Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Domyślnie problemy z ISO - d80

Witam,

Mamy pytanie, nie wiem co się stało. Używam mojego aparatu od kilku lat, dużo ze mną przeżył - ekstremalne temperatury, warunki i podróże. Ostatnio zaobserwowałam coś dziwnego. Gdy manewruję ISO (zaznaczam, że robię zdjęcia tylko na manualu), nie korzysta z ustawionych wartość tylko cały czas działa jako ISO auto (miga na górnym wyświetlaczu - iso auto)- nie da się tego zmienić. Czy jest jakaś funkcja o której zapomniałam i niechcący coś zablokowałam czy to bunt na pokładzie? Bardzo mnie to irytuje i uniemożliwia normalną pracę. Cały czas ustawia wysokie wartości ISO - ziarnina jest fatalna. Dodatkowo zauważyłam znaczne zaczernienie rogów zdjęć na wyższym zoomie. Nawet po wymianie na lepszej klasy obiektyw, wcześniej nie miałam aż takiego problemu z winietowaniem. Czas na serwis? Nowy aparat, czy co?

Pozdrawiam,
    Gosia

Domyślnie

A dwa zielone przyciski ?
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

jakie zielone przyciski?

Domyślnie

Kilka lat masz aparat ? Nie wierzę.

Najprościej byłoby spojrzeć w instrukcję, bo tam jest ustawianie tego ISO - niestety ja już nie mam (mam PDF ale nie chce mi sie szukać).

P.S.
    Dwa przyciski oznaczone zielonymi kropkami.
    Pozostaje też reset (pod spodem aparatu).
    Ostatnio edytowane przez wasilewk ; 18-03-2010 o 19:05

Domyślnie

nie wiem czemu na forum zawsze znajdzie się miejsce dla kogoś kto ma ochotę pompować sobie ego czyimś kosztem... dziękuję, dwa zielone przyciski nie działają...

poszukam w instrukcji..., ale mam złe przeczucie.
    Ostatnio edytowane przez mpwt ; 18-03-2010 o 20:58

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gosha80 Zobacz posta
    nie wiem czemu na forum zawsze znajdzie się miejsce dla kogoś kto ma ochotę pompować sobie ego czyimś kosztem... dziękuję, dwa zielone przyciski nie działają...
    No pewno !

Jeśli tak uważasz, to musisz mieć jakieś podstawy - ja takich nie mam.
    Wiem tylko, że jak piszę "mam kilka lat aparat" - to podstawy znam.

A... ...zresztą, nie zamierzam nikogo pouczać !

Dla mnie EOT.

Domyślnie

Menu ustawień osobistych -> automatyczna czułość ISO. może masz włączoną.

Domyślnie

jak dobrze pamiętam to jak miga iso auto to jest w sytuacji kiedy aparat zmieni samodzielnie wartość iso od zadanej. Czyli gdzy podałeś czułóśc mninimalną np iso 200 a aparat ustawi na 400 to będzie migało auto iso. Mam nadzieję że dobrze pamietam...
    Z6, D 7100, D80 + 18-35/1.8 + 24-70/4 s, 85/1.8 s, +50/1.8 af-s +70-300vr +SB900 +....

Uprawnienia umieszczania postów