PDA

Zobacz pełną wersję : Obiektyw średnioformatowy do cyfry

nonameuser1
11-03-2010, 08:43
Witam. Mam takie pytanko: odpowiednik jakiej ogniskowej uzyskam po zalozeniu obiektywu ze sredniego formatu do cyfry z matryca DX? Dokladniej chodzi mi o to jaki kat widzenia bedzie miala np. srednioformatowa 50-tka na cyfrze, jaki jest mnoznik? (cos na zasadzie ogniskowych FX na DX *1,5)

enter
11-03-2010, 10:29
taki sam ognikowa to ogniskowa

Piotr_
11-03-2010, 10:52
Witam. Mam takie pytanko: odpowiednik jakiej ogniskowej uzyskam po zalozeniu obiektywu ze sredniego formatu do cyfry z matryca DX? Dokladniej chodzi mi o to jaki kat widzenia bedzie miala np. srednioformatowa 50-tka na cyfrze, jaki jest mnoznik? (cos na zasadzie ogniskowych FX na DX *1,5)

Ogniskowa się nie zmienia i oznacza to samo we wszystkich formatach. Na matrycy DX każdy obiektyw o ogniskowej np. 50mm niezależnie czy to MF, FF, DX da taki sam kąt widzenia. O kącie widzenia decyduje wielkość matrycy.

nonameuser1
11-03-2010, 11:49
Ojesoo... Ludziska chodzi mi o odpowiednik ogniskowej, wiem ze sama ogniskowa sie nie zmieni a jedynie kat widzenia, przeciez nawet napisalem, myslalem ze jasno.
A przeciez mowi sie ze 50-tka na DX to ma kat widzenia jak 75 mm na FX, mimo ze sama ogniskowa sie nie zmienia, prawda? Dlatego tez ponownie pytam - odpowiednik jakiej ogniskowej uzyskam podczepiajac obiektyw ze sredniego formatu do cyfrowego DX? Lub jak kto woli - odpowiednik jakiego obiektywu uzyskam pod wzgledem kata widzenia?

Art Erie
11-03-2010, 11:55
Przecież juz Ci koledzy napisali, i na dodatek sam policzyłeś (w pierwszym poście) obiektyw 50mm to 75mm dla matrycy DX.

EDIT

Tutaj
[...]A przeciez mowi sie ze 50-tka na DX to ma kat widzenia jak 75 mm na FX, mimo ze sama ogniskowa sie nie zmienia, prawda?[... z kolei wyliczenie jest błędne. Ogniskowa obiektywu jest podawana w odniesieniu do pełnej klatki FX, dla matryc DX będzie ona większa, a dla matryc większych od FX mniejsza.
Więc obiektyw 50mm to 50mm, dla matrycy DX x 1,5 = 75mm.

kh29228
11-03-2010, 11:58
podpowiedź: mój sekor 110mm (klatka 6x7) daje kąt widzenia taki jak 53mm na FX

nonameuser1
11-03-2010, 11:58
Kolego Art erie czy czytasz uwaznie o co pytam?
Dzieki kh29228

Piotr_
11-03-2010, 12:03
Ojesoo... Ludziska chodzi mi o odpowiednik ogniskowej, wiem ze sama ogniskowa sie nie zmieni a jedynie kat widzenia, przeciez nawet napisalem, myslalem ze jasno.
A przeciez mowi sie ze 50-tka na DX to ma kat widzenia jak 75 mm na FX, mimo ze sama ogniskowa sie nie zmienia, prawda? Dlatego tez ponownie pytam - odpowiednik jakiej ogniskowej uzyskam podczepiajac obiektyw ze sredniego formatu do cyfrowego DX? Lub jak kto woli - odpowiednik jakiego obiektywu uzyskam pod wzgledem kata widzenia?

To jeszcze napisz który rozmiar klatki MF cię interesuje bo jest ich kilka.

Art Erie
11-03-2010, 12:11
Kolego Art erie czy czytasz uwaznie o co pytam?
Dzieki kh29228

To może jeszcze raz :)

Obiektywy z dla korpusów DX, FX i MF o ogniskowej 50mm dla matrycy DX dadzą ogniskową 75mm i będa biały kąt widzenia ok. 30 stopni.

nonameuser1
11-03-2010, 12:22
To jeszcze napisz który rozmiar klatki MF cię interesuje bo jest ich kilka.
6x6

To może jeszcze raz :)

[...] MF o ogniskowej 50mm dla matrycy DX dadzą ogniskową 75mm i będa biały kąt widzenia ok. 30 stopni.
to ktos tu zmysla bo kolega wyzej napisal ze obiektyw MF o ogniskowej 110 daje kat widzenia na FX jak obiektyw 53mm.

Art Erie
11-03-2010, 12:35
6x6

to ktos tu zmysla bo kolega wyzej napisal ze obiektyw MF o ogniskowej 110 daje kat widzenia na FX jak obiektyw 53mm.

Ogniskowa obiektywów jest podawana w odniesieniu do matrycy FX (pełna klatka) dla matryc mniejszych rozmiarów kąt widzenia tego samego obiektywu będzie się zmniejszać, dla matryc o większych rozmiarach będzie się on zwiększać.

nonameuser1
11-03-2010, 12:40
Dobra... W takim razie jesli portafisz to prosze odpowiedz na moje pytanie, bede naprawde bardzo wdzieczny, bo na razie opowiadasz mi ladnie ale nie o tym o co mi chodzi. Mam obiektyw z MF 6x6 o ogniskowej nominalnej 50mm. Jesli zechce go podepiac do aparatu z matryca DX, to jaki ekwiwalent ogniskowej/kata widzenia otrzymam?

Art Erie
11-03-2010, 12:42
Dobra... W takim razie jesli portafisz to prosze odpowiedz na moje pytanie, bede naprawde bardzo wdzieczny, bo na razie opowiadasz mi ladnie ale nie o tym o co mi chodzi. Mam obiektyw z MF 6x6 o ogniskowej nominalnej 50mm. Jesli zechce go podepiac do aparatu z matryca DX, to jaki ekwiwalent ogniskowej/kata widzenia otrzymam?

Już pisałem wcześniej.. 75mm i około 30 stopni dla matrycy DX.

Piotr_
11-03-2010, 12:43
6x6

Liczone po przekątnej bo stosunek boków różny.

Obiektyw o ogniskowej 50mm z matrycą DX (Nikon) da taki sam kąt widzenia jak obiektyw 75mm z matrycą FF i 140mm z filmem MF(6x6) bo na razie takich matryc chyba nikt nie wstawia.

Żeby nie było zamieszania to nie ma znaczenia jaki obiektyw podłączasz do aparatu. Ogniskowa 50mm da na DX zawsze taki sam kąt widzenia bez względu na to czy będzie to obiektyw od DX, FF czy MF.

enter
11-03-2010, 12:54
ogniskowa nie jest podawana w odniesieniu do niczego
to fizyczna własność obiektywu - układu soczewek

50mm obiektyw będzie miał szerszy kąt na widzenia na średnim formacie niz na pełnej klatce a węższy na Cropie
kąty widzenia w przybliżeniu odpowienik ogniskowych

6x6 - FF - APSC
35mm - 50mm - 75mm
16mm - 30mm - 45mm
50mm - 80mm - 120mm

magus1
11-03-2010, 20:40
Kłania się wyszukiwarka Google i od razu znajdujemy kalkulator współczynnika crop i ekwiwalentnej ogniskowej (http://uk.fotopunto.com/articulo-crop-factor-and-focal-length-equivalence-calculator_128).

Względem formatu MF, Nikonowski APS-C (DX) ma crop ~ 3.

Porównujemy MF do APS-C (DX).

Bierzemy obiektyw o ogniskowej np. 50mm (nie jest istotne z jakiego aparatu go wyciągnięto: FF, MF, Olka, itp.. - ważna jest sama wartośc ogniskowej - oznaczenie na obiektywie).

Z kalkulatora wynika:

Obiektyw o ogniskowej 50mm podpięty do aparatu z matrycą APS-C, da takie pole widzenia jakbyś podpiął obiektyw o ogniskowej 149,7mm do aparatu MF.

Z drugiej strony, jeżeli chcesz uzyskać takie samo pole widzenia jakie daje 50mm na MF to musiałbyś podpiąć pod aparat APS-C obiektyw o ogniskowej ~16,7mm.

JacekCz
11-03-2010, 20:48
Kłania się wyszukiwarka Google i od razu znajdujemy kalkulator współczynnika crop i ekwiwalentnej ogniskowej (http://uk.fotopunto.com/articulo-crop-factor-and-focal-length-equivalence-calculator_128).

Względem formatu MF, Nikonowski APS-C (DX) ma crop ~ 3.

Porównujemy MF do APS-C (DX).

Z drugiej strony, jeżeli chcesz uzyskać takie samo pole widzenia jakie daje 50mm na MF to musiałbyś podpiąć pod aparat APS-C obiektyw o ogniskowej ~16,7mm.

To jakieś koszmarne bzdury. Nie wiem co jest spieprzone w kalkulatorze, a to jest ze 2x przestrzelone.

magus1
11-03-2010, 20:59
To jakieś koszmarne bzdury. Nie wiem co jest spieprzone w kalkulatorze, a to jest ze 2x przestrzelone.

Tak to na pozór tylko wygląda, i można w pierwszej chwili właśnie pomyśleć że coś skopali w kalkulatorze. Ale te obliczenia mają sens. Trzeba pamiętać, że porównujemy pole widzenia aparatu ŚREDNIOFORMATOWEGO MF (a nie małoobrazkowego FF) względem APS-C, bo jeśli o tym zapomnimy wynik będzie się wydawał "przestrzelony".

Piotr_
11-03-2010, 21:04

Chyba jednak jest dobrze. Proste wyliczenie dla DX (Nikon) i MF (6x6).

Klatka DX rozmiar 23,5x15,7 mm i przekątna 28,26mm
MF (6x6) rozmiar 56x56 mm i przekątna 79,20 mm

Stosunek długości przekątnej to 79,20/28,26=2,80

Oczywiście rozmiarów MF jest wiele i dla każdego ta wartość będzie inna. Dla 6x4,5 będzie mniej dla 6x7, 6x8, 6x9, 6x12 i 6x17 więcej.

JacekCz
11-03-2010, 21:46
Chyba jednak jest dobrze. Proste wyliczenie dla DX (Nikon) i MF (6x6).

Klatka DX rozmiar 23,5x15,7 mm i przekątna 28,26mm
MF (6x6) rozmiar 56x56 mm i przekątna 79,20 mm

Stosunek długości przekątnej to 79,20/28,26=2,80

Oczywiście rozmiarów MF jest wiele i dla każdego ta wartość będzie inna. Dla 6x4,5 będzie mniej dla 6x7, 6x8, 6x9, 6x12 i 6x17 więcej.

Przepraszam, zwracam honor, zobaczyłem w skrócie MF jakims cudem mały obrazek.

Ważne jest podkreślenie różnych formatów MF, bo w pewnym momencie słowo 'crop' przestaje mieć sens. Dla mnie crop to zmniejszenie ale przy zachowaniu (dokładnie lub w przybliżeniu) proporcji boków. Porównywamie klatki 2:3 z inna jest mało sensowne.

marcin_G
11-03-2010, 21:48
A jaki efekt, poza gorszą ostrością i brakiem winietowania, chcesz osiągnąć wkładając szkło średnioformatowe do DXa?

nonameuser1
11-03-2010, 21:49
Dzieki magus1, Twoim slowom wierze najbardziej, od razu wydawalo mi sie ze kolega Art Erie zmysla ;) Wydawalo mi sie niemozliwe zeby mnoznik na DX byl taki sam dla FX-owego szkla i MF-owego. Pozdro

A jaki efekt, poza gorszą ostrością i brakiem winietowania, chcesz osiągnąć wkładając szkło średnioformatowe do DXa?

homemade tilt-shift ;)

Art Erie
11-03-2010, 22:06

Już pisałem wcześniej.. 75mm i około 30 stopni dla matrycy DX.

Dzieki magus1, Twoim slowom wierze najbardziej, od razu wydawalo mi sie ze kolega Art Erie zmysla ;) [...]

Proszę niech mnie ktoś wyprowadzi z błędu jeśli się mylę!

EDIT

Przecież obiektyw 50mm dla FF to 50mm, dla MF da 35mm, a dla DX - 75mm...

magus1
11-03-2010, 22:40
nonameuser1, cieszę się, że pomogłem rozwiać Twoje wątpliwości :smile: Pozdro

Piotr_
11-03-2010, 22:55
Dzieki magus1, Twoim slowom wierze najbardziej, od razu wydawalo mi sie ze kolega Art Erie zmysla ;) Wydawalo mi sie niemozliwe zeby mnoznik na DX byl taki sam dla FX-owego szkla i MF-owego. Pozdro

Jeśli uważasz, że obiektyw 50mm z MF da inny kąt widzenia na matrycy DX niż obiektyw z FX to się mylisz. Będzie dokładnie to samo czyli ok. 31°. Nawet gdybyś podczepił do DX-owego body obiektyw 50mm od wielkiego formatu to nadal kąt widzenia będzie taki sam.

P.M.
11-03-2010, 22:57
Jedno słowo...

Ogniskowa to fizyczna wartość.

obiektyw 50mm od FX da 75mm na DX.
obiektyw 50mm od MF da 75mm na DX.
obiektyw 50mm od LF da 75mm na DX.

Ogniskowa nie jest wartością względną, jak niektórzy tu sugerują - czyli nie jest ona obliczana względem formatu w którym jest używana.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Ogniskowa

Panowie, co robiliście na lekcjach fizyki w szkole średniej? :P

To co podał magus1 to przelicznik jakiego obiektywu w MF trzeba użyć, żeby uzyskać taki sam kąt widzenia jak obiektyw 50mm an matrycy APS-C i to się jak najbardziej zgadza.

Art Erie
11-03-2010, 23:08
[...]Mam obiektyw z MF 6x6 o ogniskowej nominalnej 50mm. Jesli zechce go podepiac do aparatu z matryca DX, to jaki ekwiwalent ogniskowej/kata widzenia otrzymam?

nonameuser1 Użyłeś określenia "nominalna ogniskowa 50mm obiektywu z matrycy MF", a może chodziło Ci o "ekwiwalent ogniskowej 50mm z matrycy MF" ???

To by zmieniało postać rzeczy :)

Piotr_
11-03-2010, 23:24
Jedno słowo...

Ogniskowa to fizyczna wartość.

I właśnie takie pisanie wprowadza zamęt. Można by z tego wywnioskować, że jednak ogniskowa się zmienia chociaż sam napisałeś, że:

Ogniskowa nie jest wartością względną, jak niektórzy tu sugerują - czyli nie jest ona obliczana względem formatu w którym jest używana.

Co jest jak najbardziej poprawne.

Lepiej można to ująć tak:

Obiektyw o ogniskowej 50mm (bez względu na to czy jest DX, FX, MF czy LF) da na matrycy DX kąt widzenia ok. 31° czyli taki jak obiektyw 75mm da na matrycy FX.

Michał Jędrak
11-03-2010, 23:59

O wypraszam sobie... Ja podpinam obiektywy MF i nie zauważyłem aby miały problemy z gorszą ostrością.

Art Erie
12-03-2010, 00:38
O wypraszam sobie... Ja podpinam obiektywy MF i nie zauważyłem aby miały problemy z gorszą ostrością.

Obawiam się, że marcin_G miał na myśli rozdzielczość matrycy DX, a nie jakość szkła MF :)

glenio
12-03-2010, 02:12
Ło matko i córko, co za piramidalne bzdury!

Drogi nonameuser1, nawet jeśli podepniesz pod swoje DX-owe body słoik po ogórkach kiszonych, który jakimś zrządzeniem losu będzie miał ogniskową 50mm, a który to zaprojektowany został pod format przeciętnego ogóraska, to kąt widzenia będzie identyczny jak dla każdej innej 50-tki podpiętej do owego DXa. Powiem więcej - kąt będzie identyczny nawet dla słoika po babcinych powidłach śliwkowych (jeśli tylko ów słoik będzie miał ogniskową 50mm), a każde dziecko przecież wie, jak bardzo różnią się śliwki od ogórków. I powidła od kiszonych.

Swoją drogą - nie polecam zamykania powideł w słoikach po ogórkach...

Mavierk
12-03-2010, 02:29
ta, glenio, jak rozumiem, chciałeś te bzdury za pomocą powideł powiększyć? ;)

Biometar 80/2.8 da zdjęcia w jakości, jaką chcesz uzyskać :)

glenio
12-03-2010, 02:45
Biometar 80/2.8 da zdjęcia w jakości, jaką chcesz uzyskać :)

Chcesz powiedzieć, że zdjęcia z niego będą jak te powidła ze słoików po ogórkach? :shock:

JacekCz
12-03-2010, 07:06
Obawiam się, że marcin_G miał na myśli rozdzielczość matrycy DX, a nie jakość szkła MF :)

Obawiam się że jednak ostrość szkła. Systemy średnioformatowe koncepcyjnie całe są projektowane na mniejszą krotność powiększenia, czyli zezwolenie na słabsza rozdzielczość. Może są nieliczne wyjątki, ale na zasadzie wyjątku.

Cały wysiłek inzynierski na FF (małym obrazku) szedł na maksymalną ostrość, i w małoobrazkowe stare szkła to ja wierzę.

Hobby z szklami MF może fajne, poczucie posiadania czegoś rzadkiego itd -> zamieszczanie zdjęć pieszczonych 10min każde, więc rzucające na kolana. Ale z użytecznością bym nie przesadzał.

Co do braku winietowania: wcale nie oczywiste. Zakładając, że obiektyw da OK, zaczyna być problem z otworem body naszym nikonów itd. Obiektywy typowo FF mają inny projekt tyłu. Na szczęście w MF nie ma mega jasnych obiektywów, ani skrajnych ogniskowym - być może w praktyce temat nie występuje.

enter
12-03-2010, 10:19
zapraszam chętnych na testy ostrości - mi sie nie chce
do wyboru to
http://fc05.deviantart.net/fs71/f/2010/014/4/8/my_actual_stuff_by_6x6format.jpg
plus jeszcze jakieś tam inne

j nie mam czasu ale chętnie bym zobaczył jak niektórym szczęka opada do podłogi sąsiadów

Michał Jędrak
12-03-2010, 13:11
Obawiam się że jednak ostrość szkła

Jak podpinałem Hasselblad 80/2.8CF i porównywałem z Nikon 80-200/2.8, to bardziej mi się Hassel podobał na 2.8 bo miał taką samą ostrość, ale mniej aberracji. Hasselbladowski 50/2.8 i 1502.8 też jakoś mnie nie bolą gdy je podpinam do aparatu. Oczywiście ich użyteczność jest żadna, gdyż nie mają AF, a dla mnie to duża wada. Wzrok mam sokoli, nie noszę okularów, ale po prostu lubię AF, ot tak z wygody.

magus1
12-03-2010, 14:19
zapraszam chętnych na testy ostrości - mi sie nie chce
do wyboru to
http://fc05.deviantart.net/fs71/f/2010/014/4/8/my_actual_stuff_by_6x6format.jpg

:D piękny średnioformatowy Kiev, i ta kolekcja... robi wrażenie!
Swego czasu używałem małoobrazkowej dalmierzówki Kiev 4AM (obiektyw Helios 50mm 1.8 dołączony był w standardzie :p).

mpwt
12-03-2010, 16:29
Dzieki magus1, Twoim slowom wierze najbardziej, od razu wydawalo mi sie ze kolega Art Erie zmysla ;) Wydawalo mi sie niemozliwe zeby mnoznik na DX byl taki sam dla FX-owego szkla i MF-owego.

Trochę zaśmiałem się czytając te wywody. Serio :D
A jednak na twoim miejscu przeczytałbym co to ogniskowa, ochłonął bo możesz doznać małego szoku i jeszcze raz na spokojnie przemyślał :D

Jacek_Z
12-03-2010, 19:12
Trochę pokręciliście co poniektórzy, dobre odpowiedzi padły, ale gdyby ktos nie był pewien to:

Witam. Mam takie pytanko: odpowiednik jakiej ogniskowej uzyskam po zalozeniu obiektywu ze sredniego formatu do cyfry z matryca DX? Dokladniej chodzi mi o to jaki kat widzenia bedzie miala np. srednioformatowa 50-tka na cyfrze, jaki jest mnoznik? (cos na zasadzie ogniskowych FX na DX *1,5)mnożnik jakiegokolwiek szkiełka na DX w stosunku do FX będzie x1,5 (oczywiście to ekwiwalent)

.Wydawalo mi sie niemozliwe zeby mnoznik na DX byl taki sam dla FX-owego szkla i MF-owego. A jednak tak jest.

Jeśli uważasz, że obiektyw 50mm z MF da inny kąt widzenia na matrycy DX niż obiektyw z FX to się mylisz. Będzie dokładnie to samo czyli ok. 31°. Nawet gdybyś podczepił do DX-owego body obiektyw 50mm od wielkiego formatu to nadal kąt widzenia będzie taki sam.dokładnie tak

Ogniskowa nie jest wartością względną, jak niektórzy tu sugerują - czyli nie jest ona obliczana względem formatu w którym jest używana. dokładnie tak, tzn podaje tu ekwiwalenty

Trochę późno tu zajrzałem.