Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: WB

Post WB

Witam.Jestem nowy na nikoniarze i musze troche sie z wami poznac, ale do rzeczy.Ustawianie w studio balansu na szara karte to rozumiem, ale jak to jest praktycznie z ustawieniem w kosciele i na sesji w plenerze.Ktos sie bawil w to ?Pozdrawiam
    tomjura

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomjura Zobacz posta
    Ustawianie w studio balansu na szara karte to rozumiem, ale jak to jest praktycznie z ustawieniem w kosciele i na sesji w plenerze.Ktos sie bawil w to ?
    a jak myślisz? od dawna robisz zdjęcia?
    Mamiya + Sony

Domyślnie

Po pierwsze tak delikatnie wspomnę, że szara karta służy nie do WB tylko do pomiaru ekspozycji. Gdyby było inaczej, to by się to nazywało grey balance a nie white balance. A więc WB najlepiej się ustawia na białą kartkę A4. W studio i w plenerze biała kartka zawsze się przyda. Jeśli masz tendencję do gubienia rzeczy, to za 12zł masz całą ryzę, 500szt

A jak nie masz białej kartki to ustawiasz na suknię panny młodej, jeśli jest biała. Ewentualnie na koszulę pana młodego. Generalnie szukasz czegoś białego i to wystarczy. Może być paragon ze sklepu...

Domyślnie

Pozwolicie że się podepnę, a jak w studio na pilotach?
    puszka, poduszka i kawałek łóżka

Domyślnie

Na jakich pilotach? Robisz zdjęcie z błyskiem, ot tak sobie normalnie, jakbyś fotografował w studio. Starasz się, aby kartka pokryła prawie cały kadr i nie była wypalona lecz prawidłowo naświetlona. Potem wybierasz to zdjęcie jako wzorzec WB. Jeśli korzystacie z Lightrooma czy Aperture to w ogóle problem WB znika. Wystarczy cyknąć fotkę, gdzie biała kartka jest nawet w rogu i na tej podstawie się przekazuje w komputerze WB na wszystkie zdjęcia z sesji.

Domyślnie

Witam na forum

Cytat Zamieszczone przez Michał Jędrak Zobacz posta
    A więc WB najlepiej się ustawia na białą kartkę A4. W studio i w plenerze biała kartka zawsze się przyda. Jeśli masz tendencję do gubienia rzeczy, to za 12zł masz całą ryzę, 500szt
    Sory ale to co piszesz mija się z rzeczywistością. Weź sobie np papier POL speed oraz papier POL lux i połóż obok siebie. Zobaczysz ogromną różnicę w barwie (speed jest żółty). Równie dobrze można ustawiać WB na zęby modelki/modela.

Domyślnie

zęby też bywają żółte, przecież nikt Ci nie broni robić korekt, ale warto od czegoś wyjść

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krolewicz Zobacz posta
    zęby też bywają żółte, przecież nikt Ci nie broni robić korekt, ale warto od czegoś wyjść
    Chyba nie do końca mnie zrozumiałeś. Chodziło mi o to, że ustawianie WB na zęby jest tak samo wiarygodne jak ustawianie na "białą" kartkę papieru

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Strus Zobacz posta
    A RAWa nie prosciej cyknac ??
    Prościej zapewne
    tylko czym więcej zrobisz w puszce tym mniej później roboty.

Ja w studio robię RAWy, a do tego ustawiam Kelwiny według specyfikacji lamp.

Do WB to wydaje mi się że dobrym rozwiązaniem jest dekielek albo filtr WB nakręcany na obiektyw.

Ale najgorsze jak są różne źródła światła np kościół plus błysk itp. wtedy to RAWy jak najbardziej.
    Ostatnio edytowane przez kochamgory ; 15-03-2010 o 12:40
    puszka, poduszka i kawałek łóżka

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów