Witam,
Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia: co zobaczyć, gdzie mieszkać ( jadę sam ) blisko "centrum", dzięki.
Szukaj
Witam,
Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia: co zobaczyć, gdzie mieszkać ( jadę sam ) blisko "centrum", dzięki.
Co do mieszkania : nie daj się zwieść ofertom w Dzielnicy Gotyckiej czy w okolicach Ramblas . Zamieszkując tam będziesz narażony na festyn przez całą dobę. Spokojnie można mieszkać w dzielnicach odległych od centrum , jest taniej a komunikacja rewelacyjna ( metrem dojedziesz wszędzie szybko , bezpiecznie i trudno się pogubić)
Co oglądać : secesja barcelońska jedyna w swoim rodzaju ,okolice Passeig de Gracia ,Gaudi to jazda obowiązkowa , wspomniane Ramblas i Dzielnica Gotycka , Barcelonetta . Jeśli wiosną to ogrody i parki : Ciuttadella, Montjuic,Guell.
Nie bój się wyjechać poza Barcelonę pociągiem podmiejski dotrzesz do klimatycznych i nie tak rozpędzonych jak Barcelona , nadmorskich miasteczek położonych i w kierunku granicy francuskiej i w kierunku Tarragony
Jeśli chodzi i noclegi to polecam ten adres: http://noclegi-barcelona.pl/
Mają kilka lokalizacji, w większości w okolicach centrum. Dobry kontakt, dobre warunki, niezła cena. Możesz dodatkowo liczyć na wsparcie w temacie co i gdzie zobaczyć. Jeśli jedziesz ze sprzętem foto, a na pewno weźmiesz coś ze swojej stopki, to zdecydowanie lepiej jechać do mieszkania niż do hostelu.
A w temacie co zobaczyć... Hmm... Nogi same Cię poniosą. Barcelona jest tak różnorodna, że bez szczegółowych wytycznych trudno o shortlistę.
Byłem 2 razy (2 tygodnie raz, potem 10 dni) i nie nudziłem się ani przez moment. Za pierwszym razem zwiedzałem wszystko wg przewodnika. Za drugim już tylko cieszyłem się miastem, klimatem i jedzeniem.
Kiedy się wybierasz? Tak czy siak.. Zazdroszczę. Aha.. Jest jeszcze www.forum-barcelona.pl - w dziale o noclegach piszą o Agacie, która zajmuje się noclegami - to ta sama osoba z linka na samej górze.
Może tylko jeszcze mały disclaimer - napisz konkretniej czego oczekujesz, zarówno w kwestii noclegu jak i pobytu, a postaram się doradzić - mniejsze ryzyko rozczarowania na miejscu.
Blindspot
d40/18-70/sb400
Plac Hiszpański w nocy !!!! Świetne są tam pokazy fontann, a w tle oświetlone miasto <3. Oczywiście muzeum sztuki- (genialnie wygląda wieczorem), zresztą to jest koło placu hiszpańskiego więc idzie sobie wycieczkę na 1 dzień zrobić. Park Güell, Sagrada Familja to chyba nie trzeba wspominać. Jak jesteś fanem FC Barcelony to stadion. Ohhh na pewno w Barcelonie nie będziesz się nudził.... Nie tylko fotograficznie jak i turystycznie,imprezowo. Świetne są imprezy w Loret de mar (to jest koło Barcelony) ;p
a wina nie kupuj po 3 euro u hindusa ...to samo znajdziesz w supermarkecie 100m dalej (ramblas)
obowiazkowo La Pedrera i tak jak Dylus wspomnial Parc Guell i Sagrada Familia. Stadion jest troche daleko tak jak caly kompleks olimpijski ale warto bo po drodze trafisz na muzeum Miro. Mozaika Miro na Rambli jest pod nogami tylko trzeb a dobrze sie w chodnik wgapiac a zeby obejzec sobie cala najlepiej wdrapac sie na latarnie (nikt z tego tytulu nie bedzie sie dziwil) Katedra to kolejny punkt programu...warto zaplacic pare euro.
Noclegow mozna szukac i znalezc w miare tanie w centrum ale faktem jest ze glosno...dealerzy transwestyci i inne fajne towarzystwo...mi np trafil sie o 1 w nocy obywatel ktory pieknie przez bite dwie godziny przeklinal prostytutki po katalonsku zaluje ze nie nagralem. kolejny must see...barceloneta
la pedrera obowiazkowo szerokie szklo
![]()
dziękuje za odpowiedzi, wybieram się we wrześniu dopiero, co do noclegów nie jestem zbyt wymagający, chcociaż jadę na niezbyt długo około 3-4 dni więc wolałbym byc jak najbliżej centrum. Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam
Piszcie, radźcie, ja jade w lipcu na 8 dni. Każda rada jest dobra. Lubie łazic, więc z punktu do punktu bedę starał się przemieszczać na nogach. Chcę w miarę podzielić sobie Barcelone na rejony, żeby każdego dnia zaliczyć przynajmiej jeden. Mniej czasu stracę na skakanie z punktu do punktu.
[quote=Blindspot;1810334]Jeśli chodzi i noclegi to polecam ten adres: http://noclegi-barcelona.pl/
Dzięki za linka napisałęm już maila czekam na odpowiedź, zamieszczę cenę na forum może się komuś przyda.
fajnie, że zupełnym przypadkiem trafiłam na ten topik, bo również poszukuję noclegu w Barcy
@Tomekk - jakie ceny?
Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
Miałem okazję być w tym pięknym mieście w grudniu 2008r., korzystałem z usług tych ludzi http://www.aptbcn.com. Jeżeli skorzystasz z wyszukiwarki na tej stronie to ja akurat byłem w Apt. Centric Stay. Na stronce nie ma kontaktu do nich ale dostałem wizytówkę - tel, (0034) 635 857 288, 665 166 983, email : [email protected] - nie wiem czy wszystko nadal aktualne. Śmiało mogę polecić.
Odnośnie zwiedzania to myślę, ze powinieneś zaopatrzyć się w jakiś przewodnik i zadecydować bo ja byłem tam 3 dni i jest to zdecydowanie za krótkoObowiązkowo :
1. Sagrada
2. Camp Nou
3. Tibidabo (cały jeden dzień poświęciłem na wejście, możnabyło oczywiście wjechać np.tramwajem, a że lubię góry ...)
4. Pomnik Kolumba
5. Park Guell
6. Las Ramblas
7. Plac Hiszpański
... i wiele, wiele innych miejsc, których ja nie dałem rady zobaczyćmoże w przyszłym roku na trochę dłużej tam zawitam
w tym roku na jesieni Wenecja
Pozdrawiam
Nic tak nie niszczy organizmu, jak długotrwała fizyczna bezczynność" - ARYSTOTELES
Skontaktuj się z nami