Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Barcelona

Tomekk
16-03-2010, 09:12
Witam,
Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia: co zobaczyć, gdzie mieszkać ( jadę sam ) blisko "centrum", dzięki.

mcube
17-03-2010, 13:11
Co do mieszkania : nie daj się zwieść ofertom w Dzielnicy Gotyckiej czy w okolicach Ramblas . Zamieszkując tam będziesz narażony na festyn przez całą dobę. Spokojnie można mieszkać w dzielnicach odległych od centrum , jest taniej a komunikacja rewelacyjna ( metrem dojedziesz wszędzie szybko , bezpiecznie i trudno się pogubić)
Co oglądać : secesja barcelońska jedyna w swoim rodzaju ,okolice Passeig de Gracia ,Gaudi to jazda obowiązkowa , wspomniane Ramblas i Dzielnica Gotycka , Barcelonetta . Jeśli wiosną to ogrody i parki : Ciuttadella, Montjuic,Guell.
Nie bój się wyjechać poza Barcelonę pociągiem podmiejski dotrzesz do klimatycznych i nie tak rozpędzonych jak Barcelona , nadmorskich miasteczek położonych i w kierunku granicy francuskiej i w kierunku Tarragony

Blindspot
17-03-2010, 14:43
Jeśli chodzi i noclegi to polecam ten adres: http://noclegi-barcelona.pl/

Mają kilka lokalizacji, w większości w okolicach centrum. Dobry kontakt, dobre warunki, niezła cena. Możesz dodatkowo liczyć na wsparcie w temacie co i gdzie zobaczyć. Jeśli jedziesz ze sprzętem foto, a na pewno weźmiesz coś ze swojej stopki, to zdecydowanie lepiej jechać do mieszkania niż do hostelu.

A w temacie co zobaczyć... Hmm... Nogi same Cię poniosą. Barcelona jest tak różnorodna, że bez szczegółowych wytycznych trudno o shortlistę.

Byłem 2 razy (2 tygodnie raz, potem 10 dni) i nie nudziłem się ani przez moment. Za pierwszym razem zwiedzałem wszystko wg przewodnika. Za drugim już tylko cieszyłem się miastem, klimatem i jedzeniem.

Kiedy się wybierasz? Tak czy siak.. Zazdroszczę. Aha.. Jest jeszcze www.forum-barcelona.pl - w dziale o noclegach piszą o Agacie, która zajmuje się noclegami - to ta sama osoba z linka na samej górze.

Może tylko jeszcze mały disclaimer - napisz konkretniej czego oczekujesz, zarówno w kwestii noclegu jak i pobytu, a postaram się doradzić - mniejsze ryzyko rozczarowania na miejscu.

dylus
17-03-2010, 17:52
Plac Hiszpański w nocy !!!! Świetne są tam pokazy fontann, a w tle oświetlone miasto <3. Oczywiście muzeum sztuki- (genialnie wygląda wieczorem), zresztą to jest koło placu hiszpańskiego więc idzie sobie wycieczkę na 1 dzień zrobić. Park Güell, Sagrada Familja to chyba nie trzeba wspominać. Jak jesteś fanem FC Barcelony to stadion. Ohhh na pewno w Barcelonie nie będziesz się nudził.... Nie tylko fotograficznie jak i turystycznie,imprezowo. Świetne są imprezy w Loret de mar (to jest koło Barcelony) ;p

conik
17-03-2010, 22:21
a wina nie kupuj po 3 euro u hindusa ...to samo znajdziesz w supermarkecie 100m dalej (ramblas):)
obowiazkowo La Pedrera i tak jak Dylus wspomnial Parc Guell i Sagrada Familia. Stadion jest troche daleko tak jak caly kompleks olimpijski ale warto bo po drodze trafisz na muzeum Miro. Mozaika Miro na Rambli jest pod nogami tylko trzeb a dobrze sie w chodnik wgapiac a zeby obejzec sobie cala najlepiej wdrapac sie na latarnie (nikt z tego tytulu nie bedzie sie dziwil;)) Katedra to kolejny punkt programu...warto zaplacic pare euro.
Noclegow mozna szukac i znalezc w miare tanie w centrum ale faktem jest ze glosno...dealerzy transwestyci i inne fajne towarzystwo...mi np trafil sie o 1 w nocy obywatel ktory pieknie przez bite dwie godziny przeklinal prostytutki po katalonsku zaluje ze nie nagralem;). kolejny must see...barceloneta

la pedrera obowiazkowo szerokie szklo;)
http://www.digifoto.pl/forum/pedrera.jpg

Tomekk
18-03-2010, 00:52
dziękuje za odpowiedzi, wybieram się we wrześniu dopiero, co do noclegów nie jestem zbyt wymagający, chcociaż jadę na niezbyt długo około 3-4 dni więc wolałbym byc jak najbliżej centrum. Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam

pinokio
18-03-2010, 01:25
Piszcie, radźcie, ja jade w lipcu na 8 dni. Każda rada jest dobra. Lubie łazic, więc z punktu do punktu bedę starał się przemieszczać na nogach. Chcę w miarę podzielić sobie Barcelone na rejony, żeby każdego dnia zaliczyć przynajmiej jeden. Mniej czasu stracę na skakanie z punktu do punktu.

Tomekk
18-03-2010, 07:19
[quote=Blindspot;1810334]Jeśli chodzi i noclegi to polecam ten adres: http://noclegi-barcelona.pl/

Dzięki za linka napisałęm już maila czekam na odpowiedź, zamieszczę cenę na forum może się komuś przyda.

Martine
28-03-2010, 03:32
fajnie, że zupełnym przypadkiem trafiłam na ten topik, bo również poszukuję noclegu w Barcy :)
@Tomekk - jakie ceny?

cialat
29-03-2010, 22:03
Miałem okazję być w tym pięknym mieście w grudniu 2008r., korzystałem z usług tych ludzi http://www.aptbcn.com. Jeżeli skorzystasz z wyszukiwarki na tej stronie to ja akurat byłem w Apt. Centric Stay. Na stronce nie ma kontaktu do nich ale dostałem wizytówkę - tel, (0034) 635 857 288, 665 166 983, email : [email protected] - nie wiem czy wszystko nadal aktualne. Śmiało mogę polecić.

Odnośnie zwiedzania to myślę, ze powinieneś zaopatrzyć się w jakiś przewodnik i zadecydować bo ja byłem tam 3 dni i jest to zdecydowanie za krótko :-D Obowiązkowo :

1. Sagrada
2. Camp Nou
3. Tibidabo (cały jeden dzień poświęciłem na wejście, możnabyło oczywiście wjechać np.tramwajem, a że lubię góry ...)
4. Pomnik Kolumba
5. Park Guell
6. Las Ramblas
7. Plac Hiszpański

... i wiele, wiele innych miejsc, których ja nie dałem rady zobaczyć :-( może w przyszłym roku na trochę dłużej tam zawitam :mrgreen: w tym roku na jesieni Wenecja :-D

Pozdrawiam

124miko
29-03-2010, 23:53
Odpuść sobie Sagrada Familia wewnątrz. Kosztuje to kilka Euro, a zobaczysz tylko plac budowy zdjęcia i makiety. Na prawdę szkoda forsy.
Jak będziesz w tych okolicach to warto przejść ( Avinguda de Gaudi ) się lub podjechać do Hospital de la Santa Creu. Zrobisz tam parę fajnych fotek.

cialat
30-03-2010, 07:54
Odpuść sobie Sagrada Familia wewnątrz. Kosztuje to kilka Euro, a zobaczysz tylko plac budowy zdjęcia i makiety. Na prawdę szkoda forsy.
Jak będziesz w tych okolicach to warto przejść ( Avinguda de Gaudi ) się lub podjechać do Hospital de la Santa Creu. Zrobisz tam parę fajnych fotek.

Absolutnie żadnego odpuszczania :-D pomimo placu budowy warto wejść dośrodka, chociażby dla tych makiet i właśnie placu budowy no o wjeździe windą na wieżę już nie wspomnę (a powrót krętymi schodami ... ) Obecnie wejście kosztuje 12 euro :mrgreen: a czy drogo i nie ma co oglądać oceń sam chociażby TU (http://www.sagradafamilia.cat/sf-eng/docs_instit/images.htm)

Pozdrawiam

Tomekk
30-03-2010, 11:15
Dzieki za liczne porady, co do ceny to pisałem na "noclegi - barcelona" i w terminie wrzesień październik bo o taki pytałem ceny to 50 euro za pokój 2 osobowy, nie jest jeszcze tak źle plus bilet lotniczy LOT 720 zł w obie strony chyba że znajdę cos tańszego.

agape
30-03-2010, 21:55
Dzieki za liczne porady, co do ceny to pisałem na "noclegi - barcelona" i w terminie wrzesień październik bo o taki pytałem ceny to 50 euro za pokój 2 osobowy, nie jest jeszcze tak źle plus bilet lotniczy LOT 720 zł w obie strony chyba że znajdę cos tańszego.

Znajdziesz - ja właśnie wróciłam - bilet w obie str. ok 420zł (WizzAir) ;)

zdyboo
31-03-2010, 20:16
nie jest jeszcze tak źle plus bilet lotniczy LOT 720 zł w obie strony chyba że znajdę cos tańszego.

Sprawdź Ryanair, latają / latali do Girony, spod terminalu masz autobus do Barcelony, bilet kupuje się od razu w obie strony (kilkanaście €), jest wtedy trochę taniej.

karmel
31-03-2010, 21:54
Sagrada Familia na pewno warta obejrzenia, najlepiej tam być z samego rana, jak tylko otwierają, jest szansa, że nie będzie tłumów. Ta rada dotyczy zresztą chyba wszystkich turystycznych miejsc, ale nie wszędzie się uda być rano :-) Wjazd na wieżę w Sagradzie też zdecydowanie polecam :-)

elanek
31-03-2010, 22:36
Jechał ktoś samochodem?
Da się gdzieś na tydzień zaparkować w miarę tanio? Mam w planie tripa po Europie w wakacje.

pinokio
04-04-2010, 02:17
Mam taki zwyczaj, że rzadko jadę dwa razy w to samo miejsce, wolę poznawac nowe miejsca.
Bedę tam tydzień i mam zamiar dzien i noc szwędać się po Barcelonie i okolicach. Nie zanam słów "nie warto" :) Wejdę gdzie się da i gdzie się nie da ;)

Tomekk
18-05-2010, 20:34
pochwalę się: 5 lipca lecę do Barcelony na 5 dni :)
czy jeszcze jakieś szkiełko będzie mi potrzebne, czy obgonie wyjazd tym co mam?

Azazel85
19-05-2010, 22:42
Hmm... :arrow: LINK (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=143931) ?? :)

Tyle osób wybiera się do Barcy... wolicie sami? :-? :confused:

Tomekk
19-05-2010, 23:12
no wiem czytałem ale termin do końca mi nie pasuje choć jest bardzo podobny...lubie sam jeździć po świecie :)

Grzesiek_G
23-05-2010, 15:05
Jechał ktoś samochodem?
Da się gdzieś na tydzień zaparkować w miarę tanio? Mam w planie tripa po Europie w wakacje.

stomate (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=24378) - wyślij do niego PM-kę. On jest chodząca encyklopedia, jak chodzi o podróżowanie samochodem. Ma genialny plan podróży do Barceony z kilkoma atrakcjami fotograficznymi po drodze.

pinokio
27-05-2010, 13:08
Hmm... :arrow: LINK (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=143931) ?? :)

Tyle osób wybiera się do Barcy... wolicie sami? :-? :confused:

Czytałem, ale i tak za późno. Już wszystko ustawiłem wcześniej, a do tego jadę z bagażem ;)

tbogdanowicz
05-06-2010, 09:51
To jeszcze się podepnę.
Jadę służbowo do Barcelony więc czas będę miał po 19 lub od świtu do 8. Co warto obejrzeć po ciemku mieszkając w centrum (2 km od portu). Byłem tam już kiedyś i wiem gdzie bym poszedł w dzień, ale co warto fotografować W NOCY ???

BOSS
05-06-2010, 11:05
To jeszcze się podepnę.
Jadę służbowo do Barcelony więc czas będę miał po 19 lub od świtu do 8. Co warto obejrzeć po ciemku mieszkając w centrum (2 km od portu). Byłem tam już kiedyś i wiem gdzie bym poszedł w dzień, ale co warto fotografować W NOCY ???

Oooooo kolego :-)
Jak nie metrem to autobusem dotrzesz gdzie chcesz.
Ciemno sie robi teraz około 22.00.
Myślę, że na początek wypad po pracy na Tibidabo (pięknie oświetlona katedra oraz wesołe miasteczko na jednej wyyyysokiej górze) da Ci dużo frajdy. Potem budynek w kształcie cygara, zmieniajacy kolory, itp....
Będziesz miał co robić :-)

tbogdanowicz
06-06-2010, 07:05
Oooooo kolego :-)
Jak nie metrem to autobusem dotrzesz gdzie chcesz.
Ciemno sie robi teraz około 22.00.
Myślę, że na początek wypad po pracy na Tibidabo (pięknie oświetlona katedra oraz wesołe miasteczko na jednej wyyyysokiej górze) da Ci dużo frajdy. Potem budynek w kształcie cygara, zmieniajacy kolory, itp....
Będziesz miał co robić :-)

A może Ty przypadkowo będziesz w Barcelonie od poniedziałku do czwartku??? Jeden wieczór mamy mieć zajęty (będzie nas czterech), ale reszta dla nas. Tylko drobny problem, wyjeżdżam z domu tej nocy, w Barcelonie będę juto o 9:10 (poniedziałek 7 czerwca) i zabierają mnie z lotniska prosto do firmy. Odstawią mnie do hotelu (Gravina w pobliżu Plaça Catalunya, także drugi koniec miasta) około 18-19 i dopiero będę miał czas. Tak ma być do piątku gdy wylatuję do Polski. Miał być dodatkowy dzień na zwiedzanie, ale jeden z kolegów musi być w domu w sobotę rano :(.
Gdzie warto się wybrać mając tak mało czasu??? Dodam jeszcze że choć ja byłem w Barcelonie, to koledzy jeszcze nie i wszystko będzie dla nich nowe.

BOSS
06-06-2010, 11:59
Ja dopiero wróciłem z Barcelony po 1,5 tygodniowym pobycie. :-)
Z Placa de Catalunia masz bezpośredni autobus na Tibidabo (bez pośrednich przystanków). Co do reszty to sprawdź co chcesz zobaczyć i porównaj to z planem metra. Na placa de Espania masz przystanek metra, i takie widoki: http://www.google.pl/images?hl=pl&q=montjuic&um=1&ie=UTF-8&source=univ&ei=U3ELTNT0NMyPOMGYyKsJ&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=1&ved=0CCUQsAQwAA :-)
Jesli nie bedzie tyle czasu jak piszesz to raz Tibidabo, raz Rambla, raz Montjiuc,...
Z rabla masz rzut beretem na Barri Gotic, tak oprócz urokliwych uliczek jast katedra, w której pole do popisu dla fotografa jest olbrzymie,...
Proponuje w pierszym dniu chodząc po Rambla popatrzyć na okoliczne punkty z gazetami, i tak znajdziesz za chyba 7,5 euro taki przewodnik fotografa (niestety wydań po polsku nie ma). Po krótkiej lekturze będziesz mial jasnosć gdzie i co fotografować.

tbogdanowicz
06-06-2010, 12:49
za chyba 7,5 euro taki przewodnik fotografa (niestety wydań po polsku nie ma). Po krótkiej lekturze będziesz mial jasnosć gdzie i co fotografować.

Genialne dla turystów pstrykaczy. Towarzystwo lekko angielsko i niemiecko języczne, także damy radę.

BOSS
06-06-2010, 13:40
Genialne dla turystów pstrykaczy. Towarzystwo lekko angielsko i niemiecko języczne, także damy radę.

Ale przynajmniej da to jakiś obraz gdzie się kierować :-)
Miłego pobytu !

tbogdanowicz
06-06-2010, 15:05
Ale przynajmniej da to jakiś obraz gdzie się kierować :-)
Miłego pobytu !

To miałem na myśli. My jesteśmy właśnie takimi pstrykaczami, którzy czasem jeżdżą służbowo i wtedy chcą zobaczyć wszystko, co jest niemożliwe bo zawsze spodobają się nam 2-3 miejsca i nie możnemy zdążyć gdzie indziej bo robi się noc :(.
Dzięki i pozdrawiam jeszcze z Polski.

BOSS
06-06-2010, 19:57
Pociesz sie tym, ze nigdy nie jest czasu za dużo :-)

tbogdanowicz
06-06-2010, 20:05
Tak, ale ja tak "zwiedzałem" Niemcy, Chorwację, Austrię, Włochy, Szwecję, Słowację, więcej na szybko nie pamiętam. Wyjazdy kilkukrotne do różnych miast, a często oprócz firmy do której jadę widzę tylko lotniska i hotele, a ulice oglądam przez okno taksówki lub samochodu którym ktoś mnie wiezie. Jak tylko jest trochę czasu to gospodarze chcą nas ugościć (już nam to zapowiedzieli i tym razem) i nawet chwili nie ma spokoju :(.

BOSS
06-06-2010, 20:12
Tak na marginesie... niezła firma :-)
Macie wolne wakaty :-) :-)

Napewno po całym dniu będziesz zmeczony ale warto zwiedzić choć trochę Barcelonę. Byłem tam drugi raz i mam nadzieję, ze nie ostatni.
Pozdrawiam,

tbogdanowicz
07-06-2010, 00:27
Tak jeździ kilka osób odpowiedzialnych między innymi za zakupy urządzeń, późniejsze ich serwisowania i materiały do eksploatacji (firma się rozwija). Jak sam czegoś nie sprawdzisz to nie masz pewności czy wszystko jest ok.
Komputer włączyłem by obowiązkowo sprawdzić pocztę przed wyjazdem 0:30 ruszam, zbieram kolegów z domów i na lotnisko, mam plan prac na wszystkie dni z rozpisaniem na godziny od 8 do 18, mało będzie czasu dla siebie :(.
Pozdrawiam,
Tomek B.