PDA

Zobacz pełną wersję : problemy z ISO - d80

gosha80
18-03-2010, 18:52
Witam,

Mamy pytanie, nie wiem co się stało. Używam mojego aparatu od kilku lat, dużo ze mną przeżył - ekstremalne temperatury, warunki i podróże. Ostatnio zaobserwowałam coś dziwnego. Gdy manewruję ISO (zaznaczam, że robię zdjęcia tylko na manualu), nie korzysta z ustawionych wartość tylko cały czas działa jako ISO auto (miga na górnym wyświetlaczu - iso auto)- nie da się tego zmienić. Czy jest jakaś funkcja o której zapomniałam i niechcący coś zablokowałam czy to bunt na pokładzie? Bardzo mnie to irytuje i uniemożliwia normalną pracę. Cały czas ustawia wysokie wartości ISO - ziarnina jest fatalna. Dodatkowo zauważyłam znaczne zaczernienie rogów zdjęć na wyższym zoomie. Nawet po wymianie na lepszej klasy obiektyw, wcześniej nie miałam aż takiego problemu z winietowaniem. Czas na serwis? Nowy aparat, czy co?

Pozdrawiam,
Gosia

wasilewk
18-03-2010, 18:55
A dwa zielone przyciski ?

gosha80
18-03-2010, 18:57
jakie zielone przyciski? :D

wasilewk
18-03-2010, 18:59
Kilka lat masz aparat ? Nie wierzę.

Najprościej byłoby spojrzeć w instrukcję, bo tam jest ustawianie tego ISO - niestety ja już nie mam (mam PDF ale nie chce mi sie szukać).

P.S.
Dwa przyciski oznaczone zielonymi kropkami.
Pozostaje też reset (pod spodem aparatu).

gosha80
18-03-2010, 19:11
nie wiem czemu na forum zawsze znajdzie się miejsce dla kogoś kto ma ochotę pompować sobie ego czyimś kosztem... dziękuję, dwa zielone przyciski nie działają...

poszukam w instrukcji..., ale mam złe przeczucie.

wasilewk
18-03-2010, 19:16
nie wiem czemu na forum zawsze znajdzie się miejsce dla kogoś kto ma ochotę pompować sobie ego czyimś kosztem... dziękuję, dwa zielone przyciski nie działają...

No pewno !

Jeśli tak uważasz, to musisz mieć jakieś podstawy - ja takich nie mam.
Wiem tylko, że jak piszę "mam kilka lat aparat" - to podstawy znam.

A... ...zresztą, nie zamierzam nikogo pouczać !

Dla mnie EOT.

pap911
18-03-2010, 20:11
Menu ustawień osobistych -> automatyczna czułość ISO. może masz włączoną.

fader_audio
19-03-2010, 01:17
jak dobrze pamiętam to jak miga iso auto to jest w sytuacji kiedy aparat zmieni samodzielnie wartość iso od zadanej. Czyli gdzy podałeś czułóśc mninimalną np iso 200 a aparat ustawi na 400 to będzie migało auto iso. Mam nadzieję że dobrze pamietam...