PDA

Zobacz pełną wersję : DK-21m

lesiuc
19-11-2006, 13:12
Witam.
Czy ktoś z forum używa powiększającego wizjera DK-21m z D50/70.
Jak sprawuje się ten wynalazek i czy jest to sposób na niewielki
obraz jakie dają wizjery tych lustrzanek?
Czy ma jakiś zauważalny wpływ na jasność obrazu w wizjerze, oraz proszę o jakieś ogólne
uwagi-wnioski z jego użytkowania.
Zastanawiam się czy warto dać za niego około 100 zł.

qooba
19-11-2006, 13:55
Jeśli nosisz okulary to raczej nie kupuj. DK-21m zabiera jakąś tam część korekty dioptrii i z tego powodu musiałem się rozstać z tym wynalazkiem. Oko mi się popsuło i już nie mogłem ustawić poprawnie ostrości w wizjerze - zarakło mi korekty "w dół" ;)
Powiększenie obrazu jets wyraźne, choć to raptem x1,17

maroo
19-11-2006, 17:54
Mam do D70.
Nie noszę okularów.
Jestem bardzo zadowolony.

Tego, że jest ciemniej specjalnie nie widać.
Przynajmniej ze szkłami 2.8.

lesiuc
20-11-2006, 20:34
Dzięki za odpowiedzi.
W międzyczasie przeszukałem dokładnie forum i myślę że warto dac te 100 zł.
Pozdrawiam!

zdyboo
20-11-2006, 22:28
Jeśli nosisz okulary to raczej nie kupuj.

A jak nosze okulary, ale przez nie też fotografuję. Mam taką wadę, że żadna korekcja tego nie obejmuje, to też odradzasz? Pytam serio, bo okulary sprawiają, juz tyle , ze oko jest dosyć znacznie odsuniete od wizjera, DK-21m nie pogłębia tego efektu?

maroo
21-11-2006, 01:27
Pogłębia.

Ja czasem lubię fotografować z okiem odsuniętym od wizjera.
Z DK-21M nie widać wtedy brzegów kadru.
W sumie bardzo mi to nie przeszkadza.
Można się przyzwyczaić.

madburn
21-11-2006, 01:28
yy szkla kontaktowe ? :)

ja mam i nie narzekam

od forumowicza nabylem owe dk21m - obraz powieksza - owszem - zawsze cos - z wad to jakby winietuje w rogach leciutko (nieco przyciemnia wizjer) ale spokojnie da sie w ciemnym pokoju kadrowac

zdyboo
21-11-2006, 21:49
yy szkla kontaktowe ?

W tej chwili od prawie 1,5 roku noszę okulary. Wcześniej ponad 8 lat soczewki, do tej pory na rower, w góry, czy w plener zakładam soczewki. Nawet w lecie w największe upały noszę soczewki. Soczewki nie przeczę wygodne są, ale po tych osmui latach lekarz powiedział mi, że jednak czas pomyśleć nad okularami, przynajmniej na jakiś czas.
A obecnie jakoś czasu nie mam, zeby iśc do lekarza i sobie zbadac jakie soczewki jednodniowe mogę nosić.
Musiał się będę wybrać na jakiś plener z większą ilością osób, albo do zaprzyjaźnionego sklepu i samemu zobaczyćte powiększalniki wizjera.