Zobacz pełną wersję : DK-21m
Witam.
Czy ktoś z forum używa powiększającego wizjera DK-21m z D50/70.
Jak sprawuje się ten wynalazek i czy jest to sposób na niewielki
obraz jakie dają wizjery tych lustrzanek?
Czy ma jakiś zauważalny wpływ na jasność obrazu w wizjerze, oraz proszę o jakieś ogólne
uwagi-wnioski z jego użytkowania.
Zastanawiam się czy warto dać za niego około 100 zł.
Jeśli nosisz okulary to raczej nie kupuj. DK-21m zabiera jakąś tam część korekty dioptrii i z tego powodu musiałem się rozstać z tym wynalazkiem. Oko mi się popsuło i już nie mogłem ustawić poprawnie ostrości w wizjerze - zarakło mi korekty "w dół" ;)
Powiększenie obrazu jets wyraźne, choć to raptem x1,17
Mam do D70.
Nie noszę okularów.
Jestem bardzo zadowolony.
Tego, że jest ciemniej specjalnie nie widać.
Przynajmniej ze szkłami 2.8.
Dzięki za odpowiedzi.
W międzyczasie przeszukałem dokładnie forum i myślę że warto dac te 100 zł.
Pozdrawiam!
Jeśli nosisz okulary to raczej nie kupuj.
A jak nosze okulary, ale przez nie też fotografuję. Mam taką wadę, że żadna korekcja tego nie obejmuje, to też odradzasz? Pytam serio, bo okulary sprawiają, juz tyle , ze oko jest dosyć znacznie odsuniete od wizjera, DK-21m nie pogłębia tego efektu?
Pogłębia.
Ja czasem lubię fotografować z okiem odsuniętym od wizjera.
Z DK-21M nie widać wtedy brzegów kadru.
W sumie bardzo mi to nie przeszkadza.
Można się przyzwyczaić.
yy szkla kontaktowe ? :)
ja mam i nie narzekam
od forumowicza nabylem owe dk21m - obraz powieksza - owszem - zawsze cos - z wad to jakby winietuje w rogach leciutko (nieco przyciemnia wizjer) ale spokojnie da sie w ciemnym pokoju kadrowac
yy szkla kontaktowe ?
W tej chwili od prawie 1,5 roku noszę okulary. Wcześniej ponad 8 lat soczewki, do tej pory na rower, w góry, czy w plener zakładam soczewki. Nawet w lecie w największe upały noszę soczewki. Soczewki nie przeczę wygodne są, ale po tych osmui latach lekarz powiedział mi, że jednak czas pomyśleć nad okularami, przynajmniej na jakiś czas.
A obecnie jakoś czasu nie mam, zeby iśc do lekarza i sobie zbadac jakie soczewki jednodniowe mogę nosić.
Musiał się będę wybrać na jakiś plener z większą ilością osób, albo do zaprzyjaźnionego sklepu i samemu zobaczyćte powiększalniki wizjera.