PDA

Zobacz pełną wersję : WB

tomjura
14-03-2010, 23:37
Witam.Jestem nowy na nikoniarze i musze troche sie z wami poznac, ale do rzeczy.Ustawianie w studio balansu na szara karte to rozumiem, ale jak to jest praktycznie z ustawieniem w kosciele i na sesji w plenerze.Ktos sie bawil w to ?Pozdrawiam

kh29228
15-03-2010, 00:03
Ustawianie w studio balansu na szara karte to rozumiem, ale jak to jest praktycznie z ustawieniem w kosciele i na sesji w plenerze.Ktos sie bawil w to ?

a jak myślisz? od dawna robisz zdjęcia?

Michał Jędrak
15-03-2010, 00:27
Po pierwsze tak delikatnie wspomnę, że szara karta służy nie do WB tylko do pomiaru ekspozycji. Gdyby było inaczej, to by się to nazywało grey balance a nie white balance. A więc WB najlepiej się ustawia na białą kartkę A4. W studio i w plenerze biała kartka zawsze się przyda. Jeśli masz tendencję do gubienia rzeczy, to za 12zł masz całą ryzę, 500szt :-)

A jak nie masz białej kartki to ustawiasz na suknię panny młodej, jeśli jest biała. Ewentualnie na koszulę pana młodego. Generalnie szukasz czegoś białego i to wystarczy. Może być paragon ze sklepu...

kochamgory
15-03-2010, 00:57
Pozwolicie że się podepnę, a jak w studio na pilotach?

Michał Jędrak
15-03-2010, 01:18
Na jakich pilotach? Robisz zdjęcie z błyskiem, ot tak sobie normalnie, jakbyś fotografował w studio. Starasz się, aby kartka pokryła prawie cały kadr i nie była wypalona lecz prawidłowo naświetlona. Potem wybierasz to zdjęcie jako wzorzec WB. Jeśli korzystacie z Lightrooma czy Aperture to w ogóle problem WB znika. Wystarczy cyknąć fotkę, gdzie biała kartka jest nawet w rogu i na tej podstawie się przekazuje w komputerze WB na wszystkie zdjęcia z sesji.

Strus
15-03-2010, 07:57
A RAWa nie prosciej cyknac ??

jarekmajcher
15-03-2010, 10:19
Witam na forum :-)

A więc WB najlepiej się ustawia na białą kartkę A4. W studio i w plenerze biała kartka zawsze się przyda. Jeśli masz tendencję do gubienia rzeczy, to za 12zł masz całą ryzę, 500szt :-)

Sory ale to co piszesz mija się z rzeczywistością. Weź sobie np papier POL speed oraz papier POL lux i połóż obok siebie. Zobaczysz ogromną różnicę w barwie (speed jest żółty). Równie dobrze można ustawiać WB na zęby modelki/modela.

krolewicz
15-03-2010, 11:41
zęby też bywają żółte, przecież nikt Ci nie broni robić korekt, ale warto od czegoś wyjść :D

jarekmajcher
15-03-2010, 11:53
zęby też bywają żółte, przecież nikt Ci nie broni robić korekt, ale warto od czegoś wyjść :D
Chyba nie do końca mnie zrozumiałeś. Chodziło mi o to, że ustawianie WB na zęby jest tak samo wiarygodne jak ustawianie na "białą" kartkę papieru :-)

kochamgory
15-03-2010, 12:31
A RAWa nie prosciej cyknac ??
Prościej zapewne :)
tylko czym więcej zrobisz w puszce tym mniej później roboty.

Ja w studio robię RAWy, a do tego ustawiam Kelwiny według specyfikacji lamp.

Do WB to wydaje mi się że dobrym rozwiązaniem jest dekielek albo filtr WB nakręcany na obiektyw.

Ale najgorsze jak są różne źródła światła np kościół plus błysk itp. wtedy to RAWy jak najbardziej.

Michał Jędrak
15-03-2010, 14:49
Witam na forum :-)

Sory ale to co piszesz mija się z rzeczywistością. Weź sobie np papier POL speed oraz papier POL lux i połóż obok siebie. Zobaczysz ogromną różnicę w barwie (speed jest żółty). Równie dobrze można ustawiać WB na zęby modelki/modela.

Sorry kolego, ale jest na odwrót. Mijam się z teorią, ale jestem w zgodzie z rzeczywistością.

1. W praktyce zmiany w kolorze papieru są tak małe, że tego zupełnie nie zauważysz na zdjęciu, chyba że położysz dwa zdjęcia obok siebie i będziesz je skrupulatnie porównywał.

2. W praktyce takie same wahania WB masz średnio co metr. Ustawisz modelkę bardziej z lewej i dostanie ona trochę więcej zieleni z drzew i już jest inny WB. Potem przesuniesz ją w prawo i będzie więcej światła z nieba i już WB jest inne. O kościołach nie wspomnę, bo masz tam witraże, zmieniający się kolor podłogi, czerwony dywan itd... Para młoda idzie sobie po 'pasie startowym' i co metr mają inny WB. Zmiany nieduże, ale porównywalne z tymi różnicami w papierze.

3. Poza tym prawie zawsze dokonuje się korekty WB po to, aby zdjęcie wyglądało dobrze, więc takie wahania nie mają znaczenia

4. No i na koniec dodam, że nawet jak się robi na JPG, to wystarczy się zbliżyć do zakładanego WB i to już pozwala na bezproblemową korektę. Jak potrzebujesz 5000K a ustawisz 8000K to spokojnie to ustawisz.

A więc pedantyczne mierzenie WB to strata czasu. Biała kartka wystarczy.

jarekmajcher
15-03-2010, 15:36
1. W praktyce zmiany w kolorze papieru są tak małe, że tego zupełnie nie zauważysz na zdjęciu, chyba że położysz dwa zdjęcia obok siebie i będziesz je skrupulatnie porównywał.
Nie będę się upierał przy tej TEORII. Sprawdzę na 2 papierach jak wrócę do domu.

2. W praktyce takie same wahania WB masz średnio co metr. Ustawisz modelkę bardziej z lewej i dostanie ona trochę więcej zieleni z drzew i już jest inny WB. Potem przesuniesz ją w prawo i będzie więcej światła z nieba i już WB jest inne. O kościołach nie wspomnę, bo masz tam witraże, zmieniający się kolor podłogi, czerwony dywan itd... Para młoda idzie sobie po 'pasie startowym' i co metr mają inny WB. Zmiany nieduże, ale porównywalne z tymi różnicami w papierze.
Mówimy o studiu.

3. Poza tym prawie zawsze dokonuje się korekty WB po to, aby zdjęcie wyglądało dobrze, więc takie wahania nie mają znaczenia
Ja również tak robię. Ustawiam czasem +/- temperaturę w K a resztę poprawiam na etapie ACR. WB nie trzeba koniecznie ustawać na czymś białym. Może to być zarówno szare jak i czarne (np tło papierowe). Ważne aby było neutralne.

A więc pedantyczne mierzenie WB to strata czasu. Biała kartka wystarczy.
Zgadzam się z pierwszą częścią. Idealny WB jest tak na prawdę potrzebny tylko do zdjęć do katalogu farb gdzie ważne jest prawidłowe oddanie barw. Osobiście ustawiam WB tak aby zdjęcie na skalibrowanym monitorze spełniało MOJE oczekiwania. Co do drugiej części to sprawdzę jak wrócę :-)

Michał Jędrak
15-03-2010, 16:51
Jak robię produkty w studiu to najczęściej są one na białym tle. WB ustawiam na auto i robię zdjęcia. Potem tylko w lightroomie klikam próbnikiem na tło na pierwszym zdjęciu i program mi nadaje prawidłowe WB na wszystkie zdjęcia z sesji...

jarekmajcher
15-03-2010, 17:51
Różnica pomiędzy 2 kartkami tego samego producenta (lux i speed) to od 100 do 300 K. Teoretycznie niezauważalna. Różnica jest natomiast w jasności i dlatego moja percepcja została zaburzona :-) Przyznaje Ci racje.

Michał Jędrak
16-03-2010, 11:59
No widzisz... I jak jeszcze połączymy to wszystko z jakimś źródłem światła, które ma niskie CRI to może się okazać, że różnica w ogóle nie ma znaczenia. Słońce na najwyższe CRI, czyli pewnie koło 100% a cała reszta ma mniej. Żarówki o dużej mocy i temperaturze około 3200K mają też prawie CRI 100%, gdyż zachodzi w nich świecenie wywołane temperaturą, czyli prawie jak słońce. Jednak jarzeniówki czy świetlówki mają około 60-75%. Lampy sodowe mają zaledwie CRI 5%, więc na dobrą sprawę mógłbyś odczytać WB z papieru toaletowego a i tak trzeba by robić ręczną korekcję. Albo inaczej... Aparat nie będzie w stanie zmierzyć WB. Miałem tak parę razy podczas zdjęć w halach magazynowych. Aparat nie mierzył WB, bo nie mógł rozróżnić kolorów, ale potem na kompie wszystko się udało...

A więc najlepiej mierzyć z czegokolwiek białego i sobie nie zawracać głowy, bo jest tak wiele czynników wpływających na WB, że kupowanie specjalnych kartek i nasadek nie ma sensu. Ja nawet nie wożę ze sobą żadnej kartki, bo wiem, że na którymś ujęciu z sesji z pewnością pojawi się coś białego. Albo rejestracja samochodu, albo brzoza w lesie, albo jakiś biały element ubrania itd... Kiedyś nawet brałem WB z gałek ocznych, chociaż jak ktoś ma żółtaczkę to nie polecam :-)

Jacek_Z
16-03-2010, 12:02
Jestem w ciężkim szoku jak podchodzicie do sprawy WB w studiu, ale co tam. Widać kazdy robi tak jak sie przyzwyczaił.

jarekmajcher
16-03-2010, 12:07
Jestem w ciężkim szoku jak podchodzicie do sprawy WB w studiu, ale co tam. Widać kazdy robi tak jak sie przyzwyczaił.

a jak Ty to robisz?

fafniak
16-03-2010, 12:07
Michał Jędrak - kartki papieru ksero są zwykle zbyt "niebieskie" od tzw bieli "wzorcowej" różnią się nawet o 500-1000K (przy świetle dziennym )- piszę to z praktyki nie z teorii.

Jacek_Z
16-03-2010, 12:20
a jak Ty to robisz?
PRE na wzorzec szarości.
Praca na AWB uważam za olanie tematu WB na etapie robienia zdjęcia i jest typowe dla ludzi, którzy zaczynali albo siedzą w reporterce. To wiem tak z praktyki, z tego co wypytuje ludzi na kursach i z obserwacji jak wynajmuje studio. Robia to też często osoby mające kłopty z ustawieniem aparatu, a podciągające wszystko w obróbce. Łącznie z niestaranna ekspozycją o 1,5 EV i tym podobnymi kwiatkami. Jak widzę AWB to mi się to źle kojarzy.
Wiele osób wchodzących do studia nie wie w ogóle jak się ustawia AWB (kłania się czytanie instrukcji), bywa, że miewają AutoISO itd, pytają jaki pomiar światła - matrycowy czy punktowy itd itd. Jednym słowem - na AWB ustawionym w studio mam uczulenie, bo najczęsciej jest powiązane z niezrozumieniem specyfiki pracy studyjnej. Studio to inny świat, trzeba zapomnieć o nawykach "z ulicy".

Bartek - NinoVeron
16-03-2010, 12:45
za Jackiem
szara karta + ustawienia PRE
30 sekund i po sprawie (choć czasami jeszcze minimalnie koryguję w ACR)

bartoszkon314
16-03-2010, 13:23
VIVICAP
jest to dekielek do ustawiania manualnego balansu bieli

i powiem wam że w plenerze jak i w budynkach sprawdza się
miesza światło widziane
http://www.fotomaniak.pl/14456/vivicap-dekielek-pomocny-w-ustawieniu-balansu-bieli/
http://www.swiatobrazu.pl/vivicap_pomoze_ustawic_odpowiedni_balans_bieli.htm l

jarekmajcher
16-03-2010, 13:40
a jak słońce schowa się za chmury?

szymony
16-03-2010, 15:31
VIVICAP
jest to dekielek do ustawiania manualnego balansu bieli

i powiem wam że w plenerze jak i w budynkach sprawdza się
miesza światło widziane
http://www.fotomaniak.pl/14456/vivicap-dekielek-pomocny-w-ustawieniu-balansu-bieli/
http://www.swiatobrazu.pl/vivicap_pomoze_ustawic_odpowiedni_balans_bieli.htm l

Jest to wynalazek z gatunku "jak maksymalnie skomplikować proste rzeczy i zrobić na tym kasę".

kh29228
16-03-2010, 18:22
za Jackiem
szara karta + ustawienia PRE
30 sekund i po sprawie (choć czasami jeszcze minimalnie koryguję w ACR)

grunt to mieć pewność, że ta szara karta jest faktycznie szara:)

Michał Jędrak
16-03-2010, 22:21
Michał Jędrak - kartki papieru ksero są zwykle zbyt "niebieskie" od tzw bieli "wzorcowej" różnią się nawet o 500-1000K (przy świetle dziennym )- piszę to z praktyki nie z teorii.

Ojej, no wiem, ale w ogóle cały wątek to dzielenie włosa na dwoje. Skoro robimy sporo czy też większość zdjęć w RAWach, to WB nie ma jakiegoś większego znaczenia skoro można dowolnie sobie to zmieniać przy komputerze. Nawet spokojnie można robić w JPG pod warunkiem, że nie odbiegamy z WB o więcej niż 2000-3000K od tego co chcemy uzyskać. Dlatego podałem taki przedział, gdyż 'Kelwiny nie idą liniowo', czyli pomiędzy 2000K a 3000K jest większa zauważalna różnica niż pomiędzy 7000K a 12,000K.

Ja mam akurat przyzwyczajenia z czasów filmu, więc fotografuję praktycznie zawsze na świetle dziennym i dzięki temu mogę spokojnie dokonywać zmian w obydwie strony, nawet przy JPG.

A te nakładki na obiektyw to tylko strata czasu, bo często przekłamują. Na przykład jesteśmy w pokoju z niebieskimi ścianami i nakładamy sobie taką nakładkę, a ona nabiera sporo niebieskich odbić i w efekcie tego temperatura jest zawyżana i mamy żółte twarze.

fafniak
16-03-2010, 23:01
No więc chyba nie jest tak do końca, ze możemy sobie dowolnie WB ustawiać - pamiętam (nie wiem gdzie to było zamieszczone) - były przykłady różnic - nawet dla RAW

Jacek_Z
17-03-2010, 03:22
. Nawet spokojnie można robić w JPG pod warunkiem, że nie odbiegamy z WB o więcej niż 2000-3000K od tego co chcemy uzyskać..Chciałeś napisac 200-300 K (zakres w okolicach 5000 K). Ale to się już daje zauważyć, dla osób wyczulonych - nawet bardzo i taka niedokładność raczej dyskwalifikuje jpg. Kolor skóry robi się mało ciekawy (gdy za zminy) albo "opalony".

Michał Jędrak
17-03-2010, 15:54
Chodziło mi o to, że nawet jak się w JPG pomylisz o 2000K to Lightroom, Aperture i tym podobne programy spokojnie to 'wyprowadzą' na prostą. Nie miałem na myśli tego co zauważy ludzkie oko (bo wprawne oko jest czułe nawet na drobne zmiany) ale chodziło mi o to co się da naprawić programem.

j_szczygiel
18-03-2010, 00:07
Dla posiadaczy D70 dobra rada - WB ustawcie na Daylight i po sprawie (i nie tylko, aczkolwiek d70 z tym ustawieniem oddaje barwy skory praktycznie bez potrzeby korekcji przy wspolpracy z wiekszoscia lepszych lamp studyjnych). Pozniej ewentualne korekty w PS (mozna sobie zapisac presety i nie trzeba ustawiac tego za kazdym razem recznie, bardziej leniwi moga puscic nawet batcha). Podobnie z innymi aparatami ;)