostałych jest znacznie lepszy. W sigmach bf i ff to często pojawiające się problemy. Jeśli myślisz że po korekcie szkło jest tak ostre jak powinno to należy się zastanowić czy warto oddawać jeśli jest gwarancja wyślij do kalibracji. Jeśli jednak nie jesteś pewien czy szkło jest sprawne to oddaj bez zastanowienia Pytanie czy +20 mieści się w normie?.... Jeśli w aparacie masz skale -20 do +20 to oznacza, że się mieści :) ale jak nadal nie trafia w punkt to już niestety nie
spiritus
14-11-2016, 00:53
Odkopię temat mimo, że wiekowy :D
Mam sobie D300, kolega za niedługo kupi D300s. Jest sens wymienić się aparatami z kumplem i mu dopłacić 200-300 PLN?
Tu raczej przebieg, historia i ogólny stan są więcej warte niż ta literka s.
madebyzosiek
14-11-2016, 17:51
No chyba że pragniesz zaprzestać używania CF, to możesz dopłacać ;) Jak jesteś zadowolony ze swojego D300, to szkoda zachodu. Chyba że masz 150000 przebiegu ;)
spiritus
14-11-2016, 18:09
A to ok...dzięki :)
nikoniarz
14-11-2016, 18:29
W D300s ciut lepiej wypada wysokie ISO. W mojej opinii szum mniejszy o jakieś 0,5 EV. Plusem są też dwa sloty na karty...
Jest chyba tez róznica w buforze, istotne przy seriach.
nikoniarz
14-11-2016, 20:39
Jest chyba tez róznica w buforze, istotne przy seriach.
Niestety nie ma...
Edit:
Może inaczej- aparat jest szybszy o jedną klatkę, ale bufor mieści tyle samo zdjęć. Wniosek pozostaje oczywisty...