Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Karolajna - kolor
Poprzedni set nie bardzo przypadł do gustu, moze wuec ten da rade... mam troche problem z ta modelką bo jak nie pozuje to raczej gada non stop, ale jak tylko staje przed obiektywem jest niepewna - macie jakies rady jak postępować z takimi młodymi dziewczynami (14 lat) ?
1
//EDIT
BRAK ZDJĘCIA, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.
2
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/03/ejyb07-1.jpg
źródło (http://i42.tinypic.com/ejyb07.jpg)
3
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/03/50o2v6-1.jpg
źródło (http://i40.tinypic.com/50o2v6.jpg)
4
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/03/qrcl5f-1.jpg
źródło (http://i41.tinypic.com/qrcl5f.jpg)
5
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/03/1zyvg44-1.jpg
źródło (http://i43.tinypic.com/1zyvg44.jpg)
Mi pasował bardziej set BW. Tu słabo poradziłeś sobie ze słońcem i namieszałeś niepotrzebnie w kolorystyce. Modelka faktycznie przestraszona.
Co do rad, to też chętnie posłucham. Ja ustawiam modelkę, aparat przy oku i zagaduję (czasem gadamy tak kilka minut) i w między czasie próbuję coś strzelić. Po pierwszym dobrym ujęciu pokazuję je modelce, mówię co mi pasuje a co nie i dalej już jakoś leci. Ale ja się nie znam :)
Tu słabo poradziłeś sobie ze słońcem i namieszałeś niepotrzebnie w kolorystyce.
Przepraszam, ale pleciesz bzdury. Jak bys nie zauważył to był ZACHÓD słońca.... i co to znaczy ze sobie zle poradzilem - widzisz tam gdzies przepały czy co , bo nie kumam ??
Krzysiek Kisała
12-03-2010, 12:44
oprócz samej pracy z modelką musisz wiedzieć jak ją ustawić względem swiatła, zobacz co się dzieje z cieniami na 1,2 i 4 gdzie na jedynce wygląda to przeokropnie
edit
myślę, że właśnie o to chodzi koledze trezrrr, nie powodu żeby się spinać ;)
Przepraszam, ale pleciesz bzdury.
Plotę bzdury, tak już mam. Mam przestać?
Widzę, że ZACHÓD. Światło jest zbyt mocne. Widać to świetnie na 1 (niebieskofioletowy cień za nosem) i 4 (pół twarzy zbyt jasne). Ja lubię trochę cienia, ale to mi się nie podoba. Poprawny histogram a wrażenie odbiorcy do chyba dwie różnie sprawy.
Zbyszek66
12-03-2010, 12:51
Moim zdaniem to zdjęcia są nieostre(chyba,że mam felerny monitor),to co mnie rozłożyło to cienie na twarzy modelki,
na 1 ma dwa nosy i na 2 także-to tyle(ale ja się nie znam)
Poprawny histogram a wrażenie odbiorcy do chyba dwie różnie sprawy.
Ja mam nawyki z krajobrazu, moze dlatego rozjasnialem te cienie troche.
Nie o to chodzi, te cienie są za twarde i zbyt głębokie. Wyrównaj trochę światło na twarzy (np blendą doświetl cienie). Przy portrecie który miał chyba pokazać że modelka jest ładna i kobieca próbuj na początek z miękkim światłem albo w cieniu. Taka 1 wyglądałaby lepiej, gdybyś np. ustawił modelkę tyłem do słońca, słońce rozświetliłoby włosy, a twarz doświetliłbyś blendą.
Obejrzyj może filmiki Hanibala, zwróć uwagę że on zdjęcia robi przeważnie w cieniu, popatrz jak pracuje z blendą.
Mam takie wrażenie jakbym oglądał obrazki przez grubą szybę. Z wyjątkiem pierwszego.
Co zrobić, aby kobieta przestała mówić (znaczy gadać)? No dobre pytanie. :D
Sapphiron
12-03-2010, 16:09
lepiej CI wychodza krajobrazy... naprawdę...
lepiej CI wychodza krajobrazy... naprawdę...
Dowaliłes na temat, jak chcesz cos powiedziec o tych zdjeciach to powiedz, ale nie rób oftopu.
Sapphiron
12-03-2010, 16:19
ok, to teraz na temat
za mocne światło, brak spójności w serii, kadry takie.... yyy przeciętne? naprawdę ładna dziewczyna ale sie nie postarałeś niestety...
ale sie nie postarałeś niestety...
Sie starałem, tylko widzisz, praktyka nie zastapi starań, jak ktos siedzi w jednej dziedzinie non-stop to jakos ciezko jest sie przestawic na drugą, ty do niedawna same gnioty pstrykales, ostatnia seria ci wyszla , ta z roslinami a tak to przeciętniaki same waliles, i sam przyznasz ze mam racje. :)
Sapphiron
12-03-2010, 16:35
raczej lepszych nie robisz modelingowych :) i sam przyznasz że mam rację :)
raczej lepszych nie robisz modelingowych :) i sam przyznasz że mam rację :)
Bo ja wogóle nie robie modelingowych, ja sie narazie bawie tym portretem w chwilach gdy nie jezdze na landskejpy. I taka jest miedzy nami roznica.
Sapphiron
12-03-2010, 16:46
pogadamy o poziomie jak przynajmniej osiągniesz taki jak moje prace :) w landszaftach jestes dobry, nawet niezły ale reszta kulu kulu jak to mówi mój bratanek...
pogadamy o poziomie jak przynajmniej osiągniesz taki jak moje prace :) w landszaftach jestes dobry, nawet niezły ale reszta kulu kulu jak to mówi mój bratanek...
WIesz co jeszcze 3 miesiace temu miales smarki pod nosem jesli chodzi o portret a o krajobrazie to ty mi nawet nie mów.
Sapphiron
12-03-2010, 20:40
wolę miec smarki pod nosem niż ciągłe muchy w nosie :) do krajobrazu sie nie biore bo to nie dla mnie :)
a jeszcze 3 miesiace temu odgrażałeś się że jesteś taki super hiper fotograf a patrz, taki smark cie przegonił i to spooooooro ^_^
nie trudź się już i nie odpisuj bo temat wędruje do ignorowanych bo raczej nic ciekawego tutaj nie ma oprócz pultania się twojego :)
a jeszcze 3 miesiace temu odgrażałeś się że jesteś taki super hiper fotograf
)
że co ?? gdzie ja to napisałem ? Jakos sobie nie przypominam wiec nie wymyslaj pierdół, a poza tym to co jest wyznacznikiem przegonienia kogos w czyms ? jakos nie kojarze ciebie zebys wygral jakis konkurs, nie widzialem tez twoich zdjec na zadnej wystawie... zejdz na ziemie chlopczyku, mam sporo dobrych portretów, ktore kiedys juz pokazywalem, robilem tez kilka sesji zarobkowych - i jakos ludzie chcieli za to placic i nawet im sie podobalo, wyobrazasz sobie?!,
a o krajobrazie to nie wspominaj z łaski swojej, odbiles sie lekko od dna i nagle wielki fotograf sie z ciebie zrobil... paranoja.
rozmowa o niczym...zdjęcia średnie, bo przegrałeś ze światłem...
Przepraszam, ale pleciesz bzdury. Jak bys nie zauważył to był ZACHÓD słońca.... i co to znaczy ze sobie zle poradzilem - widzisz tam gdzies przepały czy co , bo nie kumam ??
CIIIICHO i nie klucic mi sie tu :)
Lubie cie Locter wiec pozwole sobie szczerze napisac tu co mysle...
nie to zebym byl hiper mega emce.... ale do rzeczy.
widzialem juz jakies Twoje prace portretowe i powiem ci ze byly lepsze od tego setu. tu szczerze powiedziawszy spieprzyles sprawe.... kolorystycznie i oswietleniowo...
miales ladny zachod slonca super.... wnioskuje ze nie bylo osoby do potrzymania blendy, co nie oznacza odrazu ze trzeba bylo modelke w strone sloneczka pchac....
to ze byl to zachod kolorki byly fajnie cieplutkie ale po kiego diabla stawiales ja na sloncu ?
ja bym zorbil to tak:
modelka w cien!!!!! zawsze modelka w cien... nie tracisz z tego powodu koloru swiatla ktore masz ani zbytnio nie tracisz wogole swiatla.... dzieki temu nie masz cieni....
powiem szczerze ze mi wiele razy kolor zachodzacego slonca utrudnial sprawe.
masz duzo rozowego czerownego i pomaranczowego koloru podczas zachodu... i na tych kolorach powinienes obrabiac kolorystycznie zdjecia jeszcze na poziomie RAW
teraz konkretniej o zdjeciu...
1.
porownaj kolor nosa.... od koloru policzka lewego modelki zwlaszcza w okolicy kosci szczekowej...
to powinno ci powiedziec wszysko
kolor wlosow rowneiz taki troche oczojebny
2.
rozjasniales cienie na buzi.. widziales problem ok to na + a na minus ?? REKA !!!!!!! JEST TRAGICZNA I ONA DYSKWALIFIKUJE ZDECIE
3 znow to samo .. kolorystyka buzi... + DLON !!!!!!
4 a jednak masz przepal.. na policzku no i zotlawo jest
5
rozowe oliczki .. i bladosc zdjecia powoduje zly odbior...
RADY ???
zapraszam do siebie na sesje a pozniej na obrobke zdjec...
choc co niektorzy powiedza ze to bzdura bo u mnie kolorystyka jest z dupy... czyli taka jaka chce miec :P
Heh, Konrad - i o to to mi właśnie chodzi, pomyśle nad Twoim komentarzem jutro, bo dzis jestem troche "nie tego" ale na "private lesson" jak najbardziej jestem skory, także do usłyszenia (tel twoj juz mam w komorce od tamtego roku hehe ;))
Amadeusz
13-03-2010, 14:26
modelka w cien!!!!! zawsze modelka w cien... nie tracisz z tego powodu koloru swiatla ktore masz ani zbytnio nie tracisz wogole swiatla.... dzieki temu nie masz cieni....
Chcesz powiedzieć, żeby w świetle nie robić zdjęć?
Chcesz powiedzieć, żeby w świetle nie robić zdjęć?
nie nie nie ale na tym etapie w cien druga sprawa to w cieniu nie ma swiatla??
Czasem jest problem, bo - np. ty sobie ustawisz autoiso do 1600 i możesz robic z tym plikiem pózniej co chcesz a i tak jakość bedzie rewelacyjna, u mnie przy iso 400 przy rozjasnianiu cieni wychodzi juz sieczka (moze nie sieczka, ale nie akceptuje tego), takze u mnie iso 100 jest podstawowym, a 200 awaryjnym. Czasem nawet swiatlo 1.8 nie pomaga.
Jeszcze raz dzięki za tak obszerny komentarz, przyjrzalem sie tym zdjeciom i widze w nich te braki o ktorych pisales, a dzis jest super pogoda na zdjecia - wlasnie nie ma cieni a jest jasno hehe.
Amadeusz
13-03-2010, 14:46
No pewnie, że w cieniu nie ma światła :)
Zapytałem nie bez powodu. Kiedyś miałem okazję robić zdjęcia w zachodzącym słońcu. Piękny pomarańcz był przez chwilę i wg. mnie pięknie cieplutko opiekał twarz. Odpowiednio ustawiona głowa nie robiła właściwie cieni np. nosa.
Zdjęcie robiłem już daaawno i zapewne wiele tam było niedoskonałości ale mogę udostępnić dla zobrazowania (no chyba, że chciałbyś oryginał zobaczyć to mogę poszukać).